Κορωνοϊός: Δραματική η αύξηση νεκρών και διασωληνωμένων

Η τεράστια διασπορά του κορωνοϊού είναι το βασικό χαρακτηριστικό της δεύτερης εβδομάδας της καραντίνας. Iδιαίτερα ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι για κάθε 100 τεστ τα 10 βρίσκονται θετικά.

Το βαρύ ιικό φορτίο και η τεράστια διασπορά του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, χαρακτηρίζουν την δεύτερη και πιο κρίσιμη εβδομάδα της καραντίνας, όπως μεταδίδει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, για κάθε 100 άτομα που υποβάλλονται σε τεστ τα 10 βρίσκονται θετικά.

Δηλαδή ήδη 10% του πληθυσμού νοσεί, όταν το όριο ασφαλείας είναι στο 4%. Σε ορισμένες περιοχές, μάλιστα, ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμα και στο 19%.

Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 2.198 νέα κρούσματα κορωνοϊού. Σε αντίθεση με το προηγούμενο διάστημα, πλέον οι 40άρηδες είναι εκείνοι που “οδηγούν” την πανδημία.

400 άνθρωποι βρίσκονταi σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής.

Ένα μήνα πριν, ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τους 82. Οι πιέσεις που δέχεται την τελευταία εβδομάδα το νοσοκομείο Τρικάλων, τείνουν να εξαντλήσουν τις εφεδρείες του συστήματος στην περιοχή.

Η πανδημία «θερίζει» τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Χθες, εντοπίστηκαν 492 νέα κρούσματα στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 491 επιπλέον περιστατικά. Οι ειδικοί ευελπιστούν πως από την επόμενη Δευτέρα τα κρούσματα θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται.

Ανάλογα με την επιδημιολογική πορεία, οι ειδικοί θα εισηγηθούν από την 1η Δεκεμβρίου σταδιακή άρση των μέτρων.

Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση παραμένει απελπιστική με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό να δίνουν καθημερινά σκληρές μάχες για να σώσουν ζωές αλλά και για να κρατήσουν όρθιες τις δομές των νοσοκομείων οι οποίες πιέζονται αφόρητα.

Πάντως μια ελπιδοφόρος διαπίστωση από τους επιστήμονες του ΑΠΘ με βάση τα λύματα, δείχνει τάση μείωσης των κρουσμάτων.

Δείτε για τα θύματα στην Ελλάδα

Δείτε επίσης για τα θύματα παγκοσμίως