Πως να περάσετε με ασφάλεια την περίοδο των Χριστουγέννων!

Αν είσαστε αρκετά τυχεροί να μοιράζεστε τη ζωή σας με ένα κατοικίδιο ζώο, υπάρχουν πολλοί λόγοι που πρέπει να σας ανησυχούν γύρω από το χρονικό διάστημα των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα είναι συνήθως μια περίοδος ευτυχισμένων στιγμών για εμάς τους ανθρώπους, με τα σπίτια μας να είναι γεμάτα κόσμο, και τις περισσότερες φορές με μεγάλες ποσότητες ποτού και φαγητού απ ότι τις άλλες φορές.

Αλλά είναι αυτό το εορταστικό φαγητό και ποτό που μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνο αν καταναλωθεί  από λάθος μέλος της οικογένειας μας.

Η σοκολάτα είναι γνωστή για την υψηλή τοξικότητά της στα σκυλιά, και η αναφορά στον κτηνίατρό σας τυχόν τυχαίας κατάποσης από το ζώο σας, θα πρέπει να γίνεται άμεσα.

Όπως συμβαίνει επομένως με όλες τις  δηλητηριάσεις, ο χρόνος που περνάει από την κατανάλωση της ουσίας μέχρι τα πρώτα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή της, είναι ουσιαστικός!

Αποφύγετε να κρεμάτε σοκολάτες στο δέντρο σας ή σε δώρα κάτω από αυτό, καθώς ένας πεινασμένος σκύλος μπορεί να ξετυλίξει αυτά τα δώρα πριν από εσάς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις και ανάλογα με την ποσότητα της σοκολάτας που έχει καταναλωθεί, εμφανίζονται συμπτώματα δηλητηρίασης που περιλαμβάνουν ανησυχία, υπερκινητικότητα, τρόμο, καρδιακά προβλήματα, διάρροιες, νεφρική ανεπάρκεια , ακόμη και απειλητικοί  για τη ζωή σπασμοί του ζώου σας!

Μια άλλη ομάδα δυνητικών κινδύνων για τα κατοικίδια ζώα  είναι τα σταφύλια και οι σταφίδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι κρυμμένα σε χριστουγεννιάτικα γλυκά, όπως η πουτίγκα, η φρουτοσαλάτα ,οι πίτες και τα κέικ.

Η κατάποση ακόμη και μικρής ποσότητας μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια και, όπως και με τη σοκολάτα, οι σκύλοι που έχουν καταναλώσει τα παραπάνω πρέπει να τίθενται υπό επιτήρηση και να παρακολουθούνται από τον κτηνίατρό σας!

  Επιπλέον, η κατανάλωση κάποιων εποχικών φυτών όπως για παράδειγμα τα αλεξανδρινά, ο λιόπρινος και ο κισσός, μπορούν να επιφέρουν πεπτικές διαταραχές (διάρροιες , εμέτους) τόσο σε σκύλους όσο και σε γάτες, ενώ οι γάτες είναι επίσης πολύ ευαίσθητες στις θανατηφόρες επιδράσεις της γύρης του κρίνου.

Άλλα κοινά τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα της υγείας των ζώων μας είναι τα κρεμμύδια και οτιδήποτε περιέχει ίχνη κρεμμυδιού.

Το κρεμμύδι όχι μόνο είναι δυνατόν να προκαλέσει γαστρεντερίτιδα, αλλά και να καταστρέψουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα του ζώου σας, με αποτέλεσμα την αναιμία.

Το αλκοόλ που υπάρχει εν αφθονία στα εορταστικά τραπέζια μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε περίπτωση κατάποσης, και θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλες οι μπύρες, τα κρασιά και τα οινοπνευματώδη σας ποτά, ειδικότερα τα γλυκά ποτά που είναι πιο εύγευστα, θα πρέπει να    κρατούνται μακριά και σε απόσταση από τα ζώα σας.

Σοβαρές επιπτώσεις έχει και η κατανάλωση υψηλά λιπαρών τροφίμων (λιπαρό γεύμα χοιρινού, τηγανητά , τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε βούτυρο)  καθώς οδηγούν σε  παγκρεατίτιδα ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη ζωή,  καθώς και εμετό και διάρροια.

Αν βεβαίως, θελήσετε να μοιραστείτε εδέσματα από το εορταστικό σας τραπέζι με το κατοικίδιό σας, μπορείτε να μοιραστείτε  με τον τετράποδο φίλο σας το κρέας γαλοπούλας και το κρέας όλων εν γένει των πουλερικών, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το βρασμένο μπρόκολο, τα μπιζέλια και τα καρότα καθώς όλα αυτά είναι  αποδεκτά ως ασφαλείς απολαύσεις.

Τα παραδοσιακά φώτα των Χριστουγέννων με τα πολύχρωμα λαμπάκια μπορεί να αποτελέσουν πραγματικό κίνδυνο

Τα παραδοσιακά φώτα των Χριστουγέννων με τα πολύχρωμα λαμπάκια  μπορεί να αποτελέσουν πραγματικό κίνδυνο για τις γάτες, τα κουτάβια και τα κουνέλια του σπιτιού, αν αυτά αποφασίσουν να μασήσουν τα ηλεκτρικά καλώδια ή ακόμα και τα ίδια τα φωτάκια!

Βεβαιωθείτε ότι έχετε κρύψει όλα τα εκτεθειμένα καλώδια που φέρουν ηλεκτρισμό μέσα σε σκληρούς πλαστικούς σωλήνες και μην ξεχάσετε να απενεργοποιήσετε την τροφοδοσία της πρίζας  όταν το δέντρο σας δεν ελέγχεται.

Κρεμάστε τις εορταστικές διακοσμήσεις ψηλότερα από το συνηθισμένο ώστε να είναι δυσπρόσιτες από τα ζώα σας και προσέξτε τα εύθραυστα γυάλινα στολίδια που μπορούν να σπάσουν και να κόψουν τα ευαίσθητα πελματικά φύματα (μαξιλαράκια) στα πόδια των ζώων σας που απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση!

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως οι γάτες , εξαιτίας της έμφυτης περιέργειάς τους είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στην καταστροφή ή ακόμα και στην κατάποση(!) λαμπερών διακοσμήσεων όπως οι λαμπερές και απαστράπτουσες κορδέλες, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις του γαστρεντερολογικού τους συστήματος και επομένως άμεση χειρουργική επέμβαση! 

Τέλος , είναι πολύ σημαντικό  να αντιληφθούμε πως τα ζώα δεν είναι παιχνίδια!

Ως εκ τούτου, ποτέ μην συμπεριφέρεστε στα ζώα σαν να είναι δώρα.

Η απόκτηση και η διατήρηση ενός ζώου περιλαμβάνει πολλές υποχρεώσεις, μεγάλη διαθεσιμότητα χρόνου και υπομονή.

Κάθε απόφαση για απόκτηση ενός καινούριου κατοικίδιου θα πρέπει να λαμβάνεται μετά από σκέψη και πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μιας ζωής, που περιμένει από εμάς το καλύτερο για να μας δοθεί για πάντα ψυχή τε και σώματι. 

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το περιοδικό SocialProfile

Διαβάστε επίσης εδώ:

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here