Κάθε χρόνο τέτοια αποχή γίνεται στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτηρίου της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ το διήμερο ετήσιο συνέδριο για τις ανασκαφές στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Φέτος για άλλη μια χρονιά ένα από τα θέματα του συνεδρίου ήταν η Αμφίπολη και τα πορίσματα της ανασκαφής του περασμένου καλοκαιριού στην ακρόπολη της Αμφίπολης που διενεργείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Οι δύο τους και μάλιστα από κοινού υλοποιούν από το 2019 ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα υπό τη διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας, δρ. Δημητρίας Μαλαμίδου, αλλά και του καθηγητή της κλασικής αρχαιολογίας κ. Δημήτρη Δαμάσκου.
Στόχος του προγράμματος είναι η μελέτη των προχριστιανικών φάσεων της ακρόπολης της Αμφίπολης, εκεί όπου βρισκόταν το κέντρο της πόλης και μάλιστα διαχρονικά.
Οι τωρινές ανασκαφές συνεχίζουν τις παλαιότερες της Αρχαιολογικής Εταιρείας, οι οποίες έφεραν στο φως δείγματα, μόνον, προχριστιανικών αρχαιοτήτων.
Παράλληλα, υλοποιείται και ένα πρόγραμμα καταγραφής των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών που βρίσκονται στην ακρόπολη, και μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για αρχαία κτίσματα που βρίσκονταν στον χώρο.
Οι έως τώρα έρευνες συνέχισαν την αποκάλυψη τμήματος πρώιμου ελληνιστικού κτηρίου, μεγάλο μέρος του οποίου καταστράφηκε όταν κτίστηκε η Βασιλική.
Στην περιοχή αυτή αποκαλύφθηκαν έως τώρα σημαντικά ευρήματα, μεταξύ άλλων και ο εντυπωσιακός κορμός μαρμάρινου θωρακοφόρου ανδριάντα της εποχής του Αυγούστου, ο οποίος απεικονίστηκε σε αρκετά δημοσιεύματα της περασμένης χρονιάς.
Οι τελευταίες ανασκαφικές έρευνες επικεντρώνονται σε ένα μεγάλο ρωμαϊκό κτήριο με πολύ καλή τοιχοποιία, χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρωθεί η ανασκαφή του.
Το συνολικό του μήκος στον άξονα βορρά-νότου ανέρχεται έως τώρα στα 8,5 μ., με άγνωστο ακόμα πλάτος.
Στις δύο εσωτερικές όψεις των τοίχων του ανεσκαμμένου κτίσματος σώζονται τετράπλευρες οπές για τη στερέωση δοκαριών ορόφου ή δαπέδου.
Όχι δεν μας είπε κανείς αν και πότε σκοπεύουν να προχωρήσουν στην ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου, ούτε φυσικά αν και πότε θα προχωρήσουν στην επανακατασκευή του παζλ με τα κομμάτια που υπάρχουν και σώζονται άθικτα στο Μουσείο για την τελειοποίηση του πανέμορφου μωσαϊκού που βρίσκεται στο μνημείο Καστά.
Μάλλον οι από κοινού έρευνες θα είναι …καλύτερες
Και σε αξία και σε ….ενδιαφέρον.
Αλλιώς δεν εξηγείται…