01/03/2024
11.5 C
Serres

H τεράστια περιουσία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και πόσα κερδίζει κάθε χρόνο

Η καθαρή περιουσία του πρίγκιπα Γουίλιαμ εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά το θάνατο της βασίλισσας. Πόσο επηρεάστηκαν όμως τα έσοδα του από τη στιγμή που ο πατέρας του έγινε βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου;

“Εγώ ο Γουίλιαμ, Πρίγκιπας της Ουαλίας σας υπόσχομαι την αφοσίωση και την πίστη και την ειλικρίνεια ως άνθρωπος εμπιστοσύνης της ζωής και του σώματος σας”.

Αυτός ο όρκος που έδωσε ο Πρίγκιπας Γουίλιαμ τη μέρα της στέψης του βασιλιά Καρόλου, στις 6 Μαΐου 2023 στο παλάτι του Γουέστμινστερ δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα στιγμιότυπο μιας σειράς με ιππότες του Μεσαίωνα.

Μετά την στέψη του βασιλιά ο τίτλος του δούκα της Κορνουάλης μεταβιβάστηκε στον Γουίλιαμ, ο οποίος είναι τώρα Πρίγκιπας της Ουαλίας και Δούκας της Κορνουάλης.

Ποια είναι η τρέχουσα περιουσία του πρίγκιπα Γουίλιαμ;
Όταν η προγιαγιά του Γουίλιαμ και του πρίγκιπα Χάρι, η βασίλισσα Μητέρα, οποία πέθανε το 2002, τα αδέλφια κληρονόμησαν ένα καταπιστευματικό λογαριασμό που είχε δημιουργήσει η ίδια για τα δισέγγονά της. 


Τα περισσότερα από τα 17 εκατομμύρια δολάρια έμειναν στον πρίγκιπα Χάρι, με το σκεπτικό ότι μια μέρα ο αδερφός του Γουίλιαμ θα γινόταν βασιλιάς. Στα 25α γενέθλιά του, ο Γουίλιαμ κληρονόμησε 10 εκατομμύρια δολάρια από την περιουσία της αείμνηστης μητέρας του, Νταϊάνα, όπως και ο Χάρι.

Σήμερα μαζί με τον τίτλο του Δούκα της Κορνουάλης έρχεται κι ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο γης και ακινήτων.

Το Δουκάτο της Κορνουάλης αποτιμάται σε περισσότερο από 1 δις δολάρια και είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα στη Βρετανία, τα έσοδα από τα οποία θα δουν την καθαρή περιουσία του Ουίλιαμ να αυξάνεται κατά πολύ, εξηγεί ο Independent.


Το Δουκάτο κατέχει 527.000 στρέμματα γης, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δάση, ποτάμια και ακτές, σπίτια, καταστήματα και επιχειρήσεις, συνολικής αξίας σχεδόν 400 εκατομμυρίων ευρώ. Αποτελείται από 20 κομητείες, βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Αγγλία και το δημιούργησε το 1337 ο Εδουάρδος ο 3ος για τον γιο του.

Έκτοτε, η παράδοση το μεταβιβάζει στον μεγαλύτερο επιζώντα γιο κάθε μονάρχη -στα χέρια του Καρόλου είχε περάσει πριν από τον γάμο του με την Νταϊάνα- καθιστώντας τον πρίγκιπα Γουίλιαμ τον νέο ιδιοκτήτη του μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β’.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κληρονομιάς, ο Γουίλιαμ -πατέρας του Γεωργίου, της Σαρλότ και του Λούι- είδε την περιουσία του να δεκαπλασιάζεται.

Τα κτήματά του απέφεραν κέρδη ρεκόρ ύψους 24,048 εκατομμυρίων λιρών για το έτος 2022-23 (27,44 εκατομμύρια ευρώ), καθώς και έσοδα ύψους 5,9 εκατομμυρίων λιρών (6,73 εκατομμύρια ευρώ).


Κανονικά, ο Γουίλιαμ θα έπρεπε να ανακτήσει ολόκληρο το ποσό. Αλλά έγινε διάδοχος του θρόνου στα μισά του έτους.

Περνώντας περίπου έξι μήνες ως δούκας της Κορνουάλης, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ δικαιούται 12,7 εκατομμύρια λίρες (14,8 εκατομμύρια ευρώ), σύμφωνα με το παλάτι του Κένσινγκτον.

Αλλά καθώς η αλλαγή έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, το δουκάτο ζήτησε να του χορηγηθεί μέρος του ποσού για “τρέχοντα έξοδα”. Ως εκ τούτου, ο Γουίλιαμ κέρδισε πέρυσι 5,9 εκατ. στερλίνες ή 6,87 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη χρονιά, ο διάδοχος του θρόνου θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερα από 28 εκατομμύρια ευρώ, αν ανακτηθούν όλα τα έσοδα (με βάση τα φετινά στοιχεία).

