15/06/2024
31.4 C
Serres

ΤΑ 7 ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΕΙΣ

Array

Γράφει ο Πολιτικός Μηχανικός, Χρήστος Βρατσίδας

Είναι σημαντικό σχεδιάζοντας τη νέα σας ζωή να θέλετε να οργανώσετε τα πάντα σωστά. Και όπως όλα τα νέα ζευγάρια έτσι και εσείς θα σχεδιάσετε το γάμο σας με κάθε δυνατή λεπτομέρεια, όπως την ημερομηνία του μυστηρίου, το νυφικό, το γαμπριάτικο κοστούμι, που και πως θα γίνει η δεξίωση, τι φαγητό θα σερβιριστεί, ποιος DJ και τι μουσική θα επιλεχθεί και πολλά άλλα. Και πραγματικά είναι από τις πιο όμορφες κουραστικές εμπειρίες η προετοιμασία του γάμου!

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Όπως ο προγραμματισμός και σχεδιασμός του γάμου απαιτεί πολύ προσοχή, έτσι και πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στη δημιουργία του σπιτικό που θα στεγάσει τις υπόλοιπες στιγμές της ζωής σας. Έχετε λοιπόν ένα διαμέρισμα και θέλετε να το ανακαινίσετε. Προσοχή όμως γιατί η ανακαίνιση μπορεί να αποβεί μια δυσάρεστη και επίπονη διαδικασία. Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε τα 7 συνηθισμένα λάθη που πρέπει να αποφύγετε ώστε η ανακαίνιση να γίνει μια ευχάριστη και σύντομη εμπειρία. Λοιπόν έτοιμοι, ξεκινάμε:

dei gaia e vima (1)

ΛΑΘΟΣ #1 – Έλλειψη σχεδιασμού – ολοκληρωμένης μελέτης


Το πρώτο λάθος γίνεται, πριν καν ξεκινήσει η ανακαίνιση. Και αυτό διότι όπως είναι λογικό ο σχεδιασμός – μελέτη προηγείται οποιασδήποτε ενέργειας. Χωρίς σχεδιασμό και οργάνωση, η όλη διαδικασία μοιάζει να είναι, σαν κάποιον που θέλει να πάει κάπου αλλά δεν γνωρίζει τον δρόμο. Και αυτό έχει ως συνέπεια να μην ξέρει και πότε ακριβώς θα φτάσει. Τι πρέπει να κάνετε αρχικά πριν ξεκινήσετε για να μην υποπέσετε σε αυτό το λάθος; Απλά ακολουθήστε τα βήματα της παρακάτω λίστας:

1)    Τι θέλω να κάνω ακριβώς; Αυτό αν και θεωρείται αυτονόητο, συνιστώ να καταγράψετε όλες τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε, γιατί κατά την κατασκευή με τόσα πολλά που έχετε μέσα στο μυαλό σας (όπως όλοι μας άλλωστε) σίγουρα κάτι θα ξεχάσετε.

2)    Καταγράψτε έναν προς έναν τους χώρους στους οποίους θα επέμβετε. Στη συνέχεια για κάθε χώρο γράψτε χωριστά όλες τις αλλαγές τις οποίες θέλετε να κάνετε.

3)    Αποτυπώστε κατά το δυνατόν σωστά τους χώρους. Οι μετρήσεις πρέπει να είναι ακριβείς. Καλό είναι αυτή η εργασία να γίνει δύο φορές για επαλήθευση. Ανακριβείς ή ελλιπείς μετρήσεις θα δημιουργήσουν προβλήματα κατά την κατασκευή αργότερα.


4)    Για κάθε έναν από τους χώρους, γράψτε αναλυτικά όλες τις εργασίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή του. Αναφέρετε λεπτομέρειες όπως π.χ. πρίζες, πόσες και σε ποιες θέσεις. Για κάθε εργασία συμπληρώστε ποιος είναι αυτός που θα την εκτελέσει.

5)    Συζητήστε για το χρόνο αποπεράτωσης της κάθε εργασίας με τον αντίστοιχο τεχνίτη και κάνετε εσείς το χρονοδιάγραμμα. Μη αφήνετε αυτό το λεπτό ζήτημα στην κρίση του κάθε ατόμου που θα εργαστεί στην ανακαίνισή σας.

6)    Διαλέξετε όλα τα υλικά κατασκευής καθώς και τα χρώματα για τις βαφές πριν ξεκινήσει η διαδικασία και αποφασίστε εσείς πότε θα σας τα φέρουν.

7)    Καταγράψτε το κόστος για κάθε εργασία και κάνετε γραπτή συμφωνία με όλα τα εμπλεκόμενα συνεργεία και προμηθευτές. Στη γραπτή συμφωνία θα πρέπει να ορίζεται ρητώς ο χρόνος παράδοσης κάθε εργασίας, εκτός και αν αναθέσετε εξ ολοκλήρου την ανακαίνιση σε έναν επαγγελματία οπότε μιλάμε για χρόνο παράδοσης ολόκληρου του έργου.

 

ΛΑΘΟΣ #2 – Έλλειψη ρεαλιστικού προϋπολογισμού

Όπως είναι λογικό, μέσα από τον σωστό σχεδιασμό και τη μελέτη εφαρμογής θα προκύψει ο προϋπολογισμός της ανακαίνισης. Και εφόσον έχουμε καταγράψει όλες τις απαραίτητες εργασίες και υλικά που θα χρησιμοποιηθούν μπορούμε να συντάξουμε τον προϋπολογισμό.

Όμως απαιτείται προσοχή! Διότι όταν φτάνουμε σε ένα σημείο, έρχεται η επιθυμία να προσθέσουμε πράγματα. «Ας κάνουμε και αυτό…», «καλά αυτό δεν θα το κάνουμε;» και πολλές παρόμοιες φράσεις μας οδηγούν τελικά να φτάσουμε σε υπέρβαση του προϋπολογισμού που μπορούμε να αντέξουμε. Και εφόσον αυτό γίνει αντιληπτό πριν ξεκινήσει η ανακαίνιση έχει καλώς. Αλλά συνήθως αυτό συμβαίνει κατά την κατασκευαστική φάση και τότε αντί να περικόψουμε αυτές τις πρόσθετες εργασίες, αφαιρούμε τις απαραίτητες αρχικές. Εφαρμόζοντας τεχνικές «αποκοπή και επικόλληση αλλού» καταλήγουμε πάλι στο να μην υπάρχει οργάνωση που οδηγεί σε μια χαοτική κατάσταση. «Για άλλα ξεκινήσαμε και αλλού καταλήξαμε» τελικά…

Θέτουμε τις προτεραιότητές μας και ανάλογα με τις δυνατότητές μας προχωράμε.

ΛΑΘΟΣ #3 – Ο φόβος των καθαιρέσεων-κατεδαφίσεων (γκρεμίσματα)

Όλοι, όταν επρόκειτο να ανακαινίσουν, φοβούνται ή τρομάζουν όταν ακούνε τη λέξη «γκρεμίσματα». Έρχεται στο μυαλό τους το απόλυτο χάος. Πάρα πολλές φορές προσπάθησα να καθησυχάσω ανθρώπους που στο άκουσμα αυτής της λέξης, αισθάνονταν λίγο άβολα. Είναι η πρώτη, απαραίτητη και αναπόφευκτη εργασία της ανακαίνισης.

Πρέπει πάντα να προβαίνουμε σε πλήρεις καθαιρέσεις («γκρεμίσματα») και αποξηλώσεις πριν από οποιαδήποτε εργασία. Μη φοβηθείτε, ξηλώστε όλα τα πλακάκια στο μπάνιο. Ξηλώστε και το δάπεδο και φτάστε μέχρι την πλάκα σκυροδέματος. ΜΗΝ τοποθετήστε νέα πλακάκια επάνω σε παλιά! ΜΗΝ αμελήσετε να φτιάξετε μια νέα τσιμεντοκονία με τις ενδεχόμενες απαραίτητες κλίσεις, πριν κολλήσετε τα πλακάκια δαπέδου. Εάν θέλετε να αντικαταστήσετε ηλεκτρολογικά, μην αφήσετε να γίνει ότι βολεύει τον ηλεκτρολόγο, που θέλει να μην ταλαιπωρείται. Αντικαταστήσετε τις καλωδιώσεις και όχι μόνο τις πρίζες. Αν έχετε παλιό μπάνιο, ξηλώστε όλο το δίκτυο σωληνώσεων και εγκαταστήστε καινούργιο.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα. Μην κάνετε οικονομία στις καθαιρέσεις. Ο στόχος έτσι κι αλλιώς είναι να γίνει σωστά η δουλειά σας.

Και κυρίως μην αφήσετε τους τεχνίτες και εργάτες να σας πείσουν για το αντίθετο. Φυσικά να διευκρινίσω ότι βάση σχεδιασμού των εργασιών που θέλουμε να εκτελέσουμε, προβαίνουμε στις απαραίτητες καθαιρέσεις.

ΛΑΘΟΣ #4 – Επιλογή φτηνών – μη ποιοτικών υλικών

Η επιλογή των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στην ανακαίνιση θα πρέπει να πληρούν κάποιες προδιαγραφές και να φέρουν σήμανση CE της ευρωπαϊκής ένωσης. Είναι μείζονος σημασίας η χρήση καλών και ανθεκτικών υλικών. Ισχύει το «ότι πληρώνεις παίρνεις». Μη ρισκάρετε να αγοράσετε φτηνά υλικά τα οποία αργότερα θα παρουσιάσουν προβλήματα και θα οδηγήσουν σε αστοχίες. Και τα προβλήματα αυτά κοστίζουν για να επιδιορθωθούν. Στο τέλος το κόστος γίνεται μεγαλύτερο. Ενώ, εάν αρχικά επιλέγατε σωστά υλικά θα επιτυγχάνατε και οικονομία.

Να θυμάστε το φτηνό κοστίζει ακριβά. Πλέον υπάρχει πληθώρα ποιοτικών υλικών από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ενημερωθείτε από επαγγελματίες σε κάθε είδος και όχι από τον τεχνίτη ή εργάτη που θα εκτελέσει την εργασία. Ακόμα καλύτερα συμβουλευτείτε το Μηχανικό σας.

 

ΛΑΘΟΣ #5 – Οι γνώμες των «άλλων»

Προσοχή, προσοχή! Θα βρεθούν πολλοί καλοθελητές να σας βοηθήσουν κατά τη διαδικασία της ανακαίνισης. Θα προσπαθήσουν να σας πείσουν για την δικιά τους άποψη ή γνώμη, και γενικά το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να σας αποπροσανατολίσουν από το αρχικό σας σχεδιασμό. Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι στο διαμέρισμα που θα ανακαινίσετε θα κατοικίσετε εσείς και όχι οι «άλλοι». Καλό είναι να ακούμε τις γνώμες των άλλων, αλλά θα πρέπει να τις φιλτράρουμε καλά ώστε να μην έρχονται σε αντιπαράθεση με τις επιθυμίες και ανάγκες μας.

 

ΛΑΘΟΣ #6 – Αλλαγές κατά τη φάση της κατασκευής

Πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι από τη στιγμή που ξεκινήσει η κατασκευαστική φάση, όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν παρθεί. Ενδεχόμενα προβλήματα θα πρέπει να έχουν προβλεφθεί, ώστε να έχουν μελετηθεί και διάφορα σενάρια αντιμετώπισης αυτών.

Ποτέ μη ξεκινήσετε εάν δεν έχετε αποφασίσει για το τι ακριβώς θέλετε. Μια μικρή αλλαγή που θα θελήσετε να κάνετε, μπορεί να φέρει αλλαγές σε όλες τις υπόλοιπες εργασίες, με συνέπεια την αποδιοργάνωση, την σύγχυση και την μετάθεση του χρόνου αποπεράτωσης.

