23/07/2024
33 C
Serres

Σερρών Θεολόγος: Η Εκκλησία του Χριστού σώζει τον κόσμο και βεβαίως δεν σώζεται από τον κόσμο

Array

Στην παλαιά ιερά Μονή του Αγ. Πνεύματος, στο ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Εμμ. Παπά, ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, τη Δευτέρα του Αγ. Πνεύματος, 24 Ιουνίου 2024.


Η ως είρηται ιερά μάνδρα, κτίσθηκε το έτος 1857, επί Μητροπολίτου Σερρών κυρού Ιακώβου, σε κατάφυτη περιοχή του χωρίου Αγ. Πνεύματος, με συνδρομές των ευλαβών κατοίκων, λειτουργούσα έως τις αρχές του 1900, ως ανδρώα ιερά Μονή.


Προ της απολύσεως της θ. Μυσταγωγίας, η οποία τελέσθηκε υπαιθρίως, υπό του υπεραιωνοβίου ευσκιοφύλλου πλατάνου, στον προαύλειο χώρο της ιεράς Μονής, ο Σεβ. Ποιμενάρχης της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας κ. Θεολόγος, ομίλησε επικαίρως, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

dei gaia e vima (1)
BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1


«Η αγία Μητέρα μας Εκκλησία, εσύναξε όλους μας σήμερον, προκειμένου να δοξάσουμε τον εν Τριάδι υμνούμενο και δοξαζόμενο Θεό, να συγκροτήσουμε εν ενότητι την οικογένειά Του, να αποκτήσουμε πείρα ότι είμεθα μέλη της οικογενείας του Χριστού, να εμπνευσθούμε μέσα από τα μηνύματα του ιερού Ευαγγελίου, να γίνουμε σύσσωμοι και σύναιμοι με Εκείνον, κοινωνούντες Δεσποτικού Σώματος και Αίματος.

serron theologos imsn agio pnevma 2 11zon


Σήμερον, δευτέρα, μετά την γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας μας, η αγία Πεντηκοστή, μας υποδεικνύει, με έναν τρόπο θαυμαστό και παράδοξο, συγκλονιστικό και εξαίσιο, τη δύναμη και το έργον του Παρακλήτου, του τρίτου Προσώπου της Παναγίας Τριάδος, που ζωοποιεί, καθαρίζει, φωτίζει, αγιάζει, συνέχει και διακρατεί ολόκληρη την κτίση, σε μια αδιάσπαστη ενότητα.

Η δωρεά της αγίας Πεντηκοστής προς ολόκληρη την ανθρωπότητα, είναι η εν Αγίω Πνεύματι ενότητα, η οποία καρποφορεί θαυμαστώς στις ταπεινές και αγαθές καρδίες, καρπούς αγιοσύνης σωτηρίας και αιωνιότητος.Προσκυνούμε λοιπόν, σήμερον, δοξολογικώς και λατρευτικώς, όπως βεβαίως και κάθε ημέρα της ζωής μας, αυτό τούτο το μυστήριον της Παναγίας Τριάδος, στενώς συνδεδεμένο με αυτό τούτο το μυστήριον της Εκκλησίας μας, το οποίον βιούται, ως αποκάλυψη και φανέρωση του ιδίου του Τριαδικού Θεού.


Η μία, αγία, καθολική και αποστολική, ορθόδοξος Εκκλησία μας, η μία και μοναδική Εκκλησία, είναι ο ίδιος ο Χριστός, ο Οποίος παρατείνεται και φανερούται, ως φως, αλήθεια, αγιασμός, αγάπη και ζωή μέσα στην ανθρώπινη ζωή. Κεφαλή του μυστηριακού θεανθρωπίνου Σώματος της Εκκλησίας, είναι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, ενώ ψυχή Του, αυτό το Πανάγιον Πνεύμα, που όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας.

serron theologos imsn agio pnevma 11zon

Αυτή η Εκκλησία, ως το μυστήριο του Χριστού, δύο χιλιάδες χρόνια τώρα, εμπνέεται, αγιάζεται και φωτίζεται από το πυρ της Πεντηκοστής, διά τούτο και παραμένει ζωντανή, θαλερή, ορθία, δυνατή, αγιάζουσα τους ανθρώπους και την κτίση, εργαστήριο αγιοσύνης, διδασκαλείο των Ευαγγελικών αρετών, λιμάνι και θεραπευτήριο των ψυχών και των σωμάτων μας.

Η μητέρα όλων μας, η αγία του Χριστού Εκκλησία, έχει την αθάνατη ρίζα Της σε αυτό το ίδιο το υπέρξενο μυστήριο της Παναγίας Τριάδος, νοείται και φανερούται, ως έργον Θεού, κιβωτός σωτηρίας του κόσμου, ως ακένωτος πηγή χάριτος και ευλογίας. Εκείνη, σώζει τον κόσμο και δεν σώζεται από τον κόσμο, αγιάζει τα σύμπαντα και δεν αγιάζεται από το κτιστό, κατευθύνει προς νομάς σωτηρίους και δεν κατευθύνεται από καμία ανθρώπινη δύναμη και σκοπιμότητα.Η Εκκλησία πάντοτε ενδύεται το λέντιον της διακονίας, της θυσίας και της προσφοράς, είναι όντως η αληθής και γνησία τροφός των πιστών παιδιών Της.

Δεν είναι θεωρητικό αφήγημα, ούτε μουσειακό είδος, ούτε εργαλείο ουδενός ανθρώπου και καμίας εγκοσμίου ιδιοτέλειας, ει μη μόνον του Θεού για τη σωτηρία μας.

Είναι η δύναμη του ουρανού, η χαρά των Αγγέλων, ο αληθής Παράδεισος, ο τρόπος υπάρξεως και σωτηρίας μας, η ποιότητα της ζωής μας, η νέα Κιβωτός, που διασώζει το γένος των ανθρώπων, από τον κατακλυσμό της αμαρτίας, ο οίκος ο μεγαλώνυμος των παιδιών του Θεού, των αγγέλων και των ανθρώπων.


Εάν αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε αταλάντευτα και με πιστότητα την σωτήριο αυτή οδό, τότε η ζωή μας θα μεταμορφωθεί με την χάρη του Θεού σε πραγματικό Παράδεισο, σε μία κοινωνία, όπου θα βασιλεύει η αγάπη, η δικαιοσύνη, η αλήθεια, το φως, η ειλικρίνεια, η χαρά και η αγάπη στις σχέσεις των ανθρώπων.


Δυστυχώς, όμως, οι άνθρωποι αναζητούν υποκατάστατα αυτής της χαράς, μέσα από μία ζωή χωρίς φως, αξίες, αρετές, ιδανικά και αγάπη. Θέλοντας να καλύψουν τα υπαρξιακά τους κενά, επιλέγουν αδιέξοδους δρόμους, κατρακυλώντας σε έναν πνευματικό κατήφορο χωρίς τέρμα.


Όμως, η απροθυμία της κοινωνίας μας να υιοθετήσει και να ακολουθήσει τα σωτήρια διδάγματα του Κυρίου μας, που ακεραιώνουν, αγιάζουν και φωτίζουν τον άνθρωπο, ως θείο πλάσμα, είναι ξεκάθαρα και αποκλειστικά αποτέλεσμα της προσωπικής μας οικτρής και προκλητικής αποτυχίας, του σκοταδιού, που εξακολουθούμε να φέρουμε από επιλογή μέσα μας.

Ένα σκοτάδι, που ενσυνείδητα ο άνθρωπος επιλέγει και πολλαπλασιάζει, διότι έτσι καλύπτει, δικαιολογεί και βολεύει τα σκοτεινά του έργα.

Η απροθυμία του σκοτισμένου και αυτοαναφορικού ανθρώπου να ακολουθήσει την οδόν του Κυρίου, τον οδηγεί σε τραγικές αποτυχίες και σε επώδυνες κρίσεις.


Ο Κύριος Ιησούς, ως ο μόνος παντοδύναμος Θεός, παραμένει ο αιώνιος και ανίκητος Κυβερνήτης της Εκκλησίας.

Εκείνος στο τιμόνι, εμείς στα κουπιά του σκάφους της Εκκλησίας. Ανοηταίνουν όσοι πετροβολούν τον ουρανόν.

Προετοιμάζουν για τον εαυτόν τους την αυτοκαταδίκη τους.


Ο Σωτήρας Χριστός, δια της Εκκλησίας Του, ανιστά τον κόσμο μέσα από αυτό το οντολογικό, ηθικό και πνευματικό τέλμα.

Ο Κύριός μας φανερώνεται και βιούται μέσα στην Εκκλησία, ως η μοναδική Οδός σωτηρίας, μέσα από την οποία, ο άνθρωπος αγιάζεται, πραγματώνεται, ως υιός Θεού, ιεροποιείται και ωραιοποιείται.

Ως παντοδύναμος Θεός, κτίστης, δημιουργός και συντηρητής του παντός, ως αυτοζωή, ειρήνη και αγάπη, καλεί εμάς, τα παιδιά Του, να εγκαταλείψουμε τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, να παύσουμε να λατρεύουμε τα σύγχρονα είδωλα, τα οποία αποστερούν από τον άνθρωπο την πληρότητα, τη χαρά, τη σωτηρία, τη θέα του προσώπου του Θεού.


Ας ακούσουμε και ας ακολουθήσουμε με πιστότητα, λοιπόν, τη φιλάνθρωπη και θεραπευτική φωνή του εν Τριάδι προσκυνουμένου Θεού, τη φωνή της αληθείας, έτσι ώστε, διά της μετανοίας, να ελκύσουμε τη χάρη Του και να βασιλεύσει στη ζωή μας η ειρήνη, η χαρά, η αγάπη και η δικαιοσύνη Του».


Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Αγ. Τριάδος, πέριξ του Καθολικού της ιεράς Μονής και τελέσθηκε η ακολουθία του Αγιασμού.


Συμπροσευχητικώς παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν και οι Βουλευτές Σερρών κ. κ. Φ. Αραμπατζή, Θ. Λεονταρίδης και Κ. Αχ. Καραμανλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Εμμ. Παπά κ. Δ. Νότας, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διευθύνσεως Χρυσού, ο Πρόεδρος της τοπικής Κοινότητος Αγ. Πνεύματος και μέγα πλήθος του λαού του Θεού.


Τέλος, μετά και τη διανομή του αντιδώρου, μέλη τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδησαν πατροπαράδοτους μελωδικούς σκοπούς, από την πλούσια ελληνορθόδοξη παράδοσή μας.

Σερρών Θεολόγος: Η κατασκήνωση, ως έργο Θεού, θέλει ‘’ψυχή’’, προσευχή, σοβαρότητα και υπευθυνότητα

Ο Κώστας Καραμανλής στην Σερραϊκή Βιομηχανία Αναψυκτικών “Νέκταρ” Κουρτίδη

Ξεκινούν την Τρίτη οι αιτήσεις για προσλήψεις στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την συμμετοχή στη διεθνή έκθεση “FOODEX SAUDI 2024”

Το 1ο ΕΠΑΛ Σερρών Erasmus+: Η Τρισδιάστατη Eκτύπωση – 3D Printing ως μέσο επαγγελματικής εξέλιξης

Δήμος Σερρών: Tην Τετάρτη 3 Ιουλίου Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής


Επιμελητήριο Σερρών: Επίσκεψη Γενικού Πρόξενου της Γαλλίας, εγκαίνια έκθεσης «Άρωμα Χίου», Serexpo2024

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Σέρρες: Για τέταρτη μέρα καίει η φωτιά στο όρος Όρβηλος

Σε εξέλιξη παραμένει για τέταρτη μέρα η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης στο όρος Όρβηλος, πάνω από το Αχλαδοχώρι, του Δήμου Σιντικής...

Τάσος Χατζηβασιλείου: Ο νέος ευρωπαϊκός κύκλος μόλις ξεκίνησε

Τελικά, οι δυνάμεις της ευρωπαϊκής υπευθυνότητας που κινούνται πέριξ του κέντρου είναι εκείνες που μπορούν να λάβουν τις μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις για το...

Σερρών Θεολόγος: Η αποστασία από τον Θεό αφανίζει έθνη και λαούς

Την πανσεβάσμιο ιερά μνήμη του Αγ. ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου εορτάζει με λαμπρότητα και η Σερραϊκή Εκκλησία, με επίκεντρο το ομώνυμο ιερό Ναό...

Σίμος Δανιηλίδης: Οι αριθμοί αποδεικνύουν την ορθότητα να περάσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας...

Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι και φέτος ο απολογισμός χρήσης του Α’ εξαμήνου 2024 για τις ιατρικές υπηρεσίες και παροχές των Πολυϊατρείων και των Δημοτικών Ιατρείων...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

O Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Η ενισχυμένη και στοχευμένη χρηματοδότηση καθώς και η απλούστευση των διαδικασιών και των κανονιστικών απαιτήσεων για το Leader, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη συγκεκριμένου...

Δήμος Σερρών: Συνεδριάζει τη Τρίτη η Δημοτική Επιτροπή

Την Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 και ώρα 12:05 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η 38η Τακτική Μεικτή Συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, που θα γίνει δια ζώσης...

Ανάγκες για αίμα στο Νοσοκομείο Σερρών

Ενημερώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην ομάδα αίματος Α (-) στην ομάδα αίματος 0 (-) και στην ομάδα αίματος Β (-). Κάνουμε έκκληση για...

Συνέχισε να διαβάζεις