Πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της Όμικρον – Ποιος είναι ο χρόνος επώασης

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της Όμικρον; Και πότε γίνεται η επώαση; Όσα πρέπει να γνωρίζετε, ενώ η μετάλλαξη εξαπλώνεται.

Η μετάλλαξη Όμικρονεξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και τα συμπτώματά της, αν και είναι πλέον γνωστά, μπορεί να μπερδέψουν όποιον τα εμφανίζει.

Η Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις και στοχεύοντας κυρίως τους ανεμβολίαστους, καθώς τα υπάρχοντα εμβόλια και η ενισχυτική δόση δείχνουν, μέχρι στιγμής, να αποτρέπουν τη βαριά νόσηση ή τον θάνατο, σε μεγάλο ποσοστό.

Το συγκεκριμένο στέλεχος του κορονοϊού που ριζώνει και στην Ελλάδα είναι αρκετά ύπουλο, καθώς τα συμπτώματά του διαφέρουν από εκείνα που παρουσιάζει κάποιος που διαγνώστηκε με άλλα στελέχη (όπως τη Δέλτα).

Έτσι, πολύ εύκολα κάποιος μπορεί να μπερδέψει την Όμικρον με ένα απλό κρυολόγημα.

Σαρηγιάννης για κρούσματα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.01.2022

Αναλυτικότερα όσον αφορά στα συμπτώματα, τις πρώτες 48 ώρες, δεν συμπεριλαμβάνονται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία, αλλά τα εξής:

Ρινική καταρροή

Ξηρός λαιμός

Πονοκέφαλος

Κόπωση

Φτέρνισμα

Σημειώνεται, επίσης, πως κάποιος μπορεί να νοσήσει με κορονοϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό.

Όπως έχει εξηγήσει και ο γιατρός και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, τα δεδομένα δείχνουν ότι η νόσηση είναι πιο ήπια στους πλήρως εμβολιασμένους και «αυτό σημαίνει πως προκαλεί ό,τι και το κοινό κρυολόγημα και όχι τόσο πνευμονία».

Σε αυτό το σημείο υπογραμμίζεται πως σε περίπτωση μόλυνσης με Όμικρον, η περίοδος επώασης κυμαίνεται από τρεις έως έξι ημέρες, αλλά τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν την επόμενη της επαφής με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.