Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Πρέπει να προσέξουμε που θα πάνε τα χρήματα και πως θα απορροφηθούν

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Τα 40 δις είναι χρήματα που ούτως ή άλλως θα προέκυπταν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και θα ερχόντουσαν στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Αυτά που παίρνουμε από το πακέτο των 750 δις ενίσχυσης είναι τα 32 δις εκτίμησε μιλώντας στον FOCUS FM 103.6, ο Σερραίος αναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Οικονομικής του ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα» με τη Δέσποινα Μποτίτση επεσήμανε πως τα 12 δις είναι δάνεια χαμηλότοκα μεν αλλά που θα πρέπει να επιστραφούν, ενώ ταυτόχρονα καταγράφονται στα βάρη του ελληνικού δημοσίου ενισχύοντας το ποσοστό του χρέους και μπορούν σε συνδυασμό με άλλες συνθήκες να προκαλέσουν επιβάρυνση της χρηματοπιστωτικής εικόνας του δημοσίου χρέους.

«Το σίγουρο είναι πως μία δανειακή σύμβαση έχει προφανώς κάποιους όρους και είναι πιο σκληροί από την επιχορήγηση καθώς πρέπει να διασφαλίζουν την αποπληρωμή της.

Υπάρχει μία αύξηση του ποσοστού δανεισμού και αυτή είναι η υποχώρηση στις πιέσεις των Βόρειων Εταίρων από την πλευρά της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαρωτιάδης μιλάμε για ένα πακέτο σημαντικό μεν αλλά επειδή πρόκειται να αξιοποιηθεί σε ένα βάθος περισσοτέρων ετών, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως, συγκρινόμενο και με τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις άλλων μεγάλων οικονομιών, είναι ένα πακέτο που θα κάνει τις ευρωπαϊκές οικονομίες να χαμογελάσουν και πόσο δε όταν σχεδόν το μισό εξ’αυτών είναι δάνεια που θα επιβαρύνουν το δημόσιο.

«Αν το συγκρίνω με την συζήτηση πριν 3-4 μήνες όπου ήταν προκλητικό το χαμηλό επίπεδο χρημάτων που συζητούσαν σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης, νομίζω πως πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά ως προς το μέγεθος ενώ ως προς τις συνθήκες και τις απαιτήσεις που θα έρθουν μαζί με αυτό το πακέτο, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προβληματισμένοι.

Η εμπειρία αυτών των ημερών έδειξε ότι δεν θα είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα».

Σε κάθε περίπτωση τόνισε πρέπει να προσέξουμε που θα πάνε τα χρήματα και πως θα απορροφηθούν με αποτελεσματικότητα τα κονδύλια. Θα πρέπει είπε να ενισχυθεί η ελληνική παραγωγή τόνισε, την έχουμε αυτή την δυνατότητα μένει να την αξιοποιήσουμε.

Αρχικός στόχος σύμφωνα με τον καθηγητή Γρηγόρη Ζαρωτιάδη είναι να ξεκινήσει η εκταμίευση τον επόμενο χειμώνα καθώς «Τόσο η ελληνική όσο και η ευρωπαϊκή οικονομία, τον χειμώνα που έρχεται θα αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες.

Ο τουρισμός που κακώς είναι ο κυρίαρχος μοχλός ανάπτυξης μας, έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα και τόσο τα λαϊκά εισοδήματα όσο οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θέλουν μια στήριξη συγκεκριμένη όχι εν είδη μοιρασιάς χρημάτων αλλά εν είδη υποστήριξης παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Ειδάλλως θα έχουμε ένα φαινόμενο περαιτέρω συγκεντροποίησης, αύξηση της ανεργίας, κλεισίματος μαγαζιών, δυσκολίες ακόμη και επιβίωσης.

Διαβάστε επίσης για την ΠΕ Σερρών: