22/07/2024
27 C
Serres

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ: AKOMA KAI MIA ΦΥΜΑΤΙΚΗ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΔΑΡΟΥΣΑ ΥΠΕΡΠΗΔΑ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΤΗΣ ΝΔ!

Array

Υπερβολικός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% ομολόγησε ο υπουργός Οικονομικών

«Υπάρχει λιτότητα αλλά θα τη μειώνουμε» – Παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι δεν είναι θετική η υπεραπόδοση των στόχων που προκύπτει από την εκτός ορίων φορολόγηση
Με τη φυματική σαρανταποδαρούσα, τους «φρουιζελέδες» των Βρυξελλών, τον Σάκη Μουστακίδη και τον Τζον Στόκτον διάνθισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος την ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό που συντηρεί το περιβάλλον υπερφορολόγησης για την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων που θα εξυπηρετήσουν τις εκλογικές στοχεύσεις της κυβέρνησης.

«Δεν είχαμε στόχο την υπεραπόδοση» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών για να επαναλάβει σε άλλο σημείο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είπε ποτέ ότι είναι θετική η υπεραπόδοση» προσπαθώντας να δικαιολογήσει την οικονομική αφαίμαξη της μεσαίας τάξης από τους φόρους και τις εισφορές για να προσθέσει «στόχος μας ήταν να είμαστε εντός των στόχων».

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Τσακαλώτος επιχείρησε να υπερασπιστεί την πολιτική της κυβέρνηση επιτιθέμενος στην Νέα Δημοκρατία. Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως τοποθετεί χαμηλά τον πήχη με αποτέλεσμα να τον υπερπηδά ακόμα και μια φυματική σαρανταποδαρούσα. Ο ίδιος δε, απαντώντας σε ερωτήματα που του έθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας (ΝΔ) είπε πως πήρε τις καλύτερες ασίστ. Παραλλήλισε μάλιστα τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρώην παίχτη του NBA Τζόν Στόκτον που είχε ρεκόρ ασίστ και υπενθύμισε παλαιότερη κριτική που είχε κάνει σε βουλευτή της αντιπολίτευσης παρομοιάζοντάς τον με τον παλαίμαχο πασαδόρο του βόλεϊ Σάκη Μουστακίδη.

dei gaia e vima (1)
Nektar

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί αλλά αντιμετωπίζει την πραγματικότητα ως «ήρεμη δύναμη».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διάβασε πρωτοσέλιδα εφημερίδων που άσκησαν κριτική για τα μέτρα περικοπής συντάξεων για να υποστηρίξει: «Γιατί να θριαμβολογούμε; Μας έχετε φτιάξει το πλαίσιο για να συνεχίσουμε ως ήρεμη δύναμη. Ο κόσμος διαβάζει τις εφημερίδες και τι λένε τα κανάλια και μπορεί να συγκρίνει με το τι γίνεται στην πράξη».

Απαντώντας στις 10 ερωτήσεις του κ. Σταϊκούρα, ο κ. Τσακαλώτος είπε:


«1. Ο κ. Σταϊκούρας ρωτά αν η χώρα βγήκε από το μνημόνιο και αν ήταν αχρείαστο το 3ο πρόγραμμα.

Απαντώ πως έχουμε τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό». Παραδέχθηκε δε την ενισχυμένη εποπτεία λέγοντας: «Εμείς φτάσαμε το χρέος στο 180% του ΑΕΠ; Γι αυτό έχουμε ενισχυμένη εποπτεία. Δεν νομίζω να πιστεύουν οι δανειστές και ο λαός ότι εμείς ευθυνόμαστε για το χρέος. Ουτε Κύπρος, Πορτογαλία είχαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

«2. Πέτυχε ή απέτυχε το πρόγραμμα;

Απαντώ πως εχουμε βγει 2,5 φορές στις αγορές. Εσείς δεν είχατε τις προϋποθέσεις για να βγείτε στις αγορές. Εσείς συζητάγατε για πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Τα επιτόκια είναι υψηλά για διάφορους λόγους. Αν βγούμε ξανά στις αγορές δεσμεύεστε να παραδεχθείτε ότι πετύχαμε; Δεν σας βγήκαν οι συντάξεις. Αν βγούμε στις αγορές θα παραδεχθείτε ότι βγήκαμε από το πρόγραμμα;» συνέχισε με το δεύτερο ερώτημα.


«3. Ο τρόπος διαμόρφωσης του ταμειακού αποθέματος είναι προβληματικός; Έγινε με εσωτερική σταση πληρωμών και υπερφορολόγηση; Σας απαντώ πως η ΝΔ έλεγε να μην πάρουμε απόθεμα αλλά πιστοληπτική γραμμή. Το απόθεμα χτίστηκε από την εκταμίευση του καλοκαιριού και από άλλες εκαμιεύσεις. Εχετε δίκιο ότι θέλει προσοχή η διαχείρισή του»

«4.Είναι θετική ή αρνητική η δημοσιονομική υπεραπόδοση μέσω περικοπής ΠΔΕ, αύξησης φόρους; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει ποτέ ότι είναι θετική η υπεραπόδοση. Εχουμε πει ότι ο λόγος που υπάρχει απόδοση είναι μείωση ανεργίας, καλύτερα αποτελέσματα σε μη παραμετρικά μέτρα. Δημιουργεί αξιοπιστία η υπεραπόδοση αλλά ποτέ δεν την είχαμε στόχο. Στόχος μας ήταν να είμαστε εντός των στόχων. Η διαφορά είναι ότι αντίθετα με όσα λεγανε Μητσοτάκης και Γεννηματά ότι εμείς απλώς δίνουμε παροχές … εμείς μπορούμε να σχεδιάζουμε με μόνιμα μέτρα από το 2019 αντί να σχεδιάζουμε έκτακτα μέτρα. Τσακωνόμασταν συνεχώς με τις προβλέψεις ΔΝΤ. Το ΠΔΕ για το 2019 είναι όσο και το 2018. Εσείς το συγκρίνεται με το Μεσοπρόθεσμο. Το 6,7 δις ευρώ είναι μεγαλύτερο από το 2011-12-13-14-15-16 και από το 2017. Αρα μην επενδύετε τόσο πολύ σε αυτό το επιχείρημα. Τώρα που ξοδεύουμε εκ των προτέρων τα 900 εκατ. ευρώ και όχι στο τέλος της χρονιάς θα το ψηφίσετε;» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Στην συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε: «Με ενοχλεί βαθύτατα ότι σας ενοχλεί βαθύτατα ότι η ΕΕ αποδέχεται την πολιτική μιας κυρίαρχης κυβέρνησης και βγαίνουν τα ΜΜΕ σας και λένε για ευρωπαίους φρουιζελέδες. Τι θέλετε; Να χτυπά την ελληνική κυβέρνηση η ΕΕ; Θέλετε οι εκλογές να μην έχουν νόημα, να μην έχουμε κοινωνικό κράτος αλλά πολιτική λιτότητας».

Ο κ. Τσακαλώτος ισχυρίστηκε ότι η ανάπτυξη επιστρέφει στην χώρα επικαλούμενος «τα καλά νέα για τις τράπεζες».

Απαντώντας στο ΚΚΕ και την κριτική του περι ταξικού προϋπολογισμού υπερ του κεφαλαίου, υπουργός Οικονομικών είπε: «Τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις από την μη περικοπή συντάξεων και από το πακέτο μέτρων 910 εκατ. ευρώ – σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται η επίπτωση της ανάπτυξης που θα βελτιώσει τους αριθμούς- είναι ότι το εισόδημα για το φτωχότερο 10% θα αυξηθεί 7,6%. Για το επόμενο 10% θα αυξηθεί 3,3% για το επόμενο 10% θα ανέβει 2,2%. Δεν μπορεί να είναι ταξικό αυτό. Εχουμε ταξικές στοχεύσεις για τους εργαζόμενους και την μεσαία τάξη. Με τον κόσμο που θελει να έχει δημόσια σχολεία, νοσοκομεία και ενίσχυση εργασιακών δικαιωμάτων».

Παραδοχή Τσακαλώτου: Τα υψηλά πλεονάσματα δημιουργούν λιτότητα και προκαλούν σοβαρά προβλήματα

Σε παραδοχή πως οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων τουλάχιστον εως το 2022 δημιουργούν λιτότητα και προκαλούν «σοβαρά προβλήματα» προχώρησε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ακυρώνοντας τον πυρήνα του αφηγήματος του Μεγάρου Μαξίμου περι επιστροφής στην κανονικότητα με τον πρώτο «μεταμνημονιακό» προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για τον προϋπολογισμό και απαντώντας στην κριτική του κ. Γιάννη Κουτσούκου (ΔΗΣΥ) για τα «ματωμένα υπερπλεονάσματα» είπε: «Η δική μου θέση είναι η διαφορά επιπέδου και αλλαγής. Αν η ερώτηση είναι πως το 3,5% στόχου δημιουργεί λιτότητα η απάντηση είναι «ναι». Είναι υπερβολικός στόχος και προσπαθούμε να τον αλλάξουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σας κάνω κριτική γιατί δεν βλέπω να ενσωματώνεστε στον αγώνα για μικρότερη λιτότητα» και πρόσθεσε προσπαθώντας να εξηγήσει την τακτική της κυβέρνησης: «Αρα στο επίπεδο υπάρχει λιτότητα. Όμως μειώνεται το επίπεδο λιτότητας. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αλλά κάθε χρόνο μειώνεται αυτό το επίπεδο λιτότητας. Αν δεν κάναμε τίποτα και δεν αλλάζαμε τίποτα θα είχαμε πλεονάσματα 5,1% – 5,2%. Την υπεραπόδοση όμως την χρησιμοποιούμε ως επέκταση. Στο σύνολο θα υπάρχει λιτότητα αλλά θα την μειώνουμε γιατί είναι επεκτατικός ο προϋπολογισμός. Αρα έσοδα και δαπάνες λειτουργούν ως ένεση στην οικονομία. Υπάρχει η ανάγκη να παλέψουμε μαζί εντός Ευρώπης».

Κίνδυνοι για την Ελλάδα αν η Ευρώπη πάει σε ύφεση

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως: «Είναι προφανές ότι αν η Ευρώπη πάει σε ύφεση – έχουμε 2-3 μήνες που πάει χειρότερα η Ευρώπη αλλά για τους οικονομολόγους είναι δύσκολο να πουν ότι υπάρχει τάση – θα υπάρξουν κίνδυνοι και για εμάς».

Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την Τράπεζα της Ελλάδος και τις διοικήσεις τραπεζών έχει συνταχθεί σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Κουτσούκος: Δεν θα παίξουμε μποξ όπως ο Ρουμελιώτης με τον Πανταλάκη, κριτική κάνουμε

Από την πλευρά του ο κ. Κουτσούκος επισήμανε προς τον υπουργό Οικονομικών πως «εμείς δεν θα παίξουμε μποξ όπως έπαιξε ο Ρουμελιώτης με τον Πανταλάκη στην τράπεζα που λειτουργεί ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Για τον προϋπολογισμό σας κάναμε κριτική. Ο προϋπολογισμός κινείται στην λογική υπερπλεονασμάτων που είναι όπως έλεγε ο κ. Τσίπρας ματωμένα. Τα υπερπλεονάσματα του Μεσοπρόθεσμου ανέρχονται αθροιστικά σε 58 δισ. ευρώ και υπάρχει εκτίμηση αύξησης ΑΕΠ 38 δισ. ευρώ. Από πού βγαίνουν λοιπόν τα πλεονάσματα; Εχετε εγκλωβίσει την οικονομία με πλεονάσματα 3,5%. Ο προϋπολογισμός σας κινείται σε οριακά επίπεδα και ενδεχομένως να έχουμε πρόβλημα στην εκτέλεσή του και θα αναγκαστεί η επόμενη κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να πετύχει το 3,5%».

Πρωτολογία Τσακαλώτου από τα πρακτικά της Βουλής

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζω με την θριαμβολογία της Κυβέρνησης. Το ακούσαμε και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ και από το ΚΚΕ. Εγώ δεν βλέπω αυτή την θριαμβολογία. Δεν την είδα στον κ. Βέττα, δεν την είδα στον κ. Συρμαλένιο, δεν την βλέπω από τον κ. Τσίπρα, δεν την βλέπω από εμένα και υπάρχει ένας λόγος γι’ αυτό.
Προσπάθησα να σας βοηθήσω και ιδιαίτερα την ΝΔ πέρυσι τέτοια εποχή, όταν σας είπα για μια προβληματική σαρανταποδαρούσα, ό,τι μην βάζετε τόσο χαμηλά τον πήχη γιατί θα είναι πολύ εύκολο για εμάς. Μάλιστα, αυτό έγινε στην συζήτηση στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια σας είπα «καλά Χριστούγεννα και εύχομαι να περάσετε καλά και να μην αλλάξετε καθόλου, να συνεχίσετε με την ίδια στρατηγική». Δεν με ακούσατε.

Διαβάζω από διάφορες εφημερίδες: ΤΑ ΝΕΑ, 7 Μάϊου 2018 «Οι συντάξεις κόβουν την καθαρή έξοδο». ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 27 Μάϊου 2018 «Ναι σε όλα, κανονικά η περικοπή συντάξεων από τον Γενάρη». ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 2 Μάϊου 2018 «Καληνύχτα παροχές, καλημέρα νέο μνημόνιο. Αναγκάζεται ο Πρωθυπουργός να υπογράψει υβριδική προληπτική γραμμή πίστωσης. Στον πάγο όλα τα σενάρια με προεκλογικές παροχές και δωράκια.». ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 10 Ιουνίου 2018 «Κόβουν τρεις συντάξεις, δίνουν μια. Για το χρέος δε τρία χρόνια η επιμήκυνση.». Όταν έγινε δέκα, όπως ξέρετε, σας το θυμίζω, γιατί τα ξεχνάτε αυτά. ΤΑ ΝΕΑ, 11 Ιουνίου 2018 «Το νέο μνημόνιο για συντάξεις, εισφορές». ΤΑ ΝΕΑ, 3 Ιουλίου 2018 «Άρχισε τις παροχές, ξέχασε τις συντάξεις. Είκοσι ευρώ προγραμματίζουν για τον κατώτατο μισθό, 350 ευρώ θα πέσουν οι συντάξεις». ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, «Στα τέσσερα για τις συντάξεις. Περικοπές σε 4 δόσεις εντός διετίας και όχι κατευθείαν τον Γενάρη του 2019, για να κοροϊδέψει τους συνταξιούχους.».

Γιατί να θριαμβολογούμε; Αφού μας το έχετε φτιάξει έτσι το πλαίσιο που μπορούμε να συνεχίσουμε σαν ήρεμη δύναμη να κάνουμε την στρατηγική μας χωρίς να θριαμβολογούμε. Δεν είναι ανάγκη να θριαμβολογούμε, ο κόσμος διαβάζει αυτές τις εφημερίδες και βλέπει αντιστοίχως τι λένε τα κανάλια το βράδυ και μετά θα μπορεί να το συγκρίνει με την πράξη που υπάρχει.

Θέλω να πάω κατευθείαν σε 10 ερωτήματα που έβαλε ο κ. Σταϊκούρας χθες στην ομιλία του. Δεν θα τον ευχαριστήσω τώρα γι’ αυτά τα 10 ερωτήματα, θα τον ευχαριστήσω στο τέλος με τον δικό μου τον τρόπο, που έχετε συνηθίσει. Αρχίζω με το πρώτο ερώτημα. Νομίζω ότι δεν παραποιώ καμία από τις ερωτήσεις και είναι αυτολεξεί.

Η χώρα βγήκε από το μνημόνιο, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή βγήκε απλώς από το πρόγραμμα, όπως υποστηρίζει η Ν.Δ.; Το τρίτο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αχρείαστο; Από τα 8 χρόνια μνημονίων τα 4 ήταν με ΣΥΡΙΖΑ; Εξακολουθούμε να έχουμε λιτότητα, να είναι δεσμευμένη η δημόσια περιουσία και να έχουμε ενισχυμένη εποπτεία σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που είχαν απλή εποπτεία; Αυτά ήταν η πρώτη ερώτηση.

Πρώτον, να κάνω μια απλή παρατήρηση, ότι το πρόγραμμα είναι μνημόνιο. Όσον αφορά το αχρείαστο, το 2014 είχατε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για πρόσβαση στις αγορές; Η ανεργία ήταν στο 27%; Αυτό ήταν κανονικότητα; Είχατε κάνει κάτι για το χρέος; Θα το συζητήσουμε στην πορεία της κουβέντας του προϋπολογισμού αυτό. Λιτότητα. Έχουμε τακτικό προϋπολογισμό ή δεν έχουμε; Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός στα οκτώ χρόνια που είναι επεκτατικός ή δεν είναι; Όσον αφορά την ενισχυμένη εποπτεία, εμείς φθάσαμε το χρέος στο 180% του ΑΕΠ; Γι’ αυτό έχουμε ενισχυμένη εποπτεία. Δεν πιστεύω να πιστεύετε ότι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι ή πιστεύουν οι αγορές ή πιστεύει ο ελληνικός λαός ότι εμείς είμαστε υπεύθυνοι που είμαστε η πιο χρεωμένη χώρα στο 180%; Να η απάντηση γιατί είναι ενισχυμένη η εποπτεία και δεν είναι απλώς εποπτεία, γιατί ούτε η Πορτογαλία είχε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ούτε η Ιρλανδία είχε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ούτε και η Κύπρος είχε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Πάμε στο δεύτερο ερώτημα. Πέτυχε το πρόγραμμα όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ή απέτυχε όπως λέει η Ν.Δ.; Το πρόγραμμα απέτυχε επειδή δεν έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έξοδο στις αγορές. Να πω ότι έχουμε βγει ήδη δυόμιση φορές στις αγορές. Αυτό όπως είπατε είναι το τεκμήριο αποτυχίας των δύο προγραμμάτων. Εσείς δεν κάνατε τις προϋποθέσεις για να μπορείτε να βγείτε στις αγορές και να χρειάζεται μετά και άλλο μνημόνιο που εσείς μας είπατε ότι συζητάγατε για μια προαιρετική γραμμή πίστωσης. Εσείς μπερδεύετε την έξοδο από τις αγορές με τις προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν και γι’ αυτό έχουμε βγει 2,5 φορές. Τα επιτόκια είναι σχετικά υψηλά για διάφορους λόγους, αλλά εγώ μια ερώτηση θέλω να σας κάνω στις δέκα.
Δεσμεύεστε να παραδεχθείτε την επιτυχία του προγράμματος αν βγούμε ξανά στις αγορές; Για να μην κοροϊδευόμαστε, μέχρι τώρα το κριτήριο ότι έχουμε τέταρτο μνημόνιο ήταν ότι θα μειωθούν οι συντάξεις. Δεν σας βγήκε αυτό το επιχείρημα, πάμε στο δεύτερο επιχείρημα. Το κριτήριο ότι είμαστε στο μνημόνιο είναι ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Αν βγούμε στις αγορές, δεσμεύεστε εδώ κύριε Σταϊκούρα ότι θα βγείτε με εντιμότητα και θα πείτε «ναι βγήκαμε από το πρόγραμμα» ή θα βρεθεί ένα τρίτο κριτήριο;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Γενικός Εισηγητής της Ν.Δ.): Ομιλεί εκτός μικροφώνου.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Σας απαντώ στις ερωτήσεις σας κύριε Σταϊκούρα και δεν σας διέκοψα.
Κατάλαβα η μπάλα στην εξέδρα, δεν θα το παραδεχθεί και θα βρούμε τρίτο επιχείρημα.
Τρίτο ερώτημα: Ο τρόπος διαμόρφωσης του ταμειακού αποθέματος ήταν ενδεδειγμένος, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή συνιστά αντικείμενο προβληματισμού, όπως υποστηρίζει η Ν.Δ.; Έγινε με λάθος τρόπο, αντί να χρησιμοποιηθούν οι αδιάθετοι πόροι ύψους 24 δις, που είναι πλέον χαμένα λεφτά, έγινε με εσωτερική στάση πληρωμών με ακριβό δανεισμό και υπερφορολόγηση. Θέλει προσοχή ο τρόπος χρήσης του πλεονάσματος.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ (Γενικός Εισηγητής της Ν.Δ.): Ομιλεί εκτός μικροφώνου.
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Ίσως στο τελευταίο να έκανα λάθος, το δέχομαι, με τόσες ερωτήσεις.
Η απάντηση: η Ν.Δ. έλεγε να μην πάρουμε απόθεμα, αλλά πιστωτική γραμμή μέχρι που το άλλαξε κάποια στιγμή;

Έγγραφο1

(Συνέχεια ομιλίας του κυρίου ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ, Υπουργού Οικονομικών)

Το απόθεμα χτίστηκε από την μεγάλη εκταμίευση του καλοκαιριού και με προηγούμενες εκταμιεύσεις. Έχετε δίκιο, ό,τι θέλει προσοχή ο τρόπος χρήσης του πλεονάσματος, αλλά δεν έχετε δίκιο ότι χτίστηκε με τον τρόπο που λέτε.

Τέταρτο ερώτημα. Η δημοσιονομική υπεραπόδοση είναι θετική, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή αρνητική όπως υποστηρίζει η Ν.Δ.; Η κυβέρνηση έχει ως στόχο την υπεραπόδοση κόβοντας το Π.Δ.Ε., κάνοντας εσωτερική στάση πληρωμών και μη επιστρέφοντας φόρους;

Οι ευρωπαίοι φέρουν ευθύνη που αποδέχονται αυτή την πολιτική μείωση του Π.Δ.Ε., άρα φόρος της ανάπτυξης.

Η απάντηση. Καταρχάς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει ποτέ ότι είναι θετική η απόδοση. Ποτέ δεν τα έχουμε πει αυτό. Έχουμε πει ότι ο λόγος που υπάρχει απόδοση είναι η μείωση της ανεργίας, οι χαμηλές προβλέψεις θεσμών σε σχέση με δικές μας, καλύτερα αποτελέσματα στα μη παραμετρικά.

Βεβαίως δημιουργεί αξιοπιστία ότι έχουμε απόδοση, αλλά ποτέ δεν είχαμε στόχο την υπεραπόδοση για να έχουμε αυτή την αξιοπιστία.
Στόχος μας είναι να είμαστε εντός των στόχων. Και η διάφορα από δω και πέρα είναι ότι αντίθετα με αυτά που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Γεννηματά στις συζητήσεις όλο το περασμένο χρόνο ότι εμείς απλώς δίνουμε παροχές ή δίνουμε μετά από το τέλος του έτους, από δω και πέρα αλλάζει το παράδειγμα. Ακριβώς επειδή δεν έχουμε το Δ.Ν.Τ. να μας λέει ότι η απόδοση των μέτρων είναι πολύ μικρότερη από αυτό που λέτε, μπορούμε να σχεδιάζουμε εκ των προτέρων με μόνιμα μέτρα για το 2019, αντί να έχουμε υπερπλεόνασμα και να το μοιράζουμε στο τέλος της χρονιάς.
Ποτέ δεν είπαμε εμείς ότι αυτό είναι η βέλτιστη λύση. Κάθε άλλο, τσακωνόμασταν συνεχώς για τις προβλέψεις του Δ.Ν.Τ. που μας δημιουργούσαν πρόβλημα γι’ αυτό.
Το Π.Δ.Ε. για το 2019 είναι όσο και το 2018, όπως θα το δείτε στο πίνακα 3,9 στη σελίδα 57. Εσείς απλώς το συγκρίνετε με το μεσοπρόθεσμο. Και αυτό το ποσό, το 6.750.000.000, ξέρετε τι είναι; Είναι μεγαλύτερο από το 2011, είναι μεγαλύτερο από το 2012, είναι μεγαλύτερο από το 2013, είναι μεγαλύτερο από το 2014, είναι μεγαλύτερο από το 2015, είναι μεγαλύτερο από το 2016 και είναι μεγαλύτερο από το 2017. Άρα μην επενδύεται τόσο πολύ σε αυτό το επιχείρημα.

Τώρα που τα ξοδεύουμε εκ των προτέρων τα 910 και δεν το κάνουμε στο τέλος της χρονιάς για το 2019, θα το υπερψήφισετε; Γιατί αυτό μας λέγατε, μην κάνετε υπερπλεονάσματα. Τώρα δεν θα στοχεύουμε στα υπερπλεονάσματα. Στοχεύουμε στα εκ των προτέρων μέτρα για να ψηφιστούν μαζί, για να μπορέσουμε να τονώσουμε την οικονομία για τον πρώτο προϋπολογισμό που είναι επεκτατικός.

Πέμπτη ερώτηση. Η υλοποίηση κάποιων επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα για την κοινωνία, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή εντάσσεται στην προεκλογική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υποστηρίζει η Ν.Δ.; Είναι αποσπασματικά και με καθυστέρηση; Είναι μείωση εισφορών και φόρων που εσείς αυξήσατε; Δεν είναι συνεκτική η πρόταση όπως η δική μας.

Η απάντηση. Προεκλογικές παροχές κάνατε εσείς. Για παράδειγμα, την παραμονή ευρωεκλογών συγκεκριμένες ομάδες μας πετούσαν εκτός στόχων, ένας από τους λόγους για τις κρίσεις.
Κοιτάξτε, είναι πάρα πολύ μεγάλο θράσος να μιλάτε εσείς για παροχές. Είναι πάρα πολύ μεγάλο το θράσος. Γιατί σας έχω πει πάρα πολλές φορές και για τα δύο κόμματα ότι το βρώμικο μυστικό του συστήματος 1974 μέχρι τη κρίση του 2009 είναι ότι αρχίσαμε ως η πιο φτωχή, από τις πιο φτωχές και πιο με τη μεγαλύτερη ανισότητα χώρα στην Ευρώπη το 1974 και ήμαστε το ίδιο, παρόλο όλη την ανάπτυξη το 2008. Δεν χτίσατε ποτέ κοινωνικό κράτος. Εσείς δανείζατε και δίνατε παροχές για να κερδίσετε τις εκλογές.

Εμείς κάνουμε μόνιμα μέτρα. Κάνουμε μόνιμα μέτρα για να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό κράτος. Είχατε ποτέ κάνει κάτι για την στέγαση; Ξέρετε τι είναι το ποσοστό που ξοδεύει η Ελλάδα για την στέγαση σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Μηδενικό το ποσό. Γιατί δεν ασχοληθήκατε πότε να φτιάξετε το κοινωνικό κράτος. Εξαιρώ την περίοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που έκανε το Ε.Σ.Υ., αλλά γενικώς εσείς κάνετε παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες.

Σε ποιες συγκεκριμένες ομάδες πελατειακού είναι το επίδομα που θα κάνουμε για την στέγαση;

Ποιους ευνοούμε δηλαδή που δεν θέλετε εσείς να ευνοήσουμε; Και θεωρείται ότι είναι προεκλογικό τρυκ.

Και μας λέτε μετά ότι δεν είναι συνεκτική η πρόταση όπως η δικιά μας. Έχετε διαβάσει το grow strategy, τη στρατηγική ανάπτυξης, που μπορείτε να το δείτε στο διαδίκτυο είτε στο Υπουργείο Οικονομικών, είτε στο Υπουργείο Οικονομίας, είτε στο Ο.Δ.ΔΗ.Χ.;

Έχετε δει ποιες δεσμεύσεις έχει; Ποιες προτεραιότητες έχει; Το δικό σας που είναι; Το δικό μας δεν είναι έκθεση ιδεών. Έχει συγκεκριμένα δεσμεύσεις και μπορείτε να τις διαβάσετε αυτές τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πρώτο παράρτημα.

Άρα ο κόσμος ξέρει τι θα έχει με μας. Ξέρει πού θα πηγαίνει η επεκτατική πολιτική και στο πρώτο χρόνο και στο δεύτερο, το 2020 δηλαδή και το 2021 και το 2022. Εσάς τι ξέρει; Ότι δεν θα κόψετε φόρους και δεν θα μειώσετε τα νοσοκομεία και τα σχολεία και θα μειώσετε τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Θα τα κάνατε όλα. Αλλά πώς θα τα κάνατε; Γιατί να σας εμπιστευτούμε; Δεν μας λέτε τίποτα.

Ερώτημα έξι. Η μη περαιτέρω περικοπή των συντάξεων ενδείκνυται για πανηγυρισμούς όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ ή επιβεβαιώνει την πάγια θέση της Ν.Δ. εκφρασμένη από τον 2017 ότι δεν θα έπρεπε και αυτές να νομοθετηθούν.

Εσείς λέγατε ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα. Το λέγατε αυτό; Να έχουμε κάποια ειλικρίνεια στην αντιπαράθεση ιδεών και πολιτικών; Το έλεγε ο κ. Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά, ότι σας λέγαμε και υποστηρίζαμε όπως μπορούσαμε αυτόν τον επώδυνο συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2017, εμείς λέγαμε ότι ήταν δημοσιονομικά ουδέτερο. Εσείς λέγατε τι ουδέτερο; Δεν υπάρχει περίπτωση, αυτά τα μέτρα δεν υπάρχουν.

Και τώρα έχουμε φτάσει να μην υπάρχουν οι μειώσεις και να υπάρχουν τα αντίμετρα όχι σε 1 χρόνο, σε βάθος 4 χρόνων. Από την υπεραπόδοση αν δεν κάναμε κάτι, που συνεχίζετε να λέτε ότι θα έχουμε, πάλι κάποιος, δεν θυμάμαι τώρα άμα ήταν της Ν.Δ. ή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μας είπε ότι θα έχουμε πλεόνασμα 3,9%. Σαν να μην έχει καταλάβει τίποτα από τη συζήτηση που έχουμε κάνει, ότι δεν θα έχουμε 3,9%, γιατί αυτά θα τα ξοδέψουμε για να είμαστε εντός του στόχου.

