Ορθοκολικός καρκίνος στις γυναίκες: Ο ρόλος της τηλεόρασης!!!

Η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του εντέρου στις γυναίκες μέσης ηλικίας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 89.000 γυναίκες στις Η.Π.Α. που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses’ Health Study.

Οι ερευνητές εντόπισαν 118 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου πρώιμης έναρξης (διάγνωση σε ηλικία κάτω των 50 ετών), στη διάρκεια δύο δεκαετιών παρακολούθησης.

Η μελέτη δεν απέδειξε σχέση αιτίας-αποτελέσματος,

διαπίστωσε όμως ότι οι γυναίκες που παρακολουθούσαν πάνω από μία ώρα τηλεόραση την ημέρα είχαν 12% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ορθοκολικού καρκίνου, σε σύγκριση με εκείνες που περνούσαν λιγότερο χρόνο μπροστά από την τηλεόραση. Το ποσοστό έφτανε το 70% για όσες παρακολουθούσαν πάνω από δύο ώρες τηλεόραση καθημερινά, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Η τάση αυτή παρατηρήθηκε ακόμα και όταν λήφθηκαν υπόψιν παράγοντες όπως η άσκηση ή το βάρος, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

«Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο χρόνος που περνάει κάποιος μπροστά από την τηλεόραση μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για πρώιμης έναρξης ορθοκολικό καρκίνο», δήλωσε η εκ των συγγραφέων της μελέτης Yin Cao, επίκουρη καθηγήτρια χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο.

Η σύνδεση με την παρακολούθηση τηλεόρασης ήταν ισχυρότερη για τον καρκίνο του ορθού παρά για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο πρώιμης έναρξης ορθοκολικός καρκίνος,

είναι συνήθως πιο επιθετικός και γίνεται όλο και πιο κοινός στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, ο καλύτερος έλεγχος προκάλεσε μεγάλες μειώσεις του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού για τους ηλικιωμένους, σημειώνουν οι ερευνητές.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία άλλαξε τθις κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο του καρκίνου του ορθού και συστήνει η πρώτη κολονοσκόπηση να γίνεται στην ηλικία των 45 και όχι των 50.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο JNCI Cancer Spectrum.

via

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here