Βασίλης Πετρίδης – Υπέρηχος. Ένα σπουδαίο διαγνωστικό εργαλείο στα χέρια των κτηνιάτρων!

Η Κτηνιατρική επιστήμη έχει κάνει πολλές προόδους τα τελευταία 10 χρόνια και πολλά κτηνιατρεία  είναι πλέον σε θέση να κάνουν  εξετάσεις ακτίνων Χ και υπερήχων

Ο Κτηνίατρός σας μπορεί να πάρει πολλές πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί να συμβαίνει με το σκύλο ή τη γάτα σας από το ιστορικό του ζώου, να μιλάει μαζί σας και να εξετάζει το κατοικίδιο ζώο σας.

Μερικές φορές ο Κτηνίατρός  μπορεί να χρειαστεί να πάρει δείγμα αίματος για να ελέγξει ασθένειες ή να συλλέξει ούρα για μικροσκοπική εξέταση ή καλλιέργεια.

Η ακτινογραφία και ο υπέρηχος επιτρέπουν στον γιατρό σας να κοιτάξει τα όργανα και τα οστά μέσα στο σώμα του κατοικίδιου ζώου σας χωρίς να χρειάζεται να εκτελέσει κάποια επεμβατική ενέργεια, δίχως δηλαδή να προκαλέσει πόνο και δυσφορία στον ασθενή.

Οι κτηνιατρικές μηχανές υπερήχων είναι ακριβώς όπως αυτές που χρησιμοποιούνται στην  ιατρική του ανθρώπου για τη σάρωση των εμβρύων στη μήτρα

Όπως το όνομά του υποδηλώνει, ο υπέρηχος είναι μια μορφή ήχου και όπως ακριβώς τα ηχητικά κύματα μπορούν να περάσουν μέσα από συμπαγή αντικείμενα ( πόρτες , τοίχους) όταν ο γείτονάς σας κάνει πάρτι και ακούτε τη μουσική του, έτσι και τα κύματα που εκπέμπει η κεφαλή του υπερηχοτομογράφου, μπορούν να περάσουν μέσα από το δέρμα στο σώμα του σκύλου ή της γάτας σας.

Τα ηχητικά κύματα κατευθύνονται μέσω της περιοχής που θέλει να κοιτάξει ο κτηνίατρος και μερικά από αυτά αντανακλώνται πίσω στην κεφαλή σαν ήχοι που ταξίδεψαν στο προς εξέταση όργανο και γύρισαν πίσω στη βάση τους .

Αυτές οι ηχητικές αντανακλάσεις ανιχνεύονται από έναν ειδικό υπολογιστή που τα χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει ένα χάρτη του εσωτερικού του κατοικίδιου ζώου που μπορεί να διαβάσει ο κτηνίατρός σας στην οθόνη του υπερήχου.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η υπερηχοτομογραφική εξέταση είναι μη επεμβατική και επομένως εντελώς ανώδυνη.

Για τις υπερηχοτομογραφικές εξετάσεις, το τρίχωμα του ζώου  θα πρέπει να ξυρίζεται πάνω από την περιοχή

Για τις υπερηχοτομογραφικές εξετάσεις, το τρίχωμα του ζώου  θα πρέπει να ξυρίζεται πάνω από την περιοχή όπου ο κτηνίατρός σας παίρνει την εικόνα καθόσον η κεφαλή υπερήχων πρέπει να έρχεται σε άμεση και στενή επαφή με το δέρμα, για να αφήσει τα ηχητικά κύματα να εισέλθουν στο σώμα και να διαβάσει αυτά που επιστρέφουν.

Περιεχόμενο φλεγμαίνουσας μήτρας. Διάγνωση πυομήτρας. Αρχείο Κτηνιατρείο Βασίλειος Πετρίδης.

Οι εξετάσεις που μπορούν να γίνουν με τον υπέρηχο  είναι η παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας

Οι εξετάσεις που μπορούν να γίνουν με τον υπέρηχο  είναι η παρακολούθηση της καρδιακής λειτουργίας καθώς και οι μετρήσεις των διαστάσεων της καρδιακής περιοχής, ο έλεγχος του ήπατος , των εντέρων, του παγκρέατος, των λεμφαδένων , των μαστών , η διάγνωση κυοφορίας,  των νεφρών , της ουροδόχου κύστεως, του γεννητικού συστήματος του αρσενικού και του θηλυκού , ξένων σωμάτων στο σώμα του ζώου και πολλά ακόμα.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω , η εξέταση του υπερήχου είναι ένα σπουδαίο διαγνωστικό εργαλείο στα χέρια του κτηνιάτρου που γνωρίζει να το κάνει και δίνει σπουδαίες πληροφορίες για την κατάσταση των εσωτερικών οργάνων του ζώου σας!

Η όλη διαδικασία της εξέτασης μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα

 Η όλη διαδικασία της εξέτασης,  μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα για να εκτελεστεί και να διαβάσει ο Κτηνίατρός σας όσο περισσότερα μέρη του σώματος απεικονίζονται στον υπέρηχο.

Το ζώο σας, μπορεί να συγκρατηθεί από εσάς τους ίδιους  ενώ ο κτηνίατρος εκτελεί την εξέταση.

Πολλά σκυλιά  όμως, δεν τους αρέσει να ακινητοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα  οπότε μια απλή ηρέμηση είναι το καλύτερο που μπορεί να γίνει καθώς όσο περισσότερο ακίνητο είναι το ζώο στην εξέταση τόσο καλύτερα είναι τα διαγνωστικά αποτελέσματα της εξέτασης.

Ο κτηνιατρικός υπέρηχος ομοιάζει με τον υπέρηχο που χρησιμοποιείται στην ιατρική του ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι εξετάσεις υπερήχων φέρουν οποιονδήποτε κίνδυνο εξαιτίας των υπερηχητικών σημάτων που στέλνουν στο σώμα του ζώου σας.

Ο κίνδυνος που σχετίζεται με τις εξετάσεις αυτές, είναι  να ενοχλείται το ζώο σας κατά την αναπνοή του

Ο κίνδυνος που σχετίζεται με τις εξετάσεις αυτές, είναι  να ενοχλείται το ζώο σας κατά την αναπνοή του όταν ήδη αντιμετωπίζει κάποιο αναπνευστικό ή καρδιολογικό πρόβλημα  για το οποίο γίνεται η διερεύνηση καθώς και στην περίπτωση που χρειαστεί να γίνει καταστολή του ζώου (ολική νάρκωση ) προκειμένου να πραγματοποιηθεί κάποια επεμβατική υπερηχοτομογραφική  επέμβαση ειδικού σκοπού.

Ο κτηνίατρός σας θα σας εξηγήσει τους κινδύνους κάθε παρέμβασης στο σώμα του ζώου σας και μαζί του  θα αποφασίσετε όλα τα πιθανά ρίσκα που πρέπει να πάρετε σε σχέση με το όφελος της υγείας του ζώου σας.

Απεικόνιση εσωτερικών οργάνων σκύλου μέσω υπερήχου.  Αρχείο Κτηνιατρείο Βασίλειος Πετρίδης.

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here