29/01/2023
6 C
Serres

Η συνέντευξη της Πέγκυς Σταθακοπούλου στο SocialProfile!

Πέγκυ Σταθακοπούλου

Πάμε όλοι μαζί

Να αποφασίσουμε για όλα όσα μας αφορούν.

H συνέντευξη έγινε από το Θέμη Πεταλωτή για το περιοδικό SocialProfile και την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα των Σερρών (ηλεκτρονικά www.e-vima.gr)

Το προφανές είναι ότι τα κόμματα επιδιώκουν να κάνουν ψηφοδέλτια με καλλιτεχνικό «άρωμα» καθώς φαίνεται ότι επιδιώκουν αναγνωρίσιμους υποψήφιους.

Το κατά πόσο όμως ένας ταλαντούχος ηθοποιός μπορεί να γίνει ένας επιτυχημένος πολιτικός είναι ένα ερώτημα που παραμένει…

Φυσικά και οι πολιτικοί όπως και οι ηθοποιοί έχουν ένα κοινό στοιχείο.

Την υποκριτική …τέχνη!

Γιατί αν ο πρώτος πρέπει να μπορεί να ψεύδεται ασυστόλως και με σοβαρότητα ενώπιον του λαού, ο δεύτερος πρέπει να χαμογελά ακόμα κι αν τον βαραίνει η μεγαλύτερη στεναχώρια.

Μόνο που οι πολιτικοί ήταν αυτοί που οδήγησαν τους πολίτες στην μεγαλύτερη σε διάρκεια και βάθος της κρίσης στην χώρα μας, αλλά άραγε οι ηθοποιοί μήπως θα είναι αυτοί που θα οδηγήσουν σε θετικές «ανατροπές» την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων;

Και εκεί φαίνεται να εστιάζει σήμερα η ταλαντούχα ηθοποιός, που μπορεί να μην είναι η κλασική γυναίκα στο σπίτι και στη δουλειά, αλλά είναι η σημερινή γυναίκα στην σύγχρονη κοινωνία και ήδη υποψήφια Ευρωβουλευτής με την σημαία της Νέας Δημοκρατίας.

Μια κοινωνία όλης της Ευρώπης, μιας και ο Ευρωπαίος πολίτης δεν επιθυμεί να κατεδαφίσει την Ευρώπη, παρά αναζητάει μια Ευρωπαϊκή Ένωση , που θα να είναι ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του.

Μέσα από νέους ανθρώπους που θα αλλάξουν ρόλους και πτυχές της ζωής τους και θα κινηθούν σε περιοχές στις οποίες μπορούν να προχωρήσουν, ανακαλύπτοντας τον κόσμο και τον εαυτό τους.

Για αυτό άλλωστε και η ίδια αναζητά την εμπιστοσύνη και την ψήφο μας

Όχι για να επιβληθεί, αλλά για να δουλέψει μαζί μας….

Δίπλα μας…

Social Profile: Κυρία Σταθακοπούλου, ήδη έχετε ανακοινώσει την κάθοδό σας στις επόμενες Ευρωεκλογές με την Νέα Δημοκρατία. Φιλοδοξία, αγάπη για τον τόπο μας ή πολιτική …εξέλιξη;

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Η απόφασή μου να διεκδικήσω την εμπιστοσύνη και την ψήφο των συμπολιτών μου πανελλαδικά, για την συμμετοχή μου ως υποψήφια στις ευρωεκλογές 2019 με την ΝΔ, δεν προέκυψε παρορμητικά, ούτε άκριτα και ξαφνικά.

Ήρθε να εκφράσει ένα αίσθημα, που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα μου, όλα αυτά τα τελευταία δύσκολα χρόνια .

Η διάρκεια και το βάθος της κρίσης στην χώρα μας ,οδήγησε σε ανατροπές απόλυτα ζημιογόνες για την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων , σε ευκαιριακές και ασύμβατες συμπράξεις πολιτικών δυνάμεων, σε αντιπαλότητες επικίνδυνες για την συνοχή της κοινωνίας μας.

