Η συνέντευξη της Κατερίνας Περιστέρη στο SocialProfile!

Κατερίνα Περιστέρη

Έχω ένα όραμα…

H συνέντευξη έγινε από το Θέμη Πεταλωτή για το περιοδικό SocialProfile και την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα των Σερρών (ηλεκτρονικά www.e-vima.gr)

Έμπειρη επιστήμονας, με αγάπη για τη δουλειά της, άνθρωπος χαμηλών τόνων, αγωνίστρια με ήθος γι’αυτά που πιστεύει.

Ποιός δε θυμάται ότι το 2004 ίδρυσε ως αρχαιολόγος διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού τη νεοσύστατη τότε ΚΗ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών από το μηδέν, ή ακόμη και μετά, το 2011, όταν ήταν από τους πρωτοπόρους συνδιοργανωτές της έκθεσης του Λούβρου,

«Στο Βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Η αρχαία Μακεδονία», που έκανε πάταγο στο Παρίσι.

Το ανασκαφικό της έργο πλούσιο, όπως και το συγγραφικό, με σπουδές στο ΑΠΘ και στη Σορβόννη, στο Παρίσι.

Μερικοί είπαν ότι ήταν τυχερή που ανακάλυψε το μνημείο στον τύμβο Καστά.

Η ίδια πιστεύει ότι δεν ήταν θέμα τύχης αλλά σκληρής και συστηματικής δουλειάς, επιστημονικής εμπειρίας, γνώσης του εδάφους, επιμονής, υπομονής κι αγάπης.

Γιατί όταν συνάδελφοί της έλεγαν ότι δεν υπάρχει τίποτα πια για να σκαφτεί στον τύμβο Καστα, εκείνη επέμενε στο όραμά της.

Κι όπως όλες οι μεγάλες ανακαλύψεις, και ο τύμβος Καστά περίμενε σιωπηλά τόσους αιώνες έναν άνθρωπο με όραμα κι ευαισθησία για να αποκαλύψει τα μυστικά του.

Και η αναγνώριση, ήρθε από το εξωτερικό.

Ομόφωνα Ευρωπαίοι αρχαιολόγοι και η ΟΥΝΕΣΚΟ τη βράβευσαν με το μεγάλου κύρους διεθνές βραβείο καλύτερης αρχαιολογικής ανακάλυψης για το 2014 Khaled al Asaad στην αρχαία Ποσειδωνία της Ιταλίας.

Άριστη πρέσβειρα του πολιτισμού μας, ταξίδεψε σε Ελλάδα και χώρες της Ευρώπης μέχρι τον Καναδά για να μιλήσει για την Αμφίπολη και βραβεύτηκε για την προσφορά της από τους Έλληνες, με το Μακεδονικό Βραβείο (2014), στη Δράμα.

Έχει ένα όραμα: να γίνει το μνημείο επισκέψιμο με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την οικονομική, πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη ολόκληρου του νομού Σερρών.

Ξέρει να αγωνίζεται για τον πολιτισμό και να πραγματοποιεί τα όνειρά της.

Social Profile: Κυρία Περιστέρη, ήδη έχετε ανακοινώσει την κάθοδό σας στις επόμενες Περιφερειακές εκλογές. Φιλοδοξία, αγάπη για τον τόπο σας ή απλά αγάπη για τον τύμβο Καστά;

Κατερίνα Περιστέρη: Η αγάπη για το μνημείο του τύμβου Καστά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγάπη για τον τόπο μας.

Υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον για την προβολή του μνημείου, το οποίο είναι μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ανάγκη για την συντήρηση, στερέωση κι ανάδειξη του μνημείου είναι επιτακτική και μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από τα έργα του ΕΣΠΑ που χρηματοδοτούνται από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στόχος μου είναι να αναπτυχθεί οικονομικά, τουριστικά και πολιτιστικά ολόκληρος ο νομός Σερρών μέσα από αυτό το μνημείο, που όταν γίνει επισκέψιμο θα επικεντρώσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στην περιοχή και θα προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες από όλη την υφήλιο.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας με «τίμησε» ως άνθρωπο και επιστήμονα, πιστεύοντας στην αξία και δύναμη του τύμβου Καστά και στις προοπτικές που θα φέρει η ανάδειξή του.

S.P.: Πόσο εύκολη η δύσκολη θεωρείτε ότι θα είναι η διοίκηση της Περιφέρειας με βάση τον Κλεισθένη, που υποχρεώνει τα συμβούλια σε ευρύτερες συγκλίσεις;

Κατερίνα Περιστέρη: Οι ευρύτερες συγκλίσεις των συμβουλίων με βάση τον Κλεισθένη οδηγούν σε δημοκρατικές διαδικασίες και σε δημιουργικές συνεργασίες διαφόρων πολιτικών συνδυασμών που θα πρέπει να έχουν ως στόχο την ανάπτυξη και πρόοδο του τόπου.

