Πατάει γκάζι στο ΕΣΠΑ με στόχο την απορρόφηση 16,6 δισ. Ευρώ η κυβέρνηση

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών, με συγκεκριμένες κινήσεις και σαφή στοχοθεσία, αναμένεται να προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προκειμένου να απορροφηθούν στο σύνολό τους τα κονδύλια του ΕΣΠΑ

Και αυτό, διότι  τέσσερα έτη πριν από το οριστικό κλείσιμο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020, η συνολική απορρόφηση βρίσκεται στο 1/3 και συγκεκριμένα στο 32,7% του προγράμματος και στο 35,8% αν συμπεριληφθεί και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Με χαμηλούς ρυθμούς η απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρά το γεγονός ότι από τον Αύγουστο και μετά επιταχύνθηκαν οι ρυθμοί απορρόφησης, θεωρεί ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για να ολοκληρωθεί επιτυχώς

Πράγμα που σημαίνει πως θα επιστραφούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ, μιας και το πρόγραμμα  τελειώνει στα τέλη του 2023 με την εφαρμογή του κανόνα ν+3. Μάλιστα υπενθυμίζουν ότι απομένουν προς απορρόφηση 13,6 δισ. ευρώ από τα πέντε τομεακά και τα 13 περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, ενώ αν ληφθεί υπόψη και το ΠΑΑ, οι πόροι που απομένουν για να αξιοποιηθούν ανέρχονται στα 16,6 δισ. ευρώ.

«Πρόκειται για ένα δύσκολο, αλλά εφικτό υπό προϋποθέσεις, στοίχημα» σημειώνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων , υπενθυμίζοντας ότι από το 2014 έως το τέλος του 2019 απορροφήθηκαν 6,6 δισ. ευρώ από το σύνολο των 20,2 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ και 9,3 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθεί και το ΠΑΑ. 

Ωστόσο, με τη συμμετοχή του ΠΑΑ, το αρχικό συνολικό ποσό που έχει δεσμεύσει η Ελλάδα «ανεβαίνει» στα 25,84 δισ. ευρώ.

Στον μέσο όρο

Τονίζεται ότι με τις συγκεκριμένες επιδόσεις, η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για αυτό, και όπως υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών, διότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια επιστροφής πόρων, όπως έχουν άλλες χώρες της Ε.Ε., ως επαρκείς για να «πέσουν» στο ΕΣΠΑ, μεγάλα έργα.

Με δεδομένο το σφιχτό χρονοδιάγραμμα, πλέον, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έχει αποφασίσει να θέσει συγκεκριμένους στόχους απορρόφησης για κάθε έτος που απομένει. 

Η στοχοθεσία για το τρέχον έτος αναμένεται να προσδιοριστεί έως το τέλος Ιανουαρίου, σε συνεργασία με τις διαχειριστικές αρχές των επιμέρους τομεακών προγραμμάτων.

Στο επόμενο διάστημα και αφού ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του προγράμματος, θα τεθούν και οι στόχοι για τα τρία επόμενα έτη, με το 2023 να αποτελεί το έτος κορύφωσης της απορρόφησης.

Σημειώνεται ότι από το τρέχον και για κάθε επόμενο έτος, οι στόχοι που θα τίθενται θα είναι υψηλότεροι.

Τονίζεται ότι καθοριστικής σημασίας για την πλήρη απορρόφηση του ΕΣΠΑ θα είναι η αναθεώρηση που θα γίνει το 2020, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα για τη μεταφορά πόρων από τομεακά προγράμματα ή δράσεις που «χωλαίνουν» στα προγράμματα που καταγράφουν καλύτερες επιδόσεις.

Εκτός της προγραμματισμένης αναθεώρησης, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προτίθεται να προχωρήσει σε κινήσεις που σχετίζονται με την ωρίμανση νέων έργων και την επιτάχυνση ανάληψης νομικών δεσμεύσεων (συμβάσεις), την αξιοποίηση του εργαλείου υπερδέσμευσης, ώστε να επιτυγχάνεται η απρόσκοπτη ένταξη νέων πράξεων για το ομαλό κλείσιμο των επιχειρησιακών προγραμμάτων, την εντατικοποίηση και στοχευμένη στήριξη δικαιούχων ή και ομάδων δικαιούχων (π.χ. δήμοι) με ειδικά μέτρα και ενέργειες για την επιτάχυνση υλοποίησης έργων, την παρακολούθηση κρίσιμων έργων ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με στόχο την επίσπευση της εμπρόθεσμης υλοποίησής τους.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι και η διαμόρφωση σε συνεργασία με τις Διαχειριστικές Αρχές παρεμβάσεων επιτάχυνσης ανά Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (crash programmes) απόλυτα στοχευμένων σε ολιγάριθμα και σημαντικά για την απορρόφηση ενός προγράμματος έργα, δράσεις, ή ενέργειες.

Οι επιδόσεις

Την καλύτερη επίδοση ως προς την απορρόφηση κατέγραψε στο τέλος του 2019 το πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση με συνολική απορρόφηση 49,52% και ακολουθεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με ποσοστό 47,03%, τα προγράμματα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία και Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη με ποσοστά 30,65% και 29,75% αντίστοιχα, ενώ η απορρόφηση στο πρόγραμμα Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα ανέρχεται στο 26,12%.

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here