Για πρώτη φορά, τέσσερις Πόντιοι Εύζωνες στην Αλλαγή Φρουράς τη 19η Μαΐου


Πριν από λίγα χρόνια, σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης, η φορεσιά του Πόντιου αντάρτη προστέθηκε στις επίσημες ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς

Είναι ένας από τους μύθους που συνοδεύουν την ιστορία της Προεδρικής Φρουράς: στις 27 Απριλίου 1941 ο 15χρονος Εύζωνας Κωνσταντίνος Κουκίδης πέφτει από την Ακρόπολη τυλιγμένος με την ελληνική σημαία, αρνούμενος να την παραδώσει στους Γερμανούς. Αν και το γεγονός δεν έχει επιβεβαιωθεί ιστορικά, εντούτοις μέσα στο στρατόπεδο «Γεώργιος Τζαβέλλας» της Ηρώδου Αττικού υπάρχει πλατεία αφιερωμένη στον Πόντιο Εύζωνα.

Πριν από λίγα χρόνια, σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης, η φορεσιά του Πόντιου αντάρτη (που όταν φοριέται από τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων αποκαλείται στολή), προστέθηκε στις επίσημες ενδυμασίες της Προεδρικής Φρουράς, της μόνης επίλεκτης Ευζωνικής μονάδας του Ελληνικού Στρατού.

Στις 19 Μαΐου 2011, για πρώτη φορά δύο Εύζωνες με ποντιακά είναι στην αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Έκτοτε η στολή χρησιμοποιείται σε ειδικές περιπτώσεις, και πρόσφατα «ταξίδεψε» μέχρι τις ΗΠΑ μαζί με το τιμητικό άγημα που πήρε μέρος σε εκδηλώσεις της ομογένειας για την 25η Μαρτίου.

«Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να συμπεριλάβουμε Εύζωνες με τη στολή του Πόντιου αντάρτη στο άγημα που πήγε στην Αυστραλία», τονίζει ο διοικητής της Φρουράς, συνταγματάρχης Αριστείδης Ηλιόπουλος. Ωστόσο αυτό πρόκειται να αλλάξει, καθώς σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του pontos-news.gr, πριν από λίγες ημέρες η Προεδρική Φρουρά στις δύο στολές που είχε πρόσθεσε τέσσερις ακόμα.

Πλέον οι στολές είναι έξι, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε πιο συχνή βάση.

Η αύξηση του αριθμού των στολών αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα· το κόστος τους (καθότι είναι 100% χειροποίητες) είναι η αιτία που άργησαν να αποκτηθούν. Αν και υπήρχαν πληροφορίες ότι ιδιώτες, ή και συλλογικοί φορείς, ήταν διατεθειμένοι να συμβάλουν στη δαπάνη, εντούτοις το κόστος καλύφθηκε εξολοκλήρου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Έτσι, στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία που διοργανώνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας στο Σύνταγμα, για πρώτη φορά θα εμφανιστούν τέσσερις συνολικά Εύζωνες με την ποντιακή στολή. Την Πέμπτη 19 Μαΐου στις 19:00 στην αλλαγή φρουράς στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη θα μετέχουν δύο Εύζωνες με τα «λευκά», την επίσημη ευζωνική στολή του οπλίτη, και δύο Εύζωνες με την ποντιακή στολή. Στις 20:00, όταν δηλαδή γίνει η επόμενη αλλαγή φρουράς, από τη Βασιλίσσης Σοφίας θα κατέβουν πάλι τέσσερις Εύζωνες – για πρώτη φορά άλλοι δύο με την ποντιακή στολή.

Όσοι λοιπόν βρεθούν στο Σύνταγμα στις 19 Μαΐου θα είναι μάρτυρες μιας μοναδικής στιγμής: τέσσερις Εύζωνες με τη στολή του Πόντιου αντάρτη, τη στιγμή της αλλαγής φρουράς, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Γνωρίζετε ότι:
♦ Οι Εύζωνες που φορούν την ποντιακή και την κρητική στολή δεν φέρουν όπλο αλλά μαχαίρια.
♦ Εκτός από τη 19η Μαΐου οι άνδρες της Προεδρικής Φρουράς φορούν τη στολή του Πόντιου αντάρτη στις παρελάσεις των εθνικών εορτών.
♦ Υπάρχουν έξι τύποι ευζωνικών στολών: Η στολή του Αξιωματικού, η στολή του οπλίτη, η στολή Μακεδονικού Αγώνα (χειμερινός ντουλαμάς), η στολή Βαλκανικών Πολέμων (θερινός ντουλαμάς), η κρητική στολή και η στολή του Πόντιου αντάρτη.
♦ Η ευζωνική στολή αντιπροσωπεύει τον μαχητή του ηπειρωτικού χώρου ενώ η κρητική τον μαχητή του νησιωτικού.
♦ Όλες οι στολές, τα τσαρούχια και οι μπότες φτιάχνονται αποκλειστικά στα εργαστήρια που υπάρχουν μέσα στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς.

via

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here