Βασίλη αυτή η Βουλή ήταν η καλύτερη που είχαμε ποτέ, μιας και δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν κανένα ...νομοσχέδιο!

Υπεγράφη η συμφωνία για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Μετά από συμφωνία μεταξύ ΕΒΖ, Πειραιώς και Συνεταιριστικής Τράπεζας στον Καραθανάση η ΕΒΖ

Μπορεί  η Royal Sugar A.B.E.E. να είναι μια νέα εταιρία, μιας και έκανε τα πρώτα της βήματα το 2013, αλλά από σήμερα δεν είναι πια, μια ακόμα οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο χονδρεμπόριο τροφίμων, με έμφαση στη μεταποίηση και εμπορία ζάχαρης και αλεύρων σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια.

Είναι μια επιχείρηση που μπορεί να πήρε ένα σημαντικό ρίσκο, αλλά στο τέλος , όλοι πιστεύουμε πως θα βγάλει και τους τευτλοπαραγωγούς αλλά και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ασπροπρόσωπους, αλλά και θα ξαναβάλει την Ελλάδα στον  χάρτη της Παγκόσμιας παραγωγής ζάχαρης.

Υπεγράφη η συμφωνία για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Το θέμα της παραγωγής Ζάχαρης στην χώρα μας, έτσι ώστε να συνεχιστεί η καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων, αλλά και να καπνίσουν και πάλι τα φουγάρα, τόσο στις Σέρρες, όσο και στο Πλατύ, έδωσαν την λύση, έτσι ώστε να οδηγήσουν σε μια συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της Τράπεζας Πειραιώς, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της Royal Sugar.

Της Royal Sugar, μιας εταιρίας με ιδιοκτήτη ένα Σερραίο επιχειρηματία, με έδρα της εταιρίας τη Θεσσαλονίκη και κύκλο εργασιών για το 2018  τα 35 εκ. ευρώ και μάλιστα με σημαντική κερδοφορία.

Και μάλιστα με μερίδιο αγοράς της τάξης του 30 με 40%, στην εμπορία της Ζάχαρης, μιας εταιρίας που σήμερα απασχολεί γύρω στα 40 άτομα προσωπικό, αλλά στο χέρι της είναι να εκτιναχτεί στην κορυφή της επιτυχίας.

Μόνη λύση η Royal Sugar A.B.E.E

Πριν από ένα χρόνο περίπου ο Σύλλογος Τευτλοεξαγωγέων Σερρών με επιστολή του προς τον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα μιλούσε για κατήφορο και εξευτελισμό χωρίς τέλος για την ΕΒΖ.

Όπως ανέφεραν τότε οι τευτλοπαραγωγοί στην επιστολή τους είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους τόσο στη διοίκηση της ΕΒΖ όσο και στο fund Innovation brain, καθώς «με τον τρόπο με τον οποίο κινούνται δεν φαίνεται πουθενά ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας στη περιοχή.

Το Ελεύθερο Βήμα από τότε θεωρούσε πως μόνη λύση για να συνεχίσει η Ελληνική ύπαιθρος την παραγωγή του ζαχαρότευτλου ήταν η Royal Sugar και μάλιστα επιμέναμε σε αυτή την λύση, καθώς όλες οι άλλες προτάσεις ήταν …αναξιόπιστες!

Τροχοπέδη στις αποφάσεις όμως ήταν και άλλοι.

Όπως για παράδειγμα η  διοίκηση της ΕΒΖ που συνέχιζε να παραμένει στην θέση της , παρά την αλλαγή της κυβέρνησης και παρά τις αντίθετες προτάσεις και προβλέψεις

Αλλά ακόμα και με αυτή την διοίκηση είχαμε έστω και την τελευταία στιγμή, (γιατί άραγε;) την πρόταση της κοινοπραξίας της Royal Sugar και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η πρόταση αφορούσε την μίσθωση των εργοστασίων της βιομηχανίας και μάλιστα ήταν η μόνη που αναλάμβανε τη δέσμευση τόσο για τη συγκομιδή των τεύτλων που σπάρθηκαν φέτος, όσο βεβαίως και την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών, ακόμα και αν δεν είναι δυνατή η λειτουργία των δύο εργοστασίων.

Υπεγράφη η συμφωνία για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης

Τελικά προχθες το πρωί υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της Τράπεζας Πειραιώς, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της Royal Sugar, του Χρήστου Καραθανάση.

«Είναι μία ιστορική συμφωνία σε ένα πολύ στρατηγικό προϊόν. Είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι την επόμενη μέρα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό, κ. Γεωργιάδη όπως και τον κ. Παπαθανάση, τον κ. Σκρέκα, τον κ. Βορίδη και την κ. Αραμπατζή. Επίσης, την Τράπεζα Πειραιώς, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών. Έχουμε δέσει πλέον και θα πορευτούμε μαζί τα επόμενα χρόνια» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Sugar, Χρήστος Καραθανάσης.

«Ένα μεγάλο πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, μετά από δική μου επίπονη προσπάθεια, του κ. Σκρέκα και του κ. Παπαθανάση, βρήκε τη λύση του. Ένας δυνατός Έλληνας επιχειρηματίας, ο κύριος Καραθανάσης, αποφάσισε να αναλάβει ένα σημαντικό ρίσκο, αλλά στο τέλος θα βγάλει και τους τευτλοπαραγωγούς και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ασπροπρόσωπους. Η  Ελλάδα θα ξαναμπεί στο χάρτη της παραγωγής ζάχαρης» δήλωσε μετά την υπογράφη της συμφωνίας ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Με τη σημερινή συμφωνία δίνουμε μια νέα πνοή σε μια παλιά ακμάζουσα βιομηχανία, αυτή της ζάχαρης. Πιστεύουμε ότι αυτή η αρχή θα είναι η αρχή μιας μεγάλης πορείας έτσι ώστε να επαναδραστηριοποιηθεί η παραγωγή και η βιομηχανία της ζάχαρης στην Ελλάδα» ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

«Με την άριστη συνεργασία της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σήμερα διασφαλίζεται η συνέχιση μιας πολύ σημαντικής καλλιέργειας στην Ελλάδα, αυτή της τευτλοκαλλιέργειας εξασφαλίζοντας έτσι το αγροτικό εισόδημα στους Έλληνες τευτλοπαραγωγούς» επισήμανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Exit mobile version