07/12/2023
11.9 C
Serres

Τέλος τα νομικά πρόσωπα των Δήμων: Παραμένουν ΔΕΥΑ, ΔΗΠΕΘΕ και οι..Ανώνυμες εταιρίες!

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους δημάρχους όλης της χώρας η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει νομικά πρόσωπα, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις και σχολικές επιτροπές που υπάγονται στους ΟΤΑ.

8 5

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο

«Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις»

έχει προκαλέσει την αντίδραση των δημάρχων σε επίπεδο ΚΕΔΕ, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα προκαλέσει προβλήματα, δεδομένου ότι η επίμαχη διάταξη προβλέπεται να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας δημοτικής περιόδου.


Παράλληλα, ενστάσεις εκφράστηκαν για το γεγονός ότι η διαβούλευση επί του νομοσχεδίου γίνεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου.Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 των περίπου 500 ΝΠΔΔ και δημοτικών επιχειρήσεων που απασχολούν περί τους 13.000 εργαζόμενους με διάφορες σχέσεις εργασίας και των περισσότερων από 600 σχολικών επιτροπών από τις 30 Ιουνίου 2024.


Οι αρμοδιότητες των νομικών αυτών προσώπων μεταφέρονται στους οικείους δήμους, όπως και το προσωπικό τους, που διατηρεί τη σχέση εργασίας που είχε.


Να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη διάταξη δεν περιλαμβάνει τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), ούτε και τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ) αλλά και τις ανώνυμες εταιρείες (βλέπε Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών)Συνεπώς οι υποψήφιοι δήμαρχοι μπορούν και να υπόσχονται και να τάζουν ακόμα …ανενόχλητοι!

tsiliakoudis karpouchtsis

Από την ενοποίηση προμηθειών και υπηρεσιών και μεταφορά του προσωπικού Θα διασφαλιστούν οι οικονομίες κλίμακας!

Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων νομικών προσώπων, οι δήμοι μπορούν να συστήσουν επιτροπές, ενώ για θέματα των σχολικών επιτροπών θα πρέπει να συσταθούν υποχρεωτικά έως δύο επιτροπές, στις οποίες μετέχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος σχολικών μονάδων ή Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του οικείου δήμου.


Επίσης, προβλέπεται ότι για κάθε ένα νομικό πρόσωπο που καταργείται, αυξάνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων κατά έναν, εφόσον ο μέσος όρος του προϋπολογισμού του καταργούμενου νομικού προσώπου των πέντε τελευταίων ετών είναι μεγαλύτερος του ενός εκατομμυρίου ευρώ.Στην αιτιολογική έκθεση του υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνεται ότι το μέτρο αποσκοπεί κυρίως στην αντιμετώπιση δυσλειτουργιών που παρουσιάζουν τα νομικά πρόσωπα των δήμων, λόγω ελλιπούς στελέχωσης και διάσπασης των τοπικών υποθέσεων.


Σύμφωνα με την ίδια αιτιολογική έκθεση, η μεταφορά του προσωπικού, των πόρων και των αρμοδιοτήτων τους στον κεντρικό πυρήνα των δήμων θα διασφαλίσει καλύτερη διαχείριση πόρων, βελτίωση της κατανομή αρμοδιοτήτων στο προσωπικό και οικονομίες κλίμακας από την ενοποίηση προμηθειών και υπηρεσιών.

Θετική η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ στην κατάργηση των νομικών προσώπων των Δήμων

Πολλοί δήμαρχοι συμφωνούν επί της ουσίας -άλλωστε κάποιοι είχαν καταργήσει αυτοβούλως νομικά τους πρόσωπα- δεν ισχύει όμως το ίδιο επί της διαδικασίας.


Κι αυτό γιατί ειδικά οι μεγάλοι δήμοι που έχουν ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις με σημαντικό αριθμό εργαζομένων θα πρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναδιατάξουν τις υπηρεσίες τους, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο, αν σκεφτεί κανείς ότι το διάστημα που μεσολαβεί από τον δεύτερο γύρο των εκλογών μέχρι τη λήξη της τρέχουσας θητείας είναι μόλις 2,5 μήνες.


Ήδη καταγράφηκαν οι πρώτες αντιδράσεις στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου.


«Εμείς εκφράσαμε την αντίθεσή μας και είπαμε ότι θα πρέπει να αναβληθεί η συζήτηση και να μετατεθεί αμέσως μετά τις 15 Οκτωβρίου, όταν δηλαδή θα έχει τελειώσει ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.


Είναι δυνατόν να είμαστε σε εκλογές και να συζητείται μία τέτοια αλλαγή;


Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει και την ίδια στιγμή δεν αντιδρούν και οι εργαζόμενοι στα νομικά πρόσωπα, στις σχολικές επιτροπές και στις δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, διότι μεταφέρονται σε κενές οργανικές θέσεις στους δήμους κι αν δεν υπάρχουν κενές οργανικές, σε προσωποπαγείς θέσεις.


Γίνονται δημοτικοί υπάλληλοι κι αυτό τους παρέχει μία μείζονα διασφάλιση!
Για αυτό και καταρχάς θετική εμφανίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ.
Σωστά;

Υπουργείο Εσωτερικών: Με νόμο καταργούνται πάνω από 500 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στους Δήμους

Στους Δήμους όλης της χώρας καταργούνται όλα τα νομικά πρόσωπα!

Ο Κασσελάκης είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να μιλήσει ποτέ για την ..αριστερά!

Ο Χρυσάφης, η Μητλιάγκα και το Δημοτικό γήπεδο Σερρών!

Λευτέρης Αβραμάκης: Ας μας πούνε τι ψήφισαν τις δύο Κυριακές;

Views:

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Associated Press: Γιατί έρχεται ο Ερντογάν στην Αθήνα – Οικονομία, διμερείς σχέσεις και...

Η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα θα βοηθήσουν την Τουρκία στον κατευνασμό των τεταμένων σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση Το Associated Press δημοσίευσε μια...

Δέσποινα Μοιραράκη: Εγώ είμαι μια παχουλή κι ώριμη γυναίκα, όλοι έχουμε ψυχή

«Δεν πρέπει να λένε σχόλια για τα άτομα με παραπάνω κιλά» ανέφερε Η Δέσποινα Μοιραράκη έδωσε συνέντευξη και μίλησε μεταξύ άλλων, για τη μάχη της με τα...

Άγγελος Λάτσιος: Η εντυπωσιακή αλλαγή στο σώμα του

Δείτε τη φωτογραφία που δημοσίευσε ο γιος της Ελένης Μενεγάκη στο Instagram Ο Άγγελος Λάτσιος φωτογραφήθηκε ημίγυμνος στον καθρέφτη του. Ο γιος της Ελένης Μενεγάκη και του Άγγελου...

Πιστεύει στον Θεό & το δείχνει με κάθε ευκαιρία: Στο εκκλησάκι του Αγίου...

Η Σοφία Αλιμπέρτη είναι μια ιδιαίτερα αγαπητή ηθοποιός και παρουσιάστρια που τα τελευταία χρόνια είχε αποφασίσει να απέχει από τα φώτα της δημοσιότητας. Η...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών: Δεν διοργανώνουμε εκδηλώσεις αλλά νοικιάζουμε τις εγκαταστάσεις

Επειδή το τελευταίο διάστημα λέγονται και γράφονται πολλά περί παράτυπων εισιτηρίων της ΛΑΜΣ, είναι απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι η «Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών ΑΕ ΟΤΑ» δεν...

Ποια Σκορδά; Η Καινούργιου βγήκε έτσι για ψώνια στο κέντρο της Αθήνας αλλά όλοι κοιτούσαν τις μπότες της

Στο κέντρο της Αθήνας, σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός, την Κατερίνα Καινούργιου. Δείτε την εδω Η παρουσιάστρια της ψυχαγωγικής εκπομπής...

Ισχυρές ηλιακές καταıγίδες απεıλоύν να απενεργοποıήσουν το ίντερνετ – Η προεıδοποiηση από επιστήμονες

Το άστρο περνά από τη φάση του «ηλιακού μέγιστου» και το «ενεργειακό τσουνάμι» αναμένεται εντός του 2024 Συναγερμός έχει σημάνει στον επιστημονικό χώρο για επερχόμενες...

Συνέχισε να διαβάζεις