04/02/2023
2 C
Serres

Τένια Μακρή: «Τα όνειρα είναι το οξυγόνο της ζωής»

Η Τένια Μακρή, η αγαπημένη «κυρία Τένια» της ελληνικής οικογένειας, είναι μια γυναίκα προσφιλής, δοτική, κοινωνική και απίστευτα ευγενική.

ΑΠΟ ΤΟΝ MAKH ΔΕΛΑΠΟΡΤΑ

Έχει διακριθεί για την ευστοχία των θέσεων και των παρατηρήσεών της σε θέματα επίκαιρα για συμπεριφορές, σκέψεις και πράξεις, δίνοντας πάντα την ευκαιρία για διάλογο, για συζήτηση και λύσεις σε προβλήματα που μπορούν να απασχολούν τον καθένα μας.


Η πιο δημοφιλής οικογενειακή σύμβουλος με αξιοζήλευτες σπουδές στην Ελλάδα και την Αμερική.

Εργάστηκε στον ΟΑΕΔ για πολλά χρόνια ως σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού και αποκατάστασης ατόμων με αναπηρίες, συνεργάστηκε με το Χατζηπατέρειο Ίδρυμα, δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα σε θέματα εγκεφαλικών κακώσεων.

Στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων υπηρέτησε ως σχολική σύμβουλος, δημιουργώντας τη Σχολή Γονέων και καθιερώνοντας τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό των μαθητών του λυκείου.

Η Τένια Μακρή είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης στην αγορά εργασίας των ατόμων με αναπηρία.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη χρήση βοηθημάτων κατά των αρχιτεκτονικών εμποδίων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της καθημερινότητας από άτομα με αναπηρία και εργάστηκε σε αυτό το αντικείμενο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Μέσα από τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις έγινε η αγαπημένη μικρών και μεγάλων, αφού ο λόγος της πάντα κερδίζει, πείθει, κινητοποιεί.

Κινητοποιεί τρόπους, ανοίγει δρόμους, εγείρει συναισθήματα.

Χαίρεσαι όταν την ακούς, μαγεύεσαι από τον τρόπο που σου μιλά, γιατρεύεσαι από τυχόν κακές σκέψεις και προσωπικά προβλήματα. Και ξαφνικά όλα σου φαίνονται πιο εύκολα.

Πιο βατά, πιο υλοποιήσιμα.

Όλα παίρνουν το δρόμο τους μ’ ένα μαγικό τρόπο.


Μ αυτόν τον τρόπο ο συνομιλητής της κι ο θεατής που την παρακολουθεί από την τηλεόραση, αποκτά δύναμη που τον βοηθά καταλυτικά για να βρει τις δικές του προσωπικές απαντήσεις.


Ως συγγραφέας επίσης, η Τένια Μακρή έχει γράψει αρκετά βιβλία που όλα πραγματικά είναι εξαιρετικά αναγνώσματα, τροφή για τη σκέψη που σίγουρα προσφέρουν στο προσωπικό και ξεχωριστό ταξίδι του καθενός, προς την αυτογνωσία.

Τα κείμενά της πάντα γραμμένα μ’ έναν κατανοητό και ταυτόχρονα γλαφυρό τρόπο, με αναφορές για τις ανθρώπινες σχέσεις και τα δυναμικά που αναπτύσσονται σε αυτές.

Έτσι ο αναγνώστης ταυτίζεται με τις ιστορίες που διαβάζει, καθρεπτίζοντας τις δικές του και βρίσκοντας πιο εύκολα λύσεις για να τις αντιμετωπίσει.

Μ έναν μαγικό τρόπο και ίσως μ ένα χάρισμα άνωθεν και διαθέτει, διαπερνά όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και αξιολογεί ανάλογα τις προσωπικότητες και τις συμπεριφορές των άλλων, δείχνοντας πάντα τις σωστές κατευθύνσεις και φέρνοντας θετικές αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων.


Είναι απίστευτα δημιουργική, ακούραστη, καλοσυνάτη, με μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους, απαραίτητη στις δύσκολες και γκρίζες μέρες που βιώνουμε.

Ένα από τα σημαντικά μότο της ζωής της είναι πως όσο ατέλειωτες κι αν μας φαίνονται οι μέρες που ζούμε, η ζωή είναι πολύ μικρή για να τη σπαταλάμε άσκοπα, σε μίση, πάθη και κακότροπες συμπεριφορές.

«Το ταξίδι στο φως, πρέπει να ‘ναι ο προσωπικός στόχος του καθενός μας και η καλοσύνη της ψυχής και των συναισθημάτων μας, είναι εκείνα που τελικά μας οδηγούν στην απόλυτη ηρεμία, ευημερία και ευτυχία μας».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΕΤΑΛΩΤΗ


SocialProfile: Αγαπημένη κυρία Μακρή, σας καλωσορίζουμε στην πόλη μας και στο περιοδικό μας.

Είστε μια από τις πιο αγαπημένες παρουσίες της ελληνικής τηλεόρασης.

Η πρώτη ερώτηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι: Θεωρείτε ότι το επάγγελμά σας είναι λειτούργημα;


Τένια Μακρή: Βεβαίως. Οι υπηρέτες της ψυχικής υγείας ασκούν λειτούργημα.

Κι ασκούν λειτούργημα διότι χειρίζονται τα προβλήματα ψυχικής υγείας που έχουν ανάγκη μιας πάρα πολύ λεπτής μεταχείρισης, ούτως ώστε ο άνθρωπος να νιώσει ότι ελαφρώνει, ξαλαφρώνει, απαλλάσσεται από το άγχος εκείνο που του βασανίζει το μυαλό και κυρίως από τις τύψεις, τις ενοχές και τη ντροπή του.


SocialProfile: Γιατί θεωρείτε ότι ο άνθρωπος έχει ντροπή; Για τι πράγματα μπορεί να έχει ντροπή;


Τένια Μακρή.: Μπορεί να είναι ντροπή για τον εαυτό του, για τις σκέψεις του, για το τρόπο που χειρίζεται τη ζωή του, για τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους άλλους.


Αλλά κυρίως ντρέπεται για την εικόνα του εαυτού του και για τις συμπεριφορές των άλλων προς τον εαυτό του.


SocialProfile: Ντροπή σε σύγκριση με τους άλλους; Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να συγκρινόμαστε οι άνθρωποι και να ντρεπόμαστε γι’ αυτό;


Τένια Μακρή: Όχι, για τις επιλογές του ντρέπεται ο άνθρωπος. Για τις δικές του επιλογές.


SocialProfile: Ήταν όνειρο ζωής σας να γίνετε οικογενειακή σύμβουλος ή προέκυψε;


Τένια Μακρή: Προέκυψε. Καταρχάς είχα πειστεί ότι θα πρέπει να σπουδάσω τα οικονομικά για να αναλάβω την οικογενειακή επιχείρηση.

Στην πορεία βεβαίως, οι επιδόσεις μου στο πανεπιστήμιο έδειξαν ότι μάλλον δεν είμαι για αυτό τον τομέα και ο επαγγελματικός προσανατολισμός με οδήγησε στο να ασχοληθώ με τις ανθρωπιστικές επιστήμες, με τις ανθρώπινες σχέσεις ή με το θέατρο.


Βεβαίως το να ασχοληθώ με το θέατρο θα ήταν καταπληκτικό γιατί αγαπώ πάρα πολύ το θέατρο και θα ήμουν πολύ ευχαριστημένη, αλλά βρισκόμενη στην Αμερική το να σκεφτώ ότι θα κάνω θέατρο και να γυρίσω στην Ελλάδα, νόμιζα ότι δεν θα γινότανε αποδεκτό από την οικογένεια.


Βεβαίως δεν αποδείχτηκε έτσι, γιατί ο πατέρας ήταν πάρα πολύ υποστηρικτικός και ένας άνθρωπος με πολύ ευρεία καλλιτεχνική γνώση και διάθεση, οπότε ακολούθησα τις ανθρώπινες επιστήμες.


SocialProfile: Το οικογενειακό κομμάτι όμως πώς ήρθε; Δηλαδή στα ζευγάρια, στις οικογένειες.


Τένια Μακρή: Το οικογενειακό κομμάτι; Το κομμάτι της οικογενειακής συμβουλευτικής ήρθε πολύ αργότερα.

Καταρχήν οι μεταπτυχιακές μου σπουδές ήταν πάνω στην επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων με αναπηρία και στη συνέχεια δουλεύοντας με τις οικογένειες που είχανε τα παιδιά με προβλήματα τέτοιου είδους, άρχισα πια και πήρα εκπαίδευση για να ασχοληθώ περισσότερο με την οικογενειακή συμβουλευτική.


SocialProfile: Σας ιντριγκάρει πιο πολύ το κομμάτι των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων;


Τένια Μακρή: Πάρα πολύ.

Γιατί από τη σχέση δύο ανθρώπων εξαρτάται και η ψυχική υγεία των παιδιών τους και η εξέλιξη της προσωπικότητας τους.

Οπότε θεωρώ ότι οι καλές ή οποιεσδήποτε σχέσεις του ζευγαριού επηρεάζουν πάρα πολύ στη δομή της προσωπικότητας των παιδιών τους.


SocialProfile: Και όπως μου έχετε πει, στο ζευγάρωμα φαίνονται πάρα πολλά στοιχεία της προσωπικότητας που βγαίνουν στην επιφάνεια.


Τένια Μακρή: Ακριβώς.

Τα προβλήματα, μάλλον συμπεριφορές οι οποίες έχουν αποτυπωθεί μέσα μας κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και οι σχέσεις που έχουμε με τους γονείς μας, όπως και οι σχέσεις των γονιών μεταξύ τους, διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας.

Αυτές οι συμπεριφορές βγαίνουν ανάγλυφες στις επιλογές μας, όταν εμείς αρχίζουμε και ζευγαρώνουμε, που σημαίνει κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

ΤΑΞΙΔΙ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

SocialProfile: Η δουλειά σας είναι κι ένα ταξίδι αυτογνωσίας και για εσάς την ίδια;


Τένια Μακρή: Για να ασκήσεις το επάγγελμα του ψυχολόγου υποχρεώνεσαι να μπεις μέσα στο αυτογνωσιακό ταξίδι.

Αν εσύ δεν γνωρίσεις εσένα, αν εσύ δεν τακτοποιήσεις κάποια από τα δικά σου θέματα, όταν είσαι σε επικοινωνία με τον πελάτη σου που πιθανότατα να αντιμετωπίζει και εκείνος, πιθανώς ίδιες καταστάσεις με τις δικές σου, μπλοκάρεσαι και δεν μπορείς να βοηθήσεις.

Είναι λοιπόν απαραίτητη προϋπόθεση και αυτό ήταν ένα μέρος για να πάρω την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος στην Αμερική. Αυτό δυστυχώς δεν ισχύει στην Ελλάδα.

Για να πάρω την άδεια εξασκήσεως έπρεπε να έχω 1.200 ώρες ψυχοθεραπείας.


SocialProfile: Προσωπικής; Αυτό είναι προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να δουλέψει δηλαδή;


Τένια Μακρή: Αναμφισβήτητα. Αλλά φυσικά αυτό δεν ισχύει στην Ελλάδα.

Και πρέπει να πω ότι εγώ σταμάτησα το δικό μου αυτογνωσιακό ταξίδι πριν από εφτά χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όταν δεν αντιμετωπίζω κάποια θέματα για τα οποία δεν μπορώ η ίδια να αντιμετωπίσω, δεν απευθύνομαι στο σύμβουλό μου με τον οποίον κουβεντιάζουμε ακόμη.


