Ασφαλιστικό: Ποιες διατάξεις ξαναγράφονται

Αλλαγές ετοιμάζονται στο τελικό κείμενο που κατατίθεται έως 12/2.

Τα χρονοδιαγράμματα για την καταβολή των εισφορών Ιανουαρίου.

Πώς θα επιλεγεί η ασφαλιστική κατηγορία.

Πότε θα καταβληθούν οι αυξημένες συντάξεις και τα αναδρομικά.

Τον Ιούνιο θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, με βάση τις αλλαγές που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, καθώς αμέσως μετά την ψήφισή του, θα πρέπει να γίνει εκ νέου επανυπολογισμός του συνόλου των 2,8 εκατ. κύριων συντάξεων.

Το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 12 Φεβρουαρίου, προκειμένου να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 21 του μήνα

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, το σχέδιο νόμου που θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 7 Φεβρουαρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 12 Φεβρουαρίου, προκειμένου να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 21 του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνουν πηγές από το υπουργείου Εργασίας, ειδικά για το θέμα των εισφορών των μη μισθωτών, αν δεν προλάβουν στον ΕΦΚΑ να αναρτήσουν τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των εισφορών Ιανουαρίου με το νέο σύστημα, θα υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση έως το αργότερο τις αρχές του Μαρτίου.

Η επιλογή αυτή γίνεται προκειμένου να μην υπάρξει διπλό σύστημα εντός του έτους (πληρωμή εισφορών Ιανουαρίου με το παλαιό σύστημα και των υπόλοιπων μηνών με το νέο) και υποχρέωση συμψηφισμού στο τέλος του 2020.

Το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ αναμένεται να αποστείλουν τα ειδοποιητήρια σε 1,4 δικαιούχους έως το πρώτο 10ήμερο Μαρτίου

Στην πράξη, το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ αναμένεται να αποστείλουν τα ειδοποιητήρια σε 1,4 δικαιούχους έως το πρώτο 10ήμερο Μαρτίου, με τις εισφορές για όλους στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία.

Στη συνέχεια, και έως το τέλος Απριλίου, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει οι ίδιοι αποφασίσουν και να δηλώσουν στον ΕΦΚΑ σε ποια ασφαλιστική κατηγορία επιθυμούν να ενταχθούν για το τρέχον έτος.

Η διαδικασία επιλογής θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Διευκρινίσεις απαιτούνται και όσον αφορά τα δελτία παροχής υπηρεσιών, καθώς η απαλλαγή από την καταβολή εισφοράς στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος καταβάλλει εισφορές στο ύψος των 252 ευρώ τον μήνα (π.χ. από μισθό της τάξης των 932 ευρώ), θα πρέπει να ισχύσει αναδρομικά, από την αρχή του χρόνου, ήτοι 1/1/2020.

Μιλώντας την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ «Αποτυπώματα» με τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, έδωσε διευκρινίσεις και όσον αφορά τις πληρωμές των αυξημένων συντάξεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι αυξήσεις και τα αναδρομικά, τόσο από την αύξηση των συντελεστών υπολογισμού της σύνταξης για περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης όσο και από την αναπροσαρμογή των επικουρικών, με βάση την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ θα δοθούν στους δικαιούχους τον Ιούνιο.

Βέβαια, στο χέρι αυξήσεις θα δουν τον Ιούνιο οι νέοι συνταξιούχοι, αυτοί δηλαδή που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης (εκτιμώνται από τους ειδικούς σε περίπου 70.000).

Σε δόσεις, μέσα σε 5 χρόνια, θα λάβουν τις αυξήσεις τους και περίπου 200.000 παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν αρνητική προσωπική διαφορά (η παλαιά σύνταξή τους ήταν χαμηλότερη από το ποσό που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό με βάση τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου), ή μικρή θετική και μετά τον επανυπολογισμό θα περάσουν σε αρνητική.

Αυξήσεις μεταξύ 5 και 196 ευρώ θα λάβουν επίσης οι 251.000 συνταξιούχοι που τον Ιούνιο του 2016 υπέστησαν τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας, μετά την ψήφιση του νόμου και τη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ, θα ξεκινήσει η προετοιμασία του νέου e-ΕΦΚΑ, ο οποίος θα κάνει επανυπολογισμό των συντάξεων.

«Θα γίνει restart σε όλο το ασφαλιστικό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι αυξήσεις, αλλά και αναδρομικά ποσά από την 1η Οκτωβρίου 2019, θα δοθούν τον Ιούνιο.

Ο κ. Βρούτσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διορθώσεων στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ειδικά για το θέμα που έχει δημιουργηθεί στους ένστολους, που αδικούνται από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 40 έτη ασφάλισης (0,50% κατ’ έτος) καθώς ισχύει ποσοστό αναπλήρωσης μόλις 0,5% κατ’ έτος για πάνω από τα 40 χρόνια (συνταξιοδοτούνται μετά τα 40 έτη ασφάλισης λόγω της προσμέτρησης έως και μιας πλασματικής 5ετίας σε όσους υπηρετούν στις ειδικές δυνάμεις), ο κ. Βρούτσης παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν αφορά πάρα πολλούς, ξεκαθάρισε ότι δεν καταργείται η αναγνώριση των πλασματικών και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της συγκεκριμένης περίπτωσης.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα αδικηθούν οι ένστολοι έδωσε ο υπουργός και στη συνέντευξη που έδωσε χθες, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο.

Μικρές αλλαγές δεν αποκλείονται και όσον αφορά την απασχόληση συνταξιούχων, στις περιπτώσεις όσων είχαν απασχόληση και πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου, πιθανά με την πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου.

Τέλος, δεν αποκλείεται από παράγοντες του υπουργείου Εργασίας να υπάρξουν παρεμβάσεις και στην περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων που δεν προέρχονται από τον ΟΓΑ, σε αγροτικές εργασίες.

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here