01/12/2022
9.3 C
Serres

Ελένη Πατρίκη: Ο ρόλος της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία έχει πλέον μεταβληθεί και η θέση της έχει αλλάξει πάνω στην κοινωνική σκακιέρα

Η Ελένη Πατρίκη είναι δικηγόρος

S.P.: Είστε μια σύγχρονη γυναίκα, και όλοι ξέρουμε πόσο σπουδαίο είναι αυτό.

Η γυναίκα του σήμερα είναι πολυδιάστατη, είναι καριερίστα, είναι δυναμική, μορφωμένη, επαγγελματίας, νοικοκυρά, σύζυγος, μάνα. Έχει τόσο πολλούς και σημαντικούς ρόλους, κι όμως καταφέρνει να τους φέρνει όλους εις πέρας. Μιλήστε μας για εσάς, ποια είστε, με τι ασχολείστε, τι ονειρεύεστε και πώς γεμίζετε το χρόνο σας;

Ε.Π.: Ονομάζομαι Ελένη Πατρίκη, ασκώ μάχιμη δικηγορία και είμαι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών με Α.Μ. 602, από το έτος  2006, διατηρώντας γραφείο στο Κέντρο των Σερρών επί της οδού Εμμανουήλ Ανδρόνικου 1 στον 3ο όροφο. Είμαι Δημοτική Σύμβουλος της Δημοτικής Αρχής στον Δήμο Εμμανουήλ Παππά Σερρών. 

Ακόμα, διετέλεσα ασκούμενη δικηγόρος στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους την περίοδο 2004-2006 αποκτώντας ειδίκευση σε θέματα ως επί το πλείστον Διοικητικής Φύσεως. Είμαι ειδική συνεργάτης- υπεύθυνη συλλογής των Τραπεζικών Συστημάτων Πληροφοριών Τειρεσίας Α.Ε από το έτος 2006. Είμαι νομική σύμβουλος της Τοπικής Ενώσεως Αστυνομικών Υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών από το έτος 2011, ενώ υπήρξα νομική συνεργάτης των Ν.Ε.Λ.Ε. Σερρών σε επικυρώσεις- γνωμοδοτήσεις από το 2009. Γνωρίζω την αγγλική, ιταλική, ισπανική, βουλγαρική, γερμανική, και ρώσικη γλώσσα και μεταφράζω έγγραφα αυτών.

Την ίδια στιγμή, είμαι παντρεμένη με τον Νικόλαο Τζιμητρόπουλο, ο οποίος υπηρετεί ως αστυνομικός στο Α.Τ. Εμμανουήλ Παππά Σερρών και με τον οποίο έχουμε αποκτήσει 2 θυγατέρες, την Πωλίνα 10 ετών και την Αφεντούλα 5,5 ετών. Για να ελαφρύνω το βάρος των πολλαπλών υποχρεώσεων επιλέγω τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τον χορό.

S.P.: Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος της σύγχρονης γυναίκας στη κοινωνία και πρωτίστως στον τομέα της εργασίας; Είναι η σημερινή γυναίκα επαγγελματίας;

Ε.Π.: Ο ρόλος της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία έχει πλέον μεταβληθεί και η θέση της έχει αλλάξει πάνω στην κοινωνική σκακιέρα.

  Η γυναίκα πλέον εργάζεται, βγάζει τα δικά της χρήματα και δεν διστάζει να διεκδικήσει όλα όσα θέλει. Οι αλλαγές αυτές αποτυπώνονται καλύτερα και στο θέμα του γάμου, και πιο συγκεκριμένα στο γεγονός ότι οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια παντρεύονται σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία. Προτεραιότητα γι’ αυτές δεν αποτελεί πάντα η οικογένεια, αλλά η επαγγελματική καταξίωση και η οικονομική ανεξαρτησία.

Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους, σε αυτό της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης γυναίκας, της καλής νοικοκυράς κλπ. Στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί σε όλα αυτά και να είναι «άψογη» σε όλα, όπως προστάζει η κοινωνία, πολλές φορές πιέζεται, αγχώνεται και εξαντλείται. Η ανάγκη που συνεχώς προβάλλεται, είναι η γυναίκα να κρατά τις λεπτές ισορροπίες που απαιτούνται ανάμεσα στις υποχρεώσεις της ως μητέρας και νοικοκυράς από τη μία, και ως εργαζόμενης-επαγγελματία από την άλλη. 

Η γυναίκα δικηγόρος σήμερα είναι «δέσμια» του τόσο απαιτητικού της επαγγέλματος, ενός επαγγέλματος που τα προηγούμενα χρόνια δεν φανταζόταν καν ότι μπορούσε να διεκδικήσει, ενός επαγγέλματος απαιτητικού τόσο σε επιστημονική κατάρτιση -με την αυξανόμενη ακωδικοποίητη πολυνομία και την γραφειοκρατία- όσο και σε εργασιακό φόρτο, και προσπαθεί απεγνωσμένα να συγκεράσει την «μαχόμενη δικηγορία» με την «μαχόμενη μητρότητα», κάνοντας διαρκώς υπερβάσεις και ελιγμούς, προσπαθώντας  να μεγαλώσει τα παιδιά της ακροβατώντας ανάμεσα σε δύο ιδιότητες, αλλά και σε παραδοσιακούς και νέους ρόλους.

S.P.: Μιλήστε μας για το μέλλον. Τι οραματίζεστε, ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας, τι στόχους θέτετε για το σήμερα και το αύριο; 

Ε.Π.: Αυτό που πρωτίστως ονειρεύομαι και εύχομαι για το μέλλον είναι η υγεία, ψυχική και σωματική της οικογένειάς μου και των αγαπημένων μου προσώπων, που χωρίς την ύπαρξή τους η ζωή μου είναι άχρωμη και κενή.

Σε προσωπικό επίπεδο εύχομαι, στοχεύω αλλά και προσδοκώ να συνεχίσω να είμαι το ίδιο ενεργή στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα, να συνεχίσω με τον ίδιο σθένος και ζήλο να προσφέρω όπου και όταν μπορώ, να συνεχίζω να έχω την ίδια «δίψα» για γνώση και μάθηση, και να γίνομαι χρόνω συν τω χρόνω καλύτερη σε όλους τους τομείς της ζωής μου.

S.P.: Πώς βλέπετε τον εαυτό σας και τι θέλετε από τη ζωή σας μετά από δέκα χρόνια;

Ε.Π.: Την Λένα σε 10 χρόνια την «βλέπω» να απολαμβάνει την θαλπωρή της οικογένειας της, να είναι σαφώς πιο ώριμη, ενεργή στα κοινά, να έχει εκπληρώσει όλους τους στόχους και τις προσδοκίες της τόσο σε προσωπικό – οικογενειακό επίπεδο αλλά και επαγγελματικό.

Διαβάστε επίσης για την Αγγελάκη Χρύσα:

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το περιοδικό SocialProfile: