Διατροφή κατά της κυτταρίτιδας

Όσα μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε την κυτταρίτιδα

Παρά το γεγονός ότι η κυτταρίτιδα έχει δαιμονοποιηθεί, με αποτέλεσμα να αποτελεί πηγή άγχους για αμέτρητες γυναίκες,

πρόκειται για ένα φυσικό και εντυπωσιακά κοινό φαινόμενο, καθώς αφορά τουλάχιστον το 80% των γυναικών.

Πού οφείλεται η κυτταρίτιδα;


Η κυτταρίτιδα σχηματίζεται όταν τα λιποκύτταρα κάτω από το δέρμα

(τα οποία έχουμε όλοι -ανεξάρτητα από το πόσο σωστά τρώμε ή πόσο συχνά γυμναζόμαστε)

πιέζουν προς τα πάνω τον συνδετικό ιστό, με αποτέλεσμα το δέρμα να σχηματίζει βαθουλώματα.


Αν και τα αυξημένα ποσοστά λίπους έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση κυτταρίτιδας, το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο.

Η επιστήμη δεν γνωρίζει τα πάντα για την κυτταρίτιδα, ωστόσο σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι στην εμφάνισή της παίζουν ρόλο η κληρονομικότητα,

η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η γήρανση,

η κακή τοπική αιμάτωση, ορισμένες ορμονικές αλλαγές

(π.χ. λήψη αντισυλληπτικών, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση)

και επιβαρυντικές συνήθειες, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ.

Καμία μέθοδος δεν πρόκειται να εξαφανίσει εν μιά νυκτί την κυτταρίτιδα,

ωστόσο ο τρόπος ζωής μας και οι συνήθειές μας επηρεάζουν σημαντικά την εμφάνισή της.

Διατροφή κατά της κυτταρίτιδας
Υιοθετώντας μία ισορροπημένη διατροφή μπορούμε να μειώσουμε το ποσοστό λίπους στο σώμα μας και να βελτιώσουμε τη μικροκυκλοφορία των αγγείων που αιματώνουν τα λιποκύτταρά μας.

*Περιορίζουμε τη ζάχαρη, όπου και αν βρίσκεται (π.χ. σε γλυκά, ροφήματα, σε γλυκά κ.α.).

*Περιορίζουμε το αλάτι που χρησιμοποιούμε στο φαγητό και το μαγείρεμα,

αλλά και το κρυφό αλάτι από τρόφιμα όπως τα αλμυρά τυριά, τα αλλαντικά, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί, τα καπνιστά και κονσερβοποιημένα τρόφιμα,

οι έτοιμες sauce, τα πατατάκια, το φαγητό εκτός σπιτιού.

Το υπερβολικό αλάτι δυσχεραίνει την καλή αιμάτωση των λιποκυττάρων και το σύστημα φυσικής αποτοξίνωσης του οργανισμού μας.

*Συμπεριλαμβάνουμε στην καθημερινή μας διατροφή άφθονα φρούτα και λαχανικά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνουμε τουλάχιστον 5 μερίδες καθημερινά, δηλαδή τουλάχιστον 2-3 φρούτα και μία μεγάλη σαλάτα.

*Μειώνουμε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών: Κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι), κίτρινα τυριά, πλήρη γαλακτοκομικά (γάλα και γιαούρτι),

γλυκά, παγωτά, σοκολάτα, πατατάκια, τηγανητά αποτελούν τροφές που τα περιέχουν και πρέπει να περιορίσουμε.

Επιλέγουμε περισσότερα πουλερικά, όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα, τρώμε ψάρι και προτιμάμε γάλα, γιαούρτι και τυρί χαμηλά σε λιπαρά.

*Φροντίζουμε να ενυδατωνόμαστε επαρκώς, πίνοντας επαρκή ποσότητα νερού και καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε νερό, όπως οι φράουλες, το ραπανάκι, το μαρούλι και το αγγούρι.

Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό διαφοροποιούνται.

Ωστόσο, η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών, είναι 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες.

Bonus tip:
Προκειμένου να μειώσουμε την κυτταρίτιδα, πρέπει να κάψουμε λίπος και να αυξήσουμε τη μυϊκή μας μάζα.

Όσο πιο συχνά γυμναζόμαστε τόσο περισσότερο ενεργοποιείται η ροή του αίματος στα λιπώδη κύτταρα, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την οξείδωση των λιπών και την καύση τους.

Επίσης, με τη γυμναστική ενισχύεται η κυκλοφορία της λέμφου και η αποτοξίνωση, ενώ παράλληλα μειώνεται το πρήξιμο.