14/07/2024
30.2 C
Serres

Το 1ο ΕΠΑΛ Σερρών Erasmus+: Η Τρισδιάστατη Eκτύπωση – 3D Printing ως μέσο επαγγελματικής εξέλιξης

Array

Το 1ο ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ κατά το τρέχον σχολικό έτος 2023-24 υλοποίησε επιτυχώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο: Η Τρισδιάστατη Eκτύπωση – 3D Printing ως μέσο επαγγελματικής εξέλιξης, με κωδικό 2023-1-EL01-KA122-VET-000134832.


Στο πλαίσιο του προγράμματος, υλοποιήθηκε κινητικότητα στη Βαρκελώνη της Ισπανίας από τις 4-17 Μαρτίου 2024. Συμμετείχαν 24 μαθητές του Τομέα Μηχανολογίας και του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, χωρισμένοι σε δύο ροές, μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους.

ΕΠΑΛ


Οι συμμετέχοντες μαθητές καταρτίστηκαν μέσω πρακτικής άσκησης σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται με τη θεματική του προγράμματος, δηλ. το 3D-Printing, με στόχο:

dei gaia e vima (1)
dei gaia e vima (1)

-Να αναγνωρίζουν την αρχιτεκτονική ενός 3D εκτυπωτή (Δομή, εξαρτήματα και αυτοματισμοί).
-Να διακρίνουν τις διαφορετικές μεθόδους 3D εκτύπωσης και το πεδίο εφαρμογής της κάθε μεθόδου. Να εστιαστούν ιδιαίτερα στις μεθόδους Fused Deposition Modeling, Stereolithography και Selective Laser Melting.
-Να σχεδιάζουν στο ελεύθερο σχεδιαστικό λογισμικό Tinkercad, ένα 3D μοντέλο και να το εξάγουν σε αρχείο STL.
-Να χρησιμοποιούν λογισμικό 3D Printing για την ψηφιακή στρωματοποίηση του 3D μοντέλου και να διαχειρίζονται τις ρυθμίσεις εκτύπωσης.
-Να εκτυπώνουν το 3D μοντέλο που σχεδίασαν.
-Να αναπτύξουν επιχειρηματικές δεξιότητες όπως πρωτοβουλία, δημιουργικότητα και καινοτομία.
-Να σχεδιάσουν ένα επιχειρηματικό πλάνο που θα στοχεύει στην τελική παραγωγή ενός προϊόντος, με κατασκευή πρωτοτύπου με την χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης.
-Να διαμορφώσουν επαγγελματική συμπεριφορά σε ευρωπαϊκούς εργασιακούς χώρους.
-Να εξασκήσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες στα Αγγλικά και στα Ισπανικά.

Ο Φορέας Υποδοχής Moveu Professional Services S.L. ανέλαβε την κατάρτιση των μαθητών στο αντικείμενο της τρισδιάστατης εκτύπωσης, καθώς και το πρόγραμμα των διδακτικών και πολιτιστικών επισκέψεων.


Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:-Εξειδικευμένα εργαστήρια τρισδιάστατης εκτύπωσης στις εγκαταστάσεις του Φορέα Υποδοχής και σε σημαντικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο (π.χ. 3D-Incubator και Eurecat).
-Πολιτιστικές επισκέψεις στη Sagrada Familia, στο ιστορικό κέντρο της Βαρκελώνης, στις πόλεις Besalu και Girona, στην έκθεση τεχνητής νοημοσύνης, στο Camp Nou, στο πάρκο Γκουέλ και στο πάρκο Λαβυρίνθου.

-Εκπαιδευτικές επισκέψεις στα Μουσεία: Φυσικών Επιστημών, Φυσικής Ιστορίας, Ολυμπιακό και Αθλητικό Μουσείο, Ναυτικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Πικάσο.
-Επίσης, οι μαθητές επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης της Βαρκελώνης, όπου στεγάζονται οι Σχολές του Πολυτεχνείου, στις οποίες υπάρχει μεγάλο ακαδημαϊκό και ερευνητικό ενδιαφέρον για την τρισδιάστατη εκτύπωση.


Η κινητικότητα ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία! Αποκομίσαμε γνώσεις, εμπειρίες, «γεμίσαμε» με εικόνες και αναμνήσεις! Επιπροσθέτως, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 19 Απριλίου 2024 η ημερίδα διάχυσης στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου ΕΠΑΛ Σερρών, στην οποία οι μαθητές παρουσίασαν την εμπειρία που βίωσαν και έλαβαν τα πιστοποιητικά αποφοίτησης.

Ο Υπεύθυνος του Προγράμματος και Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Σερρών Γεώργιος Αλμπάνης ανέφερε:Ευχαριστούμε από καρδιάς όλους, όσοι βοήθησαν για την επιτυχία της κινητικότητας:
Ευχαριστούμε τους συνοδούς καθηγητές, οι οποίοι αναφέρονται με αλφαβητική σειρά: Γεωργιάδου Ι., Κιουρτίδης Α., Μιχαλάκη Ε. Τσακιρίδου Δ. Η ανταπόκρισή τους ήταν ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ, συμβάλλοντας ενεργά στην επιτυχία της κινητικότητας. Ας μην ξεχνάμε και την προσφορά της εξαιρετικής συναδέλφου μας κ. Παραλίδου Μ., η οποία, λόγω έκτακτου γεγονότος, δεν μπόρεσε να είναι μαζί μας στην κινητικότητα.


Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που μας βοήθησαν με την τεχνογνωσία τους, ιδιαίτερα τον Διευθυντή του Ε.Κ. Σερρών κ. Κλώνη Απόστολο, που μας προσέφερε συνεχώς τη βοήθειά του, δίνοντάς μας τα φώτα του για τη διεκπεραίωση των σταδίων όλης της διαδικασίας.


Ευχαριστούμε την ομάδα συναδέλφων erasmus+ του ΕΠΑΛ Νιγρίτας, το οποίο διακρίνεται στην τοπική, και όχι μόνο, κοινωνία για τις πολλαπλές ευρωπαϊκές δράσεις του, προωθώντας συνεχώς τις αρχές της συμπερίληψης και της δημοκρατικής εκπαίδευσης.


Ευχαριστούμε τη Β/θμια Εκπαίδευση Σερρών, όλους τους εκπαιδευτικούς και τους υποδιευθυντές του 1ου ΕΠΑΛ Σερρών, που στήριξαν την προσπάθειά μας, αλλά και τους γονείς των μαθητών μας για την θετική τους στάση απέναντι στο πρόγραμμα, την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη τους.

Ευχαριστούμε το ΙΚΥ, για την ευρωπαϊκή ευκαιρία που έδωσε στο σχολείο μας, αλλά και την εταιρεία Moveu Professional Services S.L. που ανέλαβε την κατάρτισή μας, τις λοιπές πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις μας και, με οργάνωση και προσεκτικό σχεδιασμό, φρόντισε κάθε λεπτομέρεια της κινητικότητας.


Τέλος, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ, που διεκπεραίωσαν ΑΡΙΣΤΑ τις υποχρεώσεις της κινητικότητας, κάνοντάς μας περήφανους! Μακάρι η επαγγελματική τους πορεία να επηρεαστεί θετικότατα από την ευρωπαϊκή εμπειρία που απέκτησαν.

Δήμος Σερρών: Tην Τετάρτη 3 Ιουλίου Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής


Επιμελητήριο Σερρών: Επίσκεψη Γενικού Πρόξενου της Γαλλίας, εγκαίνια έκθεσης «Άρωμα Χίου», Serexpo2024

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Νίκος Παπαθανάσης: Με ψηφιακά μέσα ο εντοπισμός της αυθαίρετης δόμησης

Την τεχνολογία ενεργοποιεί το ελληνικό Δημόσιο στη μάχη για τον εντοπισμό και τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης σύμφωνα με τον υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση. Σε αυτό...

Νίκη Κεραμέως: Επέκταση της άδειας μητρότητας και σε ακόμα περισσότερους κλάδους

Ένας από τους βασικούς στόχους της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η προστασία της μητρότητας αναφέρει η Νίκη Κεραμέως Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης. Με...

Κώστας Τσιάρας: Η κυβέρνηση επενδύει στους νέους αγρότες

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας & ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών,...

Ο Ζελένσκι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, 83 χρόνια από την Πράξη Ανακήρυξης...

Γράφει ο Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής, [email protected] Συνεδρίασε στην Ουάσιγκτον από 9-11 Ιουλίου 2024 η Σύνοδος Κορυφής του...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Συμβούλιο για το Fly Over

Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για το Fly Over, που συγκάλεσε στο Διοικητήριο Θεσσαλονίκης ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας,...

Αρνητικό τα φυσικά ισοζυγία (γεννήσεις-θάνατοι) στη χώρα μας

Τα φυσικά ισοζυγία (γεννήσεις-θάνατοι) στη χώρα μας έχουν αλλάξει πρόσημο, μετατρεπόμενα για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία μας από θετικά σε αρνητικά, ουσιαστικά μετά...

Αλληλεγγύη στον αγώνα των Νοσοκομειακών Ιατρών από τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Σερρών

Ο Δημοκρατικός σύλλογος Γυναικών Σερρών (μέλος της ΟΓΕ) εκφράζει την συμπαράσταση του στον αγώνα των υγειονομικών της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών ν. Σερρών και καλεί...

Συνέχισε να διαβάζεις