27/01/2023
5.9 C
Serres

Η Αμαζόνα που τρέμουν οι Τούρκοι: Η Ελληνίδα πιλότος Mirage τους έκανε όλους να παραμιλούν

Είναι η πλέον μάχιμη χειρίστρια μαχητικού έχοντας συμμετάσχει σε αερομαχίες με τα μαχητικά της τούρκικης πολεμικής αεροπορίας.

Πετά και σε νυχτερινές πτήσεις επιτήρησης του εθνικού εναέριου χώρου καταγράφοντας διαρκώς επιτυχίες.

Θεοδώρα Δούρου: Η Αμαζόνα που τρέμουν οι Τούρκοι

Σε πρόσφατες ασκήσεις που έγιναν στα Εμιράτα, μία Ελληνίδα πιλότος τρέλανε, με τις ικανότητές της, τους άνδρες πιλότους από όλες τις χώρες που συμμετείχαν.

Το ότι έχουμε μερικούς από τους καλύτερους πιλότους στον κόσμο, οι οποίοι διακρίνονται σε κάθε είδους πολυεθνική άσκηση που συμμετέχουν είναι κάτι που γνωρίζουμε όλοι.

Όμως, όπως φαίνεται και οι Ελληνίδες χειρίστριες, έστω και λίγες αριθμητικά, δεν πάνε πίσω.

Κάτι που αποδείχτηκε περίτρανα στην πρόσφατη άσκηση ATLC (Advanced Tactical Leadership Course) που έγινε στα Εμιράτα.

Σε αυτήν την άσκηση συμμετείχαν κορυφαίοι πιλότοι από χώρες, όπως η ΗΠΑ, η Βρετανία και η Σαουδική Αραβία, ενώ συμμετείχαν και ως παρατηρητές, η Αυστραλία και η Ινδία.

Η Ελλάδα συμμετείχε με τρία Mirage 2000-5 και το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης. Και ανάμεσα στους πιλότους που επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στην άσκηση ήταν και μία Υποσμηναγός (Ι).

Η 29χρονη, μάλιστα, εντυπωσίασε τους πάντες με τις ικανότητές της και την απόδοσή της στις εξαιρετικά δύσκολες ασκήσεις που διεξάγονται σε αυτήν την κορυφαίου επιπέδου άσκηση.

Η Ελληνίδα πιλότος ξεχώρισε ανάμεσα σε 250 συμμετέχοντες

Η Ελληνίδα πιλότος ξεχώρισε ανάμεσα στους 250 συμμετέχοντες που είχαν μία πολυήμερη εκπαίδευση σε διάφορα ακραία σενάρια και πολύ προωθημένες τακτικές εναέριας μάχης.

Η 29χρονη Υποσμηναγός (Ι) Θεοδώρα Δούρου, με καταγωγή από τη Μαλεσίνα Φθιώτιδας είχε το «μικρόβιο» του αεροπόρου από μικρή.

«Η αγάπη μου για τα αεροπλάνα δημιουργήθηκε από την παιδική μου ηλικία, όταν έβλεπα να περνούν από το χωριό μου. Μεγαλώνοντας θαύμαζα πολύ το επάγγελμα και όταν έμαθα για την σχολή Ικάρων αποφάσισα ότι ήθελα να γίνω ιπτάμενη στα μαχητικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και, μάλιστα, ήταν αποφασισμένη να πετάξει μόνο με τα δελταπτέρυγα Mirage 2000, τα οποία πετούσαν πάνω από το χωριό της πριν προσγειωθούν στην Τανάγρα.

Η Ελληνίδα πιλότος που τρέμουν οι Τούρκοι

Η Θεοδώρα Δούρου είναι από τους πιο μάχιμους πιλότους του συγκεκριμένου τύπου, με πολλές συμμετοχές σε αερομαχίες με τουρκικά αεροσκάφη, έχοντας κλειδώσει «στόχο» αρκετές φορές στις εμπλοκές πάνω από το Αιγαίο.

Η 29χρονη Θεοδώρα είναι η πλέον μάχιμη γυναίκα χειριστής μαχητικού αυτή την στιγμή καθώς έχει ήδη συμμετάσχει αρκετές φορές σε αερομαχίες με τα μαχητικά της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έχοντας καταγράψει και αρκετά «kills».

Η συγκεκριμένη πιλότος δεν είναι η μοναδική που κοσμεί την Π.Α., καθώς υπάρχουν και άλλες χειρίστριες, αλλά και εκπαιδεύτριες στο δυναμικό της.

Το φύλο δεν κάνει την διαφορά για τα ελληνικά φτερά. Και, όπως απέδειξε έμπρακτα, η πιλότος μας στα Εμιράτα, μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα, απέναντι σε άνδρες κάθε εθνικότητας και πτητικών εμπειριών.

Οι συνάδελφοί της την χαρακτηρίζουν «αντράκι» και με τις ικανότητές της, έχει κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμησή τους.

«Ο κίνδυνος είναι μέρος αυτό του επαγγέλματος και καλούμαστε καθημερινά να το αντιμετωπίσουμε. Στην Πολεμική Αεροπορία δεν υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. Στον κοινωνικό μου περίγυρο υπάρχουν άτομα που αντιμετωπίζουν με έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχουν ιπτάμενες στα μαχητικά».

Αυτή η μαχητική γυναίκα φορά την αντί G στολή της, βάζει τη μάσκα της, κλείνει την καλύπτρα της και απογειώνεται από την Τανάγρα, κουβαλώντας στους ώμους της με περηφάνια το εθνόσημο, έχοντας τη στήριξη και της οικογένειάς της από την πρώτη στιγμή.

Κάθε φορά που απογειώνεται η Θεοδώρα για αποστολή αναχαίτισης, είναι δεδομένο πως οι εισβολείς θα είναι «kill από ώρα».

Πηγή:fumara