Το να πηγαίνεις μια μέρα στη δουλειά σου μετανιώνοντας την ώρα και τη στιγμή που τη διάλεξες (ή σε διάλεξε) είναι φυσιολογικό.
Αν όμως κάθε μέρα που περνάει νιώθεις να σε απωθεί περισσότερο, μέχρι που δεν υπάρχει πια κάτι θετικό να σκεφτείς γι’ αυτή, τότε μάλλον θα πρέπει να βάλεις κάτω τα πράγματα και να αποφασίσεις πώς θα αλλάξεις αυτήν την κατάσταση.
Για αρχή είναι σημαντικό να απαντήσεις σε δύο ερωτήσεις: Θα ένιωθες καλύτερα αν έκανες αλλού την ίδια δουλειά; Ή είναι αυτό καθαυτό το αντικείμενο που έχεις βαρεθεί και δεν σε ικανοποιεί πλέον;
Ουσιαστικά πρέπει να αναλογιστείς αν σε δυσαρεστεί η συγκεκριμένη εργασία, το πόστο σου ή η φάση της ζωής σου σε σχέση με τη συγκεκριμένη δουλειά.
Όπως και να έχει, αυτά είναι τα σημάδια που πρέπει να σε βάλουν σε σκέψεις για μία πιθανή αλλαγή καριέρας…
Το σώμα σου φωνάζει: «Ως εδώ!»
Πονοκέφαλοι, ημικρανίες, σφιγμένοι μύες, στομαχικές διαταραχές. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα σημάδια, που όταν επαναλαμβάνονται τακτικά, θα πρέπει να σε προβληματίσουν -ειδικά εάν ξεκινούν πχ.
Κυριακή βράδυ και βελτιώνονται το μεσημέρι της Παρασκευής. Τσέκαρε εάν συνδέονται και με συγκεκριμένες καταστάσεις πχ. συγκρούσεις με συναδέλφους ή εβδομαδιαία meetings. Διάσπαρτοι μυϊκοί πόνοι, δυσκολία συγκέντρωσης και μόνιμη εξάντληση είναι μερικά από τα συνηθέστερα σημάδια πίεσης σε μια δουλειά που δεν σε ικανοποιεί και δεν σε καλύπτει πλέον.
Η δουλειά επηρεάζει την αυτοεκτίμησή σου
Ξεκίνησες με μεγάλη σιγουριά και αυτοπεποίθηση, όμως πλέον αμφιβάλλεις για τις ικανότητες, τη δυναμική και τον επαγγελματισμό σου.
Καλώς ή κακώς η δουλειά μάς προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό και θα πρέπει, αν μη τι άλλο, να τονώνει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή μας.
Το να μένεις σε μια δουλειά που σε κάνει να νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου επειδή πληρώνεσαι καλά ή επειδή έχεις άλλες παροχές που σε κάνουν να νιώθεις ασφάλεια, δυστυχώς έχει βαρύ τίμημα. Και τα ίχνη που αφήνει στον ψυχισμό σου αποτυπώνονται και σε άλλες πτυχές της ζωής σου, καθώς και κάθε επόμενο επαγγελματικό βήμα σου.
Ίσως χρειάζεσαι αλλαγή καριέρας, αν μένεις μόνο για τα χρήματα
Σίγουρα δεν είναι αμελητέα συνθήκη, αλλά δεν μπορεί να είναι και η μοναδική που σε κρατάει σε μια δουλειά.
Αν με το που πληρώνεσαι τρέχεις να τα “καταθέσεις” σε αγορές ρούχων, παπουτσιών, ηλεκτρονικών και άλλων ειδών που λαχταράς, ώστε να νιώθεις ότι αξίζει η ταλαιπωρία που υφίστασαι καθημερινά, καλό είναι να προβληματιστείς γι’ αυτό.
Και με τα νέα αποκτήματά σου, πάλι στην ίδια δουλειά θα πας την επομένη της αγοράς τους.
Ονειρεύεσαι μια διαφορετική καριέρα
Αν παρακολουθείς μανιωδώς sites και applications σχετιζόμενα με την αγορά εργασίας ή αφιερώνεις άπειρο χρόνο στα προφίλ φίλων ή γνωστών των οποίων τη δουλειά γλυκοκοιτάς, είναι η ώρα για το επόμενο βήμα.
Η Jen Slagle, Career & Leadership Development Coach, γράφει σε άρθρο της στο Linkedin:
«Είναι ok να θέλεις μια εργασία που να έχει λόγο ύπαρξης για σένα. Είτε έχεις περάσει 20 χρόνια στην τρέχουσα εργασία σου είτε 1 χρόνο, είναι πιθανό να νιώθεις ότι τα έχεις δώσει όλα και δεν υπάρχει κάτι άλλο εκεί για σένα. Η συμβουλή μου είναι: Σταμάτα να ονειρεύεσαι και άρχισε να κάνεις».
Βαριέσαι και δεν έχεις ενέργεια για τίποτα
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι έχουμε πολύ καλύτερα πράγματα από τη δουλειά μας να κάνουμε σε καθημερινή βάση. Στο πλαίσιο αυτό είναι φυσικό να βαριέσαι κάποιες φορές, να νιώθεις κούραση, ακόμα και άρνηση να πας.
Αν όμως αυτός είναι ο κανόνας, δεν γίνεται να συνεχίσεις για πολύ. Θα το καταλάβεις γιατί εξαντλείς εκεί όλα τα αποθέματα της ενέργειάς σου με αποτέλεσμα να σέρνεσαι σε ό,τι άλλο έχεις να κάνεις.
Και βέβαια το μαρτύριό σου ξεκινάει με το ξύπνημα και κορυφώνεται με το βασανιστικό τρόπο που -δεν- περνάει κάθε λεπτό στη δουλειά μέχρι το σχόλασμα.
Σκέψου την αλλαγή καριέρας αν έχεις χάσει κάθε ενδιαφέρον για το αντικείμενο
Συχνά αναπολείς τα καθήκοντα αλλά και τον ενθουσιασμό που είχες όταν ξεκίνησες τη δουλειά. Διαπιστώνεις όμως ότι πλέον δεν κάνεις κάτι από όσα σου άρεσαν κι επίσης έχει χαθεί κάθε ίχνος δημιουργικότητας και ηθικής ανταμοιβής.
Όλα σου φαίνονται ανούσια και το χειρότερο είναι ότι πλέον δεν αναγνωρίζεις τον εαυτό σου από αντιδράσεις και άμυνες που έχεις αναπτύξει για να επιβιώσεις στο χώρο.
Σε αυτή την περίπτωση θα σε βοηθήσει να ανατρέξεις στο παρελθόν και στους λόγους που σε οδήγησαν στη συγκεκριμένη δουλειά. Ισχύουν τα ίδια δεδομένα ή άλλαξαν στο πέρασμα του χρόνου;
Ζηλεύεις τις ζωές των άλλων
Μπορεί να είναι φίλοι, γνωστοί ή άγνωστοι. Για σένα είναι απλώς πολύ τυχεροί γιατί κάνουν τη δουλειά των ονείρων τους. Τουλάχιστον αυτήν την εικόνα έχεις πλάσει. Και την αντιπαραβάλλεις πάντα με τη δική σου περίπτωση.
«Σκέφτεσαι ότι πρέπει να επιλέξεις ή να κάνεις κάτι που αγαπάς ή να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου και δεν σκέφτεσαι ότι μπορείς να τα κάνεις και τα δύο» γράφει η Jen Slagle αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο παγιδεύεσαι σε μια δουλειά που δεν σε εκφράζει άλλο.
«Αυτά που σκέφτεσαι είναι μπούρδες» καταλήγει και σου εγγυάται ότι μπορείς να ζεις και να καλύπτεις τις υποχρεώσεις σου κάνοντας μια δουλειά που παράλληλα θα σου δίνει κίνητρα, στόχο και ικανοποίηση. Αρκεί να σκεφτείς τι είναι αυτό που ζηλεύεις στους άλλους.
Το ωράριο; Το αντικείμενο; Ο χώρος εργασίας; Οι απολαβές; Η εξέλιξή τους; Φτιάξε την περιγραφή της ιδανικής δουλειάς για σένα και κυνήγησέ την… χθες. Η αλλαγή καριέρας μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Υ.Γ. Γράφοντας το κείμενο, συνειδητοποίησα ότι στην προηγούμενη δουλειά μου ίσχυαν 6 στα 7 από τα παραπάνω. Τι δεν αλλάζω με τίποτα; Την αλλαγή της.
«Μετακομίζει» στον ΣΚΑΪ ο Μάρκος Σεφερλής -Τι θα ετοιμάσει για το τηλεοπτικό κοινό