Δεν είναι όλα όμως κακά νέα, να το δεχτώ. Τώρα μπορεί ο κ. Χατζηδάκης να προγραμματίσει το πρόγραμμα της Ν.Δ., που ξέρει ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.
Τώρα αν ακούγατε εμένα και τον κ. Τσίπρα και τον κ. Χουλιαράκη και την κ. Αχτσιόγλου, κάποιος λίγο πιο γρήγορος θα το είχε καταλάβει ότι κάπου εκεί πάει το πράγμα και δεν θα επένδυε. Αλλά, γι’ αυτό μόνο να σας ευχαριστήσω.

Αλλά θέλω να πω κάτι πάρα πολύ σοβαρό και για τον κ.Χατζηδάκη και για το δικό σας κόμμα. Με ενοχλεί βαθύτατα ότι σας ενοχλεί βαθύτατα ότι η Ε.Ε. αποδέχεται την πολιτική μιας κυρίαρχης κυβέρνησης. Αυτό με ενοχλεί πάρα πολύ. Και βγαίνουν τα δικά σας μέσα και μιλάνε για ευρωπαίους «φρουϊζελέδες», γιατί δεν απαιτούν να κοπούν οι συντάξεις ή γιατί αποδέχονται το δικό μας μείγμα σε κάποιο σημείο. Αυτό είναι θέμα δημοκρατίας.

Τι θέλετε δηλαδή; Θέλετε η Κομισιόν να χτυπάει την αυτόνομη ελληνική κυβέρνηση, την κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση που ψηφίστηκε από τον λαό; Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω τι λέτε για την φύση της δημοκρατίας μας.

Θέλετε οι ευρωπαίοι να τη βάλουν στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση την πολιτική σας; Θέλετε να συνταγματοποιήσουμε τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμός;

Y:\8. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΙΖ΄-Δ ΄\3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ\27.11.2018-Προϋπολογισμός 2η\EJCO1127.PD1.docx

(Συνέχεια ομιλίας κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, Υπουργού Οικονομικών)

Δηλαδή, θέλετε οι εκλογές να μην έχουν νόημα, να μην έχουμε κοινωνικό κράτος και να έχουμε λιτότητα διαρκείας; Το μνημόνιο είναι δικό σας πρόγραμμα, φαίνεται. Δεν έχετε μάθει τίποτα από την άνοδο της άκρας δεξιάς, δεν έχετε καμία ανάλυση γιατί βγαίνει ο Σαλβίνι, γιατί βγαίνει ο Όρμπαν και συνεχίζετε να λέτε πράγματα, που δημιουργούσαν την ανισότητα που τροφοδοτεί αυτή την άκρα δεξιά, την οποία θα την βρείτε μπροστά σας. Ίσως την βρούμε και εμείς μπροστά μας, χωρίς αλλαγή πλεύσης.

Έβδομο ερώτημα. Η χώρα ανακάμπτει, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή σέρνεται όπως υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία; Θα είμαι σύντομος, σε αυτή την απάντηση. Αν εγώ είχα μειώσει 25% το ΑΕΠ, θα ήμουνα πιο σεμνός.

Όγδοο ερώτημα. Η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή βρισκόμαστε πολύ μακριά της, όπως υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία; Πέφτει η ανταγωνιστικότητα, χαλάμε την οικονομική ελευθερία, οι καταθέσεις δεν επιστρέφουν με ουσιαστικό τρόπο, έχουμε δύο δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμα; Η απάντηση είναι ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν, παρά την κινδυνολογία σας. Έχουμε και καλά νέα για τις τράπεζες, αν παρακολουθήσατε τα νέα αυτές τις εβδομάδες. Εσείς, έτσι και αλλιώς, διώξατε τον κόσμο το 2014, με τρομοκρατία.
Θέλω να σας πω κάποια από τα καλά νέα για την ανάπτυξη και θα έχετε προσέξει, ότι ποτέ δεν επαναλαμβάνομαι. Κάθε φορά, που παρουσιάζομαι στη Βουλή, σας λέω τα καλά νέα, που είναι μόνο τα νέα που έχουν βγει μετά από την προηγούμενή μου παρέμβαση. Άρα, δεν θα σας πω όλα τα καλά νέα, θα σας πω τι νέα έχουν βγει από τότε που ξαναήμασταν εδώ και τα συζητάγαμε.
Σχετικά με την ανεργία, έρευνα εργατικού δυναμικού έδειξε τα εξής. Η ανεργία τον Αύγουστο 2018 ανήλθε σε 18,9 % έναντι του 20.8% τον Αύγουστο του 2017 και 19,1% τον Ιούλιο 2018. Οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 2,3% σε σχέση με τον Αύγουστο 2017 και κατά 0,7% σε σχέση με τον Ιούλιο 2018, παρόλα αυτά που λέτε ότι οι φόροι μας έχουν μειώσει τους απασχολούμενους. Οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 9,6% σε σχέση με τον Αύγουστο 2017 και κατά 0,9% σε σχέση με τον Ιούλιο 2018. Οι οικονομικοί μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, μειώθηκαν κατά 0,9% σε σχέση με τον Αύγουστο 2017 και κατά 0,6% σε σχέση με τον Ιούλιο 2018. Αν πάμε στο ΕΡΓΑΝΗ, έχουμε 168.282 νέες θέσεις εργασίας το 2018, που είναι η καλύτερη απόδοση από το 2001, δηλαδή, από τότε που υπάρχουν στοιχεία.

Κύκλος εργασιών στο χονδρικό εμπόριο. Το γ΄ τρίμηνο του 2018 σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2017, παρουσίασε αύξηση 12,3%. Ο εποχιακά διορθωμένος δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο του γ΄ τριμήνου του 2018, σε σύγκριση με το β΄ τρίμηνο, παρουσίασε αύξηση 4,5%.

Δείκτης βιομηχανικής παραγωγής. Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Σεπτέμβριο 2018 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2017, παρουσίασε αύξηση 2%. Ο μέσος γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουάριο – Σεπτέμβριο 2018, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουάριο – Σεπτέμβριο 2017, έχει αύξηση περίπου 1%.
Γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία. Ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία Σεπτεμβρίου 2018 σε σύγκριση με Σεπτέμβριο 2017, παρουσίασε αύξηση 14,3%. Ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία μηνός Σεπτεμβρίου 2018 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2018, παρουσίασε αύξηση 2,9%. Το 12μηνο Οκτώβριος 2017 – Σεπτέμβριος 2018 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του προηγούμενου έτους, παρουσίασε αύξηση 10,8%.

Δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο. Ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών κατά τον Αύγουστο 2018 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2017, παρουσίασε αύξηση 4,8%. Ο γενικός δείκτης όγκου κατά τον Αύγουστο 2018 σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2017 παρουσίασε αύξηση 3,2%.

Τέλος, έρευνα οικοδομικής δραστηριότητας, για το 8μηνο Ιανουάριο – Αύγουστο 2018. Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 9,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 18,3% στην επιφάνεια και κατά 16,3% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο 8μηνο του έτους. Αυτά είναι μόνο νέα από την τελευταία φορά που παρουσιάστηκα στη Βουλή και μας λέτε ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη και ότι η χώρα δεν ανακάμπτει καθόλου.

Ένατο ερώτημα. Εμείς κινδυνολογούμε για την πορεία της χώρας, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η κυβέρνηση ζει σε μια εικονική πραγματικότητα, όπως υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία; Τα προηγούμενα 8 ερωτήματα δείχνουν, ότι έχω δίκιο. Νομίζω, ότι όλα αυτά που διάβασα πριν, λένε ακριβώς το αντίθετο.

