Επικαιροποιημένα εμβόλια: Τι ισχύει για όσους νόσησαν, όσους έκαναν τέταρτη δόση και ανεμβολίαστους

Για τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, που αναμένονται στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους, μίλησε η Ματίνα Παγώνη, διευκρινίζοντας επίσης ποιοι δικαιούνται να το κάνουν.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), μιλώντας στο Mega, ανέφερε πως το εμβόλιο για την Όμικρον θα είναι διαθέσιμο τέλος Οκτώβρη, αλλά για τις υποπαραλλαγές 4 και 5 θα τον Δεκέμβρη αυτού του έτους.

«Το εμβόλιο της Pfizer αφορά ηλικίες από 12 ετών και άνω, ενώ της Moderna από 18 και άνω», διευκρίνισε.

Στη συνέχεια εξήγησε πως πρόκειται για εμβόλια στα οποία έχουν γίνει γρήγορες μελέτες και θα βοηθήσουν πολύ στη σοβαρή νόσηση, στη μείωση των θανάτων και εστιάζουν στα στελέχη Ο4 και Ο5 και «θα περιορίσουν από τα στοιχεία που έχουμε τη διασπορά».

Ποιοι πρέπει να κάνουν τα εμβόλια

«Από τις οδηγίες που θα δοθούν τη Δευτέρα από την Επιτροπή Εμβολιασμού, αυτοί που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο είναι οι άνω των 60, αυτοί που έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα, οι έγκυες, οι ομάδες οι ευαίσθητες όπως τις ξέρουμε όλοι» σημείωσε η Ματίνα Παγώνη, ενώ διευκρίνισε πως οι άνω των 60 ετών που έχουν κάνει την 4η δόση του εμβολίου, δεν θα χρειαστεί για την ώρα να κάνουν και το καινούριο.

Στη συνέχεια, τόνισε πως όσοι έχουν λάβει τις τρεις δόσεις, πρέπει να κάνουν και την τέταρτη, δίχως να περιμένουν το καινούριο εμβόλιο που θα έρθει τον Δεκέμβρη.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους

«Όποιος δεν έχει κάνει καθόλου εμβόλια, δεν μπορεί να κάνει απευθείας το επικαιροποιημένο γιατί αυτό είναι αναμνηστική δόση στην ουσία. Ξεκινάνε να εμβολιάζονται κανονικά από την αρχή» είπε η Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας πως είτε θα λάβουν τις δύο αρχικές δόσεις, είτε το μονοδοσικό της Johnson&Johnson.

Αναφορικά με όσους νόσησαν ενώ είχαν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου, επισήμανε πως δεν θα προχωρήσουν στην τέταρτη δόση, αλλά θα κάνουν απευθείας το επικαιροποιημένο μετά από 4 μήνες, από την ανάρρωσή τους.

Έκτακτη ενημέρωση τη Δευτέρα

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο έκτακτη ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης έναντι του κορωνοϊού, από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.