07/02/2023
0.9 C
Serres

Δεν έχεις όρεξη για δουλειά; Διάβασε αυτό

Μήπως τον τελευταίο καιρό δεν έχεις καθόλου όρεξη για δουλειά; Μήπως κάτι που, συνήθως, έκανες σε 1 ώρα, τώρα σου παίρνει μισή μέρα; Μήπως μπορούσες να δουλέψεις παραγωγικά για κάποιες ώρες και τώρα η προσοχή σου αποσπάται συνέχεια;

Σε καταλαβαίνουμε και ναι, μπορεί να συμβεί. Κάποιες φορές μπορεί να διαρκεί μια μέρα, κάποιες φορές για περισσότερο καιρό. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που δεν έχεις όρεξη για δουλειά, ένα είναι σίγουρο: θα χρειαστεί να βρεις, σταδιακά, ξανά τον τρόπο για να φέρνεις εις πέρας τις υποχρεώσεις σου. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πιάσεις τον εαυτό σου να μην έχει καθόλου διάθεση για δουλειά, δοκίμασε τις παρακάτω συμβουλές.

Στείλε εκείνο το email
Ξέρεις για ποιο email μιλάμε — αυτό που αναβάλλεις εδώ και μέρες. Συχνά, οι εργασίες τείνουν να γίνονται μεγαλύτερες και πιο δύσκολες όσο περισσότερο τις αναβάλλουμε. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι αν αφιερώσεις χρόνο για να εστιάσεις και να δημιουργήσεις μια απάντηση, θα είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζεις.

Υποσχόμαστε ότι θα νιώσεις σαν να έχει φύγει ένα τεράστιο βάρος από τους ώμους σου, μόλις πατήσεις αποστολή και πιθανότατα θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος από όσο νομίζεις. Για να ξεκινήσεις, ρύθμισε ένα χρονόμετρο για πέντε λεπτά. Δεσμεύσου να μην αποσπάσεις την προσοχή σου και εστίασε 100% στο email που έχεις να απαντήσεις για αυτά τα 5 λεπτά. Εάν δεν ολοκληρώσεις το email όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος, συνέχισε. Δεν χρειάζεται να είσαι σκληρή με τον εαυτό σου.

Θέσε έναν μικρό στόχο
Όταν εργάζεσαι σε ένα μεγάλο project που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες για να ολοκληρωθεί, μπορεί να αισθάνεσαι ότι δεν κάνεις καθόλου προόδο. Αλλά θυμήσου πως κάνεις μικρά βήματα για να φτάσεις εκεί. Αντί να εστιάσεις στη μεγάλη εργασία που έχεις να κάνεις, επίλεξε κάτι που μπορείς να ολοκληρώσεις σήμερα και θα καταλάβεις πως υπάρχει προόδος.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να γράψεις όλες τις εργασίες που πρέπει να ολοκληρώσεις για το τρέχον project σου. Βγάζοντας τα πάντα από το μυαλό σου και σε χαρτί, μπορεί στη συνέχεια να αποφασίσεις ποια εργασία θέλεις να αντιμετωπίσεις πρώτα. Μόλις βγάλεις αυτή την εργασία από τη λίστα σου κάνε ένα διάλειμμα 5 λεπτών και συνέχεια επίλεξε την επόμενη δουλειά. Προτού το καταλάβεις, θα έχεις προχωρήσει αρκετά.

Κίνησε το σώμα σου
Το να αισθάνεσαι ότι δεν έχεις κίνητρα μπορεί να σε παρασύρει τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Έτσι, για να ταρακουνήσεις τη ρουτίνα σου και να προσθέσεις κάποιο κίνητρο στη μέρα σου, μερικές φορές κυριολεκτικά πρέπει να την ανακινήσεις. Σήκω και κίνεισαι το σώμα σου. Πήγαινε μια βόλτα χωρίς περισπασμούς. Άφησε το μυαλό σου να περιπλανηθεί. Εάν έχεις μόνο λίγα λεπτά μεταξύ των συναντήσεων, σήκω και κάνε μερικά καθίσματα. Η κίνηση βοηθά το αίμα και τη δημιουργικότητα να ρέεουν και μπορεί να αναζωπυρώσει το κίνητρό σου.

Περιποιήσου τον εαυτό σου
Ορισμένες εργασίες είναι απλά χάλια. Δεδομένου ότι δεν είναι διασκεδαστικές από μόνες τους, πρέπει να βρεις έναν τρόπο να τις κάνεις πιο διασκεδαστικές. Τότε είναι η στιγμή να περιποιηθείς τον εαυτό σου. Πες στον εαυτό σου ότι αν ασχοληθείς με μια παρουσίαση για μια ώρα, μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα για να ελέγξεις τα social media ή για να φτιάξεις τον αγαπημένο σου καφέ. Γιατί μερικές φορές η δουλειά είναι ακριβώς αυτό: δουλειά. Και πρέπει να βρεις το φως στην άκρη του τούνελ για να συνεχίσεις.

Ετοιμάσου
Εάν δουλεύεις από το σπίτι, αυτή η συμβουλή είναι ειδικά για εσένα. Εάν σηκωθείς από το κρεβάτι και πας κατευθείαν στον καναπέ ή στο τραπέζι (ή ακόμα χειρότερα, ανοίγεις το laptop στο κρεβάτι), είναι κατανοητό ότι δεν έχεις κίνητρο για την ημέρα. Δεν έχεις αφιερώσει χρόνο για να ετοιμαστείς, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για εσένα. Αφιέρωσε πέντε λεπτά στην αρχή της ημέρας σου για να ετοιμαστείς για δουλειά. Κάνε το μακιγιάζ σου, φτιάξε στον εαυτό σου ένα φλιτζάνι καφέ, γράψε στο ημερολόγιό σου, ντύσου!

Μίλα με έναν συνάδελφο ή φίλο
Είμαστε κοινωνικά όντα. Ακόμα κι αν απολαμβάνουμε να είμαστε μόνοι, χρειαζόμαστε ακόμα την ανθρώπινη αλληλεπίδραση για να ευδοκιμήσουμε. Αφιέρωσε πέντε λεπτά για να συναντήσεις έναν συνάδελφο ή να τηλεφωνήσεις στην κολλητή της δουλειάς σου. Αφιερώνοντας λίγα λεπτά για να συνδεθείς με έναν συνάδελφο, σου προσφέρει ένα τόσο απαραίτητο εγκεφαλικό διάλειμμα.

Δημιούργησε μια λίστα
Όλοι έχουμε λίστες υποχρεώσεων, αλλά έχεις μια λίστα «ολοκληρωμένων υποχρεώσεων»; Όταν αισθάνεσαι ότι δεν έχεις κίνητρα, μπορεί να οφείλεται στο ότι αισθάνεσαι ότι καταφέρνεις τίποτα. Αλλά αν κάνεις έναν απολογισμό όλων των πραγμάτων που έκανες εκείνη την ημέρα, στοιχηματίζουμε ότι θα εκπλαγείς. Ξεκίνα μια τέτοια λίστα με όλες τις εργασίες που ολοκληρώνεις για να σε βοηθήσει να αντιληφθείς και πού ξοδεύεις τον χρόνο της ημέρας σου.

Οι γρήγορες νίκες στη δουλειά, όσο μικρές κι αν είναι, οδηγούν σε μεγάλες νίκες αργότερα. Έτσι, την επόμενη φορά που θα αισθανθείς χωρίς κίνητρο και όρεξη για δουλειά, θυμήσου αυτές τις συμβουλές.