Ποιες είναι οι 5 πρώτες ενδείξεις καρκίνου στα οστά;

Παρόλο που οι άλλοι τύποι καρκίνου μπορεί να κάνουν μετάσταση στα οστά, όταν λέμε καρκίνος των οστών εννοούμε τον καρκίνο που ξεκινά από τα ίδια τα οστά, κυρίως στα χέρια και τα πόδια.

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες μορφές καρκίνου, η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε πιο αποτελεσματική θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει τον πάσχοντα να καταπολεμήσει την ασθένεια.

Ας δούμε ποια είναι τα πρώτα σημάδια και ενδείξεις για τον καρκίνο των οστών.

1. Πόνος

Ο πόνος στο σημείο που έχει ξεκινήσει ο καρκίνος των οστών είναι το πρώτο σύμπτωμα της νόσου.

Ο πόνος δεν είναι πάντα παρών στον καρκίνο των οστών, αλλά όταν υπάρχει πόνος και είναι επίμονος σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος, ειδικά στα πόδια και τα χέρια, τότε μπορεί να αποτελεί ένδειξη για την παρουσία της ασθένειας.

Η περιοχή μπορεί να είναι ευαίσθητη στην αφή και η παραμικρή επαφή με το πληγέν μέρος του σώματος μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη αίσθηση.

2. Οίδημα

Μαζί με τον πόνο, στην περιοχή όπου έχει ξεκινήσει ο καρκίνος των οστών, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρήξιμο.

Αυτό μπορεί να είναι μικρό στα πρώτα στάδια της νόσου, αλλά θα παραμείνει μέχρι και τα προχωρημένα στάδια της ασθένειας.

3. Απώλεια βάρους

Καθώς το σώμα ξεκινά να καταπολεμά τον καρκίνο στα οστά, μπορεί να καταστρέψει τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνονται από τον οργανισμό μέσω της τροφής.

Ακόμα και αν τα επίπεδα πρόσληψης της τροφής παραμείνουν σταθερά κατά τη διάρκεια της νόσου, ο πάσχων μπορεί να αρχίσει να χάνει σωματικό βάρος. Στο ξεκίνημα της νόσου το βάρος μπορεί να χάνεται με αργό ρυθμό. Αν όμως δεν επανέλθει γρήγορα, αυτό σημαίνει πως υπάρχει υποκείμενη ασθένεια.

Η ακούσια απώλεια βάρους μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ποικιλίας από άλλες αιτίες, ή ακόμα και παρενέργεια νέων φαρμάκων. Εάν δεν ισχύει τίποτα από αυτά, καλό θα είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

4. Κόπωση

Οι προσπάθειες του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμήσει την καρκινική ανάπτυξη στο οστό, μπορεί να αφήσει το άτομο κουρασμένο, ακόμα και στα αρχικά στάδια της νόσου.

Όταν δεν υπάρχει εξωτερική εξήγηση για αυτό το αίσθημα αδυναμίας και κούρασης στο σώμα, ο καρκίνος των οστών ή άλλες μορφές της νόσου μπορεί να έχουν ξεκινήσει.

5. Αδυναμία στα οστά

Αν και μπορεί να περάσει κάποιος χρόνος μέχρις ότου ο καρκίνος αποδυναμώσει τα οστά, ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου μπορεί να είναι το γεγονός ότι συμβαίνουν πολύ εύκολα κατάγματα.

Τα οστά έχουν κενό χώρο στο εσωτερικό τους, προκειμένου να επιτρέψουν τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Καθώς ο καρκίνος διαβρώνει το οστό, μπορεί το οστό να γίνει αδύναμο. Αυτό μπορεί να συμβεί πιο γρήγορα με τον καρκίνο που αναπτύσσεται σε οστά που είναι μικρότερα από αυτά των χεριών και των ποδιών.

Καρκίνοι που ξεκινούν απ’ τα οστά λέγονται πρωτογενείς καρκίνοι των οστών

Καρκίνοι που ξεκινούν απ’ τα οστά λέγονται πρωτογενείς καρκίνοι των οστών. Παρουσιάζονται κυρίως στα άνω και κάτω άκρα αλλά μπορούν να εμφανιστούν σ’ οποιοδήποτε οστούν του σώματος. Τα παιδιά και οι νέοι εμφανίζουν πιο συχνά καρκίνο των οστών σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Οι πρωτογενείς καρκίνοι των οστών λέγονται σαρκώματα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι σαρκωμάτων. Καθένα εμφανίζεται σε διαφορετικό είδος οστίτη ιστού. Τα πιο συνηθισμένα είναι το οστεοσάρκωμα, το σάρκωμα Ewing και το χονδροσάρκωμα.

  • Το οστεοσάρκωμα είναι ο συνηθέστερος τύπος καρκίνου των οστών στους νέους. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα 10 – 25 ετών. Οι άνδρες προσβάλλονται πιο συχνά απ’ τις γυναίκες. Το οστεοσάρκωμα ξεκινά συχνά στα άκρα των οστών απ’ όπου παράγεται νέος οστίτης ιστός καθώς μεγαλώνει το νεαρό άτομο. Συνήθως προσβάλει τα μακρά οστά των άνω και κάτω άκρων.
  • Το σάρκωμα Ewing συνήθως εμφανίζεται σε άτομα μεταξύ 10 και 25 χρόνων. Πιο συχνά προσβαλλόμενοι θεωρούνται οι έφηβοι. Αυτός ο τύπος καρκίνου σχηματίζεται στο μέσο τμήμα (διάφυση) των μακρών οστών. Συνήθως προσβάλει οστά της λεκάνης, και τα μακρά οστά του μηρού και του βραχίονα. Επίσης εμφανίζεται στις πλευρές.
  • Το χονδροσάρκωμα απαντάται κυρίως στους ενήλικες. Αυτό το είδος όγκου σχηματίζεται στους χόνδρους, στον ελαστικό ιστό πλησίον των αρθρώσεων.
  • Άλλοι τύποι καρκίνου των οστών είναι τα ινοσαρκώματα, σι γιγαντοκυτταρικοί όγκοι των οστών και τα χονδρώματα. Αυτές οι σπάνιες περιπτώσεις καρκίνου συνήθως προσβάλουν άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών.

Διαβάστε επίσης για τις 5 παθήσεις που σκοτώνουν μέσα σε λίγα λεπτά: