13/07/2024
38.1 C
Serres

Από Τζιτζικώστα και Σπυρόπουλο 1.737.200 ευρώ στο Δημοτικό Γήπεδο Σερρών

Array

Πέρυσι ο Πανσερραϊκός κόντεψε να μείνει «άστεγος», μιας και οι αρμόδιοι φορείς, μετά μάλιστα από σχετική έκθεση της πολεοδομίας, αποφάσισαν να αναστείλουν τη λειτουργία του Δημοτικού Γηπέδου στην πόλη των Σερρών.

Τότε αιτία της απόφασης ήταν η στατική ανεπάρκεια που φαίνονταν να παρουσιάζουν τόσο η ανατολική κερκίδα, όσο και το στέγαστρο πάνω από την εξέδρα των επισήμων.

Παρόλα αυτά τότε ο Πανσερραικός πήρε την «προσωρινή» Άδειας Λειτουργίας υπό όρους, ενώ σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει στα χέρια της την «Μελέτη στατικής επάρκειας – αποκατάστασης – ενίσχυσης των εγκαταστάσεων Δημοτικού Γηπέδου Σερρών» που εκπονήθηκε , όσο και τα χρήματα, έτσι ώστε οι όποιες παρεμβάσεις να γίνουν σύμφωνα με την μελέτη, για να αποκτήσουν οι Σέρρες τον εμβληματικό αθλητικό χώρο που τους αρμόζει.

dei gaia e vima (1)
Nektar

Δίνει Λύση η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πρόβλημα του Δημοτικού Γηπέδου Σερρών

1737200 tzitzikostas spiropoulos dimotiko gipedo serron perifereia kentrikis makedonias serres panserraikos 1

Λύση στο πρόβλημα του Δημοτικού Γηπέδου Σερρών δίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της αποκατάστασης και του εκσυγχρονισμού του, με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Το Δημοτικό Γήπεδο Σερρών έπειτα από ελέγχους κρίθηκε σημειακά προβληματικό για τη διεξαγωγή αθλητικών δραστηριοτήτων, ενώ αποτελεί και έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πανσερραϊκού.


Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απηύθυνε πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους να καταθέσουν τις προτάσεις τους προκειμένου το γήπεδο να αποκατασταθεί και να γίνει σύγχρονο, καλύπτοντας τις απαιτούμενες προδιαγραφές λειτουργίας και διεξαγωγής αθλητικών δραστηριοτήτων με απόλυτη ασφάλεια για τους αγωνιζόμενους και τους θεατές και με βελτιωμένες συνθήκες.

Η κατάθεση των προτάσεων άρχισε την 1 Ιουλίου 2024 και έχει ημερομηνία λήξης την 30η Αυγούστου 2024, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.737.200 ευρώ.

Στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνονται τρεις κύριες δράσεις:

alexandros chatzidimitrious kostas mpoumpas

1.Αποκατάσταση και ενίσχυση κερκίδων βόρειου πετάλου: Είναι αναγκαία και κατεπείγουσα εργασία, διότι οι κερκίδες στο βόρειο πέταλο του γηπέδου κρίθηκε ότι είναι ανεπαρκείς για να παραλάβουν τα φορτία που προβλέπονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Θα πραγματοποιηθεί δομική αναβάθμιση και αύξηση της αντοχής και δυσκαμψίας των δομικών στοιχείων, ώστε να ενισχυθεί στατικά το βόρειο πέταλο.


2.Προμήθεια και εγκατάσταση νέου χλοοτάπητα: Ο υπό κατασκευή αγωνιστικός χώρος είναι μία νέα επιφάνεια αγωνιστικής χρήσης, σύμφωνη με τις προδιαγραφές που θέτουν οι διεθνείς οργανισμοί, θα έχει υποκείμενο ορίζοντα απορροής και αρδευτικό σύστημα. Γύρω από την περίμετρο του γηπέδου θα τοποθετηθεί νέο κράσπεδο.

3.Προμήθεια και τοποθέτηση περίφραξης: Θα κατασκευαστεί περίφραξη περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας:

1737200 tzitzikostas spiropoulos dimotiko gipedo serron perifereia kentrikis makedonias serres panserraikos 1 2

“Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν στο Δημοτικό Γήπεδο Σερρών, ανέλαβε την πρωτοβουλία να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του γηπέδου.

Στόχος είναι το Δημοτικό Γήπεδο Σερρών να μετατραπεί σε έναν απόλυτα ασφαλή χώρο για τη διεξαγωγή αθλητικών δραστηριοτήτων, τόσο για τους αγωνιζόμενους, όσο και για τους θεατές.

Ταυτόχρονα, με το πέρας των εργασιών αποκατάστασης και βελτίωσης των συνθηκών άθλησης και παρακολούθησης, το Δημοτικό Γήπεδο Σερρών θα γίνει ένας σύγχρονος χώρος άθλησης, που θα πληροί τις προδιαγραφές και για ποδοσφαιρικούς αγώνες της Super League, όπου αγωνίζεται ο Πανσερραϊκός, έδρα του οποίου αποτελεί το συγκεκριμένο γήπεδο.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξασφάλισε τους απαραίτητους πόρους για να πραγματοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες παρεμβάσεις και πλέον είναι θέμα χρόνου να αποκτήσουν οι Σέρρες έναν σύγχρονο αθλητικό χώρο”.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος επισήμανε:

panagiotis spiropoulos giorgos andreou

“Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για να δώσουμε λύση σε ένα πρόβλημα, που ταλαιπωρεί όχι μόνο την ομάδα της πόλης των Σερρών, όχι μόνο τον Δήμο Σερρών, αλλά συνολικά όλους τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φρόντισε να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των σημαντικών προβλημάτων του Δημοτικού Γηπέδου Σερρών, διαθέτοντας πόρους 1.737.200 ευρώ και να βελτιώσει τις συνθήκες άθλησης και ασφάλειας.

Το Δημοτικό Γήπεδο Σερρών είναι μείζονος σημασίας αθλητικός χώρος για την περιοχή και θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, που δίνει το ‘πράσινο φως’ για να αποκτήσουν οι Σέρρες τον εμβληματικό αθλητικό χώρο που τους αρμόζει”.

Η πράξη της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αφορά την αποκατάσταση και εκσυγχρονισμού του δημοτικού γηπέδου Σερρών με τρεις κύριες δράσεις:

1) Αποκατάσταση και ενίσχυση κερκίδων βόρειου πέταλου

Αποκατάσταση και στατική ενίσχυση του φέροντος οργανισμού των κερκίδων του βόρειου πέταλου και βασίζεται στην αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας του φέροντος οργανισμού που κατέδειξε την ανεπάρκεια του υφιστάμενου φέροντος
οργανισμού να παραλάβει τα φορτία που προβλέπονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Το προτεινόμενο σχήμα ενίσχυσης στοχεύει στη δομική αναβάθμιση των δομικών στοιχείων και την αύξηση της αντοχής και δυσκαμψίας τους. Οι επεμβάσεις ενίσχυσης περιλαμβάνουν τα εξής:

unnamed 11 4
 • Κατασκευή τετράπλευρων μανδυών Ο/Σ πάχους 10-15εκ. σε όλα τα υποστυλώματα.
 • Κατασκευή τρίπλευρων μανδυών Ο/Σ πάχους 7εκ. στις κερκιδοφόρες δοκούς.
 • Ενίσχυση της σύνδεσης των πλαισίων στη διαμήκη διεύθυνση μέσω νέων δοκών Ο/Σ διατομής 30×85 και 40×60 στο ανώτερο και κατώτερο τμήμα αντίστοιχα.
  Οι νέες δοκοί συνδέονται με τις υφιστάμενες μέσω κατάλληλης διάταξης βλήτρων.
 • Καθαίρεση και ανακατασκευή του προβόλου στο κατώτερο τμήμα των κερκίδων (με διατήρηση των υφιστάμενων κύριων οπλισμών) με ταυτόχρονη προσθήκη νέων δοκών στις θέσεις των πλαισίων.
 • Αύξηση του πλάτους έδρασης των αμφιέρειστων δοκών στις θέσεις των αρμών με προσθήκη μεταλλικών γωνιακών ελασμάτων L200x15 και 4 αγκυρίων Μ16 (8.8).
 • Ενίσχυση των πεδίλων και των συνδετήρων δοκών της θεμελίωσης με προσθήκη μανδυών Ο/Σ. Οι μανδύες στα πέδιλα διαμορφώνονται έτσι ώστε να αυξάνεται η επιφάνεια έδρασης περιμετρικά κατά 30εκ, ενώ η γεωμετρία τους από κωνοειδής
  μετατρέπεται σε ορθογωνική. Στη διαμήκη διεύθυνση γίνεται αύξηση της διατομής των συνδετήριων δοκών προκειμένου η κάτω παρειά τους να είναι κοινή με τη στάθμη θεμελίωσης.
 • Κατασκευή ενιαίας θεμελίωσης στα δύο τμήματα του φορέα που διαμορφώνονται οριζοντιογραφικά με τη μορφή τόξου (άξονες 40-44 και 67-71).
 • Ανακατασκευή της εδαφόπλακας στη στάθμη δαπέδου ισογείου.
 • Ανακατασκευή των κλιμάκων εισόδου στις κερκίδες.
 • Επισκευή και αποκατάσταση των υφισταμένων δομικών στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος που παρουσιάζουν βλάβες και φθορές (εκτίναξη επικάλυψης, οξειδώσεις οπλισμών, υγρασία, εξανθήσεις, κτλ).
  Η επισκευή των δομικών στοιχείων που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν ενισχύσεις θα υλοποιηθεί πριν την εφαρμογή των ενισχύσεων.
  Για την υλοποίηση των προτεινόμενων ενισχύσεων, εκτός από την καθαίρεση της υφιστάμενης εδαφόπλακας, λόγω της προβλεπόμενης εκσκαφής για την ενίσχυση της θεμελίωσης, απαιτείται και η καθαίρεση των υφιστάμενων οπτοπλινθοδομών, οι οποίες μετά το πέρας των εργασιών αποκατάστασης θα ανακατασκευαστούν, Επίσης, λόγω της άμεσης γειτνίασης των βορειοανατολικών πεδίλων του βορείου πετάλου με τμήμα του υφιστάμενου τοίχου περίφραξης από τσιμεντόλιθους του όμορου Δημοτικού Σχολείου, θα πρέπει να γίνει καθαίρεση του εν λόγω τμήματος της περίφραξης και κατασκευή νέου τοίχου περίφραξης από οπλισμένο σκυρόδεμα. Μεταξύ του βορείου πετάλου και των δυτικών κερκίδων θα απαιτηθεί μερική καθαίρεση του υφιστάμενου τοίχοι από τσιμεντόλιθους, ο οποίος θα ανακατασκευαστεί με όμοιο τρόπο.
 • 2) Προμήθεια και εγκατάσταση νέου χλοοτάπητα
  Ο υπό κατασκευή αγωνιστικός χώρος είναι μία νέα αγωνιστική επιφάνεια αγωνιστικής χρήσης, η οποία σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θέτουν οι διεθνείς οργανισμοί θα αποτελείται από επάλληλα αμμώδη στρώματα πάνω σε στρώμα
  χαλικιών με υποκείμενο ορίζοντα απορροής και με αρδευτικό σύστημα.
  Η κατασκευή του αγωνιστικού χώρου θα ξεκινήσει σε βάθος περίπου 450 mm και στο εκτεθειμένο ανώτερο στρώμα της ριζόσφαιρας θα γίνει παρέμβαση με οργανικό υλικό (εγκεκριμένο κομπόστ ή τύρφη) και ζεόλιθο προκειμένου να βοηθηθεί η διατήρηση της υγρασίας, των θρεπτικών ουσιών και της βιολογικής δραστηριότητας, και να αποκατασταθεί η εδαφική κάλυψη με στόλωνες χλοοτάπητα. Γύρω από την περίμετρο του γηπέδου θα τοποθετηθεί ένα νέο κράσπεδο από σκυρόδεμα, που θα τοποθετηθεί μαζί με το υλικό υπόβασης για τη
  θεμελίωση της περιμέτρου του συνθετικού χλοοτάπητα, ο οποίος προτείνεται να καλύπτει όλη την επιφάνεια έξω από τα όρια του αμιγώς αγωνιστικού χώρου. Οι εργασίες περιλαμβάνουν:
 • Αφαίρεση και απομάκρυνση της υπάρχουσας εδαφοκατατομής σε βάθος 450 mm κάτω από τα προτεινόμενα ολοκληρωμένα επίπεδα.
 • Κυλίνδρισμα και συμπίεση της διαμορφωμένης επιφάνειας.
 • Εγκατάσταση νέου κεντρικού και νέων πλευρικών συλλεκτήριων αγωγών αποστράγγισης.
 • Εγκατάσταση φρεατίου άντλησης και αντλίας με σύνδεση σε κοντινό φρεάτιο εκροής.
 • Εγκατάσταση αρδευτικού συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει νέα δεξαμενή και αντλία στον σταθμό/αντλιοστάσιο, νέο δίκτυο σωληνώσεων από το αντλιοστάσιο στο γήπεδο, και το σύστημα των εκτοξευτήρων στο γήπεδο.
 • Εγκατάσταση νέου εδαφικού προφίλ γηπέδου από στρώση χαλικιού με υπερκείμενα στρώματα άμμου/ ριζόσφαιρας.
 • Σπορά νέου θερμόφιλου χλοοτάπητα.