SocialProfile: Δηλαδή είναι δεδομένο στην Αμερική ότι πρέπει ο ψυχοθεραπευτής πρώτα να έχει λύσει τα δικά του για να μπορέσει να ασχοληθεί σωστά με τους άλλους.

Αν δεν μπορούμε να κουμαντάρουμε τον εαυτό μας, πώς θα συμβουλέψουμε κάποιον άλλον;


Τένια Μακρή: Ακριβώς. Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα ή ερωτηματικά των ανθρώπων οι οποίοι μας εμπιστεύονται, μοιραία προβάλουμε τις δικές μας ανάγκες στον άνθρωπο αυτόν.

Και γι’ αυτό ακούω από πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι έρχονται κοντά μου, ότι μετά από κάποιο καιρό που δούλεψαν με κάποιον ψυχοθεραπευτή, αισθάνθηκαν πως εκείνοι τελικά προσπάθησαν να λύσουν τα προβλήματα του ψυχοθεραπευτή τους και όχι εκείνος τα δικά τους.


SocialProfile: Η σημερινή εποχή είναι πιο δύσκολη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, σε σχέση με τα ψυχικά μας προβλήματα;


Τένια Μακρή: Τα ψυχικά προβλήματα είναι διαχρονικά.

Απλώς οι προκλήσεις οι οποίες υπάρχουν, βγάζουν στην επιφάνεια τα ψυχικά προβλήματα των ανθρώπων.

Δηλαδή μια προσωπικότητα η οποία έχει υπόστρωμα, κάποιων ψυχικών διαταραχών, τα εξωτερικά προβλήματα, τα κοινωνικά, τα συγκυριακά, βγάζουν αυτή την παθολογία πολύ πιο γρήγορα στην επιφάνεια.

Και γι’ αυτό βλέπουμε ότι υπάρχει μια έξαρση σήμερα, που σημαίνει ότι πάντα υπήρχανε αυτά τα προβλήματα στους ανθρώπους, αλλά οι κοινωνικές συγκυρίες τις οποίες βιώνουμε, τα βγάζουν στην επιφάνεια πολύ πιο γρήγορα, με πολύ πιο διαφορετικό τρόπο, που συνήθως χαρακτηρίζεται από θυμό και βία.


SocialProfile: Έχει να κάνει αυτό και με τα σύγχρονα μέσα; Ας πούμε ότι ναι μεν υπήρχανε, αλλά παλιά υπήρχε πάρα πολύ η τάση «τα εν οίκω μη εν δήμω».

Το να μη εμπλεκόμαστε στα προβλήματα του γείτονα.

Άκουγε καυγάδες στο διπλανό σπίτι, αλλά δεν μιλούσε γιατί το θεωρούσε αγένεια. Ισχύει αυτό πλέον;


Τένια Μακρή: Αν αναφέρεστε στο ότι οι άνθρωποι μιλάνε πολύ πιο εύκολα σήμερα για τα προβλήματα τα οποία οι ίδιοι έχουν ή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο γείτονάς τους, πιστεύω ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση σήμερα, γιατί έχουμε νιώσει ότι με το να είμαστε κοινωνικά όντα και να ζούμε μέσα σε ομάδες, τα προβλήματα των άλλων μπορεί να γίνουν και προβλήματα δικά μας, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι τα βιώνουμε στο δικό μας σπίτι.

Αλλά επειδή θέλουμε οι άνθρωποι να είμαστε μεταξύ μας βοηθητικοί, το να απλώσουμε το χέρι μας στην βοήθεια ενός άλλου ανθρώπου, αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής μας συνύπαρξης.

ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΙΑΚΗ ΒΙΑ

SocialProfile: Πλέον είμαστε πιο βοηθητικοί οι άνθρωποι σε σχέση με κάποτε πιστεύετε;
Τένια Μακρή: Νομίζω ότι είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα αν λάβουμε υπόψη μας ότι πολλές οικογενειακές συγκρούσεις οι οποίες σήμερα έρχονται στην επιφάνεια δηλώνονται

. Δηλώνονται στην αστυνομία και βλέπουμε ότι έχουμε το τελευταίο χρόνο κάπου 7.000 κλήσεις οικογενειακής βίας.


Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε περισσότερο γι’ αυτό και μακάρι να υπήρχε και ένας τρόπος να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα.


SocialProfile: Πολύ καλό πια ότι μιλάνε και έχουμε αρχίσει να ανοίγουμε έναν διάλογο σχετικά με τη βία.

Πιο πολύ σας επισκέπτονται παντρεμένα ζευγάρια ή single άτομα;


Τένια Μακρή: Και το ένα και το άλλο. Δέχομαι και ζευγάρια τα οποία έχουν τις δυσκολίες τους και προκειμένου να φτάσουν στη διάλυση του γάμου τους και της σχέσης τους, έρχονται και παίρνουν βοήθεια, όλο και περισσότερο.

Και πρέπει να πω ότι έχουμε και περισσότερους άνδρες πια, οι οποίοι παρακινούν τις γυναίκες τους για μια οικογενειακή συμβουλευτική, πράγμα το οποίο δεν το βλέπαμε στα προηγούμενα χρόνια.

Αλλά έχουμε και τα μεμονωμένα άτομα τα οποία ερχόμενα σε σύγκρουση με τον εαυτό τους και βλέποντας ότι πραγματικά δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε κάποιες εσωτερικές συγκρούσεις, ζητάνε βοήθεια.

Είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα τώρα, δηλαδή η ψυχολογική υποστήριξη εν πολλοίς έχει απενοχοποιηθεί.


SocialProfile: Πάρα πολύ σημαντικό, γιατί όντως υπήρχε και ένα κόμπιασμα στους ανθρώπους. Τώρα είναι δυνατόν να πάω να μιλήσω σε έναν ξένο; Αυτό είναι πάρα πολύ καλό που αλλάζει.