Αλλαγές στη φάση της κατασκευής επιφέρουν υπέρβαση του αρχικού προϋπολογισμού. Και αυτό είναι φυσικό, αφού πολύ απλά οι ίδιες εργασίες θα εκτελεστούν δύο φορές ή περισσότερο. Επιπλέον νέα υλικά θα απαιτηθούν για να υλοποιηθούν οι αλλαγές αυτές, που οδηγεί ξανά σε επιπλέον κόστος.

Όμως πέρα από το κόστος το χειρότερο είναι η καθυστέρηση που προκύπτει, που σημαίνει ταλαιπωρία για τον ιδιοκτήτη, για εσάς δηλαδή. Ακόμη και μια μέρα καθυστέρησης αρκεί για να καταστρέψει το χρονοδιάγραμμα.

Λάθος #7    – Κακή επιλογή συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας

Εδώ περιλαμβάνονται τα κουφώματα, σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης – θερμοπρόσοψης, σύστημα θέρμανσης κλπ.

Όταν τα κουφώματα που υπάρχουν είναι παλιά και απαιτείται η αντικατάστασή τους, τότε είναι απαραίτητη η έρευνα αγοράς και η σύγκριση των επιλογών με κριτήριο τη σχέση τιμής με απόδοση. Οι προσφορές που θα πάρετε για να είναι συγκρίσιμες, θα πρέπει να έχουν κουφώματα ίδιας κατηγορίας και ποιότητας, και αν όχι ίδια, τουλάχιστον να έχουν παραπλήσια τεχνικά χαρακτηριστικά. Ζητείστε τεχνικά φυλλάδια με προδιαγραφές και οπωσδήποτε θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Η πιστοποίηση εξασφαλίζει την ποιότητα. Συγκρίνετε όλες τις παραμέτρους, όπως υλικό κατασκευής, συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας, ηχοπροστασία κλπ..

Ποτέ μα ποτέ, μην επιλέξετε κουφώματα με μόνο κριτήριο την τιμή αγοράς. Συμβουλευτείτε το Μηχανικό σας. Απλά μη βιαστείτε να αγοράσετε κουφώματα από το πρώτο μαγαζί στο οποίο θα μπείτε μέσα.

Εάν θέλετε να τοποθετήσετε σύστημα εξωτερικής θερμοπρόσοψης, τότε μην αφήσετε να σας πείσουν πως κάποιο συγκεκριμένο πάχος των φύλλων θερμομόνωσης αρκεί. Το σύνηθες είναι να τοποθετούνται φύλλα εξηλασμένης πολυστερίνης πάχους 5εκ. που δεν επαρκεί. Απαραίτητα θα πρέπει να συμβουλευτείτε το Μηχανικό σας. Ακόμα και ενεργειακή μελέτη να μην κάνει, θα σας προτείνει σίγουρα πιο είναι το καταλληλότερο πάχος για την περίπτωσή σας.

Τέλος εξετάστε το ενδεχόμενο αλλαγής της εγκατάστασης θέρμανσης εφόσον αυτή είναι παλιά και ενεργειακά μη αποδοτική. Και εδώ οι επιλογές είναι πολλές, αλλά μην πέσετε στην παγίδα να αγοράσετε το πιο φθηνό σύστημα. Συνήθως τα πολύ φθηνά έχουν και μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου, είτε υγρού, είτε στερεού. Έτσι ενώ φαινομενικά μπορεί να συμφέρουν, στη διάρκεια του χρόνου θα αποδειχθούν δαπανηρά. Να υπολογίζετε πάντα το κόστος απόσβεσης, το κόστος λειτουργίας και τη διάρκεια ζωής ενός συστήματος. Επίσης να επιλέγετε λύσεις που έχουν δοκιμαστεί και είναι πλέον αξιόπιστες.

Αυτά ήταν τα 7 συνηθισμένα λάθη που γίνονται στις ανακαινίσεις.

Τέλος να αναφερθώ και σε ένα ακόμη λάθος που γίνεται, όταν επιλέγουμε να αναθέσουμε την ανακαίνιση σε εταιρία, ή τεχνικό γραφείο, ή σε Μηχανικό γενικότερα. Και το λάθος αυτό είναι το να μην υπογράψετε συμβόλαιο, στο οποίο θα αναγράφεται η κάθε εργασία που πρόκειται να εκτελεστεί καθώς και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Θα υπάρχει το συνολικό κόστος αλλά και ο χρόνος παράδοσης του έργου. Το συμβόλαιο – συμφωνητικό αυτό θα βοηθήσει και εσάς αλλά και το Μηχανικό ή την εταιρία. Έχοντας καταγράψει στο χαρτί τι ακριβώς επρόκειτο να γίνει δεν υπάρχει περίπτωση να απαιτήσετε κάτι το οποίο δεν συμφωνήσατε. Από τη δική σας πλευρά, δεν θα μπορούν να σας πούνε ότι κάτι δεν περιλαμβάνεται στην τιμή, από τη στιγμή που όλα θα είναι ρητά συμφωνημένα και υπογεγραμμένα.

Καλή ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ!!!!

ΑΤΚΟ ανακαίνιση

από επίπονη διαδικασία σε ευχάριστη εμπειρία!

 

 

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Γιώτα Νέγκα: Αποφάσισα να κάνω ψυχοθεραπεία γιατί ήταν πολύ βαριά η καθημερινότητά μου

Οτιδήποτε έκανα ήταν σαν να ξεχείλιζε ένα ποτήρι, της αντοχής μου, της κούρασής μου, συμπλήρωσε Η Γιώτα Νέγκα μίλησε για τη σχέση της με τον...

My Style Rocks: Η τρανσέξουαλ Νικολίνα έλαμψε και πήρε το έπαθλο των 30.000...

Το My Style Rocks ολοκληρώθηκε για τη φετινή σεζόν με την Κατερίνα Καραβάτου να ρίχνει την αυλαία έχοντας στο πλευρό της τους κριτές. Όλες οι...

Δήμητρα Παπαδήμα: Δεν το δέχομαι το MeToo, δεν μου αρέσει καθόλου

Σε συνέντευξη που παραχώρησαν, η Δήμητρα Παπαδήμα και ο Γιάννης Μποσταντζόγλου μίλησαν, μεταξύ άλλων, για τη σχέση τους αλλά και το MeToo. Στο πλατό του...

Φώτης Σεργουλόπουλος: «Προτιμώ τα μπακάλικα»

Καλεσμένος στην εκπομπή του Φώτη Σεργουλόπουλου και της Τζένης Μελιτά βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής ο ηθοποιός, Θανάσης Τσαλταμπάσης. Με αφορμή μια παλαιότερη δήλωση του...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ευρωεκλογές 2024: Τα αποτελέσματα στο Δήμο Εμμανουήλ Παππά (Σερρών)

Ευρωεκλογές 2024 – Είδαμε τα αποτελέσματα στο Νομό Σερρών και τώρα πάμε στον Δήμο Εμμανουήλ Παππά όπου η Νέα Δημοκρατία έρχεται 1η με 2.198...

Ιστορικό χρυσό μετάλλιο για την ελληνική καλλιτεχνική κολύμβηση στο ευρωπαϊκό υγρού στίβου

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων υγρού στίβου πανηγύρισε η ελληνική καλλιτεχνική κολύμβηση στο Βελιγράδι. Η εθνική ομάδα κατέκτησε την πρώτη θέση...

Έβελυν Καζαντζόγλου: Δεν ξέρω τι θα πάθω αν αποφασίσω να διαιωνίσω το είδος μου

Συνέντευξη στο Τύπος Tv παραχώρησε η Έβελυν Καζαντζόγλου. Το μοντέλο και κριτής του My Style Rocks, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να δημιουργήσει...

Συνέχισε να διαβάζεις