26/03/2023
14.3 C
Serres

Πλεύρης για Τέμπη: Πλήρης δέσμη μέτρων για τη στήριξη των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών

Το υπ. Υγείας διαθέτει για τους συγγενείς των θυμάτων, των τραυματιών και όσων επιβατών βρέθηκαν στο μοιραίο τρένο και έζησαν το δυστύχημα στα Τέμπη, πλήρη δέσμη μέτρων στήριξης, σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη.

Ο υπουργός Υγείας προχώρησε σε αυτή τη διαβεβαίωση, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, σχετικά με τη «δημόσια μετανοσηλευτική φροντίδα τραυματιών στο δυστύχημα των Τεμπών».

Πλεύρης για Τέμπη: Πλήρης ιατρική κάλυψη για όλους τους τραυματίες, χωρίς καμία δική τους συμμετοχή


«Η απόφαση την οποία έχουμε πάρει για τους τραυματίες των Τεμπών είναι να μπορούν να έχουν πλήρη ιατρική κάλυψη χωρίς καμία απολύτως συμμετοχή τους, τόσο στο κομμάτι των υλικών, όσο και στο κομμάτι της πλήρους αποκατάστασής τους, είτε σε δημόσιες, είτε σε ιδιωτικές δομές, είτε αν χρειαστεί και σε δομές του εξωτερικού», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, σε ό,τι αφορά τους πολυτραυματίες, από την 21η Φεβρουαρίου βγήκε υπουργική απόφαση για το Μητρώο των εγκαυματιών και ήδη ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει πλήρως το σύνολο των θεραπειών και υλικών και θα συνεχίσει να το κάνει για όσο διάστημα χρειαστούν, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση.«Θα έχουν δωρεάν όλες τις θεραπείες που χρειάζονται, είτε σε δημόσιο, είτε σε ιδιωτικό τομέα, αλλά και στο εξωτερικό αν χρειαστεί να πάνε, πάλι δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση», ανέφερε.

Πρόσθεσε, δε, ότι το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε λειτουργία το δίκτυο ψυχολογικής υποστήριξης συγγενών, τραυματιών αλλά και επιβατών, και ήδη οκτώ άτομα έχουν μπει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

«Το υπουργείο Υγείας έχει στη διάθεσή τους, πλήρη δέσμη μέτρων και σε όλα τα επίπεδα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται την υποστήριξη της πολιτείας», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Αρσένης εξέφρασε τη διαφωνία του για τα μέτρα στήριξης στους τραυματίες των Τεμπών που έχουν αναπηρία πάνω από 50%, τονίζοντας ότι το δίκαιο είναι να ισχύσουν για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, γιατί έχουν καταστραφεί οι ζωές αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν ποτέ να επιστρέψουν στην κανονικότητά τους.


«Εμείς ζητάμε εργασιακή αποκατάσταση και επιδόματα για όσους και όσες δεν μπορούν να εργαστούν, για όσο διάστημα χρειαστεί, χωρίς άλλα κριτήρια. Ζητάμε την πλήρη κάλυψη των αναγκών των συγγενών θυμάτων και πολυαναπήρων.

Θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι, μετά από αυτό το έγκλημα που έγινε για τα κέρδη κάποιων στα Τέμπη, να μη σκεφτούν τίποτα άλλο παρά μόνο την αποθεραπεία τους και να γυρίσουν πίσω στη ζωή που τους ανήκει. Όχι όρους, όχι προϋποθέσεις. Χρειαζόμαστε για αυτούς τους ανθρώπους αυτό που δικαιούνται», τόνισε ο κ. Αρσένης.

Πλεύρης: Όποιος κοιτάξει στα μάτια γονείς που έχασαν τα παιδιά τους, αισθάνεται ντροπή


«Πράγματι όποιος έχει κοιτάξει στα μάτια τους γονείς που χάσανε τα παιδιά τους, αισθάνεται τρομακτικά, αλλά αισθάνεται και ντροπή. Γιατί εκεί πέρα ήταν γονείς οι οποίοι ψάχνανε τα παιδιά τους.

Η Πολιτεία οφείλει άμεσα να βρει τις αιτίες ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες. Εμείς ως κυβέρνηση, διά στόματος πρωθυπουργού, έχουμε αναλάβει το μερίδιο ευθυνών που μας αναλογεί. Παράλληλα, θα πρέπει αυτούς τους ανθρώπους να τους διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται. Και η όποια ανακούφιση στο δικαιακό μας σύστημα γίνεται προσπαθώντας να αναλογιστούμε αυτή την ψυχική οδύνη», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε:


«Είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία έρχεται -γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν στη Μάνδρα και στο Μάτι συγγενείς με τους οποίους αντιδικεί μαζί τους το Δημόσιο και περιμένουν να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες- και δίνει μια ειδική σύνταξη, η οποία αφορά όλους τους συγγενείς που χάσανε τα παιδιά τους, ή δικούς τους ανθρώπους, αφορά όλους τους βαριά τραυματίες.

