Οι εμβολιασμένοι που κολλάνε Όμικρον προστατεύονται από τη Δέλτα

Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που λένε ότι με την μετάλλαξη Όμικρον θα έχουμε το τέλος της πανδημίας.

Μια νέα μελέτη (ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό για να αξιολογηθεί) έρχεται να το επιβεβαιώσει αφού σύμφωνα με αυτή όσοι είναι εμβολιασμένοι και κολλήσουν την Όμικρον προστατεύονται από τη Δέλτα.

Ερευνητές από τη Νότια Αφρική σε εργαστηριακή μελέτη με 23 δείγματα ασθενών διαπίστωσε ότι, όσοι είχαν νοσήσει με Δέλτα μπόρεσαν να ξανακολλήσουν και την Όμικρον. Όσοι όμως ήταν εμβολιασμένοι και κόλλησαν την Όμικρον δεν μπορούσαν να μολυνθούν με τη Δέλτα. Από τους 23 που συμμετείχαν στην έρευνα οι 10 ήταν εμβολιασμένοι.

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Σουμίγια Σουαμιναθαν είπε πως η μελέτη έδειξε ότι η Ομικρον παρέχει προστασία έναντι της Δέλτα μόνο σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί. Ενώ ανέβασε και ένα tweet που έγραφε: «Η μόλυνση δεν είναι υποκατάστατο του εμβολιασμού, όπως προτείνουν ορισμένοι»

Τι αναφέρει ο ΠΟΥ

Είναι γεγονός ότι η Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα αλλά όσοι νοσούν την περνάνε λιγότερο σοβαρά στις περισσότερες περιπτώσεις. Μάλιστα ο Άλεξ Σιγκάλ από το Ινσιτούτο Έρευνας και Υγείας της Ν. Αφρικής είπε στο Bloomberg ότι η Όμικρον μπορεί να εκτοπίσει τη Δέλτα.

Και συνέχισε: «Οι συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης θα εξαρτηθούν από το αν η Ομικρον είναι όντως λιγότερο παθογόνα από τη Δέλτα. Εάν ναι, τότε η συχνότητα της σοβαρής νόσου Covid-19 θα μειωθεί και ο κορωνοϊός θα είναι λιγότερο ενοχλητικός για τα άτομα και την κοινωνία».