Η έκθεση “Changes Through the Chains” είναι σύγχρονη Έκθεση Εικαστικών Τεχνών και πραγματοποιείται στο Ζιντζιρλί Τζαμί από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 έως 15 Ιανουαρίου 2024.
Η έκθεση πραγματοποιείται στον εσωτερικό χώρο
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Επιμέλεια Έκθεσης: Έλενα Μπάρμπα, Θοδωρής Τράμπας
Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου διεξήχθησαν τα εγκαίνια της Σύγχρονης Εικαστικής Έκθεσης Changes Through the Chains στο Ζιντζιρλί Τζαμί.
Κατά τη διάρκειά τους παρουσιάστηκε performance art από τον συμμετέχοντα εικαστικό Θοδωρή Τράμπα με τίτλο «Διαχωρισμός/ Severance».
Η έκθεση Changes Through the Chains στο Ζιντζιρλί Τζαμί, έναν από τους σημαντικότερους πυρήνες πολιτισμού της πόλης, πραγματοποιείται από μία Ομάδα Δέκα Νέων Σερραίων καλλιτεχνών με αντικείμενο τις Εικαστικές Τέχνες.
Στην έκθεση που έχει ελεύθερο θέμα, θα εκτεθούν ζωγραφικά έργα μεγάλων, μεσαίων και μικρών διαστάσεων, γλυπτικές εγκαταστάσεις και video performance.
Τα έργα συνομιλούν και αλληλεπιδρούν με τον χώρο χτίζοντας έναν δίαυλο επικοινωνίας με το μνημείο και γεφυρώνοντας το χρονολογικό χάσμα.
Με τον τρόπο αυτό το φιλότεχνο κοινό και οι επισκέπτες του Μουσείου θα γνωρίσουν την πιο πρόσφατη εικαστική παραγωγή.
Changes (οι αλλαγές) η λέξη χρησιμοποιείται διφορούμενα στον τίτλο, ως οι διαχρονικές μεταμορφώσεις του χώρου αλλά και της τέχνης ανά εποχή.
Οι αλλαγές είμαστε εμείς οι ίδιοι, οι καλλιτέχνες, οι οποίοι αλλάζουμε, εξελισσόμαστε, φέρνουμε στο προσκήνιο νέες ιδέες, νέες οπτικές στον χώρο της τέχνης. Είναι η νέα γενιά που με τη συμβολή της και το όραμά της θα προσθέσει στην σημερινή ροή των γεγονότων μια φρέσκια ματιά.
Αλλαγές όμως επέρχονται και στον χώρο σημειολογικά και συμβολικά. Ο χώρος διεξαγωγής της έκθεσης αποτελούσε χαρακτηριστικό και αναπόσπαστο στοιχείο της οθωμανικής θρησκείας.
Κατά το πέρασμα των χρόνων υπέστη σοβαρές φθορές και καταστροφές ως κτίριο αλλά και ως σύμβολο. Πλέον αποτελεί προστατευόμενο αρχαιολογικό μνημείο, θυμίζοντας τις «αλλαγές» του ως αρχιτεκτονικό δημιούργημα.
Chains (αλυσίδες), η λέξη χρησιμοποιείται κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά. Κυριολεκτικά προέρχεται από την ονομασία του αρχιτεκτονικού μνημείου. Το Τζαμί αποκαλείται «Zιντζιρλί Τζαμί» που σημαίνει «τζαμί των αλυσίδων».
Μεταφορικά αναφέρεται σε σχέση με τις ανθρώπινες καταστάσεις ως σύμβολο περιορισμού ή και παράγοντας αλλαγής.
«Με τη χρήση διαφορετικών μέσων και ύφους, κάθε καλλιτέχνης δημιουργεί τον προσωπικό του διάλογο με τον χώρο,
ξετυλίγοντας τις διαδρομές μέσω των οποίων οι αλυσίδες της ιστορίας, της τέχνης και της προσωπικής εμπειρίας διαμορφώνουν τη σύγχρονη ταυτότητα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο κείμενό της για την Έκθεση, η Διδάσκουσα του ΑΠΘ Ίλια Κατσαρίδου.
Οι αφηγήσεις που ξεδιπλώνονται μέσα από τα έργα αφορούν στην απελευθέρωση ή και στην αναγνώριση των αλυσίδων που μας κρατούν δεμένους με τις ιστορίες μας, το παρελθόν μας, αλλά κυρίως με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Σκοπός η ανοιχτή συνομιλία του σήμερα με το παρελθόν Through (δια μέσω) προσωπικών μορφών εικαστικής έκφρασης.
Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της πόλης, η Έκθεση δίνει την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν την πιο πρόσφατη δουλειά τους και διαμέσου αυτής να έρθουν οι ίδιοι και το έργο τους σε επαφή με τους θεατές.
Μέσα από διαδικασίες αναστοχασμού και ανασύνταξης, υιοθετώντας διάφορα μέσα και τεχνικές, οι καλλιτέχνες δημιουργούν εικόνες που αναφέρονται στην πολλαπλότητα νοήματος που διέπει τη σύγχρονη εικαστική πράξη.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ:
1. Κωνσταντίνα Δημάδη
2. Χαρά Θεοδώρου
3. Μαρία Μιντιούρη
4. Ευπραξία Μπαντάζου
5. Έλενα Μπάρμπα
6. Κωνσταντίνα Σαρακατσάνου
7. Αικατερίνη Σύκα
8. Θοδωρής Τράμπας
9. Μ_a_z_e_y_e
10. Αρσινόη Σωτηρία Τσορμπάρη
Διάρκεια Έκθεσης: 15 Δεκεμβρίου 2023 έως 15 Ιανουαρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 9:00 – 14:00 Σάββατο – Κυριακή 10:00-14:00, Τρίτη κλειστά.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
To KKE Σερρών για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη
Ο Ιατρικός Σύλλογος Σερρών για το περιστατικό με τον κ. Αχλάδα
Προσφορά αγάπης στο Ειδικό Σχολείο Σερρών από το Σωματείο Κρεοπωλών