Για παράδειγμα, ποιός δεν θέλει την αξιοποίηση του μνημείου Τύμβου Καστά;

Δεν είναι ένα έργο που σίγουρα θα βοηθήσει τον τόπο αλλά και θα φέρει όλη την Ελλάδα μπροστά;

Αν γίνει η αρχή και αξιοποιηθεί το μνημείο θα μπορέσουμε να κάνουμε και ακόμα περισσότερα για τον τόπο μας και κατ’επέκταση για τη χώρα μας.

S.P.: Τι άλλους στόχους, εκτός από την Αμφίπολη, αλλά γενικά για το Νομό Σερρών έχετε;

Κατερίνα Περιστέρη: Εκτός από την περιοχή της Αμφίπολης υπάρχουν αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι και σπήλαια σε ολόκληρο το νομό και χώροι οικολογικού εδιαφέροντος όπως η Κερκίνη, που με σωστή ανάδειξη μπορούν να αναπτύξουν τουριστικά σε μεγαλύτερο βαθμό την περιοχή.

Ως διευθύντρια αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού στις Σέρρες (2004-2015), σε συνεργασία με την περιφέρεια και τους δήμους, έκανα πολλές ανασκαφές σε όλο το νομό, από το Νέο Σκοπό, μέχρι και το Σιδηρόκαστρο.

Ο πλούσιος σε πολιτισμό νομός Σερρών αξίζει να αξιοποιηθεί ακόμα καλύτερα και να αναπτυχθεί μέσω της τουριστικής προβολής που ξεκινά από το μνημειακό ταφικό συγκρότημα του τύμβου Καστά.

Αυτό θέλουμε και πίστεψέ με, αξίζει να το διεκδικήσουμε μέσω της περιφέρειας.

S.P.: Τι θα είναι για εσάς προσωπικά επιτυχία;

Κατερίνα Περιστέρη: Επιτυχία θα είναι να μου δοθεί η δυνατότητα να αγωνιστώ μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και να πραγματοποιήσω το όραμά μου για τη σωστή ανάδειξη και προβολή του μνημείου του τύμβου Καστά και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Και για τις Σέρρες και ευρύτερα για όλη την Κεντρική Μακεδονία, έχω όνειρα,

γιατί πάνω από όλα το έχει ανάγκη ο χώρα μας.

Μπορεί να μην γεννήθηκα Σερραία, αλλά πάνω από όλα νοιώθω Σερραία, γιατί από το 2004 που έχω αναλάβει τη διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, έχω αγωνιστεί με το καλύτερο τρόπο για όλο το Νομό, έχω κάνει ανασκαφές, έχω προσπαθήσει πολύ και το ξέρει ο κόσμος.

S.P.: Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι σχέσεις μεταξύ δήμων, Περιφέρειας και Υπουργείων;

Κατερίνα Περιστέρη: Όλα τα χρόνια που ήμουν διευθύντρια στην αρχαιολογική υπηρεσία, είχα άριστες σχέσεις με το υπουργείο, την Περιφέρεια, τους Δήμους και με τους πολίτες, με στόχο να γίνει σωστή κι αξιοπρεπής δουλειά.

Για αυτό και πρέπει όλοι να δουλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο.

Αυτό πιστεύω πραγματικά. Ο καθένας από το μετερίζι του να αγωνιστεί. Εγώ από τη πλευρά μου θέλω να προσφέρω το καλύτερο με τη συνεργασία των φορέων. Αν το επιτύχω θα είναι μεγάλη η χαρά μου γιατί θα κάνω αυτό που αγαπάω πραγματικά.

S.P.: Τελικά, πείτε μου, ποιος είναι ο στόχος σας;

Κατερίνα Περιστέρη: Κύριος στόχος μου είναι η πολιτιστική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου μέσω ενός ρεαλιστικού προγράμματος με την ανάδειξη και προβολή του μνημείου του τύμβου Καστά.

Γιατί για μένα η κρίση που διανύουμε δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και κρίση παιδείας και κρίση αξιών.

Ο πολιτισμός είναι η λύση σε αυτό το πρόβλημα που μας ταλανίζει κι αυτός που θα μας δώσει δύναμη, …ζωή!

Εμείς έχουμε την όρεξη να δουλέψουμε και να προσφέρουμε, κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες.

Και να είσαι σίγουρος ότι θα το κάνουμε.

S.P.: Με το χέρι στη καρδιά, πόσο πολύ πονάει που έμεινε αυτό το μνημείο έτσι 4 χρόνια;

Κατερίνα Περιστέρη: Πονάει πολύ γιατί το μνημείο του τύμβου Καστά θα μπορούσε ήδη να είναι επισκέψιμο και να παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής.

Είμαι αποφασισμένη να αγωνιστώ με επιμονή, υπομονή κι αξιοπρέπεια για την προβολή κι ανάδειξη της Μακεδονίας μας μέσα από την προβολή κι ανάδειξη του μοναδικού στην οικουμένη μνημειακού ταφικού συγκροτήματος του τύμβου Καστά.

H συνέντευξη έγινε από το Θέμη Πεταλωτή για το περιοδικό SocialProfile και την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα των Σερρών (ηλεκτρονικά www.e-vima.gr)

Δείτε εδώ ολόκληρο το τεύχος του SocialProfile

https://issuu.com/socialprofile

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here