Βασίλη αυτή η Βουλή ήταν η καλύτερη που είχαμε ποτέ, μιας και δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν κανένα ...νομοσχέδιο!

Για τη θέρμανση του σπιτιού μας: Ποια είναι η φθηνότερη λύση;

Χωρίς να γνωρίζουμε το τελικό κόστος της κιλοβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος και χωρίς να έχουμε μια σίγουρη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι με το φυσικό αέριο, και χωρίς μέχρι στιγμής τουλάχιστο να έχουμε μια τουλάχιστον ανακοίνωση από την εταιρία διαχείρισης της τηλεθέρμανσης στην πόλη των Σερρών, είναι από δύσκολο εως αδύνατο να υπολογίσει κανείς στα σίγουρα, πόσα χρήματα θα χρειαστεί το χειμώνα για να ζεστάνει το σπίτι του.

Το σίγουρο είναι πως θα πληρώσει παραπάνω από πέρυσι, με τους πολίτες να αγωνιούν και την κυβέρνηση να προσπαθεί να εξομαλύνει τις επιπτώσεις με ανεκτό δημοσιονομικό κόστος.

Τι μας συμφέρει περισσότερο: Αέριο, Τηλεθέρμανση ή πετρέλαιο;

Μπορεί η κυβέρνηση να εξήγγειλε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ενέργεια, αλλά ακόμα οι πολίτες δεν ξέρουν τι τους συμφέρει περισσότερο.

Μπορεί η τιμή του φυσικού αερίου να είναι αυξημένη κατά 300% σε σχέση με πέρυσι , αλλά η μετάπτωση από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και φυσικά …πολυδάπανη!

Το σίγουρο είναι πως οι επιδοτήσεις του ρεύματος θα συνεχιστούν και θα μείνουν στα επίπεδα απορρόφησης του 80%-94% των αυξήσεων, οπότε το κίνητρο της επιλογής της ηλεκτρικής ενέργειας ως βασικής πηγής θέρμανσης παραμένει  .. ισχυρό. 

Όπως επίσης είναι δεδομένο πως με τις σημερινές τιμές πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου και ρεύματος και χωρίς να λάβουμε υπόψη το επίδομα θέρμανσης που διαμορφώνεται με εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια, όλοι όσοι μέχρι τώρα θερμαίνονταν με φυσικό αέριο, θα πρέπει να εξαντλήσουν φέτος τις δυνατότητες εναλλακτικού καυσίμου, γιατί η επιλογή του φυσικού αερίου είναι η πλέον κοστοβόρα, μιας και η αύξηση είναι πολλαπλάσια σε σχέση με πέρυσι

Υπολογίζουν οι επαΐοντες πως ένα μέσο νοικοκυριό για να ζεσταθεί φέτος τον χειμώνα με φυσικό αέριο θα πρέπει να πληρώσει 2.160 ευρώ παραπάνω από πέρυσι, αν μιλάμε για ένα σπίτι στα 100 τετραγωνικά, κόστος που μετά την επιδότηση των 30 ευρώ/μεγαβατώρα είναι αυξημένο κατά 257% από την περυσινή χειμερινή σεζόν και υψηλότερο κατά 87% από ένα νοικοκυριό που θα κάνει χρήση πετρελαίου θέρμανσης. 

Σκεφτείτε πως ασύγκριτα υψηλότερο, κατά 206%, είναι και το κόστος από ένα νοικοκυριό που θα χρησιμοποιήσει για θέρμανση ηλεκτρικό ρεύμα.

Η κυβέρνηση δείχνει να έχει κατανοήσει το μείζον πρόβλημα που δημιουργείται , τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι καταναλωτές επιδοτήθηκαν με σειρά προγραμμάτων και κινήτρων για να αντικαταστήσουν τον καυστήρα πετρελαίου και να στραφούν στο πιο φιλικό για το περιβάλλον καύσιμο. 

Δυστυχώς βέβαια συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο μιας και η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα για να ξαναγυρίσουν οι καταναλωτές στο πετρέλαιο θέρμανσης και να μην καταφύγουν στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για να ζεσταθούν, το κόστος της οποίας είναι ασύγκριτα χαμηλότερο μετά τις γενναίες κρατικές επιδοτήσεις, αλλά πολύ υψηλό σε πραγματικές τιμές, αφού σε ποσοστό πάνω από 40% εξακολουθεί να παράγεται από φυσικό αέριο.

Ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και μάλιστα άμεσα είναι και ο κανονισμός των πολυκατοικιών που προβλέπει ομοφωνία για την αλλαγή καυστήρα, κάτι που άλλαξε για την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο (50 συν ένα), αλλά όχι για το αντίστροφο.

Πάντως το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου στην τιμή των 1,35 ευρώ ανά λίτρο, καθώς ο φόβος της ύφεσης συγκρατεί προς το παρόν τουλάχιστον την τιμή του βαρελιού στα 88 δολάρια για το αργό και στα 94 δολάρια για το μπρέντ, ενώ η τιμή λιανικής στην Ελλάδα εκτιμάται αυτή τη στιγμή στα 1,6-1,65 ευρώ. 

Και από τη στιγμή που αποφασίστηκε η επιδότηση με 25 λεπτά στην τιμή λιανικής, πρακτικά, οποιοδήποτε νοικοκυριό, είτε δικαιούται επιδόματος θέρμανσης είτε όχι, θα μπορεί να αγοράζει ένα λίτρο προς 1,35 με 1,4 ευρώ το λίτρο. 

Νομοθετική πρόβλεψη για την Τηλεθέρμανση Κοζάνης

Κοινοβουλευτική παρέμβαση προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης για την περίοδο 2022-2023, πραγματοποίησε πριν από μερικές ημέρες ο Βουλευτής της ΝΔ Κοζάνης, Γιώργος Αμανατίδης, ζητώντας νομοθετική πρωτοβουλία από τον Υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Αναρωτιέμαι αν θα συμβεί το ίδιο και με την δική μας τηλεθέρμανση στις Σέρρες, καθώς είναι γνωστό πως αντίθετα με αυτό της `Κοζάνης που λειτουργεί με λιγνίτη, το δικό μας «φουγάρι» ανέβει με φυσικό αέριο!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

GOTSIKA
Exit mobile version