22/07/2024
32.5 C
Serres

Αντώνης Σιάρκος: Ευρωπαϊκό βαμβάκι και EUCOTTON κερδίζουν τις εντυπώσεις στην Ιταλία

Array

Πριν από λίγες εβδομάδες, δεκάδες χιλιάδες αγρότες σε Ελλάδα και Ισπανία, τις χώρες που συγκεντρώνουν σχεδόν το 100% της Ευρωπαϊκής παραγωγής βαμβακιού, εκκίνησαν τη σπορά της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Οι δύο αυτές χώρες συνεργάζονται στενά για την προώθηση και ανάδειξη των χαρακτηριστικών ποιότητας και βιωσιμότητας του ευρωπαϊκού βαμβακιού, μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτή του EUCOTTON η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Βάμβακος (ECA).

siarkos eucotton elefthero vima serres entiposeis italia vamvaki

Για την Ελλάδα, το βαμβάκι αποτελεί τη σημαντικότερη βιομηχανική καλλιέργεια, απασχολώντας περισσότερους από 47.000 καλλιεργητές και δημιουργώντας περαιτέρω 100.000 θέσεις εργασίας σε σχετικούς τομείς μεταποίησης και εξαγωγών.

dei gaia e vima (1)
Nektar

Το ελληνικό βαμβάκι αποτελεί το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής, καθιστώντας το προϊόν πολύτιμο όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η χώρα εξάγει περισσότερους από 250.000 τόνους βαμβακιού αξίας άνω των 700εκατ ευρώ, καταλαμβάνοντας την 6η θέση παγκοσμίως.

Οι καλλιεργητές και οι μεταποιητές βαμβακιού στην Ελλάδα και την Ισπανία, τις κυρίες χώρες παραγωγής του προϊόντος στην Ευρώπη, προσπαθούν να συνθέσουν τον ιστό αναδεικνύοντας την υψηλή τεχνογνωσία, την παράδοση και την υψηλή βιωσιμότητας της καλλιέργειας η οποία συνεισφέρει ουσιαστικά στις οικονομίες των χωρών παραγωγής αλλά και της Ευρωζώνης ολόκληρης.

Επιδιώκεται η ιχνιλατήσιμη επεξεργασία της πρώτης ύλης με στόχο την παραγωγή τελικών προϊόντων μεγάλης περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας όπως απαιτούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές.


siarkos eucotton elefthero vima serres entiposeis italia vamvaki 2

Το ευρωπαϊκό βαμβάκι, τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά και οι βιώσιμοι τρόποι παραγωγής του παρουσιάστηκαν στις 4 και 5 Ιουνίου στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια της Phygital Sustainability Expo (PSE) 2024.

Η διήμερη διοργάνωση, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση βιωσιμότητας στην Ιταλία, προσελκύει κάθε χρόνο περισσότερους από 10.000 επισκέπτες και προσεγγίζει ένα κοινό που ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια θεατές.

Η εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από τη Sustainable Fashion Innovation Society, πραγματοποιήθηκε στο εντυπωσιακό Μουσείο Imperial Fora και είχε την υποστήριξη της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Κυβέρνησης στην Ιταλία, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της ιταλικής κυβέρνησης, της UNESCO, του FAO και πολλών ακόμη εθνικών και διεθνών οργανισμών.

Την εκδήλωση επισκέφθηκαν οι Υπουργοί κκ. Fabio Rampelli, Αντιπρόεδρος της Βουλής, Adolfo Urso, Υπουργός Επιχειρηματικότητας, Gilberto Pichetto Fratin, Υπουργός Περιβάλλοντος, Maurizio Leo, Υπουργός Οικονομικών, Giuseppe Conte, τέως πρωθυπουργός και άλλοι.


Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση βράβευσης σχεδιαστών οι οποίοι προάγουν τη βιώσιμη μόδα και συμβάλλουν στο πολιτιστικό αποτύπωμα της Ιταλίας στο χώρο της μόδας, όπως οι Armani, Dolce & Gabbana, Bottega Veneta, και άλλοι σημαντικοί οίκοι.

Το EUCOTTON εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος κ. Αντώνιο Σιάρκο, ο οποίος παρουσίασε την πρωτοβουλία στην 1ο Διεθνή Στρογγυλή Τράπεζα για το Βαμβάκι.

siarkos eucotton elefthero vima serres entiposeis italia vamvaki 3

Στη συζήτηση, η οποία μεταδόθηκε από τη RAI, ο κ. Σιάρκος τόνισε:

“Το ευρωπαϊκό βαμβάκι είναι ένα προϊόν υψηλής ποιότητας μεγάλης περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας.

Το EUCOTTON είναι μια μοναδική πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού τομέα του βαμβακιού για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ιδιότητες βιωσιμότητας και ποιότητας του ευρωπαϊκού βαμβακιού, καθώς και για την οργάνωση της Ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού στα πλαίσια της ιχνιλατήσιμης μεταποίησης μιας υψηλής ποιότητας πρώτης ύλης για την παραγωγή επώνυμων τελικών προϊόντων υψηλής ποιότητας μεγάλης περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας που μπορούν τεκμηριωμένα να εγγυηθούν την ευρωπαϊκή τους προέλευση.»