Τένια Μακρή: Το ένα είναι αυτό και το άλλο είναι ότι όταν κάποιος έλεγε ότι βλέπει κάποιον ψυχολόγο και πόσο μάλλον ένα ψυχίατρο, τον κακοχαρακτήριζαν, ότι κάτι δεν πάει καλά με το μυαλό του.


Χωρίς να σημαίνει ότι αυτό δεν υπάρχει σήμερα όταν ακούσει κάποιος πως πας σ έναν ψυχίατρο.

Με τον ψυχολόγο είναι πολύ πιο εξοικειωμένα τα πράγματα.

Αλλά ακόμη και όταν κάποιος χρειάζεται ψυχιατρική βοήθεια και απευθυνθεί πρώτα στον ψυχολόγο, κι ο ψυχολόγος τον βοηθήσει να καταλάβει ότι είναι απαραίτητη ψυχιατρική βοήθεια, που σημαίνει φαρμακευτική αγωγή, τη δέχεται πολύ πιο θετικά.

Οπότε αν το ίδιο το άτομο πάει στον ψυχίατρο, εκτός κι αν η διαταραχή είναι πάρα πολύ μεγάλη και δυνατή, δεν περνάνε καν από τον ψυχολόγο.

Πηγαίνουν κατευθείαν στον ψυχίατρο.


SocialProfile: Από τα παντρεμένα ζευγάρια που σας επισκέπτονται περισσότεροι καταλήγουν στη διάλυση ή στο να λύσουν τα προβλήματά τους;


Τένια Μακρή: Η εμπειρία η δική μου λέει ότι τα ζευγάρια εκείνα τα οποία θέλουν να αντιμετωπίσουν πραγματικά τα προβλήματα τα οποία έχουν, βρίσκουν λύσεις και είναι και πάρα πολύ καλύτερα.

Και το βλέπω αυτό όταν αντιμετωπίζουμε θέματα απιστίας.

Όταν τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν θέματα απιστίας και απευθυνθούν σε κάποιο σύμβουλο, βλέπουν ότι τελικά η απιστία ήταν μια συμπεριφορά η οποία άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου.

Μιλούν περισσότερο για τα θέματα τα οποία είναι μέσα στη σχέση και έχω δει πολύ ευτυχισμένες σχέσεις μετά από αυτό από ότι ήταν πριν.


SocialProfile: Υπάρχουν δηλαδή ζευγάρια που έχουν συγχωρέσει την απιστία και μετά είναι καλύτερα;
Τένια Μακρή: Ναι, είναι πολύ καλύτερα!

ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

SocialProfile: Η τηλεόραση τι σας έχει προσφέρει στη πολύχρονη πορεία σας;
Τένια Μακρή: Εκείνο για το οποίο τουλάχιστον εγώ είμαι ευγνώμων από την τηλεόραση, είναι ότι μου δόθηκε η ευκαιρία να δείξω τη χρησιμότητα της ψυχολογίας στον άνθρωπο και να ανοίξει ο δρόμος.

Να δουν οι άνθρωποι ότι η ψυχολογία δεν είναι πια ένα στίγμα, αλλά ένας τρόπος για να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους και να τακτοποιήσουν κάποια θέματα δικά τους.

Γι’ αυτό λοιπόν πραγματικά νιώθω πάρα πολύ ευγνώμων που μου δόθηκε το βήμα και θεωρώ ότι πρωτοπόρησε η ελληνική τηλεόραση με τη δική μου την παρουσία πάνω στο κομμάτι αυτό.

Αυτό λοιπόν, είχε σαν αποτέλεσμα αφενός μεν να αναγνωριστεί η δουλειά μου και αφετέρου να αναγνωριστώ και εγώ η ίδια ως άτομο, οπότε αυτό ήταν αρκετά βοηθητικό και είμαι πάρα πολύ ευγνώμων.


SocialProfile: Άνοιξε δηλαδή ο δρόμος να μπείτε εσείς μέσω της επιστήμης σας σε πολλά σπίτια και επομένως να έρθει και το κοινό πιο κοντά στην έννοια της ψυχολογίας.


Τένια Μακρή: Απενοχοποιήθηκε η ψυχολογία.

Είδαν πια ότι δεν μπαίνει τίτλος σε κάποιον ο οποίος επισκέπτεται κάποιο ψυχολόγο, αλλά θεωρείται ένα πολύ ανοιχτό μυαλό, το οποίο θέλει να βελτιώσει τη ζωή του, να τακτοποιήσει τα προβλήματά του και να νιώσει καλύτερα, παίρνοντας βοήθεια και μέσα από τον αυτογνωσιακό δρόμο.


SocialProfile: Πάρα πολύ σημαντικό αυτό, γιατί έπρεπε κάποιος να ανοίξει το δρόμο για να προχωρήσουμε.


Να κάνουμε καλό πρώτα απ’ όλα στους εαυτούς μας και κατ’ επέκταση στο κοινωνικό σύνολο, καθώς συνυπάρχουμε.


Τένια Μακρή: Σωστά. Και αυτό έγινε από το 1990 και μετά, τουλάχιστον στην Ελλάδα.


SocialProfile: Φέτος είχατε μια τηλεοπτική παρουσία στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη. Πώς ήταν αυτή η συνεργασία;


Τένια Μακρή: Ήταν μια πάρα πολύ ωραία συνεργασία. Υπάρχει σεβασμός για τα θέματα που αναλύουμε και από τη δική μου την πλευρά, αλλά και από την πλευρά της Ελένης.

Βέβαια δεν μπορώ να έχω πολύ συχνή παρουσία, διότι οι δικές μου επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να είμαι εκεί κάθε εβδομάδα, αλλά κάθε φορά που θα υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό και να το κουβεντιάσουμε, θα είμαι εκεί.

