Ο Θοδωρής Τράμπας σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση – παρουσίαση στ’ «Αστέρια», Το Eικαστικό ντοκιμαντέρ -performance PANGEA


Ο Θοδωρής Τράμπας είναι ένας νέος εικαστικός καλλιτέχνης το έργο του οποίου έχει ήδη διακριθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Ο Θοδωρής Τράμπας είναι ένας νέος εικαστικός καλλιτέχνης το έργο του οποίου έχει ήδη διακριθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (2015) ασχολείται με την ζωγραφική που των οδήγησε στην σωματική έκφραση μέσω της αυτοσχεδιασμού και της εγκατάστασης στο χώρο, ειδικότερα με την εικαστική performance.

Ερευνά τα όρια και τις αντοχές μέσα και έξω από το σώμα, καθώς αυτό εκτίθεται σε κοινή θέα.

Μελετάει την αρχέτυπη και πρωτόγονη κίνηση σε αντίθετη με τη στερεότυπη

κινησιολογία του σώματος.

www.thodoristrampas.com

Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ Pangea

Πρόσφατα παρουσιάσατε το έργο σας στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών πείτε μας λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ Pangea καθώς και πώς αισθανθήκατε που μετά από τρία χρόνια επανεκτελέσατε την ίδια performance;

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΡΑΜΠΑΣ:

Είναι μεγάλη μου χαρά, έπειτα από την πρόσκληση που έλαβα από το γραφείο πολιτισμού Σερρών από τον κ. Βαφειάδη και την κα. Γρηγοριάδου να παρουσιάσω το ντοκιμαντέρ  στην ιδιαίτερη πόλη καταγωγής μου.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει την μακράς διάρκειας performance, το οποίο παρουσιάστηκε το 2016 στο Μουσείο Μπενάκη, με συνεντεύξεις από από στενούς συνεργάτες του Marina Abramovic Institute και αντιδράσεις του κοινού. 

Με την re-performance του έργου Pangea  στην ουσία προσπάθησα να μεταφέρω την ίδια ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο αίθριο του μουσείου.

Με σκοπό οι θεατές να εισαχθούν όσο γίνεται πιο πολύ μέσα στην ουσία της μακράς διαρκείας performance.

Ήταν σαν να ξανά βίωνα πάλι από την αρχή όλα εκείνα τα συναισθήματα έντασης, εξάντλησης, αγωνίας και συγκίνησης.

Τα βήματα που έκανε για να κυνηγήσει την τέχνη έξω

Είσαι ένας νέος Σερραίος καλλιτέχνης, από τα παιδιά που έχουν προσπαθήσει πολύ για τη τέχνη, για να βγεις από το στενό πλαίσιο των Σερρών και να κυνηγήσεις τη τέχνη έξω. Πώς έκανες αυτά τα βήματα, τι σε παρακίνησε;

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΡΑΜΠΑΣ:

Οι δικοί μου άνθρωποι ήταν στήριγμα πάντα από τα πρώτα μου βήματα μέχρι τώρα. 

Δεν μπορώ να ξεχάσω την σχεδόν καθημερινή μετακίνηση με το ΚΤΕΛ Σέρρες- Θεσσαλονίκη, Θεσσαλονίκη- Σέρρες για να μπορώ να παρακολουθώ τα μαθήματα σχεδίου.

Μία διαδικασία που από πολύ νεαρή ηλικία με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι για να κατακτήσω  το στόχο μου χρειάζονται πολλές θυσίες και μεγάλη πειθαρχία.

Μετά τα πράγματα πήραν το δρόμο τους φοιτώντας στη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών όπου μυήθηκα στον κόσμο της performance art με την καθηγήτριά μου κα. Αιμιλία Μπουρίτη και στη ζωγραφική με κ. Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Η πηγή έμπνευσης του

Από που αντλείς την έμπνευσή σου; Είναι η καθημερινή σου ζωή, η κοινωνία, ο κόσμος που σε εμπνέει ή κάτι εντελώς διαφορετικό, προσωπικό σου βίωμα;

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΡΑΜΠΑΣ:

Σαφώς η καθημερινότητα αποτελεί πηγή έμπνευσης για μένα.

Ως θεατής  παρατηρώ τους ανθρώπους το πώς κινούνται, το πως εκφράζονται και το πώς αντιδρούν στις προκλήσεις που δέχονται καθημερινά.

Εξελίσσονται όλα μπροστά μου με κάποια ροή έναν ρυθμό, σχεδόν χορευτικό, ένα μείγμα κινήσεων, ήχων και εικόνων.

Αυτά όλα αποτελούν το πρώτο υλικό όταν δουλεύω ένα project στο εργαστήριό μου μαζί με κάποιους προβληματισμούς (κύριος κοινωνικοπολιτικούς) που θέλω να μοιραστώ με τους θεατές κατά τη διάρκεια μιας performance art.

Η εξέλιξη που θα ήθελε να έχει και τα επόμενα βήματα του

Πώς σκέφτεσαι τη καριέρα σου δέκα χρόνια μετά; Ποια θέλεις να είναι η εξέλιξή σου και ποια τα επόμενα βήματά σου;

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΡΑΜΠΑΣ:

Γενικότερα αποφεύγω να κάνω τόσο μακροπρόθεσμα σχέδια. Με ενδιαφέρει να ζω το τώρα και να έχω μια καλή ποιότητα ζωής.

Στα πιο άμεσα σχέδια είναι ότι αναμένω για την προβολή του ντοκιμαντέρ στο 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρου των Νοέμβριο.

Άλλοι τομείς που θα ήθελε να ασχοληθεί

Υπάρχουν άλλοι τομείς με τους οποίους θα ήθελες να ασχοληθείς; Ποιοι είναι αυτοί;

ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΡΑΜΠΑΣ:

Ασχολούμαι ήδη με τον τομέα της διδασκαλίας της τέχνης μέσα στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση καθώς και με την διδασκαλία της performance μέσα από workshops.

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here