»Για πρώτη φορά έρχεται κυβέρνηση και δίνει τη δυνατότητα διαγραφής των χρεών προς το Δημόσιο και τη διαγραφή των τραπεζικών απαιτήσεων. Άρα έρχεται η Πολιτεία και λέει, προσπαθώ να δημιουργήσω ένα πλέγμα ανακούφισης, όσο αυτό είναι πάντοτε δυνατό, γιατί η ανθρώπινη ζωή με ξεκάθαρο τρόπο δεν μπορεί να γυρίσει πίσω.

»Στο κομμάτι μάλιστα που αφορά το υπουργείο Δικαιοσύνης, ερχόμαστε και λέμε ότι, αντί να ταλαιπωρούνται δικαστικώς αυτοί οι άνθρωποι που θα πάνε να διεκδικήσουν τις επιπλέον αποζημιώσεις για τη ψυχική οδύνη, να μπορούν να εκτελούνται οι αποφάσεις από τον πρώτο βαθμό. Ουσιαστικά να μην γίνεται η χρήση που κάνει συνεχώς το Δημόσιο για να εξαντλήσει τις διαδικασίες. Δίνουμε τη δυνατότητα μετεγγραφών, τη δυνατότητα διορισμού -και όλα αυτά ως αναγνώριση της Πολιτείας, της ευθύνης της.

Προφανώς η παραίτηση των αξιώσεων του Δημοσίου δεν επαρκεί, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο».

«Στο κομμάτι που αφορά το υπουργείο Υγείας, ερχόμαστε και για πρώτη φορά δίνουμε την απόλυτη δυνατότητα, ό,τι δημόσια δομή υπάρχει, ό,τι ιδιωτική δομή υπάρχει, ό,τι δομή του εξωτερικού, με καμία απολύτως συμμετοχή, να μπορέσουμε να τους στηρίξουμε όλους όσους, συγγενείς και τραυματίες έχουν ανάγκη.

Προφανώς αυτό δεν απαλύνει το πόνο τους, ανθρώπους χάσανε, παιδιά χάσανε, αλλά δείχνει τουλάχιστο ότι η Πολιτεία θα είναι δίπλα τους και θα τους στηρίζει», υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης.

Οικονόμου: Ο Κ. Καραμανλής πρέπει να καταθέσει τη δική του άποψη στη Βουλή

Πηγή:iefimerida

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αυτό το σουβλατζίδικο σου φτιάχνει πίτα με το σήμα της ομάδας σου!

Σε αυτό το σουβλατζίδικο της Αττικής, μπορείς να πάρεις το πιτόγυρό σου σε χαρτί που έχει το σήμα της ομάδας σου! Το συγκεκριμένο μαγαζί βρίσκεται...

Συνταγή για σοκολατένια Pancakes

Σοκολάτα και Pancakes! Υπάρχει καλύτερος τρόπος να ολοκληρωθεί το σαββατοκύριακο σου; Συστατικά 1/4 του φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις1/4 κουτ. του γλυκού baking powder1 κουτ....

Ευρυδίκη Παπαδοπούλου: Η εξομολόγηση για τον χωρισμό της – «Πήγα στο Survivor για...

Η Ευρυδίκη Παπαδοπούλου λίγο πριν μπει στο Survivor All Star βρισκόταν σε σχέση και ετοιμαζόταν να ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας. Ωστόσο επήλθε ένας...

Σάλος στη Γαλλία: Μοντέλο έκανε φωτογράφιση με φόντο τα επεισόδια

Ευκαιρία για να τραβήξει εντυπωσιακές φωτογραφίες φαίνεται ότι βρήκε ένα μοντέλο στη Γαλλία, την ώρα που μαίνονται οι διαδηλώσεις για την αύξηση του ορίου...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Αντικαταθλιπτικά: Τι συμβαίνει όταν τα «κόψουμε» – Πώς θα αποφύγουμε τα συμπτώματα στέρησης

Τις παρανοήσεις που αφορούν το σύνδρομο στέρησης από τη διακοπή της λήψης των αντικαταθλιπτικών χαπιών αναδεικνύουν τρεις ειδικοί που προτείνουν τον ασφαλέστερο τρόπο διακοπής Οι...

1.188 αστυνομικοί σε αεροδρόμια και πύλες εισόδου

Τάκης Θεοδωρικάκος: Η Ελλάδα εκτός από όμορφη χώρα είναι και ένας ασφαλής προορισμός https://www.youtube.com/watch?v=Kc0UVljwhD0 Με 1.188 αστυνομικούς ενισχύονται, σε πρώτη φάση, αεροδρόμια και πύλες εισόδου στη...

Η τριχόπτωση στις γυναίκες μπορεί να υποδηλώνει μεγαλύτερα προβλήματα υγείας

Πέρα από πλήγμα στην ψυχολογία, η τριχόπτωση μπορεί να σηματοδοτεί πρόσθετα προβλήματα υγείας. Μία ειδικός της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τους τύπους...

Συνέχισε να διαβάζεις