Λέιζερ διοξειδίου (CO2) – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Γράφει ο Αντώνιος Τότης Πλαστικός Χειρούργος

Η ανάπλαση του δέρματος με λέιζερ CO2 (διοξειδίου) είναι ένας δοκιμασμένος και αποτελεσματικός τρόπος

Η ανάπλαση του δέρματος με λέιζερ CO2 (διοξειδίου) είναι ένας δοκιμασμένος και αποτελεσματικός τρόπος να συμβάλλετε στην βελτίωση της όψης των ρυτίδων, των σημαδιών του χρόνου, των ουλών ακμής και άλλων κηλίδων/δυσχρωμιών του δέρματος.

Επίσης, συμβάλλει στην σύσφιξη αλλά και την βελτίωση του τόνου του δέρματος .

Αλλά ακριβώς επειδή το λέιζερ CO2 μπορεί να κάνει τόσα πολλά και τα αποτελέσματα των εφαρμογών ποικίλλουν αναλόγως χειριστή και πρωτόκολλου θεραπείας τόσο σε αποτελεσματικότητα αλλά και σε αποθεραπεία, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε λίγο την «ομίχλη» που επικρατεί γύρω από το θέμα λέιζερ απαντώντας σε κάποιες κοινές ερωτήσεις και απορίες.

Το σημαντικό είναι να είσαστε ενημερωμένοι, όχι μπερδεμένοι.

Τι είναι η θεραπεία με λέιζερ CO2;

Το μηχάνημα COlaser κατευθύνει σύντομες και συγκεντρωμένες δέσμες φωτός με πλήρη έλεγχο των παραμέτρων του (διάρκεια δράσης, βάθος δράσης, ισχύς «χτυπήματος») στο δέρμα, προκαλώντας μια επιθυμητή και ελεγχόμενη θερμική βλάβη σε αυτό, αφαιρώντας τα επιφανειακά στρώματα κυττάρων, που είναι αυτά που έχουν υποστεί και την «γήρανση» από την ηλιακή ακτινοβολία, τους περιβαλλόντικούς ρύπους και την πάροδο του χρόνου.

Τί είναι το fractional laser CO2;

Το fractional COlaser είναι ο νεότερος τύπος μηχανημάτων διοξειδίου που επιτυγχάνει σημαντικότερα γρηγορότερη ανάρρωση του δέρματος με ανώτερα αποτελέσματα της εφαρμογής.

Η ενέργεια από το λέιζερ δημιουργεί μικροσκοπικές «στήλες θερμικής καταστροφής» στο δέρμα που διεγείρουν την ανάπτυξη νέων, υγιών κυττάρων για να αντικαταστήσουν τα παλιά, «γερασμένα» κύτταρα.

Το δέρμα εργάζεται πραγματικά από μέσα προς τα έξω για την παραγωγή κολλαγόνου, η οποία στην πραγματικότητα είναι μια φυσική διαδικασία αυτο-θεραπείας του σώματος, μόνο στην περίπτωση του λέιζερ είναι επιταχυνόμενη.

Είναι επώδυνη η εφαρμογή;

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων που η εφαρμογή του λέιζερ αποσκοπεί σε μια πιο λαμπερή και νεανική επιδερμίδα και όχι σε βελτίωση δύσμορφων ουλών π.χ. από τραύματα, η χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας 45-60’ πριν από την εφαρμογή, την καθιστά μια απόλυτα ανεκτή διαδικασία.

Επιπλέον επειδη με τα νεότερα μηχανήματα απαιτούνται μόλις λίγα λεπτά για την ολοκλήρωση της εφαρμογής η δυσφορία είναι ουσιαστικά μηδαμινή.

Μετά τη διαδικασία, αναμένεται κάποιος βαθμός ευαισθησίας στην περιοχή θεραπείας για λίγες ώρες που αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με ενυδατικές κρέμες ή μάσκες που αποτελούν μέρος της θεραπείας και τις χρησιμοποιείτε στο σπίτι.