Η ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑ ΤΕΝΙΑ

SocialProfile: Πώς διαχειρίζεστε τη μεγάλη αναγνωρισιμότητα από το κοινό; Με τα τόσα χρόνια παρουσίας, από το 1990 μέχρι σήμερα, γίνατε η αγαπημένη κυρία Τένια όλων μας.


Τένια Μακρή: Θα πρέπει να πω ότι αυτό το αγαπώ πάρα πολύ.

Δηλαδή το ότι με τον κόσμο μιλάω και ο κόσμος ζητάει να μου κάνει ερωτήσεις, ότι με σταματάει στο δρόμο να μου εκφράσει την αγάπη του και την ευγνωμοσύνη του που ακούει κάποια πράγματα τα οποία δεν τα άκουγε πριν ή ακόμη και όταν ξεκίνησα να γράφω τα βιβλία, να μου λένε ότι με διαβάζουν μέσα από τα βιβλία μου.

Αυτή λοιπόν η αναγνωρισιμότητα εμένα μου αρέσει πάρα πολύ και την αγαπώ γιατί είναι ένας τρόπος να δεις ότι τουλάχιστον η δουλειά σου έχει απήχηση και αυτό για μένα είναι πάρα πολύ όμορφο.


SocialProfile: Το ότι βοηθάτε ανθρώπους είναι κάτι που σας ικανοποιεί βαθιά;


Τένια Μακρή: Δεν είναι ότι βοηθάω ανθρώπους.

Είναι ότι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει ένας άνθρωπος ο οποίος μιλώντας για τα καθημερινά προβλήματά τους μπορούν να βρουν λύσεις σ’ αυτά και ότι η ζωή γίνεται καλύτερη όταν την κοιτάξεις κατάματα.

Αυτό με ικανοποιεί βαθιά.


SocialProfile: Και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό που λέτε, γιατί πρέπει όλοι να καταλαβαίνουμε πως δεν είμαστε μόνο εμείς που έχουμε ένα πρόβλημα, αλλά ο καθένας από μας. Και πρέπει να μιλάμε στους ειδικούς.

Έτσι προχωράμε με περισσότερη ψυχική υγεία, που την έχουμε απόλυτα ανάγκη.


Τένια Μακρή: Εκείνο λοιπόν το οποίο ακούω πάρα πολύ συχνά είναι ότι σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που με βοηθήσατε γιατί σε μια δύσκολη στιγμή μου, σας άκουσα ότι είπατε κάτι στην τηλεόραση, που με ξεκλείδωσε και με έκανε να σκεφτώ τελείως διαφορετικά.

Και αυτό το ακούω πάρα πολύ συχνά.

Πρέπει να σας πω ότι αυτό με ικανοποιεί πάρα πολύ, γιατί δεν ξέρεις την ώρα που μιλάς και όπως μιλάς, ότι υπάρχουν ψυχές ανοιχτές που περιμένουν να τις ξεκλειδώσεις και να δούνε έναν άλλο δρόμο από αυτόν που περπατάνε ήδη.

Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό!


SocialProfile: Και πάρα πολύ όμορφο. Οι χωρισμοί ζευγαριών και η κρίση σε ένα γάμο είναι οι πιο συχνές αφορμές να έρθουν σε σας;
Τένια Μακρή: Υπάρχουν ζευγάρια τα οποία μπαίνουν στη διαδικασία να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και να δούνε που μπορεί ο καθένας να βοηθήσει, ούτως ώστε να μη διαλυθεί ο γάμος τους.

Και υπάρχουν και ζευγάρια τα οποία έρχονται για να καταλήξουν ένα ομαλό διαζύγιο.


SocialProfile: Επομένως αυτοί που λέτε τώρα έρχονται έχοντας ήδη πάρει μια απόφαση να χωρίσουν;


Τένια Μακρή: Ακριβώς έχουν πάρει την απόφαση και απλώς έρχονται, για να βοηθηθούν, έτσι ώστε το διαζύγιο τους να είναι όσο πιο βελούδινο γίνεται, αφενός μεν για τους ίδιους αλλά και για τα παιδιά τους.


SocialProfile: Αν έχουν πάρει την απόφαση να χωρίσουν γιατί να έρθουν σε σας;


Τένια Μακρή: Πολλά ζευγάρια έρχονται για να χωρίσουν και τελικά μέσα από τη συμβουλευτική βλέπουν ότι δεν είναι έτοιμοι.

Μπορεί και να έχουν επηρεαστεί και από τρίτα πρόσωπα.


SocialProfile: Υπάρχουν κι άλλες αφορμές;


Τένια Μακρή: Βέβαια. Μπορεί να είναι ότι έχουν απομακρυνθεί, γιατί και οι δύο τους έχουν απασχοληθεί πάρα πολύ με τη δουλειά τους, οπότε έχουν χάσει τον εαυτό τους και δεν έχουν δει τις αλλαγές που έχουν γίνει στην συμβίωσή τους.

Μέσα από μια σωστή οικογενειακή συμβουλευτική λοιπόν μπορούν να δουν πιο καθαρά τη σχέση τους, και να μπουν στη διαδικασία να γνωρίσει ό ένας τον άλλον καλύτερα, κι έτσι η σχέση τους να σωθεί.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΥΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

SocialProfile: Άρα το βασικό πρόβλημα είναι ότι έρχεται η αποξένωση σ’ ένα ζευγάρι και από τα βαριά επαγγελματικά του προγράμματα; Κι έτσι μοιραία χάνουν την επαφή τους;


Τένια Μακρή: Βέβαια. Διότι είτε δουλεύουν πάρα πολύ και έχουν αποξενωθεί, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ζωή των παιδιών και όχι στη δική τους, είτε γιατί εμείς οι ίδιοι αλλάζουμε, αλλά δεν το γνωστοποιούμε στον άλλον.

