10 μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και στον οργανισμό μας μετά τα 30

Μετά την ηλικία των 30 ετών το σώμα μας αρχίζει να περνάει από διαφορετικές φάσεις και μερικές από αυτά μπορεί να μας εκπλήξουν.

Για παράδειγμα, παρά το γεγονός ότι είμαστε πιο έμπειροι ο εγκέφαλός μας στην πραγματικότητα γίνεται μικρότερος.

Εάν παρατηρήσετε ότι ιδρώνετε λιγότερο μετά τα 30, αποτελεί επίσης μέρος της διαδικασίας γήρανσης.

Είμαστε περίεργοι για το τι λένε οι ειδικοί σχετικά με τις αλλαγές στον εγκέφαλο και το σώμα μας μετά από 30 και θα θέλαμε να τις μοιραστούμε μαζί σας.

1.Ο εγκέφαλός σας γίνεται μικρότερος.

Όχι, ο εγκέφαλός σας δεν μεγαλώνει με την ηλικία. Το αντίθετο συμβαίνει. Όταν γερνάτε, ορισμένα μέρη του εγκεφάλου συρρικνώνονται. Χάνετε περίπου 50.000 νευρώνες την ημέρα μετά την ηλικία των 30 ετών. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε, επειδή ο εγκέφαλός μας ξέρει πώς να προσαρμοστεί.

Έχει επίσης βρεθεί ότι ο όγκος του εγκεφάλου μειώνεται με την ηλικία με ρυθμό περίπου 5% ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 40 ετών. Αυτά τα γεγονός επηρεάζει τη μνήμη, ειδικά την επεισοδιακή μνήμη.

2. Iδρώνετε λιγότερο.

Είναι υπέροχο να γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες να ιδρώνουν ανάλογα με την ηλικία. Ορισμένες αλλαγές σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, δηλαδή εξάψεις, αλλά επίσης αποδείχθηκε ότι οι αδένες του ιδρώτα (κυρίως στις μασχάλες) συρρικνώνονται με την ηλικία. Με αποτέλεσμα, να είναι λιγότερο ευαίσθητα και μειώνουν την παραγωγή ιδρώτα.

3.Κρυώνετε λιγότερο συχνά.

Απλώς θυμηθείτε τον εαυτό σας όταν ήσασταν παιδί. Ενώ οι γονείς σας σας άφηναν μια χαρά πριν πάνε στην δουλειά , καταλήγατε να χάνατε τα μαθήματά στο σχολείο λόγω κρυολογήματος. Έχουμε καλά νέα για εσάς. Το φτέρνισμα και ο βήχας συμβαίνουν λιγότερο συχνά όταν γερνάμε. Όταν φτάσετε στη μέση ηλικία, έχετε ήδη περάσει πολλές ασθένειες και το ανοσολογικό σας σύστημα έχει γίνει πιο ενισχυμένο.

4.Η αίσθηση της γεύσης εξασθενεί.

Η αίσθηση της γεύσης σας μπορεί να εξασθενίσει με την ηλικία και μπορεί να έχετε ακόμη μικρότερο ενδιαφέρον για το φαγητό εξαιτίας αυτής της αλλαγή. Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν μερικές από τις γεύσεις τους, ειδικά μετά την ηλικία των 60 ετών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ηλικιωμένοι τρώνε συχνά περισσότερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι. Το ίδιο συμβαίνει και με την αίσθηση της όσφρησης.

5.Έχετε λιγότερη μυϊκή μάζα.

Ένα από τα πιο έντονα αποτελέσματα της γήρανσης είναι η απώλεια μυϊκής μάζας. Ως αποτέλεσμα, γινόμαστε πιο αδύναμοι. Μειώνεται κατά περίπου 3-8% ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ετών. Αυτό το ποσοστό μειώνεται ακόμη περισσότερο μετά την ηλικία των 60 ετών.

6.Ο μεταβολισμός σας σταθεροποιείται.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι ο μεταβολισμός μας διέρχεται σταθεροποιηθεί με τα χρόνια και ότι η πιο κρίσιμη περίοδος φαίνεται να είναι περίπου η ηλικία των 50-60. Μετά το 80, γίνεται αργός αλλά τελικά ολοκληρώνεται τη διαδικασία σταθεροποίησης. Αυτό σημαίνει ότι το βάρος μας δεν θα υποστεί μεγάλες αλλαγές. Θα καίμε λιγότερες θερμίδες, αλλά ταυτόχρονα, καθώς γερνάμε θα τρώμε λιγότερο από τους νεότερους.

7.Η προσωπικότητά σας σταθεροποιείται και βρίσκετε τον πραγματικό σας εαυτό.

Εάν περάσατε έντονα τα εφηβικά σας χρόνια συναισθηματική και τα 20 σας ήταν μια περίοδος που προσπαθούσατε να αποδείξετε κάτι στον κόσμο, μετά την ηλικία των 30 θα είστε πιο ήσυχοι. Οι ερευνητές προτείνουν ότι το σημείο σταθεροποίησης της προσωπικότητάς μας συμβαίνει μεταξύ 30 και 50 ετών.

8.Τα νύχια σας μεγαλώνουν πιο αργά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν είμαστε νέοι, τα νύχια μας μεγαλώνουν γρήγορα. Αυτό παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον Δρ. William Bean, ο οποίος παρατήρησε ότι η αριστερή μικρογραφία του αυξήθηκε με ρυθμό 0,123 mm την ημέρα. Μετά την ηλικία των 67 ετών, ο ρυθμός αυτός μειώθηκε στα 0,095 mm την ημέρα. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκληθούν από βραδύτερη κυκλοφορία του αίματος.

9.Τα δόντια σας γίνονται λιγότερο ευαίσθητα.

Τα δόντια σας γίνονται επίσης λιγότερο ευαίσθητα και αυτό συμβαίνει επειδή η οδοντίνη (ο σκληρός εσωτερικός ιστός) γίνεται ισχυρότερη με τα χρόνια, ανάμεσα στου εξωτερικό σμάλτο ενός δοντιού και του κεντρικού του νεύρου. Αυτό προκαλεί μείωση της ευαισθησίας.

10.Νιώθετε πιο ευτυχισμένοι.

Όταν είστε παιδιά, γενικά αισθάνεστε καλά για τη ζωή.

Αργότερα αυτή η αίσθηση μειώνεται και μπορεί να σας προκαλέσει κρίσεις.

Παραδοσιακά, η γήρανση έχει θεωρηθεί ως μια περίοδος μείωσης της φυσικής και ψυχοκοινωνικής κατάστασης, αλλά οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι όταν πλέον είστε μεγάλοι, μπορεί να αισθάνεστε ακόμη πιο ευτυχισμένοι και πιο ικανοποιημένοι με την ζωή σας.

Γίνεστε επίσης λιγότερο καταθλιπτικοί και έχετε περισσότερη αισιοδοξία.

Δείτε επίσης: