Μετά τις πλημμύρες των τελευταίων ημερών προσβλέπουν σε Αποζημιώσεις, Δήμοι, αγρότες επιχειρήσεις

Ολόκληρος ο Δήμος Εμμ. Παππά, ο Δήμος Βισαλτίας, ένα μεγάλο μέρος του Δήμου Νέας Ζίχνης και τρεις από τις κοινότητες του Δήμου Σερρών προβλέπετε άμεσα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν αποζημιώσεις.

Τόσο οι δήμοι, όσο και οι πολίτες μετά και την έγκριση των τεχνικών δελτίων τους, προβλέπετε να πάρουν άμεσα έκτακτες  χρηματοδοτήσεις της αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και ενίσχυση του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ήδη ο ΕΛΓΑ βρέθηκε στις περιοχές για να αποζημιώσει τους πληγέντες αγρότες.

Υπέγραψε ο Σπυρόπουλος το αίτημα κήρυξης σε Κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος υπέγραψε ήδη τα απαιτούμενα τεχνικά δελτία, για το αίτημα κήρυξης περιοχών των Δήμων Βισαλτίας, Εμ. Παππά, Ν. Ζίχνης και Σερρών της Π.Ε. Σερρών, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, μιας και επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις – καταιγίδες και πλημμυρικά φαινόμενα, και στη συνέχεια το αίτημα απεστάλη στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα.

Χωρίς αργοπορίες η διαδικασία από τους Δήμους

Στο πλαίσιο επιτάχυνσης  των διαδικασιών αποκατάστασης των ζημιών, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της ΠΕ Σερρών που πλήγηκαν από την θεομηνία,  προχώρησαν έγκαιρα την διαδικασία που προβλέπετε, έτσι ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα.

Η Τεχνική Υπηρεσία του κάθε Δήμου έστειλε ήδη το αίτημα στο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Σερρών, για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης  ανάγκης των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες, συνοδευόμενο από την ανάλογη Τεχνική Έκθεση.

Στο αίτημα αναφέρονταν  αναλυτικά οι Κοινότητες σύμφωνα με τον Κλεισθένη, ακόμα και οι περιοχές που ήδη είναι κηρυγμένες σε κατάσταση  έκτακτης ανάγκης με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου ή και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έστειλε το αίτημα στο τμήμα Π.Π. της ΠΕ Σερρών για την οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες

Οι Δήμοι έχουν ήδη γνωστοποιήσει στους δημότες των οποίων οι  κτηριακές υποδομές (κατοικίες – επιχειρήσεις ) έχουν υποστεί ζημιές να υποβάλλουν αίτηση δήλωσης ζημιάς και φωτογραφικό υλικό, εντός δέκα ημερών στα γραφεία του κάθε Δήμου.

Ταυτόχρονα οι αιτήσεις με τις επιχειρήσεις που έχουν πληγή , έχουν διαβιβαστεί στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Σερρών όπου τριμελής επιτροπή θα πραγματοποιήσει  αυτοψία και θα σημειώσει μεταξύ άλλων και τη στάθμη του νερού εντός της επιχείρησης. 

Ο κάθε Δήμος έχει προβεί στη σύσταση τριμελούς επιτροπής όπου θα πραγματοποιήσει αυτοψίες στις οικίες και θα σημειώνει και τη στάθμη του νερού εντός της κατοικίας, ενώ η συγκεντρωτική κατάσταση και μόνο των κατοικιών θα σταλεί στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Σερρών

Η συγκεντρωτική κατάσταση των επιχειρήσεων και των οικιών θα σταλούν στην συνέχεια από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Σερρών προς τη ΔΑΕΦΚ για να βγει η απόφαση οριοθέτησης των περιοχών για την αποζημίωση των κατοικιών.

Για τις επιχειρήσεις αντίστοιχα, το έγγραφο της οριοθέτησης διαβιβάζεται από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Σερρών στο Υπουργείο Οικονομικών  στο οποίο περιγράφονται και όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την αποζημίωσή τους.

Επιπλέον οι αποζημιώσεις από τους Δήμους

Επιπλέον υπάρχουν οι αποζημιώσεις από τους Δήμους προς τους πληγέντες όπως προβλέπονται αναλυτικά με βάση την υπ’ αριθμ. 33862 ΚΥΑ (ΦΕΚ 1699Β/16-5-2019) «Διαδικασία χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης πολιτών που πλήττονται από φυσικές καταστροφές» καθώς η ενίσχυση του Υπουργείου Εσωτερικών αφορά αποκλειστικά χώρους διαβίωσης οικογενειών κύριας κατοικίας και όχι κτίρια άλλης χρήσης .

Για την αποζημίωση δε επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες από τις Περιφέρειες απαιτείται  ΚΥΑ για την οριοθέτηση των περιοχών και η διαβίβαση από την Περιφέρεια της συγκεντρωτικής κατάστασης επιχειρήσεων υπογεγραμμένη από την αρμόδια επιτροπή καταγραφής και εκτίμησης ζημιών, ενώ η καταβολή της επιχορήγησης πραγματοποιείται μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.