12/06/2024
39.3 C
Serres

ΤΖΙΜΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ: “H ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΡΑΠΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ”

Array

Τζίμη καλό ταξίδι….

Τζίμης Πανούσης: Ναι στη Σάτιρα και στη Κριτική

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Θέμης Πεταλωτής

dei gaia e vima (1)
Nektar

O Τζίμης Πανούσης είναι ένας πολύ καλός τραγουδιστής, ένας γνωστός συνθέτης, αλλά πάνω από όλα ένα σατιρικός ηθοποιός του μουσικού θεάτρου, πολύ γνωστός για τη σάτιρα και τον καυστικό και αθυρόστομο στίχο του.
Τον συμφέρει βέβαια να λέει, ότι όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο θα υποστείς και σάτιρα και κριτική, μιας και ακόμα δεν έχει «επαγγελματιστεί προσανατολιστικά», όπως επιμένει να λέει ακόμα και ο ίδιος.
Βέβαια σε μια χώρα που δεν λειτουργεί τίποτα σωστά, ο Τζιμάκος κάνει θράυση, μιας και είναι από τους λίγους που η γλώσσα του κόκαλα δεν έχει και κόκαλα …τσακίζει!

S.P.: Ο Τζίμης Πανούσης άλλοι λένε ότι είναι τραγουδιστής, άλλοι σατιρικός συνθέτης και ηθοποιός. Τελικά o ίδιος πως θα αυτοχαρακτηριζόσασταν;
Τζίμης ΠΑΝΟΥΣΗΣ: Εγώ ακόμα δεν έχω επαγγελματιστεί προσανατολιστικά.
Πολεμάω ακόμα. Χθες μάλιστα είχα τα γενέθλια μου και έγινα 63 ετών κι ελπίζω να τα εκατοστήσω. Έχω ασχοληθεί με πολλά επαγγέλματα, ξεκίνησα με ένα δύσκολο επάγγελμα ως χειριστής γλώσσας, είχα φιλοδοξίες πολλές, αλλά δεν τα κατάφερα.
Μετά ασχολήθηκα και με άλλα και για να μην σας κουράζω, κατέληξα να είμαι τώρα συλλέκτης …οργασμών! Και γυναικείων και αντρικών…


S.P.: Μετά από δεκάδες δικαστήρια, ποια είναι η άποψή σας για την δικαιοσύνη στην χώρα μας;
Τ.Π.: Αυτό είναι φίλε μου το καλύτερο αστείο που έχω ακούσει ποτέ.
Νομίζω ότι μαζί με τις τράπεζες είναι το μεγάλο μας πρόβλημα. Ένα παράδειγμα να σας πω.
Αυτά που εισπράττουν οι τράπεζες είναι υπερδεκαπλάσια από ότι στις άλλες χώρες της Ευρώπης, μιας και ανακεφαλοποιούνται από δικά μας χρήματα χωρίς να επιτελούν το έργο τους, δηλαδή να δανείζουν τους επιχειρηματίες για να κάνουν τη δουλεία τους.
Στην ουσία, δεν λειτουργεί τίποτα σωστά στη χώρα και η δικαιοσύνη αυτό το τελευταίο που έκανε καλό είναι πως θα πάρουν περισσότερα χρήματα οι ίδιοι οι δικαστές, αφού ο μισθός τους είναι άμεσα συνδεδεμένος με τον βουλευτικό μισθό των υπουργών κλπ και είναι μέσα στο κόλπο.
Αλλά είναι δυνατόν να έχουμε δημοκρατία χωρίς να υπάρχει διάκριση των εξουσιών;