Η δέκατη ερώτηση είναι αν η ακολουθούμενη πολιτική είναι μονόδρομος όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή αν υπάρχει άλλος δρόμος, όπως υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία. Είναι ένας προϋπολογισμός με κομματικές στοχεύσεις; Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι στον πυρήνα της σκέψης της αριστεράς, ότι δεν υπάρχει μονόδρομος. Αυτό που ζητάμε εμείς, είναι να υπάρχει διάλογος πάνω σε αξίες και οικονομικές πολιτικές, πάνω στη σχέση ανάμεσα στη φορολογία και στις δαπάνες, πάνω στη σχέση ιδιωτικής, δημόσιας, συνεταιριστικής ιδιοκτησίας. Ποτέ δεν έχουμε πει εμείς, ότι είναι μονόδρομος αυτό που κάνουμε. Εμείς, αντιθέτως, λέμε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές, που αυτές πρέπει να αναδειχθούν σε μια πολιτική αντιπαράθεση και στις εκλογές, είτε είναι τοπικές είτε είναι ευρωπαϊκές είτε είναι εθνικές εκλογές. Σε όλες τις εκλογές θεωρούμε, ότι πρέπει να γίνεται αυτή η αντιπαράθεση. Θεωρώ δε τις ευρωεκλογές ως τις πιο σημαντικές, από τότε ίσως που ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές εκλογές για ευρωκοινοβούλιο, γιατί ακριβώς τώρα οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του «πηγαίνουμε με εθνικιστές» ή «πάμε με υπερεθνικές λύσεις» για τα εθνικά προβλήματα, μπαίνει τώρα. Ακριβώς, τώρα μπαίνει αν θα αντιμετωπίσουμε την κρίση των μεταναστών με ανθρωπισμό ή όχι. Τώρα μπαίνει το ερώτημα, αν στην Ε.Ε. θα αλλάξουμε την νομισματική ένωση, για να μειώσει τις φοβερές κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, που δημιουργούν αντιευρωπαϊκές και λαϊκίστικες ομάδες.
Εσείς λέτε μόνο: «υπερφορολογείτε τη μεσαία τάξη, διώχνετε επενδύσεις, διογκώνετε το δημόσιο τομέα». Εμείς όλα αυτά θέλουμε να τα συζητήσουμε, για να δούμε που ισχύουν και που δεν ισχύουν, όμως εμείς έχουμε ένα δρόμο, που τον έχουμε χαράξει και μπορείτε να διαβάσετε όχι μόνο εσείς, αλλά οι Έλληνες πολίτες, οι ξένοι και οι αγορές και που είναι γραμμένο στην στρατηγική ανάπτυξής μας. Εκεί λέει, ότι ο δρόμος πρέπει να είναι με συλλογικές συμβάσεις, εκεί λέει ότι ο δρόμος χωρίς την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να υπάρξει, εκεί λέει για τις ανισότητες.
Θα πω κάτι για το ΚΚΕ και ζητώ συγνώμη που το έχω αγνοήσει σε αυτή την ομιλία. Μας είπατε, ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα οι εργαζόμενοι και είναι ταξικός προϋπολογισμός υπέρ των πλουσίων.

Y:\8. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΙΖ΄-Δ ΄\3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ\27.11.2018-Προϋπολογισμός 2η\EKCO1127.SR1.docx

(Συνέχεια ομιλίας κ. ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ, Υπουργού Οικονομικών)
Εγώ έχω εδώ τα στοιχεία, θα συνεχίσουμε για την ταξική μεροληψία. Έχω τα αποτελέσματα και τις προβλέψεις για το 2019 από τη μη περικοπή των συντάξεων και από το πακέτο των 910 εκατομμυρίων που έχουμε κάνει είτε από τη μεριά των εσόδων είτε από τη μεριά των δαπανών, όπως στο στεγαστικό επίδομα. Και προσέξτε, αυτά τα αποτελέσματα δεν συμπεριλαμβάνουν την επίπτωση της ανάπτυξης. Δηλαδή, η ανάπτυξη θα βελτιώσει όλους αυτούς τους αριθμούς. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η μη μείωση των συντάξεων και το πακέτο αντιμέτρων, αν θέλετε, που υπάρχει, ότι το εισόδημα για το φτωχότερο 10% του πληθυσμού θα αυξηθεί κατά 7,69%. Για το επόμενο 10% λίγο πιο εύπορο από το προηγούμενο, κατά 3,3%. Για το επόμενο κατά 2,2%, όπου μειώνεται αυτό το ποσοστό, αλλά σε κανέναν τους δεν είναι αρνητικό. Νομίζω, αν πείτε πως αυτό είναι ταξικό, κατά των εργαζομένων, όταν βλέπετε ποια είναι η κατανομή της αύξησης του Α.Ε.Π., είναι τελείως άδικο. Άρα, δεν έχει δίκιο ο κ. Σταϊκούρας, που αναφέρθηκε σε κομματικές στοχεύσεις, αλλά έχει απόλυτο δίκιο εάν εννοούσε, ότι έχουμε ταξικές στοχεύσεις με τους εργαζόμενους, με τους ανέργους τους αυτοαπασχολούμενους και το κομμάτι της μεσαίας τάξης που θέλει να δημιουργήσει, χωρίς να χρειάζεται το «μπάρμπα στην Κορώνη». Με τον κόσμο που θέλει να έχει δημόσια σχολεία για τα παιδιά του, δημόσια νοσοκομεία, που θέλει να ενισχύσει τα εργασιακά δικαιώματα, έχουμε μια μεροληψία. Τώρα, αν λέτε, ότι έχουμε κομματική στόχευση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με αυτό τον κόσμο, σας ευχαριστούμε. Πράγματι, η Ν.Δ. κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της να καταλάβει αυτός ο κόσμος τις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν.
Και τώρα τελειώνω, όπως, πρέπει να τελειώνει κάποιος, με ευχαριστίες. Σε μια προηγούμενη συζήτηση είχα ευχαριστήσει Βουλευτή της Αντιπολίτευσης, ότι ήταν σαν τον Σάκη Μουστακίδη. Αν θυμάστε ο Σάκης Μουστακίδης ήταν ο μεγάλος πασαδόρος του Ολυμπιακού στο βόλεϊ, ίσως ο καλύτερος πασαδόρος που έχει περάσει από το ελληνικό βόλεϊ, κατά την άποψή μου, αλλά επειδή δεν θέλω να έχω μεροληψία υπέρ του βόλεϊ, θέλω να σας μιλήσω για τον John Stockton. Ο John Stockton ήταν ο μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ που έχει το ρεκόρ assist στο NBA. Έχει δέκα πέντε χιλιάδες οχτακόσια έξι (15.806) assist σε όλη την καριέρα του που δυστυχώς, έχει τελειώσει. Βέβαια, ο κ. Σταϊκούρας δεν έχει τελειώσει την καριέρα του, οπότε δεν ξέρουμε πόσες ακόμα assist θα δώσει στην Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά τον ευχαριστούμε για όλα τα ερωτήματα, γιατί κάθε ένα από αυτά τα δέκα ερωτήματα, ήταν μια assist για την Ελληνική Κυβέρνηση, και πάλι ευχαριστώ.
Γεια σας.
(Στο σημείο αυτό κατέθεσε κάποιες σημειώσεις ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος για τα πρακτικά)

