28/05/2023
19.1 C
Serres

Σωτηρία Πάνου: Οι γυναίκες ακροβατούμε καθημερινά ανάμεσα στους πολλαπλούς μας ρόλους!

Σερραίες γυναίκες από το Δήμο Σερρών μας μίλησαν για τις ζωές τους, τους πολλαπλούς τους ρόλους στην οικογένεια, στο σπίτι και στη κοινωνία, τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, τα όνειρά τους για το μέλλον.

Όλες αυτές οι γυναίκες που μας μίλησαν για τις ζωές τους, είναι δυνατά και ενεργά μέλη της κοινωνίας μας.

Είναι δραστήριες, κοινωνικές, παραγωγικές, έχουν φωνή και τη χρησιμοποιούν!


Και εμείς δεν μπορούμε να λέμε ότι αγαπάμε τις γυναίκες όπως τους αξίζει, αν δεν εκτιμήσουμε πρώτα αυτές που έχουμε δίπλα μας.

Συνέντευξη της Αντιδημάρχου Σωτηρίας Πάνου στο περιοδικό SocialProfile με θέμα «Γυναίκες Ηρωίδες»


Για το περιοδικό SocialProfile Φιλίτσα Γκοβράνου

SocialProfile: Είστε μια σύγχρονη γυναίκα, και όλοι ξέρουμε πόσο σπουδαίο είναι αυτό. Η γυναίκα του σήμερα είναι πολυδιάστατη, είναι καριερίστα, είναι δυναμική, μορφωμένη, επαγγελματίας, νοικοκυρά, σύζυγος, μάνα. Έχει τόσο πολλούς και σημαντικούς ρόλους, κι όμως καταφέρνει να τους φέρνει όλους εις πέρας. Μιλήστε μας για εσάς, ποια είστε, με τι ασχολείστε, τι ονειρεύεστε και πώς γεμίζετε το χρόνο σας;

Σωτηρία Πάνου: Ονομάζομαι Σωτηρία Πάνου, Γεννήθηκα το 1979 στις Σέρρες και είμαι παντρεμένη με τον Αναστάσιο Αναστασιάδη, Παιδίατρο και Νομίατρο της Π.Ε. Σερρών, με τον οποίο απέκτησα μία κόρη.

Είμαι πτυχιούχος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, καθώς και του Τμήματος της Νομικής του Α.Π.Θ. Ολοκλήρωσα τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στον Τομέα της Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Newnham του Cambridge και στη συνέχεια απέκτησα το μεταπτυχιακό τίτλο στην Εκπαίδευση Ενηλίκων από το Ε.Α.Π. Ομιλώ την Αγγλική και Ιταλική Γλώσσα και συνεχίζω με την εκμάθηση της Γερμανικής και Γαλλικής.


Προσλήφθηκα ως έκτακτο προσωπικό για ένα χρόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με έδρα τις Βρυξέλλες μέσω ανοικτού διαγωνισμού, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO).

Εργάσθηκα ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός στη Βέροια και στη Νάουσα. Κατόπιν εργάσθηκα ως υπεύθυνη εκπαίδευσης στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Σήμερα εργάζομαι ως φιλόλογος στα φροντιστήρια Ανάλυση. Έχω συγγράψει 32 δημοσιεύσεις σε θέματα όπως η Δια βίου μάθηση, το Παιδί και η Μάθηση, το Δίλημμα της Δημοκρατίας, η Ποικιλόμορφη Τρομοκρατία, Πνευµατική και Κοινωνική Ανάπτυξη σε ιστορικά και πολιτικά περιοδικά.

Ενδιαφερόμενη για το συλλογικό καλό εκλέχτηκα το 2010 στη Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της Ν.Δ. στις Σέρρες και το 2012 κατήλθα ως Υποψήφια Βουλευτής με τη Ν.Δ. στο Νομό Σερρών.


Το 2019 δραστηριοποιήθηκα ως μέλος στη Δημοτική Κίνηση «Συμμαχία Σερραίων» με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Χρυσάφη και εκλέχτηκα δημοτική σύμβουλος.

Σήμερα τελώ Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας και Πολιτισμού, ενώ παράλληλα συνεχίζω να εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα ως φιλόλογος.