Πολλοί γονείς νιώθουν ότι η απόσταση μεταξύ τους και με τα χρόνια οξύνεται, αλλά όταν περνάνε μέσα από μια σωστή οικογενειακή συμβουλευτική, αυτό αμβλύνεται και έτσι νιώθουν πιο δυνατοί για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά που τους έχουν απομακρύνει.


SocialProfile: Άρα απομακρυνόμαστε σαν άνθρωποι.

Είναι κουραστικό για εσάς όταν σε κάποιες προσωπικές σας συναναστροφές, οι γύρω σας ζητούν τις συμβουλές σας;


Τένια Μακρή: Αυτό δεν είναι μόνο προνόμιο των ψυχολόγων, αλλά των γιατρών, των δικηγόρων και άλλων ειδικών.

ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

SocialProfile: Κυρία Τένια, γιατί πιστεύετε πως έχει κορυφωθεί η βία στις ημέρες μας;

Είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας καραντίνας και του εγκλεισμού ή είναι κάτι άλλο;


Τένια Μακρή: Όχι μόνο, έχει συντελέσει αρκετά όμως.

Αν μιλήσουμε γι’ αυτόν εδώ τον τόπο, ο Έλληνας έχει ταλαιπωρηθεί από πολλές καταστάσεις κοινωνικές.

Αν ξεκινήσουμε από την οικονομική κρίση, ερχόμαστε στην καραντίνα και τώρα στην ενεργειακή κρίση. Βρισκόμαστε συνεχώς σε μια κατάσταση αβεβαιότητας.


Η βία υπήρχε πάντα μέσα στην οικογένεια, απλώς με το να ζήσουν τα άτομα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σ’ ένα συγκεκριμένο χώρο έγκλειστοι, δημιουργήθηκε τριβή.


Είχαν λοιπόν την ευκαιρία να γνωριστούν ακόμα περισσότερο.

Είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν ακόμη περισσότερο τα θέματά τους και τις συγκρουσιακές σχέσεις που είχανε μεταξύ τους.

Οπότε λοιπόν αυτή η βία πραγματικά κορυφώθηκε.

Και να φανταστείτε ότι ακόμη θα δούμε και πολύ πιο ισχυρές μορφές βίας.

Είχα πει κάποτε ότι ξεκινήσαμε από την ενδοοικογενειακή βία.

Πήγαμε στις γυναικοκτονίες και είδαμε και τους βιασμούς των μικρών παιδιών.

Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει μια κλιμάκωση της βίας που κάθε φορά που ακούμε ένα τέτοιο γεγονός νιώθουμε μια γροθιά στο στομάχι.


SocialProfile:Είναι τελικά περισσότερα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας ή απλά μαθεύονται πιο εύκολα πλέον;


Τένια Μακρή: Μαθαίνονται πιο εύκολα. Πιστεύω πως η βία πάντα υπήρχε, αλλά υπήρχε και μία εκτόνωση η οποία γινόταν εξωτερικά. Τα πράγματα λιγάκι ισορροπούσαν.


Τώρα πλέον, αφενός μιλάμε γι’ αυτήν και αφετέρου γιγαντώνονται όλα γύρω.

Γίνονται πολύ μεγαλύτερα από ότι στην πραγματικότητα μπορεί να είναι.

Μας κάνει να νιώθουμε ότι η βία πραγματικά έχει πάρει μια πάρα πολύ δύσκολη μορφή, η οποία μας πονάει περισσότερο.

Αλλά η βία πάντα πονάει.

Δεν υπάρχει μικρή ή μεγάλη βία, υπάρχει βία.

Οπότε λοιπόν οι καταστάσεις οι εξωτερικές και το γεγονός ότι μιλάμε λίγο περισσότερο, φέρνει στην επιφάνεια τα γεγονότα εκείνα τα οποία είναι πάρα πολύ δυσάρεστα.


SocialProfile: Δηλαδή όσοι είχαν προδιάθεση ή είχαν ήδη βιώσει βίαια περιστατικά μέσα στις οικογένειες, με τις κοινές ώρες μέσα σ ένα σπίτι, λόγω καραντίνας, οι ακρότητες γιγαντώθηκαν;


Τένια Μακρή: Ναι, αυτές οι ακρότητες ήταν αποτέλεσμα όλων αυτών των έντονων κοινωνικών καταστάσεων που τη βία, η οποία ήδη υπήρχε, τις γιγάντωσε.


SocialProfile: Υπήρχε μέσα μας και εντάθηκε λόγω συνθηκών;
Τένια Μακρή: Ακριβώς.
SocialProfile:Πρέπει να υπάρχει μια προδιάθεση; Δηλαδή δεν μπορεί να ξυπνήσει ένας άνθρωπος από το πουθενά και να γίνει τέρας την άλλη μέρα;
Τένια Μακρή: Όχι. Υπήρχε πάντα.

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΞΥΓΟΝΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

SocialProfile: Ποια είναι τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι άνθρωποι;


Τένια Μακρή: Για μένα το κυριότερο πρόβλημα είναι η αβεβαιότητα, ότι δεν μπορώ να κάνω όνειρα.

Από τη στιγμή λοιπόν που νιώθεις ότι δεν έχεις ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και υπάρχουν όλοι αυτοί οι φόβοι της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, του λιμού που έρχεται, όλα αυτά είναι προβλήματα τα οποία είναι πάρα πολύ έντονα και τα οποία δημιουργούν μια έλλειψη ελπίδας στον άνθρωπο για ένα καλύτερο μέλλον.


Όταν στον άνθρωπο δεν του δίνεις περιθώρια να κάνει όνειρα, του στερείς το οξυγόνο της ζωής.


SocialProfile: Είναι δηλαδή η ελπίδα, το οξυγόνο της ζωής;


Τένια Μακρή: Αναμφισβήτητα, η ελπίδα και το ότι μπορείς να κάνεις όνειρα και να φτιάξει το έδαφος, τα όνειρά σου να τα πραγματοποιήσεις.

Έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα, σου κόβουν κάθε διάθεση να πιστεύεις ότι μπορείς τα όνειρά σου να τα κάνεις πραγματικότητα.


SocialProfile: Δυσκολεύονται πολύ τα πράγματα που φαίνονται όλα τα όνειρα ανεδαφικά.
Τένια Μακρή: Βέβαια.

Διότι όταν η επιβίωσή σου είναι σε τόσο πολύ μεγάλο κίνδυνο και πιστεύεις ότι αύριο δεν θα έχεις τροφή, ότι δεν υπάρχει σιτάρι πια να θρέψει τον κόσμο και ότι δεν θα έχεις το πετρέλαιο να ζεσταθείς.

Το πετρέλαιο για να κινηθεί η βιομηχανία η οποία θα δώσει τις δουλειές κτλ. άρα και την ευημερία, δεν μπορείς να κάνεις όνειρα.

Αυτό σημαίνει ότι η επιβίωσή σου περνάει πάρα πολύ μεγάλη κρίση. Άρα τι όνειρα να μπορείς να κάνεις;


SocialProfile: Οπότε πρέπει να έχεις δεδομένα τα βασικά αγαθά της επιβίωσης, δηλαδή το ότι έχω να φάω, να μείνω, να δουλέψω, να βιοποριστώ.

Τότε έχεις μία αρχική βάση και πάνω σε αυτήν μπορείς να χτίσεις και να κάνεις όνειρα.
Τένια Μακρή: Έχεις μια βάση, ότι μπορείς να βασιστείς κάπου και να πεις ότι ναι, έχω ελπίδα.

Αλλά δυστυχώς και δεν είναι μόνο της δικής μας χώρας αυτό το πρόβλημα.

Υπάρχει μια παγκόσμια κατάσταση. Ωστόσο πάντα είχαμε την ελπίδα ότι κάποια στιγμή οι μεγάλες δυνάμεις θα έρχονταν να μας βοηθήσουν.

Τώρα όταν βλέπεις και αυτές οι μεγάλες δυνάμεις στερούνται και οι ίδιες τις δυνάμεις που θα μπορούσαν να σου παρέχουν, αυτό σε απογοητεύει ακόμη περισσότερο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

SocialProfile: Μιλήστε μας για τα βιβλία σας. 11 τα βιβλία στον αριθμό, ενώ το τελευταίο έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον: «Τα σημάδια μένουν», για το οποίο κάναμε και μια εξαιρετική παρουσίαση στο Δήμο Σερρών στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Βίας των Γυναικών.

Ας κάνουμε μια ανασκόπηση στο συγγραφικό σας έργο.


Τένια Μακρή: Τα βιβλία μου, μέχρι το τελευταίο ασχολούνται όλα για το πώς μπορείς να διατηρήσεις την αγάπη.

Ακόμη και ένα το οποίο δεν έχει την λέξη αγάπη μέσα, όλα μιλούσαν για την αγάπη.

Ακόμα και το «15 + 7 μαθήματα-βήματα για καλύτερη σχέση» πάλι και αυτό μιλούσε για την ανιδιοτελή αγάπη, αλλά απλώς δεν υπήρχε στον τίτλο του βιβλίου.

Στο τελευταίο λοιπόν «Τα σημάδια μένουν», μιλάμε για τις συμπεριφορές που καταστρέφουν την αγάπη.

Το βιβλίο αυτό το οποίο πραγματεύεται την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση μέσα στη σχέση, αρχής γενομένης από την συναισθηματική, τη λεκτική, την ψυχολογική, την σωματική, τη σεξουαλική και ούτω καθεξής.

Είναι ένα βιβλίο το οποίο όταν το έγραφα δεν μπορούσα να φανταστώ ότι είναι τόσο πολύ επίκαιρο, αλλά τελικά εκείνο το οποίο ακούω από τους ανθρώπους που το διαβάζουν, είναι ότι αρχίζουν και βλέπουν τον εαυτό τους και τις δικές τους συμπεριφορές να καταγράφονται μέσα σ αυτό.


Και από την άλλη πλευρά να διαβάζουν και στρατηγικές για το πώς μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, πώς μπορούν να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να φτάσουν σε σημείο να προβληματιστούν, εάν θα πρέπει και πώς μπορούν να μείνουν σε μια σχέση ή να πάρουν τη δύναμη να φύγουν από αυτήν.


SocialProfile: Πολύ δύσκολη απόφαση αυτή. Οπότε στην αρχή στα πρώτα σας βιβλία, μιλήσατε για το πώς να χτίσουμε την αγάπη, να τη διατηρήσουμε, και πώς να τη φροντίσουμε.

Το καινούργιο σας βιβλίο μιλά για το πώς καταστρέφεται αυτή η αγάπη και πώς εμείς μπορούμε να σώσουμε τον εαυτό μας.


Τένια Μακρή: Ακριβώς, με το να διατηρήσουμε την αγάπη για τον εαυτό μας.

Γιατί όταν ζεις μέσα σε μια κακοποιητική σχέση, το σημαντικότερο πρόβλημα το οποίο δημιουργείται είναι ότι χάνεις τον εαυτό σου, άρα χάνεις και την αγάπη σου για εσένα.

Πόσο μπορείς λοιπόν να αγαπήσεις και κάποιον άνθρωπο αν χάσεις την αγάπη σου για εσένα;


Άρα λοιπόν η αγάπη καταστρέφεται μέσα από τις συγκρουσιακές κακοποιητικές σχέσεις, γιατί δεν μπορείς να σκεφτείς ότι υπάρχει κακοποίηση η οποία να συνυπάρχει με την αγάπη, σε καμία περίπτωση.

