ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΞΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γράφει ο Ηλίας Γεωργιάδης

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται, στην πλειοψηφία τους, οι Έλληνες για την κατάσταση τόσο της ελληνικής οικονομίας εν γένει, όσο και των οικονομικών τους, σύμφωνα με έρευνα.

Επτά στους δέκα δεν βλέπουν βελτίωση στα οικονομικά τους μετά το τέλος των μνημονίων, ενώ οι μισοί θα μπορέσουν να εξοφλήσουν φέτος τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Pulse για το ΕΒΕΑ στο διάστημα 25 — 27 Νοεμβρίου.

Το 62% που συμμετείχε στην έρευνα εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες, ενώ το 57% είναι απαισιόδοξο και όσον αφορά στην κατάσταση των οικονομικών του, κατά τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αρνητικό προκύπτει το ισοζύγιο μεταξύ θετικών και αρνητικών απόψεων στους οικονομικούς δείκτες του Νοεμβρίου 2018.

Μεγαλύτερη αισιοδοξία (34%) αποτυπώνεται, μεταξύ των συμμετεχόντων, για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, από ό,τι για την ελληνική οικονομία (29%).

Και πιο θετικά αξιολογούν την ελληνική κυβέρνηση στην κοινωνική πολιτική και στην στήριξη ευάλωτων οικονομικά τάξεων (30%) από ό,τι στην προσέλκυση επενδύσεων (23%).

Όσον αφορά τα ερωτήματα επικαιρότητας, μόνο στο ερώτημα «…μετά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης (δηλαδή των μνημονίων), έχετε αρχίσει να βλέπετε στοιχεία βελτίωσης των προσωπικών σας οικονομικών;», υπερισχύουν οι αρνητικές απαντήσεις (69% «Σίγουρα…» και «Μάλλον όχι», έναντι 20% «Σίγουρα…» και «Μάλλον ναι»).

Στα υπόλοιπα ερωτήματα οι καταφατικές απαντήσεις συγκεντρώνουν μεγαλύτερα ποσοστά, με υψηλότερη υποστήριξη (77%) στην «…επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα πριν την κρίση».

Στην ανάγκη «.. προσλήψεων νέου και κατάλληλου προσωπικού στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας, και της Ασφάλειας» συμφωνεί το 74% και στην ύπαρξη «…περιθωρίου μείωσης στα δημοτικά τέλη και τους φόρους της περιοχής σας», το 67%.

Η πλειοψηφία απαντά καταφατικά και στο «… εάν θα μπορέσετε φέτος να εξοφλήσετε όλες τις φορολογικές — ασφαλιστικές υποχρεώσεις» (52%).

Στο πολιτικo-οικονομικό ερώτημα, για το «…εάν είναι αναγκαίες οι πρόωρες εθνικές εκλογές για να υπάρξει βελτίωση της οικονομίας της χώρας» τα ποσοστά των καταφατικών και των αρνητικών απαντήσεων δεν «απέχουν» πολύ μεταξύ τους, με υπεροχή πάντως των πρώτων (47% «Σίγουρα…» και «Μάλλον ναι», έναντι 41% «Σίγουρα…» και «Μάλλον όχι»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here