Χόμπι μου αποτελούν το διάβασμα, το πιάνο, η κολύμβηση.

SocialProfile: Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος της σύγχρονης γυναίκας στη κοινωνία και πρωτίστως στον τομέα της εργασίας; Είναι η σημερινή γυναίκα επαγγελματίας;

Σωτηρία Πάνου: Ως γυναίκες στο παρελθόν δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε μάχες για την κατοχύρωση δικαιωμάτων, για τη διεκδίκηση ανδροκρατούμενων θέσεων, για την οικονομική μας ανεξαρτησία και χειραφέτηση.

Ωστόσο, μετά από διαρκή πάλη για την κατοχύρωση της ισότητας των δύο φύλων και για την κατοχύρωση δικαιωμάτων, οι γυναίκες βρισκόμαστε και πάλι δέσμιες της οικονομικής στενότητας, της απουσίας κρατικών δομών που θα στηρίξουν τη μητρότητα, της ακωδικοποίητης πολυνομίας, του φόρτου εργασίας που δεν αμείβεται, όπως θα έπρεπε.

Ακροβατούμε καθημερινά ανάμεσα στους πολλαπλούς μας ρόλους, ως μητέρες, σύζυγοι, εργαζόμενες, επιστήμονες, αλλά κυρίως «επί σχοινίου περιπάτειν» κατά τον συγγραφέα και φιλόσοφο Αρριανό λόγω των αλλαγών που επέφερε η οικονομική κρίση στην οικογένεια και στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα.

Η μείωση των αμοιβών, η εντατικοποίηση της εργασίας δεν επιτρέπει τη εξισορρόπηση μητρότητας και εργασίας.

Αναγκαζόμαστε όλες να μετατραπούμε σε «σούπερ ηρωϊδες» , για να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα με υπέρβαση πολλάκις των σωματικών και πνευματικών ορίων μας.

Αυτές οι δυσκολίες αυξάνονται ακόμη περισσότερο για όλες εμάς που εργαζόμαστε στον ιδιωτικό τομέα, εκεί όπου υφέρπει πάντα η εργασιακή αβεβαιότητα, η αστάθεια στο ωράριο εργασίας, ο διαρκής αγώνας της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και η συνεχής αξιολόγηση.

Παράλληλα υπάρχει και το μεγάλο τίμημα που πληρώνει κάθε μάνα εργαζόμενη.

Υπάρχουν ερωτήματα που απορρέουν από τις ενοχές που νιώθει κάθε μητέρα, όπως:
Εκπληρώνω σωστά το ρόλο της μητέρας;
Είμαι καλή σύζυγος;
Είμαι καλό παιδί για τους γονείς μου;
Τα καταφέρνω στο επάγγελμά μου;

Όλα αυτά είναι σκέψεις που απασχολούν όλες τις γυναίκες φαντάζομαι.
Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι ψυχοφθόρα, ωστόσο δεν είναι απροσπέλαστα.

Προσωπικά είμαι ευγνώμων για όλα αυτά που έχω κατακτήσει στην προσωπική και επαγγελματική μου ζωή και προσπαθώ κάθε μέρα να δω πέρα από τις όποιες ατέλειες.

SocialProfile: Μιλήστε μας για το μέλλον. Τι οραματίζεστε, ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας, τι στόχους θέτετε για το σήμερα και το αύριο;

Σωτηρία Πάνου: Πιστεύω πολύ σε αυτό που έλεγε ο Αντουάν ντε Σαιν-Εξυπερύ πως «ένας στόχος χωρίς σχέδιο και δράση, είναι απλά μια ευχή».

Γι’ αυτό θέτω προτεραιότητες, τις συγκεκριμενοποιώ, αφιερώνομαι σε αυτές, και υλοποιώ.

Στόχος μου ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας και Πολιτισμού είναι να συνεχίσω να αναζητώ προγράμματα κοινής ωφέλειας, πράγμα για το οποίο επιβραβεύθηκα από το Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

Κυρίως επιθυμώ να συνεχίσω τον αγώνα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου μας, έχοντας ήρεμη τη συνείδησή μου ότι υπηρέτησα επάξια το Σερραίο Δημότη.

Ως μητέρα και σύζυγος, στόχος μου είναι να βάζω την ευτυχία και την ευημερία της οικογένειάς μου πάνω από όλα.