Αισθάνθηκα , πως ο καθένας μας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί , πως δεν αρκεί να αγαπάς την χώρα σου, πως οφείλουμε όλοι μαζί να υπερασπιστούμε το ΑΥΡΙΟ του τόπου μας, να συνδημιουργήσουμε το πλαίσιο της ανάπτυξης και της ευημερίας της Ελλάδας, για την ζωή την δική μας και των παιδιών μας.

Πιστεύω πως όλοι μαζί ,

με τις δικές του ο καθένας δυνάμεις αλλά συντεταγμένα και μέσα από τις διαφορετικές πολλές φορές προσεγγίσεις μας, μπορούμε να αρθρώσουμε έναν υγιή πολιτικό λόγο και κυρίως να δώσουμε ρεαλιστικές και εφικτές λύσεις σε πολλά ζητήματα .

Ακόμα και για το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ στον τόπο μας, χρειάζεται αγώνας και ομαδική προσπάθεια.

S.P.: Κάπου διάβασα ότι η υποψηφιότητα αυτή είναι στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού σημαντικών στόχων ζωής και καριέρας. Τι ακριβώς εννοείται;

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος καθώς ωριμάζει μεγαλώνοντας, είναι ανάγκη να επαναπροσδιορίζει τους στόχους, τις ιδέες και τις αξίες του.

Έτσι μόνο συνεχίζεις να ονειρεύεσαι και να δημιουργείς, να προσφέρεις και να εξελίσσεσαι.

Έχοντας πίσω μου μια πορεία στο χώρο του Θεάτρου, που υπηρέτησα με συνέπεια και πάντα με όλες μου τις δυνάμεις, έχοντας ολοκληρώσει τις νομικές μου σπουδές, που μου προσφέρουν μια εξοικείωση με τους θεσμούς και τους νόμους, ούσα μητέρα και εργαζόμενη γυναίκα από φοιτήτρια,

αισθάνομαι νέα και δυνατή να εργαστώ και να προσφέρω στην χώρα μου.

Αν λοιπόν ισχύει αυτό, που όλοι μας πολλές φορές συνομολογούμε ,πως στο χώρο της πολιτικής μπορούν και πρέπει να συνδράμουν άνθρωποι ,από όλους τους χώρους με ήθος και χωρίς να προέρχονται απαραίτητα από τους κομματικούς μηχανισμούς, τότε η απόφαση μου να προσπαθήσω κι εγώ μαζί με όλους τους συμπολίτες μου για μια Ελλάδα ισχυρή, μοιάζει μονόδρομος.

S.P.: Πως μπορεί η Πέγκυ Σταθακοπούλου να στηρίξει με την δράση της τις γυναίκες είτε ως εργαζόμενες είτε ως νοικοκυρές και μητέρες

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Σε μια εποχή σκληρή όπως αυτή που ζούμε, η ΑΠΟΧΗ από την δράση και την δημιουργία, απαγορεύει την δυνατότητα συμμετοχής της γυναίκας στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Ιδιαίτερα ΤΩΡΑ, που οι καιροί μοιάζουν αδιέξοδοι και οι γυναίκες επωμίζονται τόσα βάρη και υποχρεώσεις ως μητέρες, σύντροφοι, επαγγελματίες.

Μιλώντας με γυναίκες διαφόρων ηλικιών , μορφωτικού επιπέδου κι επαγγελματικού προσανατολισμού, μιλώντας με τις νέες συναδέλφους μου η τις μαθήτριές μου ,μου επιβεβαιώνεται καθημερινά, πως συνεχίζεται τόσο στην χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την ΕΕ , η άνιση μεταχείριση των γυναικών .

Υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε ακόμα, για την ίση πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην αμοιβή.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat οι γυναίκες στην ΕΕ κερδίζουν 16% λιγότερα από τους άνδρες.

Κι ακόμα περισσότερα πρέπει να γίνουν για την ενδοοικογενειακή βία , τις άστεγες γυναίκες, τις ανύπαντρες μητέρες αλλά και για την βελτίωση της διαβίωσης των προσφύγων γυναικών, που φιλοξενούνται στην χώρα μας.

Στο τομέα της υγείας η πρόληψη, η ενημέρωση για τις διατροφικές μας συνήθειες , στον τομέα της ψυχαγωγίας , οι δραστηριότητες αναψυχής είναι θέματα που αφορούν όλες μας.

Η Γυναίκα στο σπίτι, στη δουλειά , στην κοινωνία μπορεί να αναλάβει τον ρόλο που της αξίζει.

S.P.: Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να βρούμε λύσεις στην οικονομία. Θεωρείται ότι αυτές μπορούν να βρεθούν στην ευρύτερη κοινότητα που καλούμαστε να ζήσουμε, αλλά και εσείς θέλετε να μας εκπροσωπήσετε;

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Σίγουρα δεν έχω κάνει οικονομικές σπουδές και είμαι πολύ λιγότερο εξοικειωμένη με ζητήματα οικονομικής πολιτικής.

Είναι σίγουρο ότι η ανεργία μαστίζει την χώρα μας, οι οφειλές απέναντι στο δημόσιο κατά 75% βρίσκονται εκτός ρύθμισης , οι επενδύσεις βρίσκονται πολύ χαμηλά και η φορολογία κατάφορα άδικη και υπέρμετρα βαριά ,έχει εξοντώσει την μεσαία τάξη και τους οικονομικά ασθενέστερους.

Έχω δεσμευτεί απέναντι στον εαυτό μου να λέω πάντα την αλήθεια, οπότε ξέρω ότι δεν είναι ώρα για εύκολες απαντήσεις.

Αφού με ρωτάτε όμως , θα έλεγα ότι ο Πολιτισμός δεν είναι μόνο ένα υπέρτατο Αγαθό αλλά μπορεί να αποβεί και σπουδαίο Έσοδο για την χώρα μας.

Μπορούμε να ενισχύσουμε την προώθηση της πολιτισμικής και γλωσσικής πολυμορφίας στην Ευρώπη και να προωθήσουμε την ανταγωνιστικότητα στον δημιουργικό και οπτικοακουστικό τομέα.

– Στον τρόπο διανομής των τεχνών και πρόσβασης σ’ αυτές μπορούμε να εξοικειωθούμε και να χρησιμοποιήσουμε τις ψηφιακές τεχνολογίες ,που φέρνουν επανάσταση στον τρόπο, με τον οποίο μπορούν τα προϊόντα του πολιτισμού να δημιουργούνται και να αναπαράγονται.

– Οφείλουμε να αναδείξουμε πολύ περισσότερο τον πολιτισμό , την ιστορία , την γλώσσα και την παράδοσή μας και σε επίπεδο παιδείας και εκπαίδευσης ,να παρέχουμε δυνατότητες ελληνικών σπουδών με ξενόγλωσσα τμήματα ,σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

– Με ειδικά προγράμματα και ενημέρωση, να επιχειρήσουμε να έχουμε πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη EUROPEANA και σε όλες τις δυνατότητες , που μας παρέχει σε τομείς καινοτομίας , τουρισμού , δημιουργίας και ανάπτυξης.

– Να διεκδικήσουμε το ΣΗΜΑ Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς για κάθε γωνιά και μνημείο της Ελλάδας.

S.P.: Μπορεί σήμερα η Ευρώπη να στηρίξει την Ελλάδα, από την στιγμή που και η ίδια η Ευρωπαϊκή ιδέα τίθεται υπό αμφισβήτηση;

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Η Ευρωπαϊκή Ιδέα τίθεται υπό αμφισβήτηση κυρίως από ένα σύνολο αντιδραστικών και ακραίων εθνολαικϊστικών δυνάμεων .

Είναι όμως αλήθεια , ότι τα τελευταία χρόνια με την κρίση της Ευρωζώνης , τη μετανάστευση και το Brexit ,ο ευρωσκεπτικισμός φουντώνει ολοένα και περισσότερο.

Οι κοινωνίες των κρατών –μελών ζητούν μια διαφορετική Ευρώπη , μια Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα αποφασίσει την αναγέννησή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Οφείλει η ΕΕ να ακούσει με προσοχή τους πολίτες της ,οι οποίοι κυρίως στο κομμάτι της οικονομίας και της φορολογίας ,αισθάνονται ότι έχουν προδοθεί.

Ο Ευρωπαίος πολίτης δεν επιθυμεί να κατεδαφίσει την Ευρώπη , αναζητάει όμως μια Ευρωπαϊκή Ένωση ,που να είναι ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του.

Όσο για την Ελλάδα, αν η ΕΕ αρχίσει να δυσλειτουργεί , ο αντίκτυπος για την χώρα μας θα είναι απόλυτα ζημιογόνος .

Πιστεύω ότι αυτές οι Ευρωεκλογές είναι οι πιο κρίσιμες και ιδιόμορφες ευρωεκλογές των τελευταίων δεκαετιών , για την ίδια την συνέχιση της Ευρώπης και της πορείας της .

Αυτές οι εκλογές είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα ,που θα αποφασίσει για το μέλλον της και τον ρόλο που θέλει να κρατήσει μέσα στην ΕΕ.

S.P.: Αλήθεια το γενικότερο ευρωπαϊκό συμφέρον, συνάδει με τα εθνικά μας συμφέροντα. Είναι σήμερα η Ευρώπη το σπίτι μας;

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Νομίζω ότι η αντίδραση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων καταγράφηκε στις εκλογές της Γαλλίας , Ολλανδίας και Αυστρίας.

Αυτή η συσπείρωση απέναντι στις ευρωφοβικές δυνάμεις σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα ,που δημιουργείται από το Brexit στην Μ. Βρετανία – μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη- απαντάει στην ερώτηση σας, αρκεί να μην ξεχνάμε, γιατί δημιουργήθηκε αρχικά η ΕΕ .

Αυτή η Ένωση δεν μπορεί να είναι απλώς ένα μοντέλο συνεργασίας στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης.

Αυτή η Ένωση απάντησε και συνεχίζει να απαντάει στο αίτημα για ειρήνη , δημοκρατία, ανάπτυξη και συνεργασία.

Ναι , πιστεύω χωρίς ενδοιασμούς και αντλώντας συμπεράσματα από την κρίση ,ότι η Ελλάδα όχι απλώς πρέπει να βρίσκεται μέσα στην ΕΕ αλλά είναι η στιγμή να επανεφεύρει την θέση της μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα .

Να εκφράσει με λόγο δυναμικό και ρεαλιστικό τα προβλήματα αλλά και τον τεράστιο δρόμο , που έχει διανύσει η χώρα μας στην περίοδο των μνημονίων .

Έχουμε να κερδίσουμε ως χώρα, με δεδομένες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, της μετανάστευσης , της γήρανσης του πληθυσμού, της προστασίας του περιβάλλοντος.

S.P.: Για πολλά χρόνια σας είδαμε πρωταγωνίστρια. Πόσο εύκολα μπορείτε να προσαρμοστείτε σαν ένας τροχός της άμαξας, ιδιαίτερα στον πολιτισμό και την Τέχνη;

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Ισχύει και στην πολιτική φαντάζομαι , αυτό που συμβαίνει σε κάθε χώρο δημιουργίας και φυσικά και στο Θέατρο.

Στους μικρότερους ρόλους κρίνεσαι κατ’ αρχάς για τις δυνατότητες , την λάμψη και το ταλέντο σου.

Αποκτάς γνώση με επίπονη δουλειά , εμπειρία και μέσα από τα λάθη σου προχωράς.

Οι προσωπικές μου φιλοδοξίες , έχουν καλυφθεί μέσα από την πορεία μου ,όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο της Τέχνης μου.

Έχω εισπράξει την αγάπη , τον θαυμασμό και κυρίως την εκτίμηση του κόσμου.

Και για μένα αυτό είναι πολύτιμο.

Ζητάω την εμπιστοσύνη και την ψήφο των συμπολιτών μου σε όλη την επικράτεια , για να δουλέψω μαζί τους για τον πολιτισμό , τα γυναικεία ζητήματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μπορώ να είμαι ένας απλός στρατιώτης αλλά και δυναμικός εκφραστής των αναγκών και των προτεραιοτήτων των συνανθρώπων μου.

Άλλωστε δεν είμαι πολιτικός .

Είμαι μια πολίτης.

Καιρός στην πολιτική να μιλήσουμε κι εμείς –οι απλοί πολίτες.

