07/02/2023
0.4 C
Serres

«Δεν είμαι έτοιμη να πεθάνω, μαμά». Οι τελευταίες λέξεις μιας 14χρονης λίγο πριν πeθάνει από καρκίνο

Μία μητέρα μοιράστηκε με τον κόσμο τα τελευταία λόγια της κόρης της λίγο πριν πεθάνει

Μία μητέρα μοιράστηκε με τον κόσμο τα τελευταία λόγια της κόρης της λίγο πριν πeθάνει από καρκίνο, ο οποίος επέστρεψε μόλις τρεις εβδομάδες από τότε που οι γιατροί της είπαν ότι είναι “καθαρή”.

Η Daisy Wyatt, από το Blackwood της Ουαλίας, ήταν 14 χρονών όταν πeθανε, την 1η Μαρτίου του 2017, από σάρκωμα του Ewing.

Η νεαρή μαθήτρια είχε υποβληθεί σε χημειοθεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις στις ΗΠΑ και η οικογένεια ήταν χαρούμενη όταν έμαθε ότι το 95% του όγκου της είχε εξαφανιστεί.

Sarah Griffiths, 43, recalled the last moments before her daughter, Daisy Wyatt, died of rare blood cancer Ewing's Sarcoma at just 14 years old

Όμως η χαρά τους δεν κράτησε πολύ, αφού ο καρκίνος της Daisy επέστρεψε και αυτή τη φορά ήταν ανίατος.

Η μητέρα της, η 43χρονη Sarah Griffiths, μίλησε για τα τελευταία λόγια της Daisy. “Θέλω να πάω στο χορό αποφοίτησης του σχολείου μου και να δω τα αδέλφια μου να μεγαλώνουν,” είχε πει η νεαρή λίγο πριν πεθάνει…

Σήμερα, στη μνήμη της κόρης της που «είχε πάντα ένα χαμόγελο στο πρόσωπό της», η κα Griffiths συγκεντρώνει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

The A* student, from Blackwood, Wales, had battled through chemotherapy, surgery and special treatment in the US that wasn't available on the NHS 

Οι πρώτες ενδείξεις της ασθένειας της Daisy άρχισαν να εμφανίζονται τον Ιούνιο του 2015, όταν το κορίτσι άρχισε να έχει κράμπες στα πόδια.

Η οικογένειά της την πήρε στο νοσοκομείο όπου μετά από μια ακτινογραφία, η Daisy μεταφέρθηκε επειγόντως για μαγνητική τομογραφία.

Daisy was diagnosed when she was 12 years old after being rushed to hospital with leg spasms. Ms Griffiths has raised over £30,000 for the charity Dreams & Wishes, who were by the family through their struggle 

Από αυτή την εξέταση ανακαλύφθηκε ένας όγκος στο πυελικό οστό της και οι γιατροί διέγνωσαν το σάρκωμα του Ewing, το οποίο συνήθως εμφανίζεται σε εφήβους και νέους ενήλικες.

Στις ΗΠΑ, περίπου 225 παιδιά και έφηβοι διαγιγνώσκονται με σάρκωμα του Ewing κάθε χρόνο.

“Μας είπαν ότι ήταν θεραπεύσιμο,” είπε η κ. Griffiths. “Αυτή ήταν η πρώτη ερώτηση που έκανα. Για μένα αυτό είχε σημασία.”

“Είπα στη Daisy ότι θα κάναμε μαζί αυτό το επίπονο ταξίδι κι ότι θα φτάναμε μαζί μέχρι το τέλος.”

Τον Ιανουάριο του 2016, μετά από ένα γύρο χημειοθεραπείας, η οικογένεια μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για οκτώ εβδομάδες για μία θεραπεία που δεν είναι διαθέσιμη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Η Daisy ήταν αναστατωμένη που είχε χάσει τα μαλλιά της,” είπε η κ. Griffiths.

“Όμως για μένα ήταν το ίδιο όμορφη.”

Όταν επέστρεψαν από την Αμερική, η Daisy υποβλήθηκε σε μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση στο Μπέρμιγχαμ. ΜΕτ’α απ’ αυτή, η οικογένεια πληροφορήθηκε ότι το 95% του όγκου είχε φύγει.

The family do everything they can to raise money for the charity Dreams & Wishes

“Ήμασταν στο δρόμο της ανάκαμψης,” είπε η κ. Griffiths. “Όσο σκληρή κι αν ήταν η διαδικασία, εκείνη το πάλευε γενναία. Ποτέ δεν μουρμούρισε.”