Έχει διαφορά ποιός σας κάνει την εφαρμογή με λέιζερ CO2;

Στα χέρια ενός άριστα καταρτισμένου επαγγελματία, το laser είναι ένας ασφαλής τρόπος για να βελτιώσετε δραματικά την εμφάνιση του δέρματός σας. Στα χέρια ενός ελάχιστα εκπαιδευμένου ατόμου, τα λέιζερ μπορεί να είναι αναποτελεσματικά ή ακόμα και επικίνδυνα. Επιλέξτε με βάση την εμπειρία και την επισστημονική κατάρτιση ενός ατόμου. Μην κάνετε την επιλογή σας μόνο με βάση τησ καλύτερης προσφοράς.

Ποιος είναι κατάλληλος υποψήφιος για λέιζερ CO2; Υπάρχουν αντενδείξεις;

Εάν έχετε λεπτές γραμμές ή ρυτίδες γύρω από τα μάτια ή το στόμα σας ή στο μέτωπό σας, ουλές από την ακμή ή μη αποκρινόμενο δέρμα μετά από θεραπείες αισθητικής (Botox, Υαλουρονικό) τότε μπορεί να είστε καλός υποψήφιος για συμπληρωματική θεραπεία του δέρματος με λέιζερ.

Εάν έχετε ενεργό ακμή ή εάν πολύ σκούρο δέρμα, ισως να μην είστε κατάλληλος υποψήφιος ή να απαιτείται τροποποίηση του θεραπευτικού πρωτοκόλλου.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για θεραπεία με λέιζερ CO2;

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας θεωρούνται η «εποχή του λέιζερ».

Επειδή το δέρμα που υποβλήθηκε σε θεραπεία με λέιζερ είναι υπερευαίσθητο στην έκθεση στον ήλιο για διάστημα έως και αρκετούς μήνες, συνιστάται να υποβάλλεστε στην θεραπεία κατά τους φθινοπωρινούς ή χειμερινούς μήνες, όταν οι ώρες της ηλιοφάνειας είναι λιγότερες και ξοδεύετε το μεγαλύτερο μέρος του 24ώρου σε εσωτερικούς χώρους.

Ανεξάρτητα από την εποχή βέβαια και την παρουσία ή όχι ηλιοφάνειας, φοράτε πάντα αντιηλιακό SPF 30 ή μεγαλύτερου δείκτη προστασίας ημερησίως.

Αυτό όχι μόνο σας βοηθά να διατηρήσετε τα αποτελέσματά σας για μεγαλύτερο διάστημα, αλλά παρέχει και προστασία από τον καρκίνο του δέρματος και βοηθά στην πρόληψη πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας.

Ποιες άλλες δυνατότητες πέραν της ανάπλασης δέρματος έχει το λέιζερ CO2;

Υπάρχει και η «χειρουργική» όπως λέγεται κεφαλή του μηχανήματος για την αφαίρεση σπίλων, μικρών θηλωμάτων και μυρμηκιών του δέρματος που καθιστά την όλη διαδικασία της αφαίρεσής τους ταχύτατη και υπό προϋποθέσεις την χρήση ραμμάτων περιττή.

Πόσο χρονικό διάστημα να περιμένω για την «ανάρρωση»;

Αν και οι θεραπείες με λέιζερ γενικά θεωρούνται μη χειρουργικές, η περίοδος «ανάρρωσης» ποικίλλει από λίγες ώρες ως και εβδομάδες και εξαρτάται απόλυτα από το πρωτόκολλο θεραπείας και το άτομο το ίδιο.

Γενικά ισχύει το:

«Όσο πιο ελαφριά η εφαρμογή τόσο πιο μικρή η περίοδος ανάρρωσης και πιο ήπια τα αποτελέσματα.»

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμείνετε στο σπίτι για ένα μήνα.

Σημαίνει απλώς ότι το δέρμα σας θα είναι λίγο πιο τραχύ και λίγο ερυθρό καθώς θα προχωράει η διαδικασία της επούλωσης.

Υπάρχουν ειδικά προϊόντα μακιγιάζ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την πρώτη στιγμή καθιστώντας πολύ εύκολη την επαγγελματική και κοινωνική σας ζωή.

Ισως  χρειαστεί να τροποποιήσετε κάποιες δραστηριότητές σας για να αποφύγετε καταστάσεις όπου είναι δυνατή η μόλυνση (κολύμβηση, γυμναστική, κ.λπ.).

Δείτε ολόκληρο το περιοδικό SocialProfile εδώ

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here