Ο Γουίλιαμ με τον αδερφό του Χάρι. Οι σχέσεις ανάμεσα στους δυο πρίγκιπες είναι ιδιαίτερα τεταμένες τους τελευταίους μήνες.

Ο Δούκας της Κορνουάλης δέχθηκε επικρίσεις τις τελευταίες ημέρες επειδή το Παλάτι του Κένσινγκτον αποφάσισε να μην δημοσιεύει την ετήσια έκθεση με λεπτομερή στοιχεία για όλα τα έσοδα και τις δαπάνες (σε αντίθεση με αυτό που συνέβαινε πριν, όταν κατείχε τον τίτλο ο πατέρας του).

Επισήμως, δεν αποκαλύφθηκε κάτι “επειδή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του παλατιού, βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό έτος μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’”.

“Οι βασιλικές τους υψηλότητες έχουν συνεργαστεί με το δουκάτο τους και όλες τις ομάδες σχετικά με τα σχέδια και τις προτεραιότητές τους για το δουκάτο και τον οίκο τα επόμενα χρόνια,

καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο υποστηρίζουν το έργο και τις φιλανθρωπικές τους προτεραιότητες, όπως το Βασιλικό Ίδρυμα και τα προγράμματά του”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του παλατιού του Κένσινγκτον.

Όμως, ενόψει των κερδών που προκύπτουν, πολλοί ζητούν να δημοσιευθεί η έκθεση.

Από την πλευρά του, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ εξήρε το έργο του πατέρα του και το “ανεξίτηλο σημάδι” που άφησε στο Δουκάτο. Θέλει επίσης να κάνει τη διαφορά (θυμίζοντας την κοινωνική ευαισθησία της μητέρας του): “Έχω δεσμευτεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και είμαι υπερήφανος για τις προσπάθειες της οικογένειας μας να συμβάλει σε αυτή την πρόκληση.

Αν μπορέσουμε επίσης να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων όπως η ψυχική υγεία και οι άστεγοι, θα αισθανθώ ότι ο χρόνος μου ως Δούκας άξιζε τον κόπο”, δήλωσε στους Sunday Times.

Δήμητρα Παπαδήμα: «Δεν έχω κοιμηθεί ποτέ στο ίδιο κρεβάτι με άντρα, αυτά που χρειάζονται και μετά χώρια»

Αθηνά Οικονομάκου: Απτόητη από τα σχόλια ότι κάνει επίδειξη πλούτου – Ανέβασε κι άλλες φωτογραφίες από το Ντουμπάι

Παραμένει στο τιμόνι της ΕΝΠΕ ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Πηγή:newmoney

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ψήφισμα στήριξης από το Δήμο Σερρών για τα ζητήματα στο Νοσοκομείο 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών που συνήλθε την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2024, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Προέδρου του, Χρυσούλας Δρίγκα, αποφάσισε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα:  ΨΗΦΙΣΜΑ «Η...

Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος: Σημαντικά οφέλη για την οικονομία από την ίδρυση Μη κρατικών...

Για τα οφέλη, αλλά και για το διττό ρόλο του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πανεπιστημίων, μίλησε στην αρμόδια επιτροπή...

Π.Ε Σερρών: Έκτακτη επιδείνωση Καιρού

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (29-02-24) έως το πρωί του Σαββάτου (2-3-2024) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές...

Ο Δήμος Νέας Ζίχνης στο πλάι των Σερραίων αγροτών

Ο ∆ήµος Νέας Ζίχνης, ως κατεξοχήν αγροτικός ∆ήµος, εκφράζει την πλήρη στήριξη στα δίκαια και λογικά αιτήµατα των αγροτών .  Οι αγρότες είναι από τις...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Έλενα Κρεμλίδου: Δεν έχω μόνο ωραία οπίσθια, έχω και πτυχίο πλέον

«Δεν ήθελα να με χαρακτηρίζει μόνο αυτό» πρόσθεσε Η Έλενα Κρεμλίδου ανάρτησε πριν από λίγες μέρες, φωτογραφίες από την αποφοίτησή της σε ιδιωτική σχολή,...

Δήμος Σερρών: Τα βλέμματα στην Δέσποινα Χατζηγαβριήλ μετά από την ερώτηση Μισιρλή!

Μετά από ερώτηση του Σπύρου Μισιρλή τα βλέμματα στράφηκαν στην Δέσποινα Χατζηγαβριήλ στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο στο Δήμο Σερρών. Όσο για το Δημοτικό Συμβούλιο, οφείλω...

ΠΑΕ Πανσερραϊκός: Διάθεση εισητηρίων για το ματς με τον Ατρόμητο

Η ΠΑΕ Πανσερραϊκός ενημερώνει τους φιλάθλους της πως στον αγώνα με τον Ατρόμητο, που είναι προγραμματισμένος για το Σάββατο 24/02/2024(19:30), θα λειτουργήσουν στο Δημοτικό...

Συνέχισε να διαβάζεις