«Να γεμίζω το παιδί μου με εμένα» κατά την Precourt, ώστε να είμαι πάντα μέσα του, χωρίς να χρειάζεται να είμαι συνέχεια δίπλα του.

Ως εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα, στόχος μου είναι να συνεχίσω να επανδρώνω την κοινωνία με ανθρώπους όχι μόνο εγγράμματους, αλλά και μορφωμένους.

SocialProfile: Πώς βλέπετε τον εαυτό σας και τι θέλετε από τη ζωή σας μετά από δέκα χρόνια;

Σωτηρία Πάνου: Αν και θέτω μακροπρόθεσμους στόχους και ως Αντιδήμαρχος αλλά και ως Ελεύθερος Επαγγελματίας, είναι αλήθεια ότι δεν θέτω ερωτήματα στον εαυτό μου του τύπου: «Πώς θα είσαι Σωτηρία σε πέντε , δέκα χρόνια».

Είναι αδύνατον να δοθεί μια σαφής και ώριμη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, όταν δεν ονειροβατείς.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην, μιας και η εποχή που βιώνουμε και η κρίση έχει μετατρέψει τις προβλέψεις μας σε αστάθμητους παράγοντες.

Όλα μπορούν να αλλάξουν αίφνης σε όλα τα επίπεδα (επαγγελματικό ,προσωπικό).

Το μόνο που κάνω είναι να προσεύχομαι για το καλό όλων μας.

H Σωτηρία Πάνου είναι Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας, Υγείας και Πολιτισμού στο Δήμο Σερρών

Διαβάστε επίσης εδώ για τη Σωτηρία Πάνου

Δείτε εδώ ολόκληρο το περιοδικό SocialProfile

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ο Τάκης Ζαχαράτος μιμείται τη Δέσποινα Μοιραράκη

Τον Τάκη Ζαχαράτο συνάντησε σε έξοδό της η Δέσποινα Μοιραράκη, όπως έκανε η ίδια γνωστό μέσα από τα social media της. Η παρουσιάστρια, ανέβασε μέσα...

Οι 4 πιο καταστροφικές συνήθειες για τον εγκέφαλό σου

Σύμφωνα με έναν καθηγητή νευρολογίας Οι καθημερινές σου συνήθειες επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου σου. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα ξέρεις αλλά ίσως δεν έχεις...

Βράβευση του Παππού των Παιδιών! Δίνει χρώμα και νόημα στις αυλές σχολείων

Συνήθως ζωγραφίζει τις πρωινές ώρες, δηλαδή τις ώρες που λειτουργούν τα σχολεία και όπως λέει χαρακτηριστικά, αυτές είναι οι πιο όμορφες στιγμές. Σε μια τιμητική...

Γυναίκα αποκαλύπτει πως είναι στη μετά θάνατον ζωή: «Αυτά είδα όταν πέθανα για...

Η Courtney Santiago δήλωσε ότι ήταν νεκρή για περίπου 40 δευτερόλεπτα αλλά ότι «αισθάνθηκε σαν να πέρασε μια ολόκληρη ζωή». Η Santiago υποβλήθηκε σε...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Με σπάνια νευρολογική ασθένεια διαγνώστηκε η Celine Dion

Η Καναδή τραγουδίστρια και στιχουργός Celine Dion ακύρωσε περίπου σαράντα εμφανίσεις που είχαν προγραμματιστεί στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο Paris-La Défense-Arena, στο πλαίσιο της...

Μικρές πράξεις που θα κάνουν την σχέση σας καλύτερη στο τέλος της ημέρας

Στις μικρές, απλές, καθημερινές πράξεις που εκφράζουν την αγάπη και το ενδιαφέρον, και κάνουν το ζευγάρι να είναι πραγματικά καλά και ευτυχισμένο μαζί. Yπάρχει η...

ΚΚΕ Σερρών: Ελπιδοφόρο μήνυμα η άνοδος του ΚΚΕ

Η σημαντική άνοδος του ΚΚΕ στις εκλογές της 21ης Μάη τόσο πανελλαδικά, λαμβάνοντας το ποσοστό του 7,22%  και 26 έδρες, με 125.000 περισσότερες ψήφους...

Συνέχισε να διαβάζεις