Αλλά το βιβλίο όμως τελειώνει αισιόδοξα, με το να δίνει στρατηγικές και να βοηθάει τους ανθρώπους, τις γυναίκες κυρίως, αλλά και τους άντρες, οι οποίοι κακοποιούνται σε μια σχέση.

Το πώς μπορούν να σωθούν και κυρίως να τους ενθαρρύνει για να πάρουν ψυχολογική βοήθεια και να φτάσουν στην ολοκλήρωση του δικού τους εαυτού.

Και όπως το βιβλίο τελειώνει, για να καταλάβουν τη μοναδικότητά τους, τη σπανιότητα τους, το πόσο υπέροχοι είναι και να ζητήσουν ένα καλύτερο μέρος στον «παράδεισο της ζωής».


SocialProfile: Πιστεύετε πως τα βιβλία σας βοηθούν καταλυτικά κάποιον που έχει πρόβλημα και προσπαθεί να βρει τη λύση του;


Τένια Μακρή: Θα έλεγα ότι τους δίνει το έναυσμα να σκεφτούν θετικά για το δικό τους εαυτό.

Το ένα είναι αυτό, αλλά το άλλο είναι ότι μπορεί να βρούνε λύσεις στα προβλήματά τους.

Ότι δεν είναι τοίχος δηλαδή το πρόβλημα, που δεν μπορείς να κάνεις ούτε πίσω ούτε μπρός.
Άρα λοιπόν, διαβάζοντας ένα βιβλίο αυτοβοήθειας, αφενός μεν έχεις τη δυνατότητα να δεις λίγο περισσότερο μέσα στον εαυτό σου και αφετέρου να κινητοποιηθείς.

Εάν το βιβλίο σου δώσει το έναυσμα, να πάρεις βοήθεια ούτως ώστε να κάνεις αυτό το γνωσιακό ταξίδι, είναι ό, τι καλύτερο δώρο μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου.


SocialProfile: Άρα δηλαδή το βιβλίο δεν έχει σκοπό να θεραπεύσει, δεν είναι άνθρωπος που μπορεί να κάνει ανάλυση, αλλά κινητοποιεί τον αναγνώστη να πάει να κάνει αυτή τη δουλειά, να δει τον εαυτό του και να ξεκινήσει.


Τένια Μακρή: Ακριβώς, δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να δει τη μοναδικότητά του και να την διεκδικήσει. Το κυριότερο είναι να μη βάλει τον εαυτό του σε μια σύγκριση.

Γιατί όταν είσαι κάτι το μοναδικό, όταν είσαι κάτι ανεπανάληπτο και όταν είσαι ένας μέσα στους χιλιάδες των εκατομμυρίων ανθρώπων, αυτή τη μοναδικότητά σου όταν την αντιληφθείς, θα τη σεβαστείς, θα τη διατηρήσεις και θα την εξιχνιάσεις ακόμη περισσότερο.


SocialProfile: Άρα η μοναδικότητα είναι αυτό που πρέπει να εμβαθύνουμε;

Εγώ δεν μοιάζω με εσένα, δε μοιάζω με τον άλλον, δεν μοιάζω με κανέναν, γι’ αυτό δεν μπορούμε να μπούμε σε σύγκριση, αφού δεν είμαστε ίδιοι.


Τένια Μακρή: Ακριβώς.

ΟΝΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

SocialProfile: Και τέλος, ποια είναι τα σχέδια και ποια είναι τα όνειρά σας για το μέλλον;


Τένια Μακρή: Ένα από τα πράγματα τα οποία θέλω να κάνω είναι να εκδοθούν και τα δύο άλλα βιβλία, τα οποία αποτελούν την τριλογία του τελευταίου βιβλίου.

Έχουμε ακόμα δύο βιβλία τα οποία είναι έτοιμα και τα οποία θα εκδοθούν εν ευθέτω.


Το ένα εξ αυτών είναι το πώς η κακοποίηση επηρεάζει την εξέλιξη των παιδιών μέσα στη σχέση και το άλλο είναι ότι όταν βρίσκεσαι σε μια κακοποιητική σχέση, το πολύ μεγάλο δίλημμα είναι αν μένεις και το πώς φεύγεις από αυτή τη σχέση.


Ο άλλος μου στόχος είναι να ολοκληρώσω το βιβλίο το οποίο γράφω τώρα και το οποίο βάζει το γάμο στο μικροσκόπιο.

Αυτό είναι εκείνο το οποίο γράφω τώρα και ελπίζω κι αυτό να το τελειώσω σύντομα, ούτως ώστε να είναι και αυτό έτοιμο προς έκδοση.


Το τελευταίο όνειρο μου, αλλά σ’ αυτό πρέπει να συντελέσω κι εγώ αρκετά, είναι στο να είμαι υγιής για να ταξιδεύω.


SocialProfile: Εννοείται αυτό. Γιατί μέσα σε όλα αυτά που κάνετε, δεν ξέρω άμα τον εαυτό σας τον βάζετε σε προτεραιότητα. Δουλεύετε πάρα πολλές ώρες.


Η δική σας ιδιότητα είναι και τέτοια βέβαια, που και για καφέ να πάτε πάντα σας ρωτάνε πράγματα και η δουλειά δεν σταματάει ποτέ, αλλά για εσάς, τη δική σας την ψυχούλα και τον εαυτό σας τι θέλετε;


Τένια Μακρή: Εγώ θέλω να είμαι καλά, να είμαι καλά στην υγεία μου, την οποία φροντίζω.

Να μπορώ να γράφω, ούτως ώστε να μείνει η γνώση πίσω στους ανθρώπους.

Και από την άλλη πλευρά, να μου δίνεται η ευκαιρία να ταξιδεύω, να γνωρίζω όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια αυτού του κόσμου, που τώρα που γεννήθηκα, να δω ποιος άλλος αναπνέει πάνω σε αυτόν τον πλανήτη μαζί με μένα!