Η Daisy έκανε την τελευταία της χημειοθεραπεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ουαλίας και η διαδικασία ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2016.

Όμως η χαρά της οικογένειας δεν κράτησε πολύ, όταν τρεις εβδομάδες αργότερα, μια τυπική εξέταση βρήκε όγκους στους πνεύμονες της Daisy.

“Αρχικά, υποβλήθηκε σε θεραπεία για μυκητιασική λοίμωξη,” είπε η κ.  κ. Griffiths. “Τότε μάθαμε τα χειρότερα νέα – ότι ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στους πνεύμονες.”

“Είπα στη Daisy να το παλέψει κι αυτό κι εκείνη το έκανε με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό της.”

Τον Ιανουάριο του 2017, η οικογένεια πληροφορήθηκε ότι ο καρκίνος της Daisy ήταν ανίατος.

Daisy finished treatment in the summer of 2016. But the family's celebrations didn't last long, when three weeks later, it was revealed that the cancer had spread to her lungs and was incurable. Pictured with brothers, Evan and Zak, and father, Leighton

“Ήμουν καταρρακωμένη. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Δεν είχα καμία επιλογή από το να το παλέψω χωρίς να σκέφτομαι τα χειρότερα.”

“Ήξερα ότι δεν υπήρχε θεραπεία, έτσι άρχισα να σκέφτομαι τα πάντα και έπρεπε να προετοιμαστώ ότι το κοριτσάκι μου δεν θα είναι εδώ για πάντα.”

“Ξεκίνησα να σχεδιάζω την κηδεία της. Δεν ξέραμε πόσος καιρός της είχε μείνει. Ήθελα να ζήσω την κάθε στιγμή μαζί της, αλλά ταυτόχρονα προετοίμαζα τον εαυτό μου για τα χειρότερα.”

Η Daisy έχασε πολύ βάρος και ήταν πολύ λεπτή στις τελευταίες της μέρες, ενώ περπατούσε με πατερίτσες.

“Η Daisy ήταν το καλύτερο παιδί. Ήταν μία ήσυχη δεσποινίδα που της αγαπούσε το σχολείο. Ό,τι έκανε, το έκανε με ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό της.”

Μετά το Πάσχα το 2017, η κατάσταση της Daisy χειροτέρεψε.

“Η αναπνοή της άλλαξε,” είπε η κ. Griffiths. “Βλέπαμε ότι χειροτέρευε. Τη μεταφέραμε σε ένα νοσοκομείο όπου οι γιατροί μας είπαν ότι δεν είχε πολύ καιρό μπροστά της.”

“Κάποια στιγμή, η Daisy είπε σε μια νοσοκόμα: ‘Ήρθε η ώρα μου;’”

Ms Griffiths said: 'She had everything going for her and always had a beautiful smile on her face.' Pictured, the week of her diagnosis with her family

“Λίγο αργότερα, γύρισε και μου είπε ‘Μαμά, δεν είμαι έτοιμη να φύγω, θέλω να πάω στο χορό της αποφοίτησής μου και να δω τα αδέλφια μου να μεγαλώσουν.’”

Η κ. Griffith το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να είναι δίπλα στο παιδί της τις τελευταίες του στιγμές στη ζωή.

Η κ. Griffiths έφερε στην κηδεία της Daisy ένα άλογο και έναν DJ που έπαιζε τον αγαπημένο της καλλιτέχνη Ed Sheeran.

“Η κηδεία της έμοιαζε περισσότερο με το γάμο της. Ήθελα να μοιάζει με γιορτή. Όλα ήταν λαμπερά και φωτεινά, όπως και η ίδια,” είπε η μητέρα.

Η κα Griffiths έχει μαζέψει τώρα πάνω από 30.000€ για άλλα παιδιά που δίνουν το δικό τους αγώνα με τον καρκίνο.

“Διοργανώνω πατινάζ, λοταρίες και μπαζάρ πριν από τα Χριστούγεννα, κάνω ό,τι μπορώ για να μαζεύω χρήματα και να βοηθάω τα παιδιά με καρκίνο να γίνουν καλά.”

“Θέλω να φέρω χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων. Χαμόγελα, σαν κι αυτό που είχε πάντα στο πρόσωπό της η Daisy μου.”

via