01/12/2022
9.3 C
Serres

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΚΟΠΡΑΝΩΝ!

Πρέπει να δίνετε προσοχή σε οποιεσδήποτε αλλαγές στο σχήμα ή το χρώμα των κοπράνων σας, επειδή ακόμη και μια μικρή αλλαγή μπορεί να είναι σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά.

Το χρώμα των κοπράνων σας θα πρέπει να είναι καφέ, όχι πολύ ανοιχτό ή σκούρο, για να θεωρηθεί φυσιολογικό. Η υφή τους θα πρέπει να είναι στερεή, αλλά όχι υπερβολικά.

Για να είστε σίγουροι ότι θα έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι σημαντικό να ολοκληρώνονται και οι τέσσερις φάσεις της πέψης:

Κατάποση: είναι όταν το φαγητό εισέρχεται στο σώμα σας.
Πέψη: η χημική διεργασία κατά την οποία το φαγητό μετατρέπεται σε μικρότερα μόρια.
Απορρόφηση: τα μόρια περνούν μέσω του πεπτικού σας συστήματος στο αίμα και έπειτα διανέμονται στα όργανά σας.
Κένωση: το σώμα σας εξουδετερώνει τα κατάλοιπα του φαγητού που δεν μπορούν να χωνευτούν.
Το μεγαλύτερο μέρος των κοπράνων σας είναι 75% νερό και στο υπόλοιπο περιλαμβάνονται βακτήρια από το φαγητό το οποίο δε μπορούσε να χωνευτεί, μαζί με ουσίες που βρίσκονταν στο έντερο και το συκώτι σας.

Διαφορετικά χρώματα κοπράνων
Πρασινωπό

Ο λόγος για τον οποίο τα απόβλητα του σώματός σας μπορούν να πάρουν αυτή την απόχρωση είναι επειδή η χολή σας δεν είχε χρόνο να τα διασπάσει.
Έτσι περνούν μέσα από τα έντερα και το παχύ σας έντερο πολύ γρήγορα.
Επίσης, ίσως καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες χλωροφύλλης, η οποία βρίσκεται στα λαχανικά, στα συμπληρώματα σιδήρου ή τις βαφές.

Κιτρινωπό
Αυτό το χρώμα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Ανάμεσά τους βρίσκονται οι ακόλουθοι:

Μια πάθηση η οποία ονομάζεται σύνδρομο Gilbert (Ίκτερος). Αυτό συμβαίνει όταν στο αίμα βρίσκεται περισσότερη ποσότητα χολερυθρίνης.
Τα βακτήρια γκιάρντια μπορούν να προκαλέσουν το κιτρινωπό χρώμα.
Άλλες ασθένειες είναι η ηπατίτιδα και ανωμαλίες στο συκώτι.
Σε σπανιότερες περιπτώσεις, προκαλείται από κάποια ανωμαλία στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Σκούρο κόκκινο
Γενικά, αυτό το χρώμα υποδεικνύει πως υπάρχει εσωτερική αιμορραγία εξαιτίας ελκών, κιρσών ή γαστρίτιδας. Μπορεί να βρίσκονται στον οισοφάγο, το στομάχι ή ακόμη και στο λεπτό έντερο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οφείλεται απλά στο χρώμα των φαγητών, όπως είναι οι ντομάτες, τα παντζάρια ή τα μύρτιλα.

Καφέ
Το καφέ χρώμα των κοπράνων θεωρείται εντελώς φυσιολογικό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της έκκρισης ουσιών από το συκώτι σας.

Ανάλογα με το τι έχετε φάει και την ποσότητα που εκκρίνει το συκώτι σας, το χρώμα ίσως διαφέρει κάπως. Όσο όμως είναι καφέ ή ελαφρώς πρασινωπό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Μαύρο

Αν παρατηρήσετε ότι το χρώμα των κοπράνων σας είναι πολύ σκούρο ή μαύρο, τότε θα ήταν καλό να επισκεφθείτε άμεσα έναν γιατρό.

Ανάμεσα στις πιθανές αιτίες γι’ αυτό είναι η αιμορραγία στο άνω μέρος του πεπτικού συστήματος, στο οποίο περιλαμβάνονται ο οισοφάγος, το στομάχι ή το λεπτό έντερο.
Μια ακόμη αιτία μπορεί να είναι η συσσώρευση πηγμένου αίματος.
Σε κάποιες περιπτώσεις, οφείλεται στην πρόσληψη ορισμένων φαρμάκων όπως ο σίδηρος.
Λευκό
Όταν το χρώμα των κοπράνων είναι λευκό τότε δεν είναι σε καμία περίπτωση φυσιολογικό. Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με το συκώτι σας ή τη χοληδόχο κύστη.

Το λευκό χρώμα μπορεί να είναι σύμπτωμα ηπατίτιδας ή κίρρωσης. Τα αντιοξέα είναι επίσης υπεύθυνα για την έκκριση ουσιών οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ένα πιο ανοιχτό χρώμα.

Προσέχετε τι τρώτε
Μία από τις σημαντικότερες θρεπτικές ουσίες για την πέψη είναι οι ίνες, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης και αποτρέπουν την εμφάνιση καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο.
Να μασάτε αργά το φαγητό. Πολύ συχνά μας κατακλύζει το πολυάσχολο πρόγραμμά μας και δεν απολαμβάνουμε το γεύμα μας ήρεμα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη χώνεψη καθώς το στομάχι δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί 100% το φαγητό.
Αποφεύγετε τροφές που δεν προέρχονται από φυτική ή ζωική πηγή. Χρωστικές, τεχνητές γεύσεις και άλλες τοξικές ουσίες δεν αλλάζουν μονάχα το χρώμα των κοπράνων σας, μπορούν να ζημιώσουν την υγεία σας.
Προσθέστε προβιοτικά στη διατροφή σας. Το γιαούρτι και ορισμένα συμπληρώματα περιέχουν καλά βακτήρια τα οποία βοηθούν την πέψη και διατηρούν την περιεκτικότητα των κοπράνων σας σε καλά επίπεδα.
Εν κατακλείδι, οι αλλαγές στο σχήμα και το χρώμα των κοπράνων σας μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες.

Είναι καλό να δείτε κάποιον ειδικό για ν’ αποκλείσετε οποιαδήποτε ασθένεια, άσχετα από το αν είναι ήπια ή σοβαρή. Όπως είδατε, κάποιες φορές οφείλονται σε φυσικά και τεχνητά χρώματα στα προϊόντα που καταναλώνουμε.

via