Αύξηση εμφραγμάτων προκαλεί ο κοροναϊός σε όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη

Αύξηση καρδιακών επεισοδίων σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση στην αυξημένη χοληστερόλη ή με εγκατεστημένη αθηροσκλήρωση προκαλεί ο κοροναιός, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Preventive Cardiology από το αμερικανικό Ίδρυμα Οικογενούς Υπεροληστερολαιμίας.

Ενώ οι πρώτες μελέτες για το θέμα έδειχναν χειρότερη πρόγνωση σε όσους πάσχουν από οικογενή υπερχοληστερολαιμία το Ίδρυμα Οικογενούς Υπεροληστερολαιμίας χρησιμοποίησε πραγματικά δεδομένα από 55,5 εκατ. άτομα, και αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι τα άτομα που «κόλλησαν» κοροναϊό, παρουσίασαν υψηλότερα ποσοστά εμφραγμάτων εφόσον είχαν αυξημένη χοληστερόλη ή εγκαταστημένη αθηροσκλήρωση.

Τα υψηλότερα ποσοστό εμφραγμάτων αφορούσαν άτομα με διαγνωσμένη ή πιθανή οικογενή υπερχοληστερολαιμία και εγκαταστημένη αθηροσκλήρωση.

Η διευθύντρια τεχνολογίας του Ιδρύματος και συγγραφέας της μελέτης, Κέλυ Μάιερς σημείωσε πως οι ασθενείς χωρίστηκαν σε έξι ομάδες, με διαγνωσμένη οικογενή υπερχοληστερολαιμία, με πιθανή, με εγκατεστημένη αθηρωσκλήρωση και με ή χωρίς λοίμωξη από κοροναϊό.

Τα αποτελέσματα θεωρούνται σημαντικά, γιατί στη θεραπεία από covid, πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν δεδομένα όπως η αυξημένη χοληστερόλη ή υποβόσκουσες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ειδικά η οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι μια κοινή γενετική πάθηση που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 20 φορές εξαιτίας της υψηλής LDL χοληστερίνης.

Στις ΗΠΑ μόνο το 10% των πραγματικά πασχόντων έχει διαγνωστεί, καθώς το πρόβλημα της κληρονομικής επίπτωσης της νόσου, δεν είναι γνωστό.

Για την επίπτωση του κοροναϊού σε αυτή την κατηγορία ασθενών, το Ίδρυμα χρησιμοποίησε μια εφαρμογή μηχανικής μάθησης στα δεδομένα που αναλύθηκαν.

Στην κατηγορία ασθενών με «πιθανή οικογενή χοληστερολαιμία και προϋπάρχουσα αθηροσκλήρωση» διαπιστώθηκε ότι αυτοί που «κόλλησαν» κοροναϊό, είχαν ένα ποσοστό εμφραγμάτων, επτά φορές παραπάνω από αυτούς που δεν κόλλησαν.

Τα υψηλότερα ποσοστά εμφραγμάτων συνέβησαν σε άτομα που προσβλήθηκαν από κοροναϊό, και είχαν προϋπάρχουσα καρδιαγγειακή νόσο.

Το μοντέλο της μηχανικής μάθησης, σήμανε όμως το σήμα κινδύνου για αυτή την κατηγορία ασθενών – αυτούς που πιθανότατα πάσχουν από οικογενή υπεροληστερολαιμία, ιδίως γιατί «πρέπει να επιβεβαιωθεί η γενετική προδιάθεση, να τεθεί η διάγνωση και οι ασθενείς αυτοί να λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία μείωσης των λιπιδίων που τους οδηγεί σε μεγάλο κίνδυνο», επεσήμανε η δρ Μαίρη ΜακΓκόουαν επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίες του Ιδρύματος Οικογενούς Υπερχοληστερολαιμίας.

Και πρόσθεσε ότι η μελέτη αυτή, οδηγεί σε ανάληψη δράσης για διάγνωση των ανθρώπων με αυτή τη θανατηφόρα γενετική προδιάθεση που δεν είναι εύκολα ορατή στο σύστημα υγείας».