S.P.: Τα άρθρο 361 και 362 του ποινικού κώδικα προφανώς και το γνωρίζετε καλά μιας και τα παλεύετε πάρα πολύ καλά και για χρόνια. Μήπως τελικά θα ήσασταν καλύτερος ως δικηγόρος;
Τ.Π.: Όχι, γιατί όπως και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν μεγάλους φόρους και εισφορές, και σας μιλάω για πάνω από το 80%.
Γι’ αυτό όπως λέω από την εμπειρία μου σε όλες τις παραστάσεις που δίνω, μακριά από νοσοκομεία και δικαστήρια.
Το μόνο που δίνει μια ωραία νότα στα δικαστήρια και στα νοσοκομεία είναι τα τσιγγανάκια που περιφέρονται.
Γιατί οι τσιγγάνοι παραδοσιακά πάνε οικογενειακώς όλοι μαζί και στα νοσοκομεία και στα δικαστήρια και γίνεται έτσι ένας τζερτζελές και παίρνει λίγο χρώμα το πράγμα.
Αλλιώς είναι αφόρητη η κατάσταση και εγώ δεν το αντέχω αυτό το πράγμα και πραγματικά έχω κουραστεί πάρα πολύ από όλα αυτά.

S.P.: Τελικά η υπόθεση με τον Νταλάρα σας έκανε περισσότερο καλό ή κακό;
Τ.Π.: Σκέψου ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα. Πάνε πολλά χρόνια. Ούτε που θυμάμαι πόσα.
Ξέρετε στη σάτιρα το «θύμα» πρέπει να διαχωρίσει τη δημόσια εικόνα του από το πρόσωπό του.
Άλλος είμαι εγώ ο Τζίμης, όταν βγαίνω από το σπίτι μου, και άλλος είμαι ο Τζίμης Πανούσης, όταν κρατάω ένα μικρόφωνο και μιλάω.
Αν τα μπερδέψεις αυτά τα δύο, τότε έχεις χάσει το παιχνίδι και στην τελική όποιος δεν απασχολεί τη σάτιρα τελειώνει και η καριέρα του.
Πολλοί με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε να μην ασχολούμαι μαζί τους και με απειλές και άλλα τέτοια και τους εξηγώ απλά πως αν η σάτιρα δεν ασχοληθεί μαζί τους τότε παύουν να υπάρχουν.
Εγώ δεν κάθομαι να σκεφτώ αυτή τη σεζόν ποιον θα σατιρίσω.
Τον Ρέμο, το Χατζηγιάννη, τη Μακρυπούλια κλπ, αυτό έρχεται από μόνο του. Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και όταν βγαίνει ένα κουτσομπολείο το βάζουμε στη σάτιρα, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη, να γίνει δηλαδή για συκοφαντία και γι’ αυτό αθωώνομαι και στα δικαστήρια.


Ακόμα και με τον Νταλάρα που πήγαμε στον Άριο Πάγο η συκοφαντική δυσφήμιση κατέπεσε. Έγινε μια απλή εξύβριση με τρίμηνη αναστολή.
Θέλω να πω ότι όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο θα υποστείς και σάτιρα και κριτική.
Αλλιώς να μην είσαι δημόσιο πρόσωπο. Γι’ αυτό και σοβαροί άνθρωποι, πρόεδροι δημοκρατίας και πρωθυπουργοί, δεν έχουν απασχολήσει ποτέ τη δικαιοσύνη, να κάνουνε μήνυση ή να διαμαρτυρηθούν για κάποια σάτιρα. Αυτά είναι γελοιότητες. Και πάντα σε μια σάτιρα θα ασχοληθείς με κάποιον πετυχημένο. Όχι με κάποιον αποτυχημένο, δεν έχει κανένα νόημα.

S.P.: Είσαστε από αυτούς που λένε ότι φταίει το σύστημα για την καθολική μας ήττα.
Οι «παίκτες» δηλαδή δεν φταίνε;
Τ.Π.: Δεν κάνουμε εμείς το παιχνίδι και τους κανόνες. Παραδείγματος χάριν, εμείς ψηφίζουμε και το 80% των πολιτών σήμερα λέει ΟΧΙ στον Σύριζα και ο Σύριζα κυβερνάει. Με το σύστημα που έχουμε δεν μπορεί ο κόσμος να αποφασίζει. Και το επόμενο που θα ψηφίσουμε πάλι, πάλι δεν θα είναι αυτό που θέλουμε.
Μόνο το δημοψήφισμα έχει κάποια ψήγματα αξιοκρατίας και αυτό πάλι είδες πώς το καταστρατηγούνε;
Ψηφίσαμε όλοι εμείς 62% ΟΧΙ και το κάνανε ΝΑΙ.
Την ίδια μέρα! Θέλω να πω ότι δεν έχουμε Δημοκρατία.
Με 50 έδρες μπόνους δεν έχουμε απλά Δημοκρατία αλλά …τηλεπαιχνίδι!
Και το όποιο σύστημα βγάζει αυτούς που θέλει.
Που και που γίνονται και επαναστάσεις, όπως η νίκη του Τραμπ, που θεωρώ ότι θα είναι καλύτερος από την Χίλαρι. Και όμως βγήκε ο Τράμπ που πήρε λιγότερες ψήφους. Στην τελική ότι κι αν αποφασίζεις εσύ, αυτοί το καταστρατηγούν.