S.P.: Ηθοποιός, συνδικαλίστρια, εθελόντρια, παρουσιάστρια σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Ποιος ρόλος ήταν ο καλύτερος;

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Όλα αυτά δεν είναι ρόλοι, είναι πτυχές της ζωής μου , είναι περιοχές στις οποίες κινήθηκα και συνεχίζω να προχωρώ ανακαλύπτοντας τον κόσμο και τον εαυτό μου.

Είναι το δικό μου ταξίδι σ ΄αυτή τη ζωή και είναι η ανάγκη μου να επικοινωνώ με πολλούς ανθρώπους και να μοιράζομαι τις ιδέες μου .

Θέλω να βοηθάω όπου και όπως μπορώ.

S.P.: Γιατί θεωρείται ότι τα κόμματα φτιάχνουν ψηφοδέλτια με καλλιτεχνικό «άρωμα»;

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Πέρα από το προφανές, ότι ένας καλλιτέχνης πιθανόν προσκομίζει επιπλέον ψήφους σ’ ένα κόμμα, μπορώ να μιλήσω μόνο για την ΝΔ , της οποίας υποψήφια ευρωβουλευτής είμαι κι εγώ.

Η ΝΔ ζήτησε ξεκάθαρα πριν από δύο χρόνια, να συνδέσουμε όλοι τις δυνάμεις μας με την δική της προσπάθεια , για εξυγίανση του πολιτικού συστήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε σε όλες και όλους να βοηθήσουμε τον τόπο μας.

Δεσμεύτηκε ,ότι σε αυτόν τον αγώνα δεν θα προχωρήσει μόνο με τους πολιτικούς ,αλλά με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις διευρύνοντας και ιδεολογικά την παράταξη.

Και τήρησε αυτή του την υπόσχεση.

Ξέρω ότι το κόμμα της ΝΔ αναζητάει τους τρόπους και τα μέσα έτσι ώστε η παιδεία, η τέχνη ευρύτερα και ο πολιτισμός να είναι βασικοί άξονες της διακυβέρνησης της χώρας μας.

S.P.: Τι κοινό μπορεί να έχει ένας επιτυχημένος πολιτικός με έναν ταλαντούχο ηθοποιό;

Πέγκυ Σταθακοπούλου: Πιστεύω, ότι το κοινό ΣΤΟΙΧΕΙΟ , σε αυτές τις φαινομενικά απολύτως αταίριαστες ιδιότητες, είναι πάντα ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

Με την Τέχνη του Θεάτρου ευαισθητοποιείς και κινητοποιείς τους πολίτες μέσα από τον κόσμο των ιδεών ,ενώ με την πολιτική εργάζεσαι σκληρά για να βελτιώσεις την καθημερινότητα και τις συνθήκες διαβίωσης τους, νομοθετώντας και επιλέγοντας τους ρυθμιστικούς κανόνες και το πλαίσιο για μια καλύτερη ζωή.

Πόλις , πολίτης, πολιτική , πολιτισμός . Ίδια ρίζα , γείτονες «έννοιες».

Και για να κλείσω αυτή την συνομιλία μας θα δανειστώ λίγες σκέψεις του

Κορνήλιου Καστοριάδη :

«Οφείλω να ομολογήσω ότι θεωρούσα την αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία εν πολλοίς πλασματική, εφόσον δεν συμπεριελάμβανε τις γυναίκες , τους δούλους και τους μέτοικους.

Ώσπου ο Souyri μου είπε: Οι αθηναίοι χωρικοί, όταν γινόταν συζήτηση για κάτι που τους ενδιέφερε πραγματικά, έρχονταν στην Εκκλησία του Δήμου και συμμετείχαν στην Λαϊκή Συνέλευση.

Αυτή ήταν η ιδέα της άμεσης, αυτο-θεσμίζουσας δημοκρατίας.»

Με σημερινούς όρους :

Πάμε όλοι μαζί να αποφασίσουμε για όλα όσα μας αφορούν.

* Η κ. Σταθακοπούλου είναι υποψήφια Ευρωβουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

H συνέντευξη έγινε από το Θέμη Πεταλωτή για το περιοδικό SocialProfile και την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα των Σερρών (ηλεκτρονικά www.e-vima.gr)

Δείτε εδώ ολόκληρο το τεύχος του SocialProfile

https://issuu.com/socialprofile