Πώς θα περιθάλψεις ένα ζωάκι από τις φωτιές

Δύσκολες ώρες για τη χώρα μας από τις φωτιές σε Πεντέλη και μετέπειτα σε Γέρακα, Ανθούσα, Διώνη και Παλλήνη. Οι μέρες αυτές ήταν πάρα πολύ δύσκολες αφού μιλάμε κυριολεκτικά για μια κόλαση φωτιάς με τους πυροσβέστες και εθελοντές να δίνουν μάχη για την κατάσβεση.

Πώς θα περιθάλψεις ένα πληγωμένο ζωάκι από τις φωτιές

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε απλόχερα τη βοήθειά μας και να είμαστε δίπλα στον συνάνθρωπό μας αυτές τις δύσκολες ώρες. Κάθε βοήθεια -και η πιο μικρή- τώρα είναι πολύτιμη. Πέρα από τους ίδιους τους ανθρώπους, πρέπει να βοηθήσουμε και τους μικρούς μας φίλους καθώς τώρα μας έχουν περισσότερη ανάγκη από ποτέ.

Τα ζωάκια σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν ξέρουν πώς να προστατέψουν τη ζωή τους και πολλές είναι οι φορές που τρέχουν μόνα τους μέσα στις φωτιές ή τα βρίσκουμε τρομαγμένα και πληγωμένα…

Αν μένεις κοντά σε μια από τις πυρόπληκτες περιοχές ή θα πας με την οικογένειά σου ως εθελοντής να προσφέρεις τη βοήθειά σου, τότε θα σου φανούν σίγουρα χρήσιμες μερικές συμβουλές για το πώς μπορείς να βοηθήσεις ένα πυρόπληκτο και τρομαγμένο ζώο.

Φρόντισέ το και κάνε το να νιώσει αγάπη

Κάλυψε τις πληγείσες περιοχές του σώματός του με νωπές αποστειρωμένες γάζες ή γάζες εμποτισμένες με αντιβιοτικά.

Βάλε αντιβιοτικό κολλύριο στα μάτια.

Τοποθέτησε το ζώο σε δροσερό και σκιερό χώρο.

Ψέκασε το ζώο με δροσερό νερό ή κάνε το μπάνιο με δροσερό νερό και αντισηπτικά σαμπουάν.

Εφάρμοσε δροσερές κομπρέσες νερού με ένα καθαρό (αποστειρωμένο) πανί.

Μη σπας τις φουσκάλες που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί σε πληγές.

Μην εφαρμόζεις δερματικές αλοιφές χωρίς να γνωρίζεις.

Μην εφαρμόζεις πάγο σε σημεία με εγκαύματα.

SOS: Είναι απαραίτητη μια εξέταση από κτηνίατρο ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση του ζώου και θα σε συμβουλεύσει για την κατάλληλη αγωγή. Αν δεν έχεις τη δυνατότητα να πας το ζώο στον γιατρό, επικοινώνησε έστω τηλεφωνικά μαζί του.

Η αγάπη σου επίσης θα είναι ένα πολύ δυνατό φάρμακο για να το… γιατρέψει. Τα ζωάκια σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται περισσότερη αγάπη και φροντίδα, ώστε να ξεπεράσουν το στρες και κάθε μέρα να γίνεται ολοένα και καλύτερα.

Δείτε επίσης