ΚΕΘΙΣ = Καλπάζων Εθελοντισμός

ΚΕΘΙΣ = Καλπάζων Εθελοντισμός

SocialProfile: Κυρία Λίγκα πείτε μας τι σημαίνει η λέξη ΚΕΘΙΣ;

Μαρία Λίγκα: ΚΕ.Θ.Ι.Σ σημαίνει Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών.

SocialProfile: Μιλήστε μας για την προσφορά του ΚΕΘΙΣ.

Μαρία Λίγκα: Το ΚΕΘΙΣ είναι ένα σωματείο εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με ουσιαστική κοινωνική δραστηριότητα και στηρίζεται κυρίως στον εθελοντισμό. Βασική δράση  μας είναι η θεραπεία με το άλογο (ιπποθεραπεία, θεραπευτική ιππασία) σε παιδιά και ενήλικες με εγκεφαλική παράλυση, σκλήρυνση κατά πλάκας, παθήσεις Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αυτισμό, νοητική υστέρηση κλπ. 

Παράλληλα στο κέντρο πραγματοποιούνται μαθήματα τυπικής αθλητικής ιππασίας, εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων, επιστημονικές ημερίδες και σεμινάρια εξειδίκευσης θεραπευτών (φύσιο, έργο, λόγο) και ειδικών παιδαγωγών στη θεραπευτική ιππασία.

Το κέντρο συμμετέχει με αθλητές του στους παγκόσμιους αγώνες Special Olympics από το 2007, εκπροσωπώντας την Ελληνική αποστολή.

Πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις (συναυλίες,summer camp, γενέθλια, μπαζάρ κ.α.) που σκοπό και στόχο έχουν αφενός μεν την ένταξ , ενσωμάτωση και κοινωνικοποίηση των ΑΜΕΑ και αφετέρου την οικονομική στήριξη του τμήματος της θεραπευτικής ιππασίας (πολλά ΑΜΕΑ αδυνατούν να συνδράμουν οικονομικά το ΚΕΘΙΣ για τις θεραπευτικές συνεδρίες που τους παρέχουμε).

SocialProfile: Πόσα χρόνια λειτουργεί το κέντρο;

Μαρία Λίγκα: Λειτουργεί 12 χρόνια σε μια έκταση 16 στρεμμάτων στο Νέο Σκοπό του Δήμου Εμμ. Παππά.

SocialProfile: Η αρχική ιδέα πως προέκυψε;

Μαρία Λίγκα: Η αρχική ιδέα ήταν δική μου κ προέκυψε από την ανάγκη μου να ξεφεύγω από τη ρουτίνα αλλά πάντα στα πλαίσια της δικής μου ειδικότητας που είναι η φυσιοθεραπεία.

Έτσι μπήκε στη ζωή μου το άλογο με το οποίο δεν είχα καμία μα καμία απολύτως επαφή μέχρι τότε!!

Ποιος να την περίμενε όμως μια τέτοια εξέλιξη…

Στη συνέχεια καλοί φίλοι κ συνάδελφοι φυσιοθεραπευτές αλλά εκπαιδευτικοί  από το σχολείο μου, το ΕΕΕΕΚ Σερρών, αγκάλιασαν, συμμερίστηκαν κ στήριξαν το όνειρό μου με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σημερινό ΚΕΘΙΣ.

Χωρίς επίσης τη συμπαράσταση του Δήμου Εμμ.Παππά, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, όλων των συμπολιτών μας, των μοναδικών εθελοντών μας και όχι μόνο, δε θα φτάναμε εδώ που είμαστε σήμερα.

SocialProfile: Ποιες είναι οι ώρες και οι μέρες λειτουργίας του κέντρου;

Μαρία Λίγκα: Λειτουργούμε κάθε Τρίτη έως και Σάββατο από 9.00-17.00, κάθε Δευτέρα από 9.00-14.00 και κάθε Κυριακή από 11.00-15.00.

SocialProfile: Τα τελευταία χρόνια κάνετε ένα επετειακό ημερολόγιο. Πώς προέκυψε και ποια είναι η ιδέα πίσω από αυτό;

Μαρία Λίγκα: Είναι η τρίτη κατά σειρά χρονιά που εκδίδουμε ατζέντες-ημερολόγια. Πριν από αυτά όμως, είχαμε εκδώσει με τη μεγάλη εθελοντική προσφορά Σερραίων δημοσιογράφων το πρώτο ημερολόγιο τοίχου του ΚΕΘΙΣ με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του. Αστυνομικοί, πυροσβέστες, άλογα και αθλητές του ΚΕΘΙΣ κοσμούσαν εκέινο το ημερολόγιο.

Το μότο μας στα μετέπειτα ημερόλογια-ατζέντες είναι «ΚΕΘΙΣ = καλπάζων εθελοντισμός»!

Αυτές είναι τρεις λέξεις που όπως σχολίασε ένας φίλος «κρύβουν τα πάντα περί ΚΕΘΙΣ μέσα τους»…

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ 

για τη στήριξή σας 

όλα αυτά τα χρόνια και 

σας ευχόμαστε Χαρούμενες Γιορτές και 

Καλή Χρονιά!

Μαρία Λίγκα 

Φυσιοθεραπεύτρια 

ειδικού σχολείου Σερρών, 

Εθελόντρια και Πρόεδρος ΚΕΘΙΣ


Διαβάστε εδώ ολόκληρο το περιοδικό SocialProfile


Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here