S.P.: Γιατί θα πρέπει να μην υπάρχει όριο στην σάτιρα και να υπάρχει όριο στην κριτική; Το ίδιο δεν είναι;
Τ.Π.: Το ίδιο είναι και όποιος έχει την δυνατότητα να μπορεί να απαντήσει, καλά θα κάνει να το κάνει.
Άλλο για όποιον πολίτη δεν έχει αυτή την δυνατότητα.
Εμένα ο Τσίπρας με τον Καρανίκα και την Μενεγάκη μπορούν να με …ξεσκίσουν!
Αυτή η κυβέρνηση, παρότι εξελέγη αντιδημοκρατικά, έχει καταργήσει την ιδιοκτησία και δεν ντρέπεται. Όλοι μας πληρώνουμε ενοίκιο στο σπίτι μας, και αυτό είναι κάτι που δεν έγινε πουθενά στον κόσμο.
Βέβαια ο Τσίπρας το κάνει από ότι μαθαίνω γιατί θέλει να καταστρέψει τον καπιταλισμό από μέσα! Βέβαια το κακό είναι ότι θα διαλύσει την χώρα…

S.P.: Στο ψυχίατρο πήγες ποτέ ή η ίδιες οι παραστάσεις σου είναι …ψυχοθεραπευτικές;
Τ.Π.: Ναι οι παραστάσεις μου είναι απόλυτα ψυχοθεραπευτικές. Τους έχω σατιρίσει όλους! Αλλά καλύτερα έφτιαχνα τον Γιωργάκη, που το πρώτο που έκανε ήταν να καταργήσει τον Παπά του χωριού.
Γι’ αυτό έχουμε Ανάσταση στις 12.00 το βράδυ στο ένα χωριό και στις 12.30 και στις 1.00 στα άλλα. Αλλά όλα τα κάνουν με σχέδιο.
Πρώτα κατάργησαν τον Παπά, μετά τον καφενέ του χωριού για να είναι ο καθένας μόνος του. Σε λίγο θα καταργήσουν και την γκόμενα που είναι απαραίτητη, όπως και η παράλληλη …σκέψη!

S.P.: Πώς θα χαρακτήριζες κάποιον που έρχεται στην παράστασή σου και δεν γελάει;
Τ.Π.: Όλοι αυτοί οι περίεργοι που δεν γελάνε είναι κρυμμένοι, μια και δεν είναι καλά που έρχονται σε μια παράσταση και δεν γελάνε. Εγώ κάτι τέτοιους τους σταμπάρω με την μία.
Και βάζω πείσμα και προσπαθώ να τα καταφέρω να τους κάνω να γελάσουν!
Κανά δυο φορές βέβαια δεν το κατάφερα.
Προχθές, μια ήταν μουτρωμένη και την ρωτάω γιατί δεν γελάσατε; Μου λέει ενώ είστε τόσο ωραίος κ. Πανούση γιατί φοράτε αυτά τα κουρέλια και με …χαλάτε;
Να σου πω ότι ήταν το καλύτερο κομπλιμέντο που πήρα από γυναίκα;

S.P.: Πώς σου φαίνεται το κοινό της επαρχίας; Το έχει το χιούμορ ή …ντεν καταλαβαίνει;
Τ.Π.: Επειδή έρχομαι σπάνια στην επαρχία αισθάνομαι όπως στο σεξ.
Καλό αυτό που κάνεις με την γυναίκα σου, αλλά με την γκόμενα είναι ακόμα καλύτερα!
Και όπως καταλαβαίνεις κάθε τι έκτακτο που κάνεις με πάθος, είναι κατά κανόνα καλύτερο! Οπότε να είσαι έτοιμος στην παράσταση για το … καλύτερο!

