27/02/2024
12 C
Serres

Βασίλης Τερζής:Ποτέ άλλοτε δεν έγιναν τόσα λίγα, με τόσα πολλά λόγια και χρήματα…

Ο κ.Βασίλης Τερζής Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος στον δήμο Σερρών σχολίεσε με τον δικό του τρόπο τον απολογισμό του Δημάρχου Σερρών Αλέξανδρου Χρυσάφη «Είχα την τιμή να πάρω το λόγο και να τοποθετηθώ, στην Ειδική Συνεδρίαση της 25ης Ιανουαρίου, που αφορούσε στον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2021.


Στην τοποθέτηση και τη δευτερολογία μου, είχα την ευκαιρία να αναφερθώ:


1) Στους 671 μισθοδοτούμενους υπαλλήλους του Δήμου (μόνιμους, αορίστου και ορισμένου χρόνου) και αιρετούς.


2) Στους 90 οκταμηνίτες Covid και 63 διμηνίτες, σύνολο 153 άτομα,  που προσλήφθηκαν χωρίς πρόσκληση και κριτήρια.3) Στο 1.724.965,88 € που εισέπραξε ο Δήμος ως χρηματοδοτήσεις Covid εκ των οποίων το 1.383.596,26 € χρησιμοποιήθηκε για τη μισθοδοσία και τις εργοδοτικές εισφορές των οκταμηνιτών Covid. Η μεγαλύτερη νόμιμη «απευθείας ανάθεση».


4) Στις 68 μετακινήσεις υπαλλήλων που έγιναν με απόφαση Δημάρχου. Το 2020 είχαν προηγηθεί άλλες 50.


5) Στις 93, από τις 127, «νόμιμες» απευθείας αναθέσεις (ποσοστό 74%), που έγιναν μόνο από το Τμήμα Προμηθειών, μόνο για συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών, ύψους 946.228 € από τα 9.579.806,55 €, ποσοστό περίπου10%. 6) Στη νέα χαμηλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, στο τμήμα των επενδύσεων, έργων και εξόδων, ποσοστό 40,47%. Θυμίζω πως η Ομάδα του Δημοσιονομικού Ελέγχου, είχε παρατηρήσει τον Δήμο, για την αντίστοιχη χαμηλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, κάτω του 50%, για το έτος 2020.


7) Στο κτήριο του  Ο.Α.Ε.Δ. και το που βρίσκεται η αξιοποίησή του. Από τον Φεβρουάριο του 2020 παραχωρήθηκε στον Δήμο και τον Ιανουάριο του 2021 στο σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών για τη Δημιουργία «Πολεμικού Μουσείου».  


8) Στην αθέτηση της υπόσχεσης του Δημάρχου (και για το 2020 και για το 2021), να δοθεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στις παρατάξεις, προκειμένου να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις πριν το οριστικό σχέδιο.

Η υπόσχεση δεν τηρήθηκε ούτε και για το 2022.9) Στην κατάθεση της Υποχρεωτικής Αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού, στις 31 Μαρτίου 2021 (καταληκτική ημερομηνία βάσει Νόμου, ως τον Φεβρουάριο).

Αποτέλεσμα, να μη μπορεί να κάνει ο Δήμος νέους διαγωνισμούς και συμβάσεις για δαπάνες, έργων, μελετών, υπηρεσιών και προμηθειών, να καθυστερεί η εκτέλεση του Προϋπολογισμού, το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Ο.Π.Δ. Θυμίζω το 2022 τα πήγαμε ακόμη χειρότερα, η Υποχρεωτική Αναμόρφωση κατατέθηκε στις 13 Απριλίου 2022. 


10) Στη χρηματοδότηση, από τις 21 Νοεμβρίου 2021, 1.000.000 € για το γήπεδο του Πανσερραϊκού για τις απαραίτητες εργασίες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

Είμαι βέβαιος επισήμανα, πως το γήπεδο θα είναι έτοιμο στη νέα αγωνιστική σεζόν, υποχρεωτικά, διότι θα το επιβάλει η Ε.Π.Ο, μιας και ο Πανσερραϊκός θα αγωνίζεται στη Superleague.

Κανείς δε θέλει να φιλοξενείτε σε άλλο Νομό.


11) Στο 1.979.515,70 € που υπάρχει, από τις 21 Αυγούστου 2019, για την ενεργειακή αναβάθμιση του πολύπαθου Κλειστού Κολυμβητηρίου της Κοιλάδας. 2023, ούτε η μελέτη είναι έτοιμη ακόμη. Πρόσφατα είχαμε επικίνδυνες πτώσεις υαλοπινάκων, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί χώρος του κολυμβητηρίου.  


12) Στις 170.000 €, που από τις 21 Δεκεμβρίου 2020 δόθηκαν στον Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού θα επενδύονταν για τις   ανάγκες του Δημοτικού Σταδίου. Για αγορά δύο στρωμάτων ύψους και άλλων υλικών.

