Για το νέο ασφαλιστικό Απεργία στις 18 Φεβρουαρίου!

Κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις» με τις διατάξεις του οποίου ρυθμίζονται συνταξιοδοτικά θέματα του Δημοσίου, συμπληρώνονται και τροποποιούνται λοιπές διατάξεις του ν. 4387/2016 και ρυθμίζονται εργασιακά λοιπά θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στο νομοσχέδιο αντιδρά τόσο η ΑΔΕΔΥ , όσο και το ΠΑΜΕ , που θεωρεί πως το νέο ασφαλιστικό δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνέχιση των μνημονιακών – Αντιασφαλιστικών Νόμων που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010-2019 και είχαν ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων από 20% έως και 60%

Ασφαλιστικό : Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Σαρωτικές αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, τις ασφαλιστικές εισφορές 1,44 εκατ. ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, κατάργηση των διπλών εισφορών για όσους έχουν παράλληλη ασφάλιση, εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ από την 1η Μαρτίου με την συγχώνευση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), περιλαμβάνει το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, ενώ προβλέπεται και η αύξηση των επικουρικών συντάξεων που κόπηκαν το 2016 για όσους συνταξιούχους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής 1.300 ευρώ μεικτά.

Στο τελικό νομοσχέδιο αλλάζει άρδην το άρθρο για το μόνιμο μηχανισμό στήριξης των συντάξεων που αντικαθιστά την 13η σύνταξη του άρθρου άρθρο 120 του N.4611/2019 αναφέροντας ότι

«Από 1/1/2020 στον ετήσιο κοινωνικό προϋπολογισμό εγγράφεται δαπάνη ύψους 0,5% του ΑΕΠ, από την οποία καλύπτεται κατά πρώτον η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως σε εφαρμογή των με αριθ. 1890/2019 και 1891/2019 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και κατά δεύτερον καλύπτεται η δαπάνη πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας .

Η δαπάνη των πολιτικών αυτών χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εγγράφεται στον ετήσιο προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων .

Το νέο ασφαλιστικό για τη κύρια ασφάλιση και τις εισφορές

Το σχέδιο περιλαμβάνει 104 άρθρα τα οποία αφορούν την κύρια ασφάλιση, την επικουρική, τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, αλλά και τις εισφορές των μισθωτών, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι «διορθώνει» αδικίες του λεγόμενου Νόμου Κατρούγκαλου και την αντιπολίτευση να ασκεί δριμεία κριτική.

Πάντως η αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει το νομοσχέδιο, επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για ακόμη 50 χρόνια, δηλαδή έως το 2070.

Ασφαλιστικό: Οι αλλαγές στις εισφορές

Η σαρωτική μεταρρύθμιση του υπουργείου Εργασίας στο ασφαλιστικό σύστημα φέρνει αλλαγές και στα ποσά των εισφορών που καλούνται να πληρώσουν μισθωτοί, αλλά και περίπου 1,5 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες.

Αυτές θα ισχύσουν από το 2020 και θα είναι αυξημένες για το 55% των επαγγελματιών, ενώ από την άλλη μεριά μειώνεται το κόστος αυτό προοδευτικά για το υπόλοιπο 45%.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε υπόμνημά της η ΓΣΕΒΕΕ

Φώφη Γεννηματά: «Θα καταψηφίσουμε το νόμο Βρούτση»

Ο νόμος Κατρούγκαλου δεν διορθώνεται, καταργείται» είπε η Φώφη Γεννηματά, σε ημερίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, ενώπιον εκπροσώπων των κοινωνικών φορέων.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη νομοθετική πρόταση σχετικά με το ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας ότι «το νομοσχέδιο της ΝΔ φέρει τον ψευδεπίγραφο τίτλο “ασφαλιστική μεταρρύθμιση” και ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί σήμερα όχι μόνο τις πολιτικές του κ. Τσίπρα, αλλά και τις απαράδεκτες συμπεριφορές του».

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι με την κυβερνητική πρόταση «ο νόμος Κατρούγκαλου, όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά ζει και βασιλεύει, έστω και με μερικές σωστές καθ΄ υπόδειξη του Συμβουλίου Επικρατείας ρυθμίσεις.

Απεργία στις 18 Φεβρουαρίου

Μετά ανακοίνωσή της τόσο η ΑΔΕΔΥ, όσο και το ΠΑΜΕ αλλά και τα Εργατικά Κέντρα προκήρυξαν 24ωρη απεργία στις 18 Φεβρουαρίου ενάντια στο νόμο για το ασφαλιστικό

Παράλληλα και διάφορα σωματεία ανακοίνωσαν την συμμετοχή τους ενώ και τα υπόλοιπα σωματεία συνεδριάζουν όλες αυτές τις ημέρες για την συμμετοχή τους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι με το νέο νόμο «διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με το Ν. 4336/15 (τρίτο μνημόνιο), ενώ διατηρούνται και τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν, μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας.

Διαβάστε επίσης εδώ το άρθρο Καραμανλής – Σπυρόπουλος και Μπόζης λύνουν το ζήτημα του Αγγίτη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here