Σε πόση ώρα μεταδίδεται ο κορονοϊός ανάλογα με τη μάσκα που φοράς

Η μάσκα παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία από τον κορονοϊό και η WSJ σε άρθρο της ασχολείται με τις μάσκες και τη προστασία που προσφέρει η καθεμιά απέναντι στον εν λόγω ιό.

Συγκεκριμένα, οι υφασμάτινες μάσκες μονής ύφανσης, οι οποίες χρησιμοποιούνται για άνεση και στιλ, μπορούν να μπλοκάρουν μεγάλα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό, αλλά δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές με αερολύματα (aerosol) ή μικρότερα σωματίδια που περιέχουν τον ιό.

Σε πίνακα του CDC δίνονται στοιχεία για το πόσο προστατεύουν τα τρία είδη μάσκας από τον κορονοϊό και πόσος χρόνος χρειάζεται για να κολλήσει κάποιος, ανάλογα με τη μάσκα που φορούν δύο άτομα που έρχονται σε επαφή.

Λαμβάνοντας υπόψη τον πίνακα, αν κανείς από τους δύο δεν φορά μάσκα, τότε είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν μέσα σε 15 λεπτά, ενώ αν ο ένας φορά υφασμάτινη και ο δεύτερος καμία, τότε η μετάδοση γίνεται σε 20 λεπτά.

Ποια μάσκα πρέπει να φορούν και οι δύο, για να αργήσει η μετάδοση

Όταν και οι δύο φορούν χειρουργικές μάσκες, τότε χρειάζεται μία ώρα για τη μετάδοση, ενώ αν και οι δυο φορούν KN95, με σωστή εφαρμογή, μπορεί να χρειαστούν 25 ώρες προκειμένου να κολλήσει ο ένας από τον άλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πίνακας του CDC δημοσιεύτηκε πριν εμφανιστεί η Όμικρον, συνεπώς δεν πρέπει κάποιος αυτήν τη στιγμή να δοκιμάσει αυτά τα χρονικά όρια, καθώς ο χρόνος μετάδοσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι μειωμένος.