3) Προμήθεια και τοποθέτηση περίφραξης
Θα γίνει προμήθεια και τοποθέτηση περίφραξης τύπου “Κύκνος” συνολικού μήκους 250μ. περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου του Δημοτικού Γηπέδου Σερρών.
Η περίφραξη τύπου “Κύκνος” αποτελείται από πάνελ κατασκευασμένα από συγκολλητό γαλβανισμένο πλέγμα οπής 50x200mm και πάχους σύρματος 5mm. Το κάθε πάνελ φέρει ενισχύσεις με στραντζαρίσματα, ο αριθμός των οποίων
ποικίλλει ανάλογα με το ύψος του πάνελ. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι ταλαντώσεις και επιτυγχάνεται στιβαρότητα στην περίφραξη. Η περίφραξη θα έχει συνολικό μήκος 250,00μ και τελικό καθαρό ύψος 2μ. Η περιμετρική περίφραξη του
γηπέδου θα περιλαμβάνει την πλήρη τοποθέτηση με υποστηλώματα με βάση 120x120x8mm και κοιλοδοκούς διαμέτρου 60mm, οι οποίες θα είναι βαμμένες, με πάχος τοιχώματος 2,00mm.

Νέοι πτυχιούχοι του Ωδείου του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών

Σερρών Θεολόγος: “Οι Βούλγαροι οφείλουν να επιστρέψουν τα κλεμμένα ιερά κειμήλια”

Γιάννης Μανιάτης: Να δώσουμε ελπίδα, εκεί που απέτυχαν ΝΔ και  ΣΥΡΙΖΑ

«Κόντρα» για τις αναθέσεις εκτός Νομού μεταξύ Σερραίων Μηχανικών – Δήμου Σερρών

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Π.Ε Σερρών: Καύσωνας και την επόμενη εβδομάδα

Το Νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς...

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Ξεκινάει την Παρασκευή 19 Ιουλίου η «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» του Αριστοφάνη

Η απόλυτη κωμωδία του αρχαίου θεάτρου σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, η «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» του Αριστοφάνη ξεκινάει την Παρασκευή 19 Ιουλίου. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών...

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Ήρωα Μακεδονομάχο Καπετάν Μητρούση αύριο Κυριακή 14...

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Ήρωα Μακεδονομάχο Καπετάν Μητρούση, διοργανώνει την Κυριακή 14 Ιουλίου 2024 ο Λαογραφικός Όμιλος-Αλληλεγγύης Κ. Μητρουσίου, σε συνεργασία με...

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Μόνο υπερηφάνεια για τους αθλητές μας!!!

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος υποδέχτηκε τη Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 στο γραφείο του, στο Διοικητήριο, Σερραίους αθλητές του υγρού στίβου, τους οποίους βράβευσε...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Τάσος Χατζηβασιλείου: Η ομάδα Όρμπαν, Λε Πεν και Λατινοπούλου θα έπρεπε να ονομάζονται “Πατριδοκάπηλοι”»

Σαφείς αιχμές για τη νέα ακροδεξιά ομάδα που συγκροτήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με κορμό τα κόμματα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και της Μαρίν...

Με απόφαση του Κώστα Τσιάρα συγκροτείται η Εθνική Επιτροπή AKIS

Τη σύσταση συμβουλευτικού και γνωμοδοτικού οργάνου με την επωνυμία «Εθνική Επιτροπή ΑΚΙS (ΕΕΑΚΙS) αποφάσισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, αποδεικνύοντας στην...

Δήμος Σερρών: Είμαστε στο πλευρό των Δημοτικών Υπαλλήλων

Η Δημοτική Αρχή Σερρών με ανακοίνωση της αποδοκιμάζει την απαράδεκτη συμπεριφορά δημότη σε δημοτικούς υπαλλήλους Με αφορμή περιστατικό, το οποίο σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας...

Συνέχισε να διαβάζεις