Όλο το 2021 δεν έγινε τίποτα. Ευτυχώς η ανάληψη αγώνων το καλοκαίρι του 2022 ανάγκασε τη Δ.Α να προβεί στην προμήθεια μετά από 1,5 χρόνο.


13) Στην ανάπλαση της Πλατείας του Ιωάννου Θεολόγου, στα Άνω Καμενίκια (μέσα από το πρόγραμμα και τις δράσεις του «Σέρρες 2021») και τα έργα υποδομής και την ασφαλτόστρωση μέρους της οδού Κοραή που θα υλοποιούνταν το 2021 και δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.   


14) Στη διαχρονική διερεύνηση όλων των Πράξεων Εφαρμογής.

Αν και υπήρχε υπόσχεση του κ. Δημάρχου, σε γραπτό μου αίτημα στις 21 Νοεμβρίου 2021, πως θα ξεκινήσει η διαδικασία, αποφεύγει να αναφέρει το όνομα της εταιρείας των ορκωτών λογιστών που ασχολείται με τη υπόθεση. Υπάρχει ανάθεση;;;


15) Στην απαξίωση και αδιαφορία στο θέμα του απολογισμού της «Πολιτείας των Ευχών» έτους 2021.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα στο Δ.Σ, έχουν περάσει 14 μήνες.


16) Στο θέμα των Led, που δεσμεύει και εκχωρεί για δώδεκα έτη, το μεγαλύτερο μέρος των ανταποδοτικών τελών οδοφωτισμού του Δήμου Σερρών.

Το 2021, παρόλο που υπήρχε ο τρόπος, παρά τις αντιδράσεις, τις διαδικασίες έμειναν να τις διαχειριστούν τα εννέα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και όχι τα 41 του Δ.Σ.

Μετά και την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (του ΣτΕ) αποδεικνύεται δυστυχώς πως η Δημοτική Αρχή δεν πήρε τη μεγάλη απόφαση.


Με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς και τις ιδιότητες, δεν ήταν η πρώτη φορά που αναφέρθηκα στα συγκεκριμένα θέματα.
Με κοινό στόχο τη συμβολή στη βελτίωση και την πρόοδο, χρήσιμοι δεν είναι μόνο οι έπαινοι και οι χειροκροτητές, χρειάζεται και λόγος παρεμβατικός, με επιχειρήματα και προτάσεις.
Αυτά λέει ο κ. Βασίλης Τερζής που τονίζει με νόημα πως ποτέ άλλοτε δεν έγιναν τόσα λίγα με τόσα πολλά λόγια και χρήματα, όπως και ποτέ άλλοτε δε γράφτηκαν τόσα πολλά για τα αυτονόητα…

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Λευτέρης Αυγενάκης: 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές στη νέα ΚΑΠ

19 τεχνικές αλλαγές στην ΚΑΠ και πρόταση για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις δομικές αλλαγές που θα κάνουν την εφαρμογή της  Κοινής...

Ολοκληρώθηκαν οι διαδημοτικές συμβάσεις για ζητήματα πολεοδομίας στο Νομό Σερρών

Μεταξύ των Δήμων Σερρών, Αμφίπολης, Εμμανουήλ Παππά και Νέας Ζίχνης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η υπογραφή Σύμβασης Διαδημοτικής Συνεργασίας. Υπεγράφη τη Δευτέρα το μεσημέρι στην αίθουσά...

Αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας την Δευτέρα 4 Μαρτίου στο Αμφιθέατρο...

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ σας προσκαλούν στην εκδήλωση που σννδιοργανώνουν την Δευτέρα 4 Μαρτίου και ώρα...

Την 1η δράση από το νέο ΕΣΠΑ παρουσίασε ο Τζιτζικώστας στο Επιμελητήριο Σερρών

Στους φορείς και τις επιχειρήσεις των Σερρών παρουσίασε την πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Αντιπροσωπεία της Ε.Γ. του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Σερρών στον ΕΦΚΑ

Αντιπροσωπεία της Ε.Γ. του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ Σερρών επισκέφτηκε τηνΠαρασκευή 9 Φεβρουαρίου τον ΕΦΚΑ Σερρών, συναντήθηκε και συνομίλησε με Προϊσταμένη του ΕΦΚΑ Σερρών κυρία...

Δέκα χρόνια χωρίς τον Σάκη Μπουλά – Είχε κεράσει τους φίλους του στην κηδεία του αφήνοντας 1.000 ευρώ φιλοδώρημα

Ο Σάκης Μπουλάς άφησε το δικό του ξεχωριστό στίγμα στο χώρο της μουσικής και της υποκριτική. «Έφυγε» από τη ζωή στις 21 Φεβρουαρίου του...

Νύφη ακυρώνει τελευταία στιγμή το γάμο της εξαιτίας μιας φράσης που ο σύντροφός της είπε στην κόρη της

Πώς αποκάλυψε μια τρομακτική πλευρά του εαυτού του με λίγες λέξεις. Μια νύφη μοιράστηκε στο Reddit τη θλιβερή ιστορία της ακύρωσης του γάμου της την τελευταία στιγμή,...

Συνέχισε να διαβάζεις