S.P.: Την άποψή σου για την Παναγιωταρέα την μάθαμε. Ποια είναι όμως η άποψή σου για όλους αυτούς που κρατάνε κλειστή την ανασκαφή στην Αμφίπολη;
Τ.Π.: Η Αμφίπολη να ξέρετε στα σοβαρά ότι κρατάει πολλά μυστικά και να ξέρετε όλοι ότι θα βρεθούμε προ εκπλήξεως, ανεξάρτητα αν η Παναγιωταρέα ήταν καλή ή κακή εκπρόσωπος τάφου, που είναι μια νέα δουλειά στο Παγκόσμιο στερέωμα.
Βέβαια οι Συριζαίοι διαδίδουν ότι μέσα στον τάφο υπάρχουν και …εξωγήινοι!
Και για αυτό δεν τους βγάζουν φόρα παρτίδα και λένε μάλιστα ότι μέσα υπάρχουν και προσέλληνες, δηλαδή Έλληνες που γεννήθηκαν από πριν την …σελήνη.
Πάντως να ξέρετε, ότι θα βρούμε και πολλά άλλα στην Αμφίπολη, αν την αφήσουν βέβαια να αναδειχθεί.
Γιατί αυτοί δεν καταλαβαίνουν από …τίποτα!

Δείτε εδώ το τελευταίο τεύχος και τη συνέντευξη ηλεκτρονικά

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Σερρών Θεολόγος: Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός, ένα μεγαλειώδες πρότυπο χριστιανικής πίστεως!

Η πανσεβάσμιος ιερά μνήμη του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, του ιατρού και ομολογητού, εορτάσθηκε, με λαμπρότητα και στην κατά Σέρρας Εκκλησία, με επίκεντρο...

Σοφία Μουτίδου: Είμαι χρόνια σε αγωγή, παίρνω αντικαταθλιπτικά

Διατροφή δεν κάνω για να γίνω όμορφη, αλλά για να πονάω λιγότερο πια, δήλωσε η κωμικός Η Σοφία Μουτίδου μίλησε για τα επαγγελματικά της, το...

Βόλος: 10χρονος έσωσε τη μητέρα του από τα χέρια του νταή πατέρα

Ο 33χρονος απειλούσε ότι θα τραβήξει τη σκανδάλη αν η γυναίκα καλέσει τις Αρχές, με το παιδί να επεμβαίνει και να καλεί την Αστυνομία Μπροστά...

Σοφία Αρβανίτη: Είχα σχέση με διάσημο πρόσωπο που δεν μαθεύτηκε

Συνέντευξη στην εκπομπή της Δανάης Μπάρκα παραχώρησε η Σοφία Αρβανίτη. Η επιτυχημένη τραγουδίστρια, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι στο παρελθόν είχε σχέση με διάσημο πρόσωπο,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Κωνσταντίνος Αργυρός: Το άγνωστο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε – “Έπαθα drop foot”

Για τους πιο δύσκολους μήνες της ζωής του μίλησε ο Κωνσταντίνος Αργυρός αναφερόμενος στην περιπέτεια υγείας που αντιμετώπισε πριν λίγο καιρό. Ο Κωνσταντίνος Αργυρός βρέθηκε...

Σία Κοσιώνη: Στην πρώτη επαφή με τον Κώστα Μπακογιάννη ήμουν άδικα ειρωνική και εριστική

Μίλησε επίσης για τη σχέση της με την πεθερά της, Ντόρα Μπακογιάννη Η Σία Κοσιώνη ήταν καλεσμένη στην εκπομπή «Μαμά-δες», η οποία μίλησε για τη...

Συγκλονίζει η ηθοποιός Μυρτώ Πισπινή: «Έχασα τον γιο μου πριν δύο χρόνια, τον πρώτο καιρό ήταν μια κόλαση»

Σε μια σπάνια εμφάνιση προχώρησε η ηθοποιός Μυρτώ Πισπινή, παραχωρώντας συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιάννη Μαυρίδη. Η ηθοποιός, η οποία έγινε γνωστή μέσα από τη σειρά...

Συνέχισε να διαβάζεις