01/04/2023
9.1 C
Serres

Σύγκρουση – Τέμπη: Άπλετο φως ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Κ.Μ

Σύσσωμες οι παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασαν χθες κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τη θλίψη τους για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και ζήτησαν να πέσει άπλετο φως, αλλά και να αποδοθούν οι ευθύνες από τη Δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατό.


Οι επικεφαλής όλων των περιφερειακών παρατάξεων εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων και των τραυματιών, ενώ κρατήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από την κυβέρνηση να μετατρέψει τον τριτοκοσμικό σιδηρόδρομο σε σύγχρονο, ευρωπαϊκό μέσο.

Ζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Την απόδοση των ευθυνών διαχρονικά για τα Τέμπη

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε ότι «είμαστε όλοι συντετριμμένοι ως κοινωνία, αλλά και εξοργισμένοι.

Είναι αδιανόητο το 2023 να χάνονται ανθρώπινες ζωές στον σιδηρόδρομο.

Lavera

Ως διοίκηση της Περιφέρειας περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να κινηθεί άμεσα, να φέρει στο φως όλα τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία και από την αρμόδια επιτροπή που συστάθηκε να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό το πόρισμά της, όχι μόνο για τις διαχρονικές ευθύνες που υπάρχουν, αλλά και το ποια είναι τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, για να είναι ασφαλής ο σιδηρόδρομος, για να μην ξαναγίνει τέτοια τραγωδία ποτέ ξανά.

Περιμένουμε από την κυβέρνηση να δράσει άμεσα και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μετατρέψει τον τριτοκοσμικό σιδηρόδρομο σε σύγχρονο, ευρωπαϊκό μέσο.

Τίποτα άλλο δεν ταιριάζει και τίποτα άλλο δεν μπορεί να γίνει για να μην πάει χαμένη η άδικη θυσία τόσων συνανθρώπων μας.


Η θλίψη όλων μας είναι ανείπωτη.

Πρόκειται για μια πολύ βαριά στιγμή της ελληνικής δημοκρατίας».


Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Μανόλης Λαμτζίδης, επισήμανε: «Ζητάμε άμεση αποκατάσταση της ηθικής και υλικής βλάβης.

Να μη διαχυθεί η ευθύνη, που έχει συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο και συνδέεται με τη δομή του πολιτικού μας συστήματος. Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη του πολίτη προς το σιδηρόδρομο και πρέπει άμεσα να τον καταστήσουμε αξιόπιστο και ασφαλή».Ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστος Παπαστεργίου, υπογράμμισε ότι «όλη η ελληνική κοινωνία συγκλονίστηκε. Εμείς δεν μπορούμε να αποδώσουμε ευθύνες. Θα το κάνει η Δικαιοσύνη. Ωστόσο, αναδείχτηκαν ευθύνες της κακής δημόσιας Ελλάδας και της κακής ιδιωτικής Ελλάδας.

Να δούμε τι φταίει στο Δημόσιο, αλλά και τι έκανε καλά το Δημόσιο, όπως η ανταπόκριση των νοσοκομείων στο δυστύχημα και να ξαναδούμε τις ιδιωτικοποιήσεις».


Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Αβραμόπουλος, σημείωσε ότι «πρέπει να γίνει πλήρης διερεύνηση, να μη συγκαλυφθεί τίποτα. Δεν πρόκειται για κακιά στιγμή, αλλά για προδιαγεγραμμένο έγκλημα με αιτίες και ενόχους.

Το γνωρίζαμε ότι θα γίνει, υπήρχαν οι προειδοποιήσεις και οι καταγγελίες, ακόμη και λίγες μέρες πριν το δυστύχημα. Είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του σιδηροδρόμου με όρους κόστους – οφέλους, τη υποχρηματοδότησης, της κατάτμησης του οργανισμού και της ιδιωτικοποίησης. Είναι εγκληματική η πολιτική ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Το τρενάκι του τρόμου επιδοτήθηκε με πακτωλό χρημάτων.

Στο βωμό αυτής της πολιτικής θυσιάζονται οι αναγκαίοι όροι για σύγχρονες και ασφαλείς σιδηροδρομικές μεταφορές.

Στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις που γίνονται, διότι αποτελούν ένα νέο ελπιδοφόρο στοιχείο στην κοινωνία μας.

Να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο και να ληφθούν μέτρα για να μην συμβεί κάτι τέτοιο ξανά. Δεν ήταν η κακιά η ώρα, ούτε η κακιά η χώρα.

Ήταν το κράτος, το κέρδος, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα».


Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Νίκος Χρυσομάλης, υποστήριξε ότι «το πρόβλημα είναι βαθύ και το βρήκαμε μπροστά μας θυσιάζοντας 57 ψυχές στο βωμό του κέρδους.

Το κράτος είναι απόλυτα υπεύθυνο, που ξεπούλησε για ένα κομμάτι ψωμί το σιδηρόδρομο και τον επιδοτεί κιόλας.

Να ασχοληθούμε σοβαρά με το σιδηρόδρομο, που είναι μέσο μετακίνησης των λαϊκών και φτωχών στρωμάτων.

Τον κατάντησαν τρένο του τρόμου.

Να μην υπάρξει συγκάλυψη, η Δικαιοσύνη να αποδώσει ευθύνες παντού.

Πίσω από το έγκλημα υπάρχουν πολλοί και δεν έχουν πολιτική απόχρωση».


Ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία – Πράσινη Λύση», Φίλιππος Γκανούλης, τόνισε ότι «η απαξίωση του σιδηροδρόμου είναι διαχρονική. Η ιδιωτικοποίηση που έγινε με τυμπανοκρουσίες δεν έλυσε τίποτα.

Χρειάζεται το κράτος ως δυνατός ελεγκτικός μηχανισμός να δουλέψει.

Απαρχαιωμένα συστήματα, ακατάλληλοι άνθρωποι οδήγησαν σε μια ανείπωτη τραγωδία.

Οι πολιτικές ευθύνες υπάρχουν για τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ διαχέονται και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και στη νοοτροπία στους εργαζόμενους του ΟΣΕ.

Η Δικαιοσύνη πρέπει να αποδώσει σύντομα τις ευθύνες και να ελεγχθούν πολλά και πολύ γρήγορα, ώστε να γίνει ο σιδηρόδρομος ασφαλής και βιώσιμος, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον».


Ο επικεφαλής της παράταξης «Πρώτη Δύναμη για τη Μακεδονία», Γαβριήλ Αβραμίδης, υπογράμμισε ότι «ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα.

Τα παιδιά αυτά δολοφονήθηκαν. Το πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα η κυβέρνηση δεν γλιτώνουν. Υπήρξαν επανειλημμένες προειδοποιήσεις και δεν εισακούστηκαν.

Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι απόλυτες και διαχρονικά υφίστανται για όσους κυβέρνησαν τη χώρα. Διαφθορά, συμφέροντα, μνημόνια οδήγησαν εδώ το σιδηρόδρομο.

Να αποδοθούν ευθύνες από τη Δικαιοσύνη. Η απόδοση σε πολιτικό επίπεδο θα γίνεις τις εκλογές. Οι ευθύνες είναι εγκληματικές».


Η επικεφαλής της παράταξης «Ανυπότακτης Δημοκρατικής Μακεδονίας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, επισήμανε ότι «το έγκλημα στα Τέμπη έχει παρελθόν και συνέβαλαν σε αυτό όλες οι κυβερνήσεις.

Ξεπούλησαν μπιρ παρά τον σιδηρόδρομο.

Η ευθύνη είναι στην ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρόμου.

Ζητάμε δημόσιο, κρατικό, ενιαίο σιδηρόδρομο κι όχι κομμένο σε κομμάτια.

Ζητάμε απόδοση των διαχρονικών ευθυνών για τις ιδιωτικοποιήσεις, τιμωρία των ενόχων και στήριξη των οικογενειών των θυμάτων.

Είναι προκλητικό να ονομάζει ο πρωθυπουργός εργατοπατέρες τους συνδικαλιστές, όταν σε αυτό το δυστύχημα θρηνούν εννέα συναδέλφους τους».


Η περιφερειακή σύμβουλος της παράταξης «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στην Κεντρική Μακεδονία», Λήδα Δώδου, υπογράμμισε ότι «το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο, διότι γνωρίζαμε όλοι την κατάσταση του σιδηροδρόμου, η οποία επιδεινώθηκε ραγδαία μετά την ιδιωτικοποίησή του.

