Εξοργισμένοι οι αγρότες με την εξέλιξη στην ΕΒΖ

Για να μην μιλήσω για τους αγρότες τους δικούς μας σε σχέση με όλα όσα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΒΖ.

Ότι θα ανοίξει και πάλι το εργοστάσιο στις Σέρρες, ότι θα πάρουν καλύτερες και σίγουρες τιμές, ότι θα σταματήσουν οι σπατάλες και το χρήμα θα ρέει άφθονο σαν το …γάλα!

Γιατί όλα όσα είπε η κυβέρνηση προεκλογικά έγιναν στην ουσία φύλλο και φτερό!

Τι να μας πει;

Ότι ούτε να την πουλήσουν δεν μπόρεσαν σε ένα fund το Kingsley Capital , έστω και την τελευταία στιγμή!

Τζάμπα δηλαδή περίμεναν, το αγγλοαμερικανικό fund που δεν υπέβαλε τελικά δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της ΕΒΖ, με αποτέλεσμα πλέον να μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο Β, που προβλέπει..

Την κατάτμηση της επιχείρησης σε τρεις εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs), μέσω των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία της EBZ θα περάσουν στη βασική πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς.

Μια εξέλιξη που φέρνει σε δύσκολη θέση και τους τευτλοπαραγωγούς της χώρας, καθώς όχι μόνο δεν γνωρίζουν, ακόμη, πότε θα πληρωθούν τη σοδειά που παρέδωσαν στη βιομηχανία για την καμπάνια του 2018, αλλά αν εφαρμοστεί τελικά η πρόταση της Πειραιώς, θα χάσουν, κατά τα προβλεπόμενα για περίπου 2 σεζόν τη δυνατότητα να σπείρουν τεύτλα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την καλλιέργεια στη χώρα.

Οπότε μας μένει η μόνη άλλη εναλλακτική που προτείνει η Τράπεζα Πειραιώς.

Τι θέλει να κάνει η τράπεζα;

Θα εκκινήσει τη διαδικασία για την κατάθεση στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης αιτήματος εξυγίανσης της ζαχαροβιομηχανίας μέσω του άρθρου 106β του πτωχευτικού κώδικα, που πρακτικά αυτό θα σημάνει ότι..

Θα πέσουν οι «τίτλοι τέλους» στην ΕΒΖ ΑΕ, με τη μορφή που τη γνωρίσαμε εδώ και σχεδόν έξι δεκαετίες, καθώς προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να σταματήσει η παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα, μέχρι να εκσυγχρονιστεί το εργοστάσιο στο Πλατύ, κάτι που δεν προβλέπεται να έχει γίνει πριν το 2021.

Η εξέλιξη αυτή, πάντως, δεν ικανοποιεί καθόλου τους αγρότες οι οποίοι θεωρούν ότι αποτελεί ταφόπλακα για την τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα.

Για αυτό και οι παραγωγοί έχουν εξοργιστεί και για το γεγονός ότι κράτησαν κάποια χωράφια προκειμένου να τα φυτεύσουν με τεύτλα και τώρα δεν έχουν πολλές επιλογές για να τα αξιοποιήσουν.

Και το ερώτημα παραμένει…

Τι να σπείρουν τώρα, μιας και το μόνο που έμεινε είναι τα βαμβάκια.

Και αν σπείρουν όλοι βαμβάκια, τι θα γίνει το προϊόν που θα προκύψει;

Βέβαια οι αγρότες έχουν θυμώσει και για το γεγονός ότι ακόμη δεν τους έχει ενημερώσει κανείς πότε θα εξοφληθούν τα 2,3 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται από την ΕΒΖ για την καμπάνια του 2018 , αλλά και για τα ασυγκόμιστα της Ορεστιάδας, του 2017, ενώ σιγή ασυρμάτου τηρείται και για τα χρήματα που υποτίθεται ότι θα έπαιρναν ώστε να καλύψουν τουλάχιστον τον ΦΠΑ για τα τιμολόγια που τους έκοψε η βιομηχανία και έπρεπε να αποδοθεί 31 Ιανουαρίου.

Αλλά για όλα αυτά οι αγρότες δεν έχουν πάρει απαντήσεις…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here