Στις παράλληλες εκδηλώσεις της Expo, η πρωτοβουλία EUCOTTON υποδέχθηκε τους επισκέπτες σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων ρούχα από 100% ευρωπαϊκό βαμβάκι που ετοίμασαν σπουδαστές του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος -Τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Μόδας στο πλαίσιο των πτυχιακών τους εργασιών και στο περιθώριο μακροπρόθεσμης συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος και του Τμήματος.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνεργασίας μάλιστα, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Τμήματος στο Κιλκίς στις 29/5 ειδικό σεμινάριο για το ευρωπαϊκό βαμβάκι για περισσότερους από 70 σπουδαστές σε συνεργασία με την καθηγήτρια κα Βενετία Κουτσού.

Στα επόμενα βήματα, η πρωτοβουλία EUCOTTON πραγματοποιεί ειδική ενημερωτική εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση απευθυνόμενη σε επαγγελματίες των κλάδων μόδας και κλωστοϋφαντουργίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 27/6 (Porto Palace, 12.00).

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι ενέργειες του ελληνικού κλάδου βάμβακός για τη δημιουργία ισχυρού brand name για το ευρωπαϊκό βαμβάκι, και την ιχνηλασιμότητα αυτού προκειμένου τα προϊόντα που παράγονται να μπορούν με αποδείξεις να ισχυριστούν ότι είναι 100% ευρωπαϊκά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΒΑΜΒΑΚΙ

siarkos eucotton elefthero vima serres entiposeis italia vamvaki 23

Το ευρωπαϊκό βαμβάκι, αναγνωρισμένο όχι μόνο για την ποιότητά του και για τη δέσμευσή του στις βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές, αλλά και για τα φιλόδοξα μέτρα που λαμβάνει στην προσπάθειά μείωσης του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις μεγάλων ευρωπαϊκών οίκων μόδας οι οποίοι αναζητούν τρόπους να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Αφενός, το βαμβάκι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού ιστού ολόκληρων περιφερειών στην Ελλάδα και την Ισπανία εδώ και δεκαετίες, παρέχοντας ποιοτική απασχόληση και οικονομικές ευκαιρίες για τους εργαζόμενους.

Πρόκειται για εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ασχολούνται με το βαμβάκι εδώ και αρκετές γενιές.

siarkos eucotton elefthero vima serres entiposeis italia vamvaki 24

Αφετέρου, ο τομέας του βαμβακιού στην Ευρώπη έχει κάνει σημαντικά βήματα προς μια πιο βιώσιμη γεωργία.

Όχι μόνο χρησιμοποιεί 100% μη γενετικά τροποποιημένους σπόρους, αλλά υιοθετεί επίσης πρακτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή σύμφωνα με τις οποίες επιτυγχάνεται η ελεγχόμενη χρήση των εισροών και η περιορισμένη χρήση φυτοφαρμάκων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην ορθολογική χρήση του νερού, εφαρμόζοντας τεχνικές γεωργίας ακριβείας όπως η στάγδην άρδευση. Επιπλέον, εφαρμόζονται μέθοδοι ανακύκλωσης νερού και συλλογής του νερού της βροχής για περαιτέρω εξοικονόμηση αυτού του πολύτιμου αγαθού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ EUCOTTON

Η πρωτοβουλία EUCOTTON υλοποιεί από το 2022 εκτεταμένες δράσεις πληροφόρησης σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία για την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού και των επαγγελματιών σχετικά με την υψηλή ποιότητα και την βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού βαμβακιού.
Συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΚ) 1144/2014 – Enjoy it’s from Europe.

Φιλοζωικός Όμιλος Σερρών: Εικόνες ντροπής στο κυνοκομείο Σερρών!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι ετοιμάζουν τα «βέλη» τους για την Κάμαλα Χάρις

«Θα είναι ευκολότερο να νικήσω» την Κάμαλα Χάρις απ’ ό,τι τον Τζο Μπάιντεν, διαβεβαίωσε ο κ. Τραμπ στο CNN μετά την ανακοίνωση του Προέδρου...

Στην 4η ΥΠΕ ξανά διοικητής ο Τσαλικάκης;

Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων για τις θέσεις των διοικητών στις επτά υγειονομικές περιφέρειες της χώρας αναμένεται να δοθεί τις επόμενες μέρες. Ήδη αναρτήθηκε...

Στον Εμμανουήλ Παπά ξεκινούν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στο χωριό Εμμανουήλ Παπάς όπως ενημερώνει ο πρόεδρος Χρήστος Γιάντσιος. Σήμερα Σάββατο 20/7 στον Προφήτη Ηλία με θεία λειτουργία το πρωΐ στον...

Στο Δήμο Σιντικής: 148 στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε 6 μήνες

148 στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σε συνδυασμό με ηλεκτρονικές σημάνσεις, εμβολιασμούς και αποπαρασιτώσεις, καθώς και 40 υιοθεσίες, πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

ΓΣΕΒΕΕ: Προβληματίζουν οι εξελίξεις στην χονδρική τιμή του ρεύματος

Το όριο των 500 kwh που ανακοινώθηκε κρίνεται χαμηλό, καθώς δεν καλύπτει πολυμελείς οικογένειες κι επαγγελματίες που χρησιμοποιούν το σπίτι τους ως έδρα Με έντονο...

Την 24η Ιουλίου η εξόφληση του ΕΛΓΑ για Daniel και Elias

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α., κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση των πορισμάτων, τα...

Άρχισαν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ μέσω σύνδεσης με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet

Σε εφαρμογή της υπ. αριθμ. 293/12.07.2024 ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακοίνωσε ότι από την περασμένη...

Συνέχισε να διαβάζεις