Δευτερολογία Τσακαλώτου από τα πρακτικά της Βουλής

ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πριν δώσω το λόγο στον κ. Υπουργό, θα ήθελα να πω, ότι ο κ. Σταϊκούρας, δεν είχε τουλάχιστον απόλυτο δίκιο, όσον αφορά τις asist. Σας θυμίζω, ότι ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής, από τη Spartak Μόσχας o Γιούρα Μοβσισιάν πήρε μια «πάσα» από αντίπαλο και έβαλε γκολ και το πανηγύρισε σαν μικρό παιδί. Αυτή η ομάδα, λοιπόν ,είναι που κέρδισε ο ΠΑΟΚ και προκρίθηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Επομένως, κάνω «πάσα» τώρα στον κ. Τσακαλώτο, σαν γνωστό και φανατικό Παοκτζή.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ (Υπουργός Οικονομικών): Άρα, αντί για τον Σκόταντ θα μπορούσα, να είχα πει τον Scott Skiles, όποιοι τον θυμούνται, για τις ασίστ.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Σταϊκούρα, που διόρθωσε τα ελληνικά μου. Είναι σημαντικό, να το ξέρουν οι Έλληνες του εξωτερικού, ότι το κόμμα που θέλει να δώσει ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού, αυτοί οι άνθρωποι όταν έλθουν στην Ελλάδα μπορεί, να κοροϊδεύονται για τα ελληνικά τους. Εννοώ αυτοί που δεν έχουν πάει σε ελληνικό σχολείο και ήταν χρόνια έξω. Συγχαρητήρια γι’ αυτό και θα το επαναλαμβάνω συνέχεια κάθε φορά που γίνεται αυτή η συζήτηση, δηλαδή την απαξίωση που έχετε για τους Έλληνες του εξωτερικού. Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα γι’ αυτό και δεν τον λέω καθόλου κοροϊδευτικά.

Δεύτερον, θα ήθελα να πω, κάτι κοροϊδευτικά. Το χιούμορ κ. Σταϊκούρα, βασίζεται σε διαστρέβλωση. Αυτό είναι το χιούμορ. Παίρνει κάτι που ισχύει και το αλλάζει και δίνει ασίστ στους αντιπάλους του, στους φίλους. Αυτό είναι το χιούμορ. Δεν έχετε καταλάβει στοιχειωδώς τη δομή του χιούμορ. Το χιούμορ δεν θα μπορούσε, να δουλέψει με φορμαλιστικό τρόπο. Πάρτε να διαβάσετε ένα βιβλίο πώς δουλεύει το χιούμορ, πώς εξελίσσεται, όπως διαστρεβλώνει για να το καταλάβετε. Πιο γελοίο, ότι δεν μπορώ να δώσω σε αντίπαλο ασίστ δεν έχω ξανακούσει πραγματικά. Ίσως ότι δεν ήταν Πρόεδρος του Εδεσσαϊκού ήταν Αντιπρόεδρος. Προσπαθήστε, να κάνετε κάτι χιούμορ.

Το τρίτο θέμα είναι, ότι δεν θα σας απαντήσω στα θέματα που βάλατε. Δεν απαντήσατε σε τίποτα σε αυτά που είπα εγώ, ακριβώς αυτά που είπατε, θα μπορούσατε να τα είχατε πει πριν με ακούσετε. Δεν απαντήσατε, για παράδειγμα αν θα δεχτείτε, ότι αφού βγήκαμε από το πρόγραμμα να ξαναβγούμε στις αγορές. Δεν άκουσα τίποτα γι’ αυτό.
Είπατε για μια λίστα ανταγωνιστικότητας, που το έχετε πάρει «καραμέλα» και το λέτε, δεν είπατε τίποτα για την πραγματική οικονομία. Όπως με απαξιώσατε, θα σας αξιώσω.

Έγγραφο1

(Συνέχεια ομιλίας κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, Υπουργού Οικονομικών)

Κύριε Σταϊκούρα, εσείς βάλατε δέκα ερωτήματα και σας απάντησα στα δέκα. Εγώ σας έδωσα δέκα απαντήσεις και άρα ερωτήματα και δεν απαντήσατε σε κανένα, είπατε άσχετα πράγματα.
Για τον κ. Κουτσούκο. Μιλάτε για λιτότητα και αν η λιτότητα θα υπάρχει με το 3,5%. Εγώ προσπάθησα να εξηγήσω τη δική μου θέση. Η δική μου θέση γι’ αυτό είναι η διαφορά μεταξύ επιπέδου και αλλαγής. Αν η ερώτηση είναι αν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δημιουργεί λιτότητα, η απάντηση είναι, ναι. Είναι υπερβολικός ο στόχος, θα παλεύουμε πάντα για να το αλλάξουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όταν κάνω κριτική σε εσάς, το κάνω γιατί δεν βλέπω να ενσωματώνεστε σε μία άποψη κόκκινου – κόκκινου – πρασίνου, που σας έχω πει και άλλη φορά, που στην Ε.Ε. παλεύει αυτή τη στιγμή για μικρότερη λιτότητα.

Άρα, εάν μιλάμε για επίπεδα υπάρχει λιτότητα. Στο επίπεδο της αλλαγής είναι ότι μειώνεται το επίπεδο της λιτότητας. Δηλαδή, μπορεί κάτι να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά κάθε χρόνο να μειώνεται αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Αυτό που φάνηκε στο Μεσοπρόθεσμο είναι, ότι επειδή αν δεν κάναμε τίποτα, δηλαδή δεν αλλάζαμε καμία πολιτική, ούτε από τη μεριά της φορολογίας, ούτε από τη μεριά των εσόδων, θα είχαμε πλεονάσματα 5,1% ή 5,2%, αυτό το χώρο τον χρησιμοποιούμε για κάθε χρόνο 2019, 2020, 2021, 2022 να είναι επεκτατικός ο Προϋπολογισμός.
Άρα, στο σύνολο, στο επίπεδο θα υπάρχει λιτότητα, αλλά κάθε χρόνο θα το μειώνουμε, γιατί θα είναι επεκτατικός ο προϋπολογισμός. Άρα, τα έσοδα και οι δαπάνες που λειτουργούν ενωτικά, δηλαδή σαν ένεση μέσα στην οικονομία.

Βεβαίως, υπάρχει ανάγκη να παλέψουμε μαζί με τους Πράσινους για μια διαφορετική Ευρώπη, για να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερο περιβάλλον.

Σχετικά με αυτό που είπε το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, δεν είμαι 100% σίγουρος τι λέτε, γιατί μου φαίνεται, χωρίς να θέλω να θίξω τον κ. Κουτεντάκη, ότι είναι κοινοτυπία ότι το τι μπορούμε να καταφέρουμε επηρεάζεται και από τις εξωτερικές συνθήκες.

Είναι προφανές, ότι εάν η Ευρώπη πάει σε μια ύφεση – έχουμε δύο – τρεις μήνες που πάει χειρότερα η Ευρώπη – και για τους οικονομολόγους δεν είναι πάρα πολύ εύκολο να ξεχωρίσεις ότι είναι απλώς μια διαφοροποίηση σε μια τάση ή ότι είναι μια νέα τάση. Δηλαδή, εάν η τάση ήταν επάνω και τώρα πάει λίγο κάτω και θα ξανασυνεχίσει ή πηγαίνει σε μια τάση υφεσιακή.
Προφανώς, λέει ο κ. Κουτεντάκης, ότι εάν η ευρωπαϊκή οικονομία πάει χειρότερα, θα υπάρχει λιγότερη ζήτηση για τα δικά μας …. Προφανώς, όλοι οι προϋπολογισμοί έχουν τέτοιους κινδύνους να αντιμετωπίσουν.