Δεν είναι η κακιά η ώρα και χώρα, αλλά οι πολιτικές που δολοφονούν.

Φταίνε όλοι για το χάλι στο σιδηρόδρομο, που λειτουργεί βάσει κόστους – κέρδους.

Να αποδοθούν ευθύνες, που εκτείνονται σε βάθος χρόνου και αφορούν όλες τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις του ΟΣΕ.

Δημόσιες και με πολύ χαμηλό κόστος, ασφαλείς συγκοινωνίες για όλο το λαό».


Ο επικεφαλής της παράταξης «Βάνης Εγγύηση για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», Δημήτρης Βάνης, σημείωσε ότι «το δυστύχημα δεν θα είχε συμβεί αν λαμβάνονταν όλα τα δέοντα μέτρα.

Να ακούει η Πολιτεία την κοινωνία όταν επισημαίνει τα προβλήματα.

Η Πολιτεία αδράνησε και ιδού τα αποτελέσματα.

Υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές, η υγεία, η παιδεία, το νερό, η ενέργεια πρέπει να βρίσκονται στα χέρια και στον έλεγχο του κράτους κι όχι να δίνονται σε ιδιώτες».

Χωρίς απώλειες στο δρόμο για τις εκλογές: Ετοιμάζει το ψηφοδέλτιό του ο Τζιτζικώστας!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Με «κλειδωμένη» την υποψηφιότητα Καραμανλή, έργο 9.072.867,96 ευρώ στο ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου!

«Κλειδωμένη» θεωρείται η υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή, στην Περιφερειακή ενότητα των Σερρών μέσα από τα προχθεσινά ρεπορτάζ όλων...

«Μετά από 20 χρόνια, αμέτρητες λιποθυμίες και διαφορετικούς γιατρούς, ήρθε η διάγνωση που...

Αληθινή ιστορία: Πρόκειται για μία μητέρα, η οποία νόμιζε πως αντιμετώπιζε πρόβλημα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Πίστευε πως είχε θέμα με τις αισθήσεις της. Αυτό, διότι...

Μικρό, φτωχικό και πλούσιο από τη Θεία Χάρη: Αυτό είναι το κελί του...

Η ζωή του Γέροντα στο Καλύβι στον Τίμιο Σταυρό ήταν φτωχική από υλικά αγαθά αλλά πλούσια με την πίστη στον Ύψιστο. Πάμε να γνωρίσουμε...

«Τι έχασα Θεέ μου»: Το πρώτο μήνυμα του Γιωρίκα Πιλίδη μετά την αποβολή...

Μέσα στη καλή χαρά επέστρεψαν στην Ελλάδα ο Γιωρίκας Πιλίδης και ο Ηλίας Γκότσης μετά την αποβολή τους από το ριάλιτι επιβίωσης. Οι δύο...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Παναγιώτης Κοτρώνης: Το Κίνημα των Σκουριών κάνει μια Νέα Αρχή

Ο Παναγιώτης Κοτρώνης βρέθηκε στην Χαλκιδική από όπου όπως αναφέρει το Κίνημα των Σκουριών κάνει μια Νέα Αρχή. https://www.youtube.com/watch?v=PAgpkAz4nXM Την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 βρέθηκα και...

Survivor All Star: Πλάνταξε στο κλάμα ο Κατσούλης με την ανακοίνωση του Λιανού για τη Μαριαλένα

Ο Γιώργος Λιανός άφησε στο τέλος, την ανακοίνωση για το ποια ομάδα θα έχει την Μαριαλένα Ρουμελιώτη με τους δυο να τον κοιτούν έντρομοι...

Πόσες αγκαλιές χρειάζεται ο άνθρωπος καθημερινά για να επιβιώσει- Και πόσες για να είναι ευτυχισμένος

Καθοριστική η σημασία της αγκαλιάς στη ζωή μας, είτε είμαστε παιδιά, είτε ενήλικες Την κομβική σημασία της αγκαλιάς για την ανάπτυξη των παιδιών, αλλα και...

Συνέχισε να διαβάζεις