Το δεύτερο που βάζει ο κ. Κουτεντάκης, όπου και εκεί έχει δίκιο, είναι το θέμα της ρευστότητας. Η δική μας άποψη για τη ρευστότητα είναι, ότι νομίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές και τον επόμενο χρόνο θα υπάρχει και σχέδιο, πόσες φορές θέλουμε να βγούμε στις αγορές. Αυτό θα επηρεάσει τα επιτόκια, και όπως σωστά είπε κάποιος, και την εθνική οικονομία, αλλά και τις τράπεζες, ως αποτέλεσμα, αλλά συγχρόνως κάνουμε δύο πράγματα. Προσπαθούμε μαζί με τις τράπεζες, μαζί με το Τ.Χ.Σ., μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος να κάνουμε σχέδια και θα σας ενημερώσω κάποια στιγμή αργότερα στη Βουλή για τα κόκκινα δάνεια, πώς μπορούν να μειωθούν, που και αυτό θα βοηθήσει τη ρευστότητα.
Τέλος, δεν ξέρω αν και εκεί έχουμε ιδεολογική διαφορά στα οικονομικά, κατά τη δική μου προσέγγιση και στην Ελλάδα, αλλά και στην Ε.Ε., δεν είναι απαραιτήτως ο βασικός περιορισμός η ρευστότητα. Μην τον διαστρεβλώσουμε τώρα στις εφημερίδες, ότι λέω ότι δεν είναι κανένα πρόβλημα η ρευστότητα, λέω ότι δεν είναι το μόνο πρόβλημα η ρευστότητα, είναι και να υπάρχουν αρκετά επενδυτικά σχέδια για χρηματοδότηση.

Έγγραφο1

(Συνέχεια ομιλίας του κ. ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ, Υπουργού Οικονομικών)

Δηλαδή και οι μεγάλοι οικονομολόγοι που δεν είναι του χώρου μου, οι οποίοι μάλλον είναι πιο κοντά στο δικό σας χώρο, όπως ο Larry Summers που ήταν οικονομολόγος του Κλίντον για παράδειγμα, μιλάει για μια υπέρ αποταμίευση. Δηλαδή, πηγαίνουν λεφτά σε χαμηλές αποδόσεις ή σε υψηλές αποδόσεις χρηματοοικονομικού περιεχομένου, διότι δεν υπάρχουν αρκετές επενδύσεις που να βγάζουν κέρδος στην πραγματική αγορά.

Εάν δείτε το σχέδιο ανάπτυξής μας, εκτός από τα προβλήματα της ρευστότητας που μιλάμε για συνεταιριστικές τράπεζες, για μια αναπτυξιακή τράπεζα και διάφορα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν τη χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία, συγχρόνως μιλάμε για το πως μπορούν να βοηθηθούν επιχειρήσεις, να μπορεί να έχουν καλύτερο business plan, καλύτερη συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις για να συνεργάζονται, είτε είναι για το marketing, είτε είναι για το πακετάρισμα του προϊόντος.

Άρα, πρέπει νομίζω να το δούμε το πρόβλημα της ρευστότητας και συγχρόνως να δούμε το πώς μπορούμε – όταν θα καλυτερεύσουν οι συνθήκες της ρευστότητας, που είμαι σίγουρος ότι θα καλυτερέψουν- να έχουμε επιχειρήσεις, είτε είναι ιδιωτικές, είτε είναι συνεταιριστικές, είτε είναι δημόσιες, να μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτήν την αύξηση της ρευστότητας.
Τέλος, για τη σοσιαλδημοκρατία. Κοιτάξτε, πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση για αυτό που είπα «το βρώμικο μυστικό του συστήματος 1974-2008». Εγώ είμαι ανοικτός σε μια συζήτηση, γιατί, παρόλα αυτά που λέτε εσείς, είχαμε μια χώρα που είχε ανάπτυξη. Και στην εποχή του Σημίτη είχαμε και μεγάλους αριθμούς ανάπτυξης. Δεν καταφέραμε, δεν καταφέρατε, να μειωθεί η φτώχεια και η ανισότητα στην κατανομή των ευρωπαϊκών οικονομιών. Μπορεί να κάνω λάθος. Αλλά να μου πείτε γιατί εσείς το θεωρείτε.
Θεωρώ ότι μέρος του προβλήματος είναι ότι δεν δώσατε σταδιακά τόσο μεγάλη έμφαση στο κοινωνικό κράτος. Δηλαδή, νομίζω ότι η εποχή Σημίτη ήταν λιγότερο ευαίσθητη σε αυτό, από προηγούμενες ΠΑ.ΣΟ.Κ.ικές Κυβερνήσεις. Αυτό νομίζω.

Συγχρόνως, γίνονταν και πράγματα και παροχές με δάνεια. Εγώ δεν είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι η κρίση έγινε μόνον από τα σκάνδαλα. Προφανώς και τα σκάνδαλα στα φάρμακα κ.λπ. δημιούργησαν κάποια ελλείμματα και χρέος, αλλά κάτι άλλο έπρεπε να εξηγήσει την τόσο μεγάλη κρίση και το τόσο μεγάλο χρέος.
Αυτό, ευχαρίστως, στη διάθεσή σας, να το συζητήσουμε. Τι ανάλυση είχαμε οι δύο πλευρές για την ιστορία μέχρι το 2008 και άρα, μετά, μπορούμε να συζητήσουμε και άλλα πράγματα.
Σας ευχαριστώ πολύ.

via

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ανάγκες για αίμα στο Νοσοκομείο Σερρών

Ενημερώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη στην ομάδα αίματος Α (-) στην ομάδα αίματος 0 (-) και στην ομάδα αίματος Β (-). Κάνουμε έκκληση για...

Αναβλήθηκε το 1ο Αντάμωμα Σκουταριανών και Φίλων

Το 1ο Αντάμωμα Σκουταριανών και Φίλων που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Ιουλίου 2024, αναβάληθηκε λόγω του αιφνίδιου θανάτου του 49χρονου Στέφανου...

Βαγγέλης Παπαμιχάλης: Δεν ανεχόμαστε την υποβάθμιση του νοσοκομείου Σερρών

Σε τέτοια αποπνικτική ατμόσφαιρα, με την θερμοκρασία να φτάνει στους 36ο βαθμούς κελσίου πολύ λίγοι περίμεναν εκατοντάδες Σσερραίους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση που διοργάνωσε...

Στο Νέο Σούλι πέτυχε το 15ο φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση, θαυμασμό και περηφάνεια πέρασαν το βράδυ της Τρίτης, παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρίνας, όσοι βρέθηκαν στην πλατεία του Νέου...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Μαζεύουν υπογραφές στο ΠΑΣΟΚ – Υποψήφια και η Άννα Διαμαντοπούλου

Από την άλλη οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ έχουν επιδοθεί σε μια μεγάλη προσπάθεια συλλογής υπογραφών! Έτσι εκτός από τα μηνύματα στα κινητά,...

Στις Σέρρες την Πέμπτη 1 Αυγούστου «Σεσουάρ για Δολοφόνους»

Η μακροβιότερη κωμωδία όλων των εποχών ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και έρχεται στις Σέρρες την Πέμπτη 1 Αυγούστου στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο ΤΕΙ...

Οριοθετήθηκε η φωτιά στην περιοχή Τριανταφυλλιά Σερρών

Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Τριανταφυλλιά Σερρών. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν 20 πυροσβέστες με επτά οχήματα, 2 αεροσκάφη,...